Elmosta az eső a Kispest álmait

BENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGYBENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.04.23. 23:21
Címkék
Az utolsó pillanatban mindkét edző változtatott az előzetesen megadott összeállításon: a Sopronban Bagoly Gábor helyett Csiszár Ákos, a vendégeknél Borgulya István helyett Hamar István kezdett.
Harapósan indította a derbit a Honvéd, hiszen Torghelle Sándor révén gyorsan megszerezte a vezetést. A találat hideg zuhanyként érte a soproniakat, percekig a félpályáig is alig jutottak el. Nem sokkal később újra Torghelle került ziccerbe, de néhány centivel ezúttal célt tévesztett lövése. Később Mladen Lambulics kapufája jelezte, hogy kezd magához térni a Matáv. Mindazonáltal a Honvéd ezután is aktívabbnak tűnt, látszott, jól megszervezte játékát erre a meccsre. Az egyetlen elöl portyázó csatár, Torghelle nagyszerűen tartotta meg a felpasszolt labdát, esetleg szabadrúgást harcolt ki az ellenfél térfelén. Huszonöt perc sem telt el, és szép akció végén Hamar kétgólosra növelte a Kispest előnyét. Szinte rögtön a vendégek újabb gólja után hatalmasat dörrent az ég, és nem telt el két perc sem, amikor dörögni, villámlani kezdett, és szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna. Ritkán látható nagy vihar kerekedett hirtelen, és Kiss Béla játékvezető fejében talán még az is megfordult, hogy idő előtt lefújja a mérkőzést. Ezt azonban nem tette meg, kivárta a 45 perc végét.
A második játékrészre némileg csillapodott az eső, ám ez aligha derítette jobb kedvre a vesztésre álló soproniakat. Komjáti András a szünetben vélhetően emelt hangon pirított rá a játékosaira, kérve őket, hogy szedjék össze magukat. Nos, hatott a feddés, mert a hazaiak sokkal harcosabban futballoztak a második félidőben. Az elszántság előbb csak egy lesgólt kamatozott, ám negyedórányi játék után Tóth Mihály szépített, visszahozva ezzel a soproni reményeket. A góltól, ahogy az várható volt, még lelkesebbé váltak Jozef Majorosék, és egyre-másra alakították ki a veszélyes helyzeteket Molnár Levente kapuja előtt. A Kispest rossz taktikát választott, hiszen visszaállt a saját térfelére, és ez lett később a veszte is. Torghelléhez már szinte el sem jutott el a labda, a kispesti középpályások is képtelenek voltak a támadásépítésre, erejüket jórészt az egyre gyakoribb soproni akciók megállítása őrölte fel. Ám a csereként beállt Eguja Javrujan mégis betalált a Honvéd kapujába, és elmondható: nem érdemtelenül egyenlített az ekkor már nagyon passzív Honvéd ellen a Sopron.

Elôbb Tóth Mihályt (21), a hajrában pedig Tóth Andrást (jobbra) ünnepelték a soproniak
Elôbb Tóth Mihályt (21), a hajrában pedig Tóth Andrást (jobbra) ünnepelték a soproniak
Elôbb Tóth Mihályt (21), a hajrában pedig Tóth Andrást (jobbra) ünnepelték a soproniak
Nagyot változott tehát a meccs képe, és bizony az is benne volt a pakliban, hogy a hazai csapat megfordítja az állást. Így is történt. Tóth András hajrában szerzett góljával a sírból hozta vissza a találkozót a Matáv, a második félidő alapján teljesen megérdemelten.
Tanulságos 90 perc volt mindkét szakvezető számára. A meccs lefújására egyébként elállt az eső, kitisztult az ég, mi több, egy érdekes információt is megtudtunk, miszerint a Matáv vezetői újabb kétéves szerződést kínáltak Komjáti Andrásnak, amit a szakember alighanem el is fogad a jövő héten.



Mestermérleg

KOMJÁTI ANDRÁS a Matáv Sopron edzője


Az első félidőben egyik játékosom sem tudott élvonalbeli teljesítményt nyújtani, és gyakorlatilag semmit sem valósítottunk meg az általam felvázolt taktikából. A második játékrészre azonban száznyolcvan fokos fordulatot vett a találkozó, és hatalmas lelkesedéssel, jól futballozva megfordítottuk az eredményt. Köszönöm a csapat és a szurkolók hozzáállását.

DURÓ JÓZSEF a Kispest szaktanácsadó

Azt kértem a játékosaimtól, hogy végre ne csak akaratban, hanem játékban is mutassanak valamit. A találkozó első részében ez maximálisan sikerült is, és magabiztos előnyt szereztünk a szünetig. A fordulás után egyszerűen nem tudtunk kibontakozni, a megszerzett labdával képtelenek voltunk mit kezdeni, túlságosan is visszaálltunk, a Sopron ránk erőltette akaratát.

Percről percre

Fény és árnyék

Méltóképpen emlékeztek meg a házigazdák a csapat egy éve elhunyt vezetôedzôjérôl, Simon Tiborról. A meccs elôtt halk gyászzene szólt a hangszórókból, az elektromos eredményjelzôn pedig végig Simon Tibor arcképét láthatták a nézôk. A soproniak emlékezetében örökké él majd a tragikus körülmények között elhunyt szakember.

A helyiek állítják, évek óta nem mosták le az illusztris vendégek számára fenntartott fedett páholyrész ablakait. Tény és való: a meccs elôtt vastagon állt a por az üvegen, de csak addig, míg a természet erôi meg nem szánták a bent ülôket. Az elsô félidô derekán jött égi áldás ugyanis valamelyest javította a kilátást…
4. perc: Erős Károly indította Bárányost a jobb oldalon a vonal mellett. A volt válogatott középpályás már az alapvonalnál járt, amikor nagyszerű ütemben adott középre, Torghelle pedig hét méterről, látványos mozdulattal úgy fejelte a jobb alsó sarokba a labdát, hogy az előbb a gólvonal előtt a földre, majd a hálóba pattant.
0–1
24. perc: A jobbhátvéd Babos tört előre. Csatárokat megszégyenítő módon kétszer is kicselezte Tóth Andrást, majd laposan középre adott. A labdát többen is elvétették, ám Hamar nem hibázott, és a balösszekötő helyéről, 10 méterről, ballal úgy lőtte a kapuba a labdát, hogy az középen, a lécről vágódott a kapuba.
0–2
26. perc: Balaskó iramodott meg a bal oldalon. Már csak 13 méterre volt az alapvonaltól, amikor gondolt egy merészet, és a beadás helyett a lövést választotta. Balszerencséjére Molnár bravúros mozdulattal ütötte a mezőnybe a labdát.
28. perc: Az első látványos hazai akciónak örülhettek a soproniak. Somogyi szerzett labdát a vendégtérfél közepén, Lazicshoz passzolt, ő pedig a középen kilépő Tóth Mihályt hozta helyzetbe. A csatár azonban jól látta, hogy balról Balaskó érkezik. Nagy-szerű ütemben tolta a labdát a középpályás elé, de Balaskó 13 méterről, jobbal csúnyán a kapu fölé vágta a labdát. Hatalmas helyzet volt!
49. perc: Somogyi emelt középen Tóth Mihályhoz, aki egyből Sirához fejelte a labdát. A csatár átvette azt, majd jobbról az ötösnél érkező Tóth Mihályhoz passzolt, ám a csatár hiába helyezte a kapuba a labdát, Gergely Sándor partjelző lest látott.
53. perc: Bárányos indította Torghellét a balösszekötő helyén, aki a túlsó oldalon előretörő Hercegfalvit hozta játékba. A jobb oldali középpályás azonban ügyetlen mozdulattal ért a labdához, ami a lábáról messze a kapu mellé szállt.
60. perc: Tóth Mihály cselezgetett a bal oldalon, majd laposan középre, Somogyihoz passzolt, ő pedig egyből a védők közül kilépő Tóth Mihály elé varázsolta a labdát. A soproni támadó előbb átvette azt, majd nagyszerű mozdulattal, jobb belsővel Molnár mellett elcsavarta a labdát, ami a bal kapufáról pattant a jobb alsó sarokba.
1–2
65. perc: Bárányos végzett el szabadrúgást a bal oldalról, a léc alá tartó labdát Farkas Balázs bravúrral öklözte a mezőnybe.
68. perc: Tóth András ugratta ki a balösszekötő helyén Javrujant. A cserecsatár már a tizenhatoson belül járt, csinált ballal egy lövőcselt (Paróczai "Bécsújhelyig csúszott”), majd jobbal, 12 méterről éppen csak a jobb alsó sarok mellé lőtt.
70. perc: Farkas Balázs vágta előre a labdát, a vendégkaputól 25 méterre Tóth Mihály fejjel megcsúsztatta azt. Javrujan szerezte meg a labdát, majd ballal, 12 méterről okosan a bal alsó sarokba gurította.
2–2
83. perc: Somogyi végzett el szögletet a jobb oldalról. Az élesen belőtt labdát Tóth András magasra felugorva, mesterien fejelte a jobb alsó sarokba.
3–2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik