Tamási Zoltán találata döntött

KECSKÉS ISTVÁN, VARGA T. RÓBERTKECSKÉS ISTVÁN, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.04.05. 23:48
Címkék
Mindenki biztonságban volt szombat délután Sopronban. A várost és a Matáv Sopron stadionjának környékét ugyanis ellepték a rendőrök. Na, nem kell arra gondolni, hogy az Újpest vendégjátéka miatt biztosították volna túl a környéket, egyszerűen arról volt szó, hogy a stadion tőszomszédságában lévő sportcsarnokban az egyenruhások dzsúdó Európa-bajnokságát rendezték.
Amúgy napsütés, de viharos erejű szél fogadta a csapatokat a Káposztás utcában. A szakvezetők nem változtattak az előre megadott kezdő csapatokon. Kérdés csak az volt, a soproniak tudnak-e úgy futballozni, vezérük Somogyi József nélkül – a középpályás három sárga lapja miatt nem léphetett pályára –, mint tették azt eddig a tavasszal. Komjáti András, a hazaiak edzője a megszokott szerkezeten módosított egy kicsit: a két csatár, Tóth Mihály és Sira István közé afféle visszavont centerként állította be Balaskó Ivánt. Ez jó húzásnak bizonyult, mivel Balaskó néhány váratlan húzással megzavarta az újpesti védőket, s a 33. percben nem állt messze attól, hogy vezetéshez juttassa csapatát. Ennek ellenére tévedés lenne azt gondolni, hogy szélsebesen játszottak a csapatok, sőt, nem túlzás azt állítani: az első félidő tömény unalom volt. Csak elvétve fordult elő, hogy a játékosok háromszor egymás után csapattársukhoz passzoltak. Rengeteg volt a technikai hiba, az eltévesztett átadás. Figyelemre méltó volt, hogy az újpestiek között ezúttal a jobb oldalon szerepelt Radek Sloncík, akin látszott is, hogy ez nem az igazi posztja. A Megyeri úti csatárok amúgy szinte észrevehetetlenek maradtak a hazai védők között. Feltűnt, hogy mindkét együttes játékosai a levegőben akarták tartani a labdát, ami – tekintve a már említett körülményeket – elhibázott döntés volt, a szél ugyanis öszsze-vissza fújta a labdát.
Az első félidőben újpesti helyzetet nem jegyezhettünk fel, soproniból is csak néhányat, így a szünetben többen átvándoroltak a cselgáncsversenyre.
Szabó András, a lilák szakvezetője a szünetben meglépte azt, amire egyébként számítani lehetett. Lehívta a pályáról Németh Tamást, s a helyére beküldte Simek Pétert, aki átvette a jobb oldali középpályás szerepkörét, Sloncík a pálya tengelyében folytatta a mérkőzést, míg Szélesi Zoltánnak a védelemben talált új helyet. Az, hogy az Újpest átalakítása sikeres volt, az 53. percben Kovács Zoltán kapufája, majd az 58. percben Tamási Zoltán gólja is mutatta. A találatnál említsük meg, hogy a hazaiak kapusa, Farkas Balázs óriásit hibázott, nagyon rosszul helyezkedett. Ezek után Tokody Tibor akár egymaga is eldönthette volna a találkozót, hiszen több olyan helyzete volt, amely után a publikum újpesti fele már gólt kiáltott. A soproniak igencsak visszafogottan teljesítettek a második félidőben, csupán Mladen Lambulics kapufájánál jelentettek igazi veszélyt az újpesti kapura.
A lila-fehérek egy félidőt futballoztak úgy, ahogy valójában tudnak, de most ez elég is volt a sikerhez. Ezzel a Megyeri útiak a dobogón zárták az alapszakaszt, s amikor a tavasz elkezdődött, ez volt az együttes minimális célja. A soproniak ezúttal nem tudták megismételni eddigi teljesítményüket, talán Somogyi hiányát érezték meg ennyire a hazaiak. A Matáv mindenesetre a második félidőben szinte alig jelentett veszélyt az újpesti kapura.

Percről percre

7. perc: Tóth István a 16-os jobb sarkáról végzett el szabadrúgást. Beadás helyett élesen lőtt kapura, a bal alsó sarokra
Mestermérleg

Komjáti András a Matáv Sopron edzôje:

Az elsô félidôben Balaskó Iván vezetéshez juttathatott volna minket, ám sajnos kimaradt a nagy helyzet. A fordulás után játékosaim csak nézték, ahogy Tamási Zoltán robog a kapunk felé, és szerencsés gólt szerez. Ez nagy védelmi hiba volt. Ugyanakkor az is tény, hogy az erôs szél nem könnyítette meg egyik csapat dolgát sem.


Szabó András az Újpest FC vezetôedzôje:
Irreális körülmények között sikerült úgy gyôznünk, hogy nem kaptunk gólt. Ez nagy dolog az Újpest életében, mert ritkán fordul elô, hogy egymást követô két találkozón érintetlen maradjon a hálónk. Értékes gyôzelmet arattunk, s a második félidô alapján akár nagy különbségû is lehetett volna a sikerünk.
tartó labdát Vlaszák a mezőnybe ütötte vissza.
21. perc: Ismét Tóth István végezte el a jobb oldali szabadrúgást – ezúttal a térfél közepéről. A hosszú oldalra ívelt, Lambulics pedig az alapvonal közeléből fejjel a jobb alsó sarkot vette célba, de Vlaszák lábbal menteni tudott.
33. perc: Balaskó Sirával kényszerítőzött, mégpedig úgy, hogy utóbbi magasan pörgette vissza társa felé a labdát. Balaskó Németh Tamás szorításában a 16-os vonalának közeléből kapura emelt, Vlaszák viszont jól helyezkedett, és biztosan védte a középre tartó labdát.
52. perc: Kovács Zoltán ment el a jobb oldalon, majd a 16-oshoz érkező Korolovszky elé adott, aki a védők feje fölött Sloncíkot játszotta meg. Az újpesti futballista jobbal, félfordulatból, kapásból magasan a kapu fölé lőtte a labdát.
53. perc: Simek játszotta be a büntetőterületen helyezkedő Kovácshoz a labdát. A csatár egy igazítás után jobbal, éles szögből, 12 méteről a bal oldali kapufát lőtte telibe.
57. perc: Balaskó a pálya közepének a bal oldalán helyezkedett, amikor megkapta a labdát. Kényszerítőzött Laziccsal egyszer, aztán még egyszer, végül a 16-osra beszaladva ballal, laposan Vlaszák kezébe lőtte a labdát. 58. perc: Rósa a bal oldalon vezette fel a labdát. Tamási a jobbösszekötő helyén felfutott, és ezt észre is vette a középpályás, aki laposan keresztbe passzolta a labdát. Farkas Balázs roszszul futott ki kapujából, így Tamási estében, 10 méterről, jobbal a kapu közepébe guríthatott.
0–1
60. perc: Tóth Mihály fejjel veszélyeztette Vlaszák kapuját, a labdát azonban az újpesti kapus szögletre ütötte.
68. perc: A bal oldalon vezette fel Rósa a labdát, aztán Kovácshoz paszszolt, aki egy finom bokamozdulattal játszotta tovább Tokodyhoz a labdát. A támadó hatalmas helyzetben, ballal, 14 méterről a kapu fölé csavart.
73. perc: Sloncík passzolt a jobbszélső helyén feltűnő Simekhez, aki remekül ívelt középre, éppen Tokody elé. Ô kapura fejelt, Farkas Balázs kiütötte a labdát, éppen a támadó elé, aki jobbal ismételhetett, ám mivel erre nem számított, két méterről mellé lőtt.
77. perc: Pintér a bal oldalról lőtte középre szabadrúgásból a labdát. Tóth Mihály az ötösön a fellegekbe emelkedett, mégsem fejelt gólt, ehelyett a szögletzászlót vette célba. No, addig nem jutott el a labda, mert a balösszekötő helyén Lambulics megkaparintotta azt, s ezzel majdnem megszerezte az egyenlítő gólt is: 12 méterről, félfordulatból a jobb oldali kapufa és a keresztléc találkozását találta el.
90. perc: Rósa pazar labdát adott Kovács Zoltánnak, s a csatár könnyedén gólt szerezhetett volna, de ő előbb 13 méterről a kapusba lőtt, majd a kipattanó labdát a bal kapufa mellé gurította.
Fény és árnyék

Tamási Zoltánnak nagyon megy a Sopron ellen. Az ôsszel az újpesti védô 200. élvonalbeli találkozóját játszotta a bordó-szürkék ellen, és két találatot ért el, ez alkalommal pedig az ô gólja döntött a lilák javára. A jelenleg Megyeri úton futballozó játékosok közül a szôke labdarúgó érte el a legtöbb találatot a Matáv ellen, összesen négynél tart. S produkciójának értékét csak növeli, hogy védôként nyert meg egy újabb találkozót az Újpestnek.

Válogatott csatárok hagytak kihasználatlanul ígéretes helyzeteket. Tokody Tibor és Kovács Zoltán is eldönthette volna a soproni mérkôzés sorsát, ha a döntô szituációkban jobban koncentrálnak. Valami baj volt ezen a napon az említett játékosok összpontosításával, hiszen olyan esetekben hibáztak, amiket korábban akár becsukott szemmel is megoldottak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik