Rósa Dénes parádés gólt lőtt

KECSKÉS ISTVÁN, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓKECSKÉS ISTVÁN, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.05.04. 23:33
Címkék
Ünnepi hangulatban kezdődött a mérkőzés a Hidegkuti-stadionban, hiszen Fülöp Ferenc, az MTK ügyvezető igazgatója és a pályaválasztók baráti köre köszöntötte 450. élvonalbeli mérkőzése alkalmából Illés Bélát. Ez nagy szám, járt is érte a serleg és a pecsétgyűrű. Ugyancsak köszöntötték Mico Szmiljanicsot, aki légiósként századik bajnoki meccsén lépett pályára Magyarországon.
Újpesten nem volt ok az ünneplésre, hiszen a keretben nagyon sok a sérült – ugyanúgy, mint az MTK-nál – így a pályára lépő együttesben csak Horváth Ferenc játszott csatárt, és neki vigyáznia kellett a testi épségére, ugyanis másik támadó nem ült a kispadon…
A két együttes hasonló hadrendet választott, a hazaiaknál Welton Silva, mögötte pedig Czvitkovics Péter és Illés Béla, a lila-fehéreknél Horváth Ferenc, mögötte pedig Tokody Tibor és Radek Sloncík próbálta építeni a támadásokat. Szót érdemelt még, hogy az MTK– Újpest találkozók korábbi forgatókönyvének megfelelően ezúttal is Szélesi Zoltán kapta azt a feladatot a liláknál, hogy kikapcsolja a játékból Illés Bélát. Az előre megálmodott taktika elég hamar felborult mindkét oldalon, hiszen az első negyedóra eltelte után előbb Czvitkovics Péter kéredzkedett le a pályáról sérülés miatt – helyére a román Catalin Lita állt –, nem sokkal később a liláknál Tokody Tibor dereka rándult meg, őt pedig Rósa Henrik váltotta. Az első helyzetszerűre a 34. percig kellett várni, ám Catalin Lita lövése után mellészállt a labda – ezt megelőzően (nem meglepetés) azonban volt még egy sérülés: Horváth Levente helyett kellett Madar Csabának beállnia.
Az első félidő végére aztán felpörögtek az események, előbb az MTK vezetett szép akciót, ám Welton Silva elhibázta a lehetőséget, majd az Újpest szerzett gólt első akciójából. A Molnár Zoltán–Horváth Ferenc összecsapás után a büntetőt Fábián Mihály játékvezető határozottan megítélte, ami külön is szót érdemel: az újpesti csatár visszafelé cselezett volna, ám középen nem érkezett senki, vagyis nem várta a labdát egyetlen lila mezes játékos sem. Ez legkevésbé sem érdekelte Tamási Zoltánt, aki értékesítette a büntetőt.
A fordulás után az Újpest előnye hamar semmivé lett, hiszen Juhár Tamás hibáját kihasználva Illés Béla elronthatatlan helyzetbe hozta Welton Silvát, aki nem is hibázott. Hosszú percekig úgy tűnt, hogy döntetlen lesz a mérkőzés végeredménye, mígnem a 72. percben a gyors vendégakció után Rósa Dénes ritkán látható parádés gólt szerzett.

Rósa Dénes (lila mezben) legszebb mozdulata nem ez a felugrás, hanem a lövése volt
Rósa Dénes (lila mezben) legszebb mozdulata nem ez a felugrás, hanem a lövése volt
Rósa Dénes (lila mezben) legszebb mozdulata nem ez a felugrás, hanem a lövése volt
Ezt követően volt némi félreértés az újpesti kispad és játékosok között: a szakemberek Rósa Henriket akarták lecserélni – ezt végül meg is tették –, ám Rósa Henrik már a pályáról is kiabált, hogy Radek Sloncík sérült. A cseh középpályás valóban nem volt teljesen egészséges, a térdét tapogatva állt meg a kispad előtt, jött is a számára megváltó csere. Egervári Sándor, az MTK vezetőedzője még az újpesti gól előtt szeretett volna változtatni, ám a találat miatt nem középpályást, hanem Alin Dragan személyében újabb csatárt küldött a gyepre. A 81. percben kellett Vlaszák Gézának először védenie, ez mindent elmond a vasárnap esti mérkőzésről, amelyen a vendégeknek a visszafogott teljesítmény is elég volt ahhoz, hogy győzzenek…

Mestermérleg

Egervári Sándor:
"Az volt a probléma, hogy az újpestiek rúgtak két gólt, és nem mi… Sajnos ezúttal nem tudtuk azt a tetszetős, gördülékeny játékot produkálni, ami az ősszel jellemző volt ránk. Ráadásul akkor kaptuk a második gólt, amikor úgy éreztük, kezdjük feltörni az ellenfelet. A hátralevő öt fordulóra össze kell kapnunk magunkat, hogy nemzetközi szereplést érő helyen fejezzük be a bajnokságot."

Sarlós András: "Életem első élvonalbeli meccsén győzelemmel debütálhattam, ezt köszönöm a csapatnak. No és hálával tartozom elődömnek, Szabó András barátomnak is, az ő érdeme is ez a siker. Ja, és ki ne felejtsem Rósa Dénest, aki parádés góllal járult hozzá a három pont begyűjtéséhez. Az MTK többet birtokolta a labdát, talán fölényben is játszott, de lelkesedésben, úgy hiszem, felülmúltuk a hazaiakat."

Percről percre

Fény és árnyék

A két szurkolótábor közös múltja egyáltalán nem szeplôtlen. A jóérzésű embereket korábban gyakran felháboríthatta az a hangnem, amelyben a lilák hívei gyalázták az MTK drukkereit, ám most kimondottan kulturáltan nézte végig a mérkôzést az újpestiek mintegy kétszázas derékhada. Ha ezt nézzük, a sportszerűség terén kitett magáért mindkét tábor. Az egyik hazai szurkoló hangosan át is kurjantott a vendégeknek, hogy ha ilyenek maradnak, a végén meg is szereti ôket. Igaz, gyorsan hozzátette: „Csak vicceltem!”

Pocsék helyzetben van az Újpest, alig van egy csapatnyi épkézláb játékosa. Negyedórányi játék után például Tokody Tibor megsérült, és jelezte azt, hogy képtelen a folytatásra, ám nem engedték leülni a padra. Az orvosi stáb hosszasan próbálta rendbe hozni a kétszeres válogatott labdarúgót, a vendégek inkább vállalták, hogy csaknem tíz percen át emberhátrányban játszanak, minthogy cserélniük kelljen. Érthetô volt, hiszen a végül kényszerbôl beálló Rósa Henrik sem egészségesen ült a kispadon.
29. perc: Welton Silva a jobb oldalon eljutott az alapvonalig, középre emelte a labdát, a többségben lévő védők közül azonban Tamási fejjel szögletre mentett.
39. perc: Az első nagy helyzet! Korolovszky hibájából Rednichez került a labda a bal szélen. Ô ugyan háton találta Illést, a támadó mégis középre tudott passzolni Zavadszkyhoz, aki egyből a jobbösszekötő helyén árválkodó Welton Silvát hozta helyzetbe, ám hiába, mert bár a brazil maga elé tette a labdát, majd 12 méterről csúnyán a kapu fölé lőtte a labdát.
42. perc: Az eddig támadásnak nevezhető próbálkozással nem büszkélkedhető Újpest váratlanul vezetést szerzett: Horváth Ferenc a jobbösszekötő helyén szabadon törhetett a kapu felé. A tizenhatoson belülre érve találkozott Molnárral, megállt, csinált egy cselt visszafelé, amikor az MTK védője becsúszott, és testtel eléfeküdt. Fábián játékvezető erre büntetőt ítélt, és a tizenegyesből Tamási a jó irányba vetődő Hajdu keze alatt lőtt a bal alsó sarokba.
0–1
52. perc: Illés a jobbösszekötő helyén egyedül vezethette a vendégek tizenhatosáig a labdát, majd okosan a másik oldalon érkező Welton Silva elé adott, neki pedig nem okozhatott gondot ballal, három méterről a kapu jobb oldalába továbbítani a labdát.
1–1
72. perc: Vanczák a jobb szélen ügyesen jutott el az alapvonalig, majd magasan beívelte a labdát, amely a tizenhatos túlsó sarkánál, Rósa Dénes előtt landolt. A középpályás zavartalanul lekezelhette, tolt rajta egyet, utána pedig 14 méterről jobbal, tanári módon a bal felső sarokba csavarta.
1–2
91. perc: Móri az alapvonaltól, jobbról gurított középre, a bámészkodó hazai védők közül Horváth Ferenc hat méterről perdítette kapura a labdát, amelyet Hajdu nagyot vetődve ütött ki oldalra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik