Létszámemelést akarnak

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2003.02.09. 21:12
Címkék
NK Osijek (horvát)–PMFC 3–1 (0–1)
Eszék, 200 nézô. V: Nikolic (horvát)
PMFC: Herbert (Sólyom) – Máté (Dávid), Dienes, Halász (Lantos), Kutas – Sipos (Ulrich), Horváth S. (Závoda), Pest K. (Berdó), Kulcsár (Kordé) – Márton (Jokisics), Horváth Gy. (Sibalin)
A PMFC gólját Kulcsár Árpád szerezte.
NK Osijek (horvát)–PMFC 3–1 (0–1)
Eszék, 200 nézô. V: Nikolic (horvát)
PMFC: Herbert (Sólyom) – Máté (Dávid), Dienes, Halász (Lantos), Kutas – Sipos (Ulrich), Horváth S. (Závoda), Pest K. (Berdó), Kulcsár (Kordé) – Márton (Jokisics), Horváth Gy. (Sibalin)
A PMFC gólját Kulcsár Árpád szerezte.
Állandó vitatémát jelent, hogy legyen-e létszámemelés a magyar labdarúgás élvonalában vagy sem. Érvek hangzanak el pró és kontra, és bizony az nem a csapatlétszám-emelést óhajtók mellett szól, hogy csődközeli helyzetben van a jelenlegi, 12 csapatos első osztályú mezőny negyede. Ugyanis joggal merülhet fel a kérdés, ha ekkora létszámnál már ilyen nagy a "lemorzsolódás” veszélye, mi lenne 16 együttes esetében? Pázmándy Zsolt is azok között van, akik feltornáznák a létszámot. A pécsi NB I B-s futballcsapatot működtető PMFC Sport Kft. ügyvezető igazgatója tagja a profiligatanácsnak, így a véleményére érdemes odafigyelni. "Már tavaly ősszel is felvetettem az ötletet, mert véleményem szerint a tizenkettes csapatlétszám nem vált be az élvonalban – mondta az elöljáró. – A rájátszás nem tetszik a közönségnek, nem biztos, hogy a szurkoló arra kíváncsi, hogy a csapatok négyszer játszanak egymás ellen. Akkor a felvetésemet a liga elnöksége is tárgyalta, és azt három kettő arányban leszavazta, de a kérdést a márciusi rajtig újra napirendre kívánom tűzni, ugyanis az élet bennünket igazol. A jelenlegi rendszer nem tartható tovább, és azért is törekszünk a létszám emelésére, hogy az első ligás klubok költségvetését szintre hozzuk. Megjegyzem, a létszámemelést annak ellenére javaslom, hogy mi már közel állunk az élvonalhoz.”
Pázmándy Zsolt javaslatának veleje az, hogy ő meghúzná a jövedelmi plafont – a játékosok fizetése és szerződéskötési pénze különböző osztályonként limitálva lenne, vagy a költségvetésben erre fordítható összegeket maximálnák. Viszont a klubok annyi prémiumot fizetnének a labdarúgóiknak, amennyit csak akarnak. Pázmándy Zsolt szerint ezt a megoldást a közvélemény is jobban elfogadná, mert így valóban a teljesítmény lenne megfizetve. Most azonban ez még nincs így, az eredménykényszer miatt a klubok ragaszkodnak a rutinos, de sok pénzbe kerülő futballistákhoz, akik sokat is követelnek az egyesületüktől. Pázmándy Zsolt még azt is hozzáfűzte: a Bozsik-program két, három év múlva már "szállítja” a tehetséges srácokat, akiknek azonban nem lesz jövőjük, mert annyira kevés a csapat, hogy nem tudnak hol játszani. "…és ha nem tudnak hol futballozni, akkor minek neveljük őket?” – tette fel a költői kérdést a pécsi sportvezető.
Tehetséges –legalábbis a magyar NB I B-s szinten ügyesnek tartott –futballisták manapság is vannak a PMFC-nél, nem csoda, hogy Nagy Tamás együttese vezeti a másodosztályú bajnokságot, és szinte biztos feljutónak látszik. Márton Gáborék a minél jobb felkészülés érdekében előbb Eszéken játszottak egy meccset, majd a horvát tengerparton fekvő Medulinba utaztak egyhetes összetartásra, és az edzőtáborozás alatt három találkozót vívnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik