Most kifütyülték a győzelmet

A mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBORA mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.04.26. 22:00
Címkék
Varga Zoltán egyszer csak leült az Üllői úti stadion kispadjára. Az a mintegy ötven méter, amit addig megtett, nem hozott semmi különösebb élményt az életébe. Senki sem "szólt be neki, senki sem bántotta, de voltak, akik megtapsolták őt.
S ezt így is illik, a Fradi legendás Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi csatársorának zseniális 8-asa – történt, ami történt – ma is az FTC nagyjai közé tartozik. Nem felejtették el neki, hogy edzőként éppen itt, az Üllői úton csapatával a Newcastle Unitedet legyőzték 3–2-re UEFA-kupa-mérkőzésen, s ünnepeltek bajnoki bronzérmet a Fradival.
Azóta sok minden történt mind a Ferencváros, mind Varga Zoltán életében. Most újra találkoztak, és a meccs egyértelműen a ferencvárosiaknak tűnt fontosabbnak, ugyanis a Fradi az MTK siófoki vereségével újabb sanszot kapott az arany felé vezető úton, a Győr pedig, mit szépítsük, nincs csúcsformában.
A mérkőzés mindezek fényében kezdődött, szó sem volt itt valamiféle feszültségről, fogcsikorgató küzdelemről, a pályán lévő huszonkét futballista mondhatni kedélyesen, már-már könnyedén tette a dolgát. Ez persze nem azt jelenti, hogy látványos első félidőben volt részük, de azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy mind az ETO, mind a Fradi játékosai sok pontos passzal közelítették meg az ellenfél kapuját – bár veszélyesebb helyzetei csak a ferencvárosiaknak voltak. Ami szembetűnő volt: Tököli Attila az utóbbi hetek indiszponáltabb futballja után mennyire frissen, agilisan játszott, s teljesen megérdemelten szerzett vezetést csapatának; Gera Zoltán pedig ugyancsak sok mozgással vétette észre magát, ha kellett, a pálya középső szakaszán tűnt fel, folyosót nyitva a bal szélen meglóduló Szkukalek Igornak. Varga Zoltán ezt látva megpróbált cselhez folyamodni, Németh Norbertet és Baumgartner Attilát megcserélte, előbbi a jobb, utóbbi pedig a bal szélen szeretett volna a Fradi-védők mögé kerülni.
A közönség élvezte a játékot, bár a szurkolóknak fogalmuk sem lehetett arról, hogy az igazán izgalmas események ezúttal a háttérben, a kulisszák mögött történtek. Információink szerint Dragóner Attila nyáron távozik a Fraditól, merthogy egyrészt külföldi ajánlata van, másrészt pedig a hírek szerint nem mindenki ragaszkodik hozzá az Üllői úton. Pedig a válogatott védőről elmondható, hogy nemcsak munkahelye az Üllői út, ő érzelmekkel is kötődik a Ferencvároshoz. Ugyancsak távozófélben van Kriston Attila és Alekszandar Jovics is, rájuk aligha tart igényt a klubvezetés. Ami pedig a Győrt illeti, ott is zajlik az élet, hiszen a meccs előtt Varga Zoltán kritikusan nyilatkozott a horvát légiósokról, akiket ki is hagyott a kezdő csapatból…
A második félidő felejthetetlen játékot hozott… Akik látták ezt a negyvenöt percet, bizony sokáig megőrzik az emlékezetükben. Ilyen idegőrlő, lélekromboló (még lehetne fokozni a jelzőket…) futballt régen láthattunk az Üllői úton. Elképesztően unalmas játszadozás folyt a pályán. A közönség egy ideig még jókedvűen figyelte az eseményeket, mondván, a kedvencek vezetnek, a nagy rivális MTK kikapott, újabb nagy lépést tehet a Fradi a bajnoki cím felé, ám ahogy teltek, múltak a percek úgy lett egyre bosszúsabb a nép. Előbb csak szórványos fütty harsant fel, majd mindez már kórus formájában is hallatszott, majd jöttek a bekiabálások, a szokásos ébresztő és hasonló. A két zöld-fehér csapat minősíthetetlen produkcióval rukkolt ki, tudatos támadásokról, látványos egyéni megoldásokról és kapura lövésekről csak álmodozhattunk. A Fradi túlságosan nyugodtnak tűnt, az ETO pedig, úgy tűnik, ezen a tavaszon nézőriasztó meccseket játszik, hiszen így volt ez az Újpest ellen is, most pedig az Üllői úton. Pedig… Varga Zoltán alaposan megszervezte csapata védelmét, a hazaiak ritkán kerültek az ETO-hátvédek mögé, ám a góllövéssel a győriek is hadilábon álltak.
A szurkolók a második félidőben a következőknek örülhettek: bemondták, hogy az Újpest otthon kapott ki 3–0-ra a Debrecentől (lett is népünnepély); aztán Garami József becserélte a közönségkedvenc Alekszandar Jovicsot, az más kérdés, hogy ezúttal ő sem tudott helyzetbe kerülni; később meghökkentő módon kellett végigsprintelnie a pályát a győriek orvosának egy sérülés miatt: szegény doktor úr az egyik alapvonaltól a másikig kocogott, a közönség pedig ütemesen biztatta. Aztán Arany Tamás játékvezető lefújta a mérkőzést – és bár a Ferencváros fontos három pontot szerzett, mégis hangos füttykoncert kísérte az öltözőbe a csapatokat…

Mestermérleg

Az első félidőben jobban játszottunk, a második játékrészben viszont sajnos, sokszor eladtuk a labdát. Nagyon fontos, hogy a három pontot sikerült begyűjtenünk.
Garami József, a Ferencváros szakmai igazgatójaV


Gratulálok a Ferencváros győzelméhez, az első félidőben feltétlenül jobbak voltak a hazaiak, és egy talált góllal végül megnyerték a mérkőzést. A szünet után úgy játszott a csapatom, ahogyan azt már régóta látni szerettem volna.
Varga Zoltán, a Győr szakmai igazgatója

Percről percre

5. perc: Szili passzolt Lipcsei elé, ő jobb külsővel egyből a jobb szélen futó Kristont indította, a középpályás laposan középre játszott, a labda Tököli mögé érkezett, így a balösszekötő helyén álló Gera lőhetett, félfordulatból, jobbal, 13 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, Sebők Zsolt magabiztosan hárított.
13. perc: Szili gurított Gerához az ETO tizenhatosának előterében, a csatár egyből a Salamon mellől ellépő Tököli elé
Fény és árnyék

Amit Varga Zoltán most megpróbált véghezvinni Gyôrött, példaértékű lehet. Az ETO szakvezetôje pontosan látja, hogy a külföldi futballisták hazai szinten hatalmas pénzekért olykor kritikán aluli teljesítménnyel rukkolnak ki. Nem értik a magyar nyelvet és aligha rázza meg ôket csapatuk esetleges vergôdése. Varga ezzel már tisztában van, így egyértelműen az ETO fiataljainak szán szerepet a jövôben, példa erre atizenhét éves Priskin Tamás Üllôi úti debütálása.

A Ferencváros játékoskerete irigylésre méltóan erôs. Természetesen mindez a magyar bajnokságra értendô. A zöld-fehérek olyan jól állnak, hogy azt a luxust is megengedhetik maguknak, hogy a korábbi válogatott Sowunmi Thomas még a kispadra se férjen oda. Ennek a csatár aligha örül, s nagy kérdés, nem bánta-e meg, hogy az Üllôi útra szerzôdött. Mindenesetre kár lenne, ha Sowunmi pályafutása derékba törne, s a futballista teljesen eltűnne a legjobbak közül.
pörgetett, a válogatott támadó maga elé tette a labdát, s 13 méterről, középről, ballal lőtt, a labda győri kapus jobb lábáról pattant a jobb alsó sarokba.
1–0
17. perc: Bajevszki buktatását követően Szanyó lőhetett szabadrúgást 19 méterről a jobbösszekötő helyéről, s jobbal mintegy másfél méterrel rúgta a labdát a jobb alsó sarok mellé.
27. perc: Baumgartner jobb oldali sarokrúgását követően Szanyó bólinthatott viszonylag szabadon hét méterről, ám az utolsó pillanatban mellé lépő Gerának sikerült megzavarnia a győriek tízesét, aki így fél méterrel stukkolta a labdát a léc fölé.
43. perc: Stark és Szkukalek találkozását látta szabálytalannak Arany Tamás játékvezető, így kissé jobbról, 25 méterről a ferencvárosiak lőhettek szabadrúgást, a csapatkapitány, Lipcsei Péter jobbal a győri sorfal fölött ellőve a labdát a jobb alsó sarok felé helyezett, ám Sebők Zsolt vetődve hárított.
47. perc: Dragóner lökte el Füzi Krisztiánt középen 23 méterre Szűcs kapujától, az ETO szabadrúgás felelőse, Szanyó jobbal a bal alsó sarok mellé nyesett.
56. perc: Gera emelt a Salamont a tizenhatos vonalánál faképnél hagyó Tököli felé, a gólszerző a levegőben előreugorva próbálta megszelídíteni a labdát, ám az messzire pattant a jobb lábáról, amely így a kapujából kifutó Sebők kezei között pihent meg.
69. perc: Dragóner sodorta el a kilépni készülő Bajevszkit 22 méterre az FTC kapujától, a letett labdának Stark futott neki és jobbal két méterrel lőtt a bal felső sarok fölé-mellé.
71. perc: Leandro rúgta saját térfeléről, a bal oldalról hosszan előre a labdát a védők mögül kilépő Tököli felé, a csatár egy átvételt követően 15 méterről ballal, kissé balról lőtt is, ám a berepülő Stark lábáról az oldalvonalon kívülre pattant a labda.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik