Megyesi László volt a mester

A mérkőzésről tudósított: JÁVOR PÉTER, KUN ZOLTÁNA mérkőzésről tudósított: JÁVOR PÉTER, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2003.04.12. 20:46
Címkék
Jó ez a rájátszás, de most aztán már minden meccs rangadó: eddig is volt örök-, aztán Fejér megyei, kelet-magyarországi, délpesti, vagy a hetedik helyért vívott, de ezen túl már csomagban kapjuk az aranyért játszott, valamint a kiesési rangadókat is. Igaz, ezek a magyaros derbik aztán vajmi kevés embert érdekelnek, a bentmaradás szempontjából igencsak fontos békécsabai mérkőzést sem látták többen háromezernél. Persze a futball minőségét tekintve ez a szám is nagyon megbecsülendő&
Mindenesetre a kispestiek nem csak futballoznak, és a sikert nem a pályán, hanem a tárgyalóasztal mellett próbálják kiharcolni: a megóvott Debrecen elleni találkozó ügyében hamarosan döntenie kell a fegyelmi bizottságnak. Igen ám, de a testület inkább a FIFA-tól kért állásfoglalást, így a határozatra még néhány hétig várni kell. Az még hagyján, hogy a kispestiek kérték a szövetségtől a nemzetközi szövetségnek elküldött levelet, ám azt egyelőre senki sem találja, de az emberben különösebb rosszindulat nélkül is felvetődik a kérdés: vajon miért Sabin Ilie játékengedélyének kiadása után kell megérdeklődni, hogy Sabin Ilie játékengedélyét kiadhatják-e?
E merengést félbeszakította a békéscsabai Megyesi László, aki az első félidő kilátástalanságában rúgott két gólt, a Kispest pedig közelebb került az augusztusi 4–0-s veresége "bravúros” megismétléséhez. A mérkőzés alakulását látva igencsak kíváncsiak lettünk volna, a szünetben ugyan mi hangzott el a kispesti öltözőben. Mivel Kovács Attila tulajdonos ezúttal nem ment be oda, néhány labdarúgó státusának azonnali megszüntetésével még nem kellett számolnunk, ám úgy véljük, kiszolgált zsoldosok is pirulva hallgatták volna az igencsak jogosnak tűnő kritikát.
Úgy festett, az intelem valamennyire használt, a Honvédtól az addig látottak alapján merőben szokatlan módon Erős Károly lövésre szánta el magát, és bár a kapufa még mentett, Hercegfalvi Zoltán közelről már nem hibázott, és így legalább izgalmas lett a meccs…
A Honvéd ugyan kissé nagyobb szorgalommal támadott, de a leginkább egyenlíteni kívánó játékos mégsem egy kispesti volt, hanem Fekete Róbert. A csabai kapusról nem állíthatjuk, hogy a vendégcsapat miatt túlórapénzt kellene kérnie, de ami kevés dolga volt, azt eleinte következetesen elrontotta. Leginkább akkor kellett az égiek segítségét kérnie, amikor egy hazaadást követően addig várt, míg már csak az elészemtelenkedő Torghellébe tudta rúgni a labdát – jóban lehet a fentiekkel, mert a visszapattanó a háló helyett a léc fölé ment. Igaz, néhány perccel később már javított, Hercegfalvi fejesét bravúrral védte.
Ezzel nemcsak a csabai kapus teljesítményéről, hanem a Kispest támadójátékáról is mindent elmondtunk, hiszen több lehetőségük nem is volt a vendégeknek. A túloldalon viszont Megyesi berúgta a harmadik gólját is, ezáltal gondoskodott a csabaiak könnyedén megszerzett három pontjáról, s így a lila-fehérek az eddigieknél jóval nagyobb eséllyel folytathatják a bennmaradásért vívott harcot.
A Kispest azonban az utolsó helyre került, a csapat játéka kilátástalan, hozzáállása elfogadhatatlan, túlélési esélye minimális. Egyetlen szóval lehet jellemezni a Honvéd produkcióját: szégyen.

Mestermérleg

A csapat felülmúlta a Debrecen elleni teljesítményét, végig fegyelmezetten küzdött, és ehhez párosult egy kitűnő egyéni teljesítmény is.
Supka Attila, a Békéscsaba vezetőedzője

A találkozó előtt azt mondtam, hogy a magyarázkodások ideje lejárt. A mai mérkőzésen tükörbe néztünk, és a tükör ezt a képet mutatta.
Ôze Tibor, a Kispest vezetőedzője

Fény és árnyék

Megéri a Békéscsabának a Kispestet fogadni, hiszen biztos a három pont, és biztos, hogy valamelyik hazai játékos három gólt szerez. Augusztusban a 4–0-s győzelem alkalmával Valentin Miculescu rúgott hármat, míg most Megyesi László bal lába sült el többször is. Megyesi nagyszerűen futballozott, szinte egymaga nyerte meg csapatának ezt az igen fontos mérkőzést.


Sokat bizonytalankodott Fekete Róbert, a csabaiak kapusa, és ezen a mérkőzésen leginkább egy kapukirúgása maradhat emlékezetes. Az első félidő hajrájában ugyanis lekapta a bal oldali kispesti támadás után középre küldött labdát, majd a kirúgásból nyolc-tíz méterről telibe találta a felfelé induló Bánföldi Zoltán tarkóját, aki abban a pillanatban összeesett, és a hordágyvivőknek kellett lecipelni a pályáról…

Percről percre

13. perc: Szabadrúgáshoz jutott a vendégcsapat a bal szögletzászlóhoz egészen közel. Dubecz beadásszerű lövését követően Fekete Róbert lehúzta a labdát a kapu bal sarkánál.
16. perc: Torghelle Kovács Norbertet kicselezte, majd a balösszekötő helyéről jobbal 18 méterről gyatrán lőtt, így a csabai kapus könnyen megfogta a labdát.
21. perc: Keresztúri 23 méterről váratlanul jobb lábbal megcélozta a kispesti kaput, de a labda csúnyán fölészállt.
23. perc: A jobb oldali partdobásból Kovács Norbert hajított középre, a labdába Hrutka estében meglehetősen rosszul ért bele.
Most már Ôze Tibor állásáról is beszélnek

Pocsék helyzetben van a Kispest, nem elég, hogy utolsó helyen áll az együttes, a legutóbbi öt mérkôzését zsinórban elbukta, mégpedig többnyire olyan játékkal, amely igen kilátástalan a jövôre nézve. Egy ilyen szörnyű sorozat után természetesen megkérdeztük Ôze Tibor vezetôedzôt, hogy miként látja a jövôt – konkrétan: ô vezeti-e tovább az együttest?
„Arra szerzôdtem, hogy amíg matematikai esély van, addig megpróbálom irányítani a Kispestet – válaszolta a szakvezetô. – Ez az esély még megvan, bár az biztos, hogy nem így képzeltem el a tavaszt, ezért magamtól ugyan nem mondok le, de ha a vezetôk másképpen határoznak, akkor elfogadom a döntést.”
Nos, ma már kiderül, hogy a vezetôk miként határoznak.
Néhány borzalmas teljesítményt nyújtó focistát zavarnak-e jól megérdemelt helyükre, a juniorok közé, avagy Ôze Tibor helyett másik trénerrel próbálják megmenteni a kieséstôl a többre hivatott klubot. Úgy tudjuk, e vasárnapi válságértekezleten az edzôkérdés is komolyan szóba kerül, így reális esély van rá, hogy a továbbiakban nem Ôze Tibor irányítja a csapatot. Ha váltás lesz, utódként elképzelhetô a Kispesten mostanában feltűnô egykori világválogatott, most Cipruson tartózkodó Détári Lajos, de az sem kizárt, hogy a nagy beugróként számon tartott Szurgent Lajos vagy a jelenleg pályaedzôként dolgozó Kovács Kálmán viszi tovább a piros-feketéket.
A döntés tehát hamarosan megszületik, ám azt megjegyezzük, hogy Ôze Tibor esetleges menesztésével immár négyre emelkedik az ebben a szezonban Kispesten megbukott edzôk száma. Úgyhogy ki-ki eldöntheti: a Honvéd szakvezetôi ennyire rosszak, avagy inkább a játékosokban kellene keresni a hibát…
A rövid felszabadítást követően Megyesi elé pattant a labda, s azt a csabai futballista 15 méterről kapásból bal lábbal laposan a bal alsó sarokba lőtte.
1–0
25. perc: Hamar a jobb oldalról szabadrúgást végezhetett el a szögletzászlóhoz közel: középütt Balogh Pál Torghelle elé fejelte le a labdát, de a kispesti játékos azt hat méterről óriási helyzetben a jobb kapufa mellé fejelte.
36. perc: Megyesi jobb oldalról, az alapvonaltól tíz méterre bal lábbal kapura emelt, de Tóth József nagy vetődéssel a jobb sarok elől kiütötte a labdát.
38. perc: Bánfölditől indult az akció, a labda Megyesihez került, aki a balösszekötő helyéről 14 méterről beljebb fejelte a labdát a középen álló társak felé. A kispesti védők rosszul szabadítottak fel, így a labda újra Megyesi elé került. A békéscsabaiak középpályása 12 méterről ballal átemelt a kimozduló Tóth József fölött, és a labda a bal felső sarokban kötött ki.
2–0
43. perc: Fekete Róbert gyorsan ki akarta rúgni a labdát, de a hozzá nagyon közel álló Bánföldit találta telibe, aki összecsuklott, le is kellett vinni a pályáról, csak az első játékrész hoszszabbításában tért vissza.
48. perc: Hamar jobb oldali szabadrúgása után Hrutka az ötösről fejjel alig csúsztatta a labdát a jobb kapufa mellé.
51. perc: Bárányos jobb oldali szögletrúgását követően kifejelték a védők a labdát, ami Erős Károly előtt landolt, a kispesti középpályás 18 méterről kapásból a bal kapufa tövére lőtt. A labda Bárányos elé pattant, aki az ötös jobb sarkáról jobbról vissszaemelt a kapu elé, Hercegfalvi pedig három méterről középről a jobb alsó sarokba fejelt.
2–1
61. perc: Torghelle lépett ki a védők közül, majd 12 méterről a balösszekötő helyéről futtából jobb lábbal a jobb oldalhálóba lőtt.
71. perc: Hoffmann sarkalását követően Megyesi a jobbösszekötő helyéről 16 méterről bal lábbal a bal kapufa mellé lőtte a labdát.
73. perc: Udvari gurította haza a labdát, amelyet Fekete az ötösön dajkálni kezdett. Torghelle rárobbant, mire a kapus gyorsan ki akarta rúgni a labdát, de az a kispesti támadóról éppen csak a kapu fölé pattant.
82. perc: Zombori szabadrúgásból jobbról középmagasan belőtt egy labdát, Hercegfalvi hat méterről előrevetődve fejelte kapura, a jobb sarok felé tartó labdát Fekete Róbert nagy bravúrral, vetődve kiütötte.
87. perc: Erős Károly Hoffmannt felvágta a tizenhatos előtt egy lépésre. A játékvezető szabadrúgást ítélt, de eközben Tóth József kapus egy gödörbe léphetett, mert összeesett, és egy ideig ápolták is. A kapus visszaállt a vonal elé, és ekkor Megyesi a sorfal mellett szabadrúgásból, ballal a kapu jobb oldalába lőtte a labdát. Ezzel a csabai játékos lett a meccs legjobbja, hiszen ha nem is klasszikus mesterhármast lőtt, de a teljesítménye – ezen a meccsen és ezen a szinten – így is mesteri volt…
3–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik