Westbrook és az OKC megállította a Clevelandet

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.02.10. 09:42
null
Russell Westbrook az idénybeli 26. tripla dupláját jegyezte a Cleveland ellen (Fotó: Twitter)
Russell Westbrook, Steven Adams és a jól játszó Thunder felülmúlta a fáradtan mozgó Clevelandet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így a címvédő négy győzelem után kapott ki ismét. Ha nem is könnyedén, de nyerni tudott Charlotte-ban a Houston, egylabdás meccset húzott be a Sixers, hosszabbítás döntött a Dallas–Utah derbin, míg a Boston Portlandben javított.

 

Charlotte Hornets–Houston Rockets 95–107

Harden és a védekezés. Az első félidőben egyáltalán nem játszott jól a Rockets, James Harden 3/12-es mezőnymutatóval szórt be 13 pontot, Eric Gordon és Nene sérülés miatt nem is lépett pályára, ráadásul hátul is gondban voltak. A fordulás után azonban sikerült váltaniuk, főleg védekezésben haraptak sokkal jobban és ebben a periódusban 12 (!) eladott labdába hajszolták bele a Charlotte-ot, amelyeket könyörtelenül ki is használtak – Harden csak ekkor 14 pontot szerzett és vezérletével kézbe vette a meccset a vendégcsapat. A gárda végül az utolsó negyedben is jól védekezett, lezárták az utat a betörések előtt, jól váltottak, de odaértek a kinti dobókra is, így hiába voltak ők is elég harmatosak elöl, végül be tudták húzni a mérkőzést – sorozatban harmadik győzelmüket aratták, két és fél meccsre vannak a Spurstől.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Van baj Charlotte-ban. Ezúttal sem tudott úrrá lenni a problémákon a Hornets, igaz, védekezésben ezúttal nem volt rossz a gárda – csak éppen eladott 22 labdát, leindításból kapott 21 pontot, ezzel pedig jelentősen megnehezítette saját dolgát. Támadásban olyan szinten félrecsúszott valami az elmúlt hetekben, hogy az utóbbi kilenc találkozóból csak egyet, a Nets ellenit tudták megnyerni nagy nehezen Walkerék, most is hiányzott a csapat motorja – az irányító annyi labdát adott el, ahány kosarat szerzett és bár Batum dupla duplázott (15 pont, 10 gólpassz), ő sem tudta húzni az együttest. Jelenleg alapvetően a rendszer nem működik, ezúttal sem ültek (8/26) a tripláik, így nem tudták kihasználni a Houston gyengébb formáját – legközelebb a Clipperst fogadják, nagy kérdés, hogy mikor tudnak megkapaszkodni.

A Hornets legjobb dobói: Batum 15/6, Walker 14/6, Williams 12/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 30/12, Beverley 17/9, Harrell 15

Orlando Magic–Philadelphia 76ers 111–112

Nagyon közel volt a Magic. Hullámzó mérkőzést vívtak a felek, a második negyedben a Sixers akarata érvényesült, a harmadikban viszont fordított az Orlando – köszönhetően elsősorban Vucsevicsnek és Ibakának, hiszen mindketten tíz-tíz pontot szereztek ebben a periódusban. A záró etap szorosan alakult, de két perccel a vége előtt még mindig hat egységgel előrébb jártak a hazaiak – itt aztán sorra követték el a hibákat, beütötték a faultokat, engedtek két támadópattanót és a Philly Saric kettesével átvette a vezetést 35 másodperccel az órán. A leolvadás után aztán jött Vucsevics egy kulcsfontosságú kosárral, amivel ismét náluk volt az előny, majd a center blokkolta Ilyasova dobását – mielőtt azonban nagyon örülhettek volna, visszakerült a labda a vendégekhez. Ekkor jött a slusszpoén: öt másodperccel a vége előtt TJ McConnell elsüllyesztette a Philadelphia győztes dupláját, majd a villámgyors ellentámadásnál ellopta a labdát, ezzel megnyerte a meccset csapatának. Már-már a Magic kezében volt a mérkőzés, de ismét kikaptak Ibakáék, akiknél a sérült Gordont Hezonja helyettesítette a kezdőben, míg Payton helyett Watson volt ott az első ötösben.

Extrát hozott a kispad. Ugyan a Joel Embiidet továbbra is nélkülöző kezdő nem működött túl jól a Sixersnél, a cseresor mindent ellensúlyozott: Dario Saric 24 ponttal, parádés játékkal szállt be, de Stauskas, Rodriguez és Noel is elérte a tízpontos határt a második ötösből. Amint feljöttek a pályára, fölénybe került a Philly, nekik volt köszönhető a remek második negyed és a meccs hajrája is, agresszíven védekeztek és McConnell-lel kiegészülve a végén hozták is a derbit – ezzel öt vereség után tudtak újra nyerni, most a Miamival találkoznak.

A Magic legjobb dobói: Fournier 24/9, Vucsevics 21, Ibaka 16/6
A 76ers legjobb dobói: Saric 24/9, Ilyasova 16/3, Stauskas 13/6

Oklahoma City Thunder–Cleveland Cavaliers 118–109

Az első megvan. Az OKC egymás után fogadja a Clevelandet és a Golden State-et, tehát az előző két nagydöntő résztvevőit, de az első akadályt sikerrel vette a csapat. Ennek legfőbb oka (Russell Westbrook újabb tripla dupláján kívül) a lepattanózás volt, a palánk alatt uralkodtak a hazaiak, 51–35-re nyerték a lecsorgók csatáját és leszedtek 17 támadót – ebből Steven Adams egymaga kilencet jegyzett, kulcsszerepe volt a Thunder győzelmében. Alapvetően jól is védekeztek Robersonék, limitálni tudták LeBron Jamest és a Cavs csapatjátékát, a túloldalon pedig Westbrookra lehetett számítani: a hullámzó meccs negyedik negyedében kiegyenlítettek a vendégek, de az MVP-esélyes sorozatban négy támadásból szerzett pontokat, szűk két perc alatt nyolc egységet tett fel a táblára. Ezt követte még gyorsan két gólpassz és egy labdaszerzés, ezzel pedig el is dőlt az összecsapás: Westbrook 29 ponttal, 12 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, az OKC pedig elkapta a bajnokot.

Jobb lett volna pihentetni. A találkozó előtt volt arról szó, hogy Tyronn Lue kiülteti Jamest, Irvinget és Love-ot, de végül mindannyian ott voltak a parketten – csak éppen fáradtan, tompán mozogtak a meccs nagy részében. Egyedül Irving játszott valamennyire jól (28 pont, 4/5 tripla, 4 gólpassz, 6 eladott labda), de James gyengébb estéjét nagyon megérezte a csapatjáték (14 gólpassz, 16 eladott labda), ráadásul a rendkívül rövid rotáció miatt 41 percet pályán is töltött a kiscsatár – a padról csak Korver, Frye és a frissen igazolt Derrick Williams (12 pont, 22 perc) kapott érdemi játékidőt. Utólag már látszik, hogy felesleges volt erőltetni a sztárokat egy nehéz szériát lezáró back-to-back második felén, de most már a vasárnap hajnali, Denver elleni hazai meccsre kell készülnie a címvédőnek.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/6, Oladipo 23/6, Adams 20
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 28/12, James 18/3, Love 15

Dallas Mavericks–Utah Jazz 112–105 – hosszabbítás után

Nagyon mélyről jött vissza a Dallas. A második negyedben 15, a harmadikban 21 pont volt a Mavs hátránya, sokáig nem voltak partiban a hazaiak ezen az estén – Yogi Ferrell most nem játszott igazán jól, a kispad is nagyon rövidnek tűnt, ráadásul védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán. Itt azonban valami megváltozott, futottak egy 16–5-ös rohamot és visszajöttek a meccsbe, majd a negyedik negyedben már átvették az irányítást és egy perccel a meccs vége előtt Seth Curry kettesével kiegyenlítettek. Végül Dirk Nowitzki támadópattanójával és kosarával mentettek hosszabbításra, miután a Jazz megint előnyhöz jutott, de a ráadás már Harrison Barnesról szólt: a dallasi kiscsatár egymaga nyolc pontot szerzett ekkor, míg a teljes Utah összesen ötöt, ezekben a percekben egyértelműen a Mavs kerekedett felül. Nem is történt már újabb fordulat, a texasiak nagy győzelmet arattak a nyugati negyedik helyezett ellen és egyénileg Barnes (31 pont), illetve Nowitzki (20 pont) mellett érdemes kiemelni Seth Curryt, Wesley Matthewst, valamint a padról remekül beszálló Devin Harrist is.

Elrontotta a Jazz. George Hill egy sérülés miatt kihagyta az összecsapást, de bár a helyén kezdő Exum egyáltalán nem játszott jól, a 36 pontos Gordon Hayward vezetésével így is magabiztos, 15-20 egység közötti előnyt építettek ki. A harmadik negyed végétől azonban belealudtak a meccsbe és visszaengedték a Dallast, majd 21 másodperccel a vége előtt egy clutch kosár utáni felesleges faulttal kipontozódott Rudy Gobert – ez végül sokat számított, hiszen a „helyén" szerezte meg Nowitzki a hosszabbítást jelentő támadópattanót. Az utolsó másodpercben Hayward dobása is lejött, a ráadásban pedig már megtört csapat benyomását keltették a vendégek, sorra hibáztak, eladták a labdákat, elcsúsztak védekezésben, amiket a Mavs könyörtelenül megbüntetett – érdekesség, hogy Hill-lel a pályán 22–7 a mérlegük, nélküle viszont most már 12–1...

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 31/6, Nowitzki 20, Curry 16/3
A Jazz legjobb dobói: Hayward 36/12, Ingles 16/12, Gobert 15

Portland Trail Blazers–Boston Celtics 111–120

A gyenge kezdés után erősen zárt a Celtics. Avery Bradley mellett ezúttal Jae Crowder is hiányzott a back-to-backet játszó vendégeknél, akik nem is kezdték jól az összecsapást: tíz ponttal elbukták az első negyedet, majd ez a különbség tovább nőtt a folytatásban. A nagyszünet előtt szedték össze magukat, az addig nagyon gyenge Isaiah Thomas beszórt tíz pontot és felzárkózott a gárda, majd a fordulás után már átvette az irányítást. Thomas végül 34 ponttal (11/26 mezőnyből, 10/11 büntető) zárt és mással nem is kellett törődnie, csapata szépen alájátszott: Smart (18 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés), Rozier (11 pont, 4 pattanó, 5 gólpassz), Brown, Horford, Olynyk és Green is bőven kivette a részét a mezőnymunkából. Az utolsó percekben már egyértelműen az ő akaratuk érvényesült, így végül javítottak az előző esti meglepő vereség után és ismét csak 2,5 meccs a hátrányuk a Clevelandhez képest.

Kevesebb opció volt a Portandnél. A hazaiaknál nagyon hiányzott a kéztörést szenvedő Evan Turner, a második félidőben előbb támadásban, a záró etapban pedig védekezésben fagyott le a gárda - az utolsó 12 percben 43 pontot kaptak, nem csoda, hogy nem tudták tartani a lépést. Ez persze annak is köszönhető, hogy a kulcsemberek elfáradtak a hajrára, Damian Lillard 40, CJ McCollum 37 percet töltött parketten és mindketten nagyon kemény munkát végeztek, de ők és a padról 26 pontos extrát hozó Aminu is lendületet vesztett a kulcsidőszakra - ekkor már sorra kapták a kosarakat és végül a lepattanózást is elveszítették. A Blazers így nem tudta kihasználni a Denver legutóbbi vereségét és maradt kilencedik Nyugaton, most viszont pihenhet a csapat, legközelebb kedd hajnalban fogadja az Atlantát.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/6, Aminu 26/9, McCollum 20
A Celtics legjobb dobói: Thomas 34/6, Smart 18, Brown 14/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Houston Rockets 95–107
Orlando Magic–Philadelphia 76ers 111–112
Oklahoma City Thunder–Cleveland Cavaliers 118–109
Dallas Mavericks–Utah Jazz 112–105 – h. u.
Portland Trail Blazers–Boston Celtics 111–120

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik