Csajok a csúcson

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.06.25. 17:06
Címkék
Beletaposunk a gázpedálba, mint Gascoigne az ellopott csapatbuszon: már csak egyet kell aludni az év futballeseményéig. Jöjjenek a csajok a csúcson...

Beletaposunk a gázpedálba, mint Gascoigne az ellopott csapatbuszon: már csak egyet kell aludni az év futballeseményéig. Jöjjenek a csajok a csúcson, avagy minden, amit a női vb-ről tudni akartál. Az is, amiről nem is tudtad, hogy egyszer tudni fogod.Beletaposunk a gázpedálba, mint Gascoigne az ellopott csapatbuszon: már csak egyet kell aludni az év futballeseményéig. Jöjjenek a csajok a csúcson, avagy minden, amit a női vb-ről tudni akartál. Az is, amiről nem is tudtad, hogy egyszer tudni fogod.



Németország - a legendás germán halvérűséget meghazudtolva – vb-lázban ég. A női bajnokságot áprilisban befejezték, azóta a hölgyeknek semmi egyéb dolga nincs, mint pihenni, lazulni, és felkészülni mentálisan és fizikálisan a mundiálra. Hogy ez a hosszú szünet vajon hasznos-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények – egyesek szerint a játékosok tétmeccsek nélkül bepunnyadnak a tornáig, mások szerint viszont épp ez az optimális: pihent izmokkal, letisztult gondolatokkal várni a nagy eseményt. Minden kiderül alig huszonnégy órán belül, addig viszont íme egy gyorstalpaló azoknak, akik nem szeretnének bambán ülni a tévé előtt, ha véletlen leragadnak egy vb-meccsnél.

Mióta van egyáltalán női vb?

A FIFA 1991-ben rendezett női labdarúgó világbajnokságot, tehát az idei a hatodik vb. Az egyébként elég kézenfekvő ötlet megvalósítása tehát alig vett igénybe 87 évet az 1904-ben alapított FIFA részéről. Örök hálánk João Havelange egykori elnöknek, hogy végigvitte a dolgot.


Kik az eddigi világbajnokok?

1991: USA

1995: Norvégia

1999: USA

2003: Németország

2007: Németország


Hány csapatos a vb?

Tizenhat. Optimális. A magam részéről boldogan lemondok a harminckettes döntők indokolatlanul unalmas csoportmeccsözönéről.


Ki kivel játszik?


Íme a táblázat, lehet ízlelgetni a párosításokat. Alaposabbaknak itt egy letölthető verzió is a Kötényblogtól, a vébé valamennyi meccse időpontokkal, helyszínekkel, pöpec kis táblázatban.


Kik a favoritok?


Ha megnézzük a világranglistát, jól látszik (a piros pöttyökből), hogy kicsi a szórás: a legjobbak valamennyien képviseltetik magukat a tornán, s csak elvétve vannak csapatok az alsóbb traktusokból. Mégis azt mondhatjuk, a németek a torna nagy esélyesei: hazai pálya, pompás játékoskeret, abszolút fókusz: talán még sosem voltak ennyire kihegyezve a győzelemre. Az USA 1999-es vb-címe óta az Államokban hatalmas népszerűségnek örvend a női foci, így a csapat sikere nemzeti ügy, emellett beleszólhat még a versengésbe a roppantmód elszánt brazil és koreai csapat (a japán sarkában), valamint a vb-ken mindig kiegyensúlyozott Kanada is (akivel a magyar válogatott nemrég 0-1-et játszott). Az angolok nagyon spannolják magukat, kérdés, ugyanúgy lebőgnek-e, mint férfitársaik szoktak. Persze fekete lovak itt is lehetnek, úgyhogy senki se dőljön hátra, néha még II. Erzsébet kancája is elbukik. És akkor még a norvég-svéd tengelyről nem is beszéltünk.


Hol rendezik idén a világbajnoki mérkőzéseket?


Amint említettem, a 2011-es torna házigazdája Németország. Kilenc város stadionjaiban lesznek meccsek: Drezda (Glücksgas Stadium), Mönchengladbach (Borussia-Park), Wolfsburg (Volkswagen-Arena), Sinsheim (Rein-Neckar-Arena), Augsburg (Impuls Arena), Bochum (Ruhrstadium), Leverkusen (BayArena),Berlin (Olimpiai stadion) és Frankfurt (Commerzbank-Arena). A döntőnek ez utóbbi ad helyet.


Mit kap a győztes?


Kupát, természetesen. Az 1999-ben gyártott trófea 1.8 kilogramm súlyú, 45 cm magas, legszélesebb pontján pedig 15 cm széles. A Sawaya & Moroni cég által tervezett csodaszép kupa aranyból és ezüstből készült, a talapzata márvány.


Oké, de miért érdekeljen ez engem?

A női futball történetének fontos állomása ez a torna: a játék ugrásszerű fejlődésnek indult, egyre több a jól szervezett bajnokság, a profi játékos – és talán meglep, de a meccsek korántsem olyan unalmasak, mint azt a nagyokosok (egy-két elkapott perc után) állítják. Ezek a lányok olyan lelkesek, mint a férfi világbajnokságon legföljebb egy-két kiscsapat (emlékezzünk csak Új-Zéland tavalyi csodájára vagy az afrikai válogatottak szemkápráztató berobbanására a kilencvenes években). Aki friss, életteli, küzdelmes focit akar, a tévé előtt a helye: én szóltam előre, húsz év múlva majd lehet mesélni az unokáknak, hogy bezzeg mi már akkor is leültünk női meccset nézni!


Jó, de nem ismerek senkit, így nem tudok kötődni senkihez.

Mi sem egyszerűbb ennél, íme, kezdésnek hat szupersztár a múltból és a jelenből, akiknek jó, ha megjegyzed a nevét. Igen, jól láttad, szupersztárt írtam.


Az aranylabdás

Marta


Tartja magát a hiedelem, mely szerint a brazil Marta Vieira da Silva nem is ember, hanem egy robot, egy kiborg: aki látta már játszani, könnyen megértheti, miért. 2006 óta minden évben ő a FIFA Év Játékosa, minden létező fronton, bajnokságban és galaxisban volt már aranycipős és aranylabdás. A válogatottban 76 gólnál tart. 69 meccsen. Nem, nem elírás.


Az abszolút rekorder

Kristine Lilly


Az amerikai hölgy játszotta a futballtörténelem legtöbb vb-meccsét, szám szerint harmincat. Azért nem többet, mert ez a maximum, amit eddig elérhetett (nem volt több vb ugyanis). Kristine sajnos már visszavonult. Hiányzik.


A botrányhősnő

Fatmire Bajramaj


A német válogatott koszovói albán származású játékosa a legjobb példa arra, hogy a női futballnak egyre nagyobb a jelentősége: a hölgy klubváltása (a Turbine Potsdamból az 1. FFC Frankfurtba) valóságos polgárháborút robbantott ki Németországban. A viharos transzfer következtében ő a Bundesliga legdrágább és legjobban fizetett játékosa, a Nike kis kedvence.


Az úttörő

Carolina Morace


Férfi legyen a talpán, aki kötözködni kezd a karakán hölggyel, aki pályafutása során több, mint 550 gólt szerzett az olasz bajnokságban. Az ő nevéhez fűződik a női vb-k történetének első mesterhármasa: Morace 1991-ben négyet vágott Kínának, ebből hármat egymás után. Most Kanada kispadján mutatja meg, nem csak a bazsalikomot aprítja profin, hanem az ellent is.


A triplázó

Birgit Prinz


Ő játszotta a sportág történetének legtöbb vb-döntőjét, jelesül hármat. 2003-ban és 2007-ben be is húzta az aranyat, 1995-ben pedig egy félidőt játszott a norvégok ellen, bár valószínűleg nem ez élete kedvenc meccse. A csatárhercegnő háromszor volt aranylabdás, Martával egymást lökdösik le-fel a trónról.

Akit mindenki ismer

Mia Hamm


Aki sikítós lábrázást kap a női focitól, az is tudja, ki ő. Miánál senki sem lőtt több gólt a válogatottban, amióta női foci létezik: 158 találatának köszönhetően kislányok millióinak lett a példaképe. Manapság ikreit neveli, tévéműsort és csontvelő-transzplantációs alapítványt vezet, gyerek- és felnőttkönyveket ír (mármint nem _úgy_ felnőttet). Igazi idol.

Most pedig igyunk egy nagy pohár vizet, nyomtassuk ki a táblázatot, szerezzük be a tökmagot és a chipset, a Kötényblog holnap a level 2-vel és a nyitómeccsel jelentkezik. Addig is válasszon mindenki csapatot, kedvenc játékost, lehet izzítani a tippeket - előrebocsátjuk: érdemes lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik