Mit keres egy magyar lány a világbajnokságon?

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.07.15. 11:07
Címkék
A Kötényblog néhány napja e-mailt kapott Leverkusenből, a női világbajnokságról, s a kialakult levelezés során egy kivételes elhivatottságú...

A Kötényblog néhány napja e-mailt kapott Leverkusenből, a női világbajnokságról, s a kialakult levelezés során egy kivételes elhivatottságú lány élete tárult fel előttünk. Kun Kitti önkéntesként dolgozott a vb-n, s az általunk kért élménybeszámoló mellett az alábbiakban kiderül, mire képes egy nő azért, hogy leküzdje az előítéleteket, és megvalósítsa élete álmát. Példakép.A Kötényblog néhány napja e-mailt kapott Leverkusenből, a női világbajnokságról, s a kialakult levelezés során egy kivételes elhivatottságú lány élete tárult fel előttünk. Kun Kitti önkéntesként dolgozott a vb-n, s az általunk kért élménybeszámoló mellett az alábbiakban kiderül, mire képes egy nő azért, hogy leküzdje az előítéleteket, és megvalósítsa élete álmát. Példakép.

Kötényblog - Hogy kerül egy magyar lány önkéntesként a női foci vb-re Németországba?

Kun Kitti - A TF-en tanulok (a BSC sportszervező szakot már befejeztem, az MSC rekreáció-sportturizmus szakból még van egy évem). Tehát a sportimádat adott, de annál is jobban szeretem a labdarúgást. Tíz éve követem megszállottként. Jómagam is fociztam pár évig az ASI-ban (Angyalföldi Sportiskola).

Kinek szurkolsz?

Bérletes vagyok Újpesten, néha még idegenbe is elmegyek. A hazai válogatott meccseket sem hagyom ki. 2005-ben egy napot utaztam Isztambulba, hogy a BL-döntőt láthassam, buszra szálltam még párszor a Milan kedvéért is, Németországban Dortmund-, Köln-, Hannover-, Leverkusen-meccseket látogattam.

A Kötényblogon adja magát a kérdés: mit szólnak mindehhez a férfiak?

Kicsit elegem van már, hogy nekünk, lányoknak, akik valóban olyan érzésekkel vagyunk a foci iránt, mint férfi „kollégáink”, mindig meg kell magyaráznunk, miért vagyunk a stadionban, miért nézünk meccseket. Áhh! A labdarúgást eléggé kisajátítottak maguknak.

Milyen sporteseményeken önkénteskedtél eddig?

Dolgoztam a 2008-as pekingi olimpián (csak a magyarok részére), tavaly a hoki-vb-n Kölnben (hotel service) és az U20-as női Foci vb-n Düsseldorfban (FIFA headquarter akkreditáció), és most Leverkusenben (ismét akkreditáció). Tavaly nyáron részt vettem a Football 4 Peace nevű projektben, aminek keretében egy hétig focit oktattam Izraelben (többedmagammal) arab és zsidó gyerekeknek (8-10, illetve 10-12 éves korosztálynak).

Gondolom, nem csak mókából vállalod be ezeket az utakat. Mik a terveid?

Már rég eldöntöttem (ezért is jelentkeztem a TF-re, hogy megfelelő képzettséggel is rendelkezzek), és bár szinte senki sem biztat, hogy sikerülne, kitartok amellett, hogy egy futballklubnál (Újpest) vagy az MLSZ-ben kapok egyszer munkát. Tehát a sportvezetés felé kacsintgatnék. Van egy pozitív példa előttem, Karren Brady, akit a 90-es évek elején 23 évesen (nulla ilyen jellegű tapasztalattal) a Birmingham City alkalmazott managing director pozícióba, és aki jelenleg a West Ham alelnöke. Tehát nem lehetetlen… :) Csak az előítéletekkel kell megküzdeni (nagyon nehéz), valamint dolgozni érte. Sajnos keményebben, mint a másik nem képviselőinek.

Kitti példaképe, Karren Brady

Miből áll pontosan a munkád?

Akkreditációs részlegen dolgozni annyit takar, hogy mi készítjük el mindenki számára a belépőt biztosító pass-eket, a hivatalos személyektől a biztonságiakon át a kiszolgáló személyzetig. Mindenkinek rendelkeznie kell ilyennel, aki az eseményen dolgozik, akármilyen beosztásban is. Ehhez van egy belső rendszer, amelyben minden érintettnek regisztrálva kell lennie.

Pénzt nem kapsz. Mi a haszna az önkénteskedésnek?

Azért csinálom, hogy legyen értékelhető tapasztalatom. Tisztában vagyok azzal, hogy egész lentről kell elkezdenem, végig járva a szamárlétrát. Máshogy nem látom, hogy be tudnék kerülni ebbe a körforgásba. Az önkénteskedés nagy volumenű sporteseményeken jól mutat az önéletrajzban, kapcsolatépítés szempontjából is hasznos.

Kitti gyártja a belépőket

Rendben, kitalálod, mi a következő célpont. Onnantól mi a teendő?

A hivatalos oldalakon (pl. FIFA, IIHF) szoktam jelentkezni. Ott ki kell tölteni egy online űrlapot. E-mailben értesítenek, ha a szűkebb szelektációba bekerültél, majd jön az interjú. A hoki vb és az U20-as női vb ideje alatt a Kölni Sportegyetemen töltöttem 1 évet, így az interjúkra személyesen mentem el, de a mostani vb-re telefonon keresztül történt a "meghallgatás". Ha beválasztottak, akkor szerződést kell aláírnunk. Megkapjuk a beosztásunk, valamint a hivatalos szponzortól a ruhát. Tetőtől talpig felöltöztetnek (cipő, zokni is). Május 28-án volt egy egynapos képzésünk a BayArena-ban. Kiutaztam egyetlen napért, majd ismét haza, vizsgák az egyetemen, majd június 23-án ismét Leverkusenben találtam magam.

Mely meccseket láttad élőben, kinek szurkolsz a női vb-n?

Most nincs kiválasztott csapatom, de szimpatizálok az amerikaiakkal. Leverkusenben az első meccs a svéd-kolumbiai volt, de akkor nem győztek meg az északiak. Ám az USA ellen mutatott játékuk már annál inkább. Az ausztrál-norvég is elég hajtós kis meccs volt. A nézők reakciójából is leszűrhető volt, hogy tetszik nekik, amit látnak, nem lehetett unatkozni. Ez a meccs már este nyolckor kezdődött, én ennek tudom be, hogy a hangulat is jobbá vált, mint a délutániakon. Azokra 3000 gyerek érkezett a környékbeli iskolákból. Egyébként a BayArenában jó a nézőszámmutató: harmincezres a stadion, eddigi meccsenként huszonkétezren voltak, a francia-angolon huszonhatezren. Szuper volt, itt már igazi futballmérkőzésen éreztem magam! Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz dolguk lesz a franciáknak. Angol részről a kapust láttam a legmagabiztosabbnak. Nekem tetszik a vb. Magas színvonalú körítés, a játék sem olyan, mint évekkel ezelőtt. Ez már foci. A Brazília-USA meg olyan izgalmakat hozott, hogy szerintem férfi vb-n is megállta volna a helyét!

Milyen volt kint a hangulat a német kiesés után?

Amit eddig a japánoktól láttunk, azért a győzelmük nem lehet annyira meglepő. Én mégis a németeket vártam a döntőbe. Részben mert tudnak, másrészről azért, ami jelenleg Németországban körülveszi őket: hazai pálya, minden róluk szól. A frankfurti döntőre már minden jegy elkelt. Lehet, rosszul hangzik, de kellett ez, hogy a németeket kicsit visszavegye. Gary Lineker szállóigévé vált mondása ("A futball olyan játék, amit huszonketten játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek") megdőlt. Plusz a héten ez a második pofon, amit el kell szenvedniük, hisz a 2018-as téli olimpia rendezését sem ők kapták meg.

Kitti munkában

Olvastam kinti lapokat, nagyon felháborodtak Gaál Gyöngyi hibáján.

Gaál Gyöngyi sajnos jól leszerepelt. Olvastam a fórum-hozzászólásokat, kilencven százalékuk arról szólt, hogy a nő maradjon a konyhában, nem érthet a focihoz.

Te mit gondolsz a női foci jövőjéről?

A fizikai adottságokból kiindulva a nők játéka soha nem lesz a férfiakéhoz hasonlítható. De az atlétikai sprintszámokban sem mondják folyton, hogy a férfiak gyorsabbak! Az a baj, ugyanazt várják, amit megszoktak a topcsapatoktól. Kezeljük a nők szintjén, mint más csapatsportot, és végre hagyjuk el az összehasonlítgatást!

Rendszeresen nézem a férfi meccseket év közben, ott is van borzasztó mérkőzés, sok hiba, elképzelés nélküli játék. De azt valahogy mindig lenyelik. Bezzeg, ha a női játékos hibázik, csakis azért lehet, mert nő, és mert nem érthet a focihoz. Ez nem rögbi vagy pankrátorkodás. Már volt olyan arrogáns sráccal diskurzusom, amíg magyaráztam neki a focihoz való kötődésem, ő meg nyomta, hogy "ti emancipuncik", meg "hagyjátok már ezt a feminista dumát". Nagyon elkeserítő. Szerintem soha sem lesz elfogadva a női foci olyan szinten, amilyenre hivatott. De ez a vb jó irányba terelheti a dolgokat. Azért ismerősök csak-csak bevallják, hogy „annyira nem borzalmas”. :)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik