Történelmi tripla dupla és GSW-győzelem Memphisben

Vágólapra másolva!
2017.02.11. 09:14
Harmadszor már nem tudta megverni a Golden State-et a Memphis az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal nem adott esélyt a ligaelső – ráadásul Draymond Green történelmi tettet hajtott végre a találkozó folyamán. Zsinórban a 13. meccsét behúzva idei NBA-csúcsot állított fel a Miami, Anthony Davis 42, Nikola Jokics 40 ponttal vezette győzelemre csapatát, rangadót nyert a Wizards, parádésan dobott a Lakers, hozta a kötelezőt a Spurs, a Bulls meglepetésre simán kikapott Phoenixben, míg a Kings óriási végjátékban legyűrte az Atlantát is.

Brooklyn Nets–Miami Heat 99–108Brooklyn Nets–Miami Heat 99–108

Az utolsó másfél negyed a Heaté volt. Úgy tűnt, hogy a legváratlanabb helyen szakad meg a Miami parádés győzelmi szériája, hiszen a harmadik negyed közepén még tíz pont feletti hátrányban volt a gárda – itt azonban egy 18–5-ös rohammal fordítottak McGruderék, majd egy 11–2-vel el is léptek ellenfelüktől. Ez a kétszer pár perc elég is volt a sikerhez, amit főleg a feljavuló védekezésnek köszönhettek, de a 26 pontos szezoncsúcsot szállító James Johnsont mindenképp ki kell emelnünk – mellette Dragic és Tyler Johnson is jól játszott, amivel ellensúlyozták Whiteside gyenge napját és Waiters hiányát. A floridaiak ha nehezen is, de hozták a kötelezőt, ezzel sorozatban 13. győzelmüket aratták, ami idei NBA-rekord – ma este Philadelphiába látogat az együttes.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Brook Lopez egyedül. A Nets centere nagyot játszott, 30 pontját 10/17-es mezőnymutatóval szerezte, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott két blokkot és védekezésben is hasznosan mozgott – hiába, messze kiemelkedett csapatából, ugyanis senki nem tudott mellé felnőni. A kezdőötös még többé-kevésbé jól működött, de az utolsó másfél negyedben már semmi sem segíthetett, ráadásul ezúttal is eladtak 22 labdát, amelyekből folyamatosan kapták a kosarakat – a Heat két nagy rohanásánál teljesen lefagytak, ez pedig most sem fért bele. Zsinórban a 12. vereségét gyűjtötte be a gárda és még mindig nem szerezte meg idei 10. győzelmét.

A Nets legjobb dobói: Lopez 30/3, Foye 15/3, Bogdanovic 10/6
A Heat legjobb dobói: J. Johnson 26, Dragic 21/3, T. Johnson 18

New York Knicks–Denver Nuggets 123–131

Jokics karriercsúcsával nyert a Nuggets. Ahogy arra számíthattunk, dobópárbajt és pontháborút hozott az összecsapás, melyben a harmadik negyed során tíz pont feletti előnyt szereztek a vendégek. A záró etapban aztán ez a fór elégnek bizonyult, mert a Knicks képtelen volt kicsit is keményíteni a védekezésén, így pedig a Denver folyamatosan termelte a kosarakat: 56.8 százalékkal dobtak mezőnyből, 50 százalékkal vertek be 16 triplát, kiosztottak 30 gólpasszt és leszedtek 16 támadópattanót is. Mindenképpen ki kell emelnünk a tarthatatlan Nikola Jokicsot, aki dominált Kristaps Porzingis ellen és 40 pontos karriercsúccsal (17/23 mezőnyből, brutális), 9 lepattanóval, valamint 5 gólpasszal jelentkezett, zseniális teljesítményt nyújtott – nem számított a Mudiay, Gallinari, Faried trió hiánya, a centerre építve hibátlanul működött a gépezet. Ezzel a fontos győzelemmel őrzi a nyugati nyolcadik helyét a Denver, bár most egymás után játszik a Clevelanddel és a Golden State-tel.

Nem tud nyerni a New York. A csapatnál még mindig az Oakley-ügy és a Jackson–Anthony csata áll a középpontban, a játék kevésbé, de támadásban ezúttal remekül használták ki a Nuggets hibáit: a 33 pontos (13/20 mezőnyből, 6/10 tripla) Carmelo Anthony vezérletével 55.9 százalékkal dobtak mezőnyből és 36 gólpasszt osztottak szét. Emellett viszont összesen öt büntetőt harcoltak ki, elveszítették a lepattanózást és védekezésben mintha pályán sem lettek volna, így hiába dobtak bármennyit, mindig visszakapták a túloldalon – egy párperces gyengébb időszak elöl és már csak rohantak az eredmény után. A Madison Square Garden közönsége eleinte még Oakley szabadulásáért tüntetett, majd inkább pfújolta saját csapatát – hiába dobott nagyon extrán a Knicks, a könnyű denveri pontszerzések nem tetszettek a nézőknek.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 33/18, Porzingis 17/6, O'Quinn 16
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 40/6, Chandler 19/3, Nelson 16/12, Harris 16/9

Detroit Pistons–San Antonio Spurs 92–103

A nagyszünetre eldőlt. Az első félidőben lejátszotta ellenfelét a Spurs, hátul teljesen elszívta a levegőt a Pistons játékosai elől, támadásban pedig Kawhi Leonardra (32 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz), LaMarcus Aldridge-re (19 pont, 11 pattanó) és Dewayne Dedmonra (17 pont, 17 pattanó, mindkettő karriercsúcs) építve uralta a festéket. A nagyszünetben 19 pontos előnyben voltak már a vendégek, innentől nem nagyon volt kérdés, bár a második félidőben visszavettek az iramból Parkerék és támadásban kevésbé voltak koncentráltak, a győzelmük azonban a 18 eladott labda ellenére sem forgott veszélyben. A texasiak így 2–1-ről folytatják idegenbeli túrájukat, a következő állomás New York lesz – Gregg Popovich közben arról beszélt, hogy Pau Gasolra az All-Star–szünetig biztosan nem számíthatnak, addig nem tér vissza.

Ott kapott ki a Pistons, ahol nyerni szokott. Az utóbbi időben főleg Andre Drummondot használta a Detroit és vezérletével általában villogott a festékben, ami megadta a játék alapját elöl-hátul – most azonban éppen itt volt jobb a Spurs, ezáltal nem sok esélyük volt a hazaiaknak. A lepattanózást 52–35-re veszítette el Van Gundy alakulata, 38-30-ra maradt alul a festékből szerzett pontokat tekintve, Drummond (5/17 mezőnyből, 12 pont, 15 lepattanó) pedig közel sem hozta azt, amit szokott – ellenben a túloldalon Dedmon és Aldridge is villogott, sőt, a cseremagas Lee is tíz pont fölé jutott. A második félidőben már nem volt reális esélye a Detroitnak, közelíteni sem igazán tudott a Spurs védekezése miatt, így végül sima vereséget szenvedett – holnap este Torontóba látogatnak Reggie Jacksonék.

A Pistons legjobb dobói: Harris 16, Smith 15/3, Drummond 12, Jackson 12/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 32/9, Aldridge 19, Dedmon 17

Milwaukee Bucks–Los Angeles Lakers 114–122

Ihletett nap a Lakersnél. Szenzációsan kezdtek a vendégek, Nick Young első nyolc dobását értékesítette, közte 5/5 triplával, D'Angelo Russell is feljavult és összességében a teljes csapat nagyon hatékonyan működött – a gárda 47 ponttal (!) zárta az első negyedet és 76-tal a félidőt. A meccs nagy részében húsz egység feletti előnyben játszottak az elképesztő támadójátékot hozó arany-lilák, de a záró etapban lefagyott a gépezet: ekkor kimaradtak a dobások, elveszett a ritmus, a Bucks pedig egy őrült rohammal felzárkózott. Ezt azonban végül megúszták, 114–109 után kissé szerencsésen jutott két büntetőhöz Lou Williams, ennyi pedig elég volt a sikerhez, még 8/8 dobást értékesítettek a vonalról, így nem engedték közelebb a Milwaukee-t. A gyenge utolsó negyed miatt „csak" 52 százalékos mezőnymutatóval zártak, de így is heten érték el a tízpontos határt és jó játékkal arattak győzelmet – az utóbbi időben kicsit stabilizálták magukat, miközben Ingram és Black kezdőjátékossá vált.

Antetokunmpo karriercsúcsa sem volt elég. Hatalmasat játszott a görög klasszis, aki megpróbálta egymaga pótolni az egy évre kidőlő Jabari Parkert: folyamatosan támadta a gyűrűt, agresszív volt, melynek 41 pontos karriercsúcs (11/20 mezőnyből, 18/21 büntető), 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés és 3 blokk lett a vége. Vele nem tudott mit kezdeni a Lakers, de mellette csak Brogdon (8/11 mezőnyből) és Beasley (6/9) volt megbízható támadásban, ez pedig kevésnek bizonyult ilyen védekezéssel – átjáróház volt a csapat hátul, sem a festékben, sem a periméteren nem ért oda a vendégek játékaira. A hajrában ugyan kis híján csodát tett Jason Kidd együttese, de ez végül elmaradt, így Antetokunbo extrája is ment a levesbe, igaz, újabb vereségük ellenére csak két meccsre vannak a playofftól.

A Bucks legjobb dobói: Antetokunbo 41/3, Brogdon 18/3, Beasley 15/3
A Lakers legjobb dobói: Young 26/15, Williams 21/9, Zubac 15, Randle 15

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 107–122

Történelmi tripla-dupla. Ez a statisztikai bravúr manapság már kis túlzással mindennapos az NBA-ben, azonban amit Draymond Green művelt ezen az estén, az kicsit sem számít annak: négy pontja mellett 12 lepattanót, 10 gólpasszt, 10 labdaszerzést (!) és 5 blokkot jegyzett. A statisztikusok szerint a liga történetében eddig még nem született olyan tripla dupla, amely szerzője nem dobott legalább tíz pontot, ez a második olyan produkció (1986 és Alvin Robertson volt az első), amikor 10-10 lepattanó, gólpassz és labdaszerzés kerül egyvalaki neve mellé és Green az első játékos az NBA-ben, aki 10 labdaszerzés mellett öt blokkot is kiosztott. Miután átrágtuk magunkat ezeken a történelmi számokon, kivetíthetjük őket a meccsre is, hiszen Green szenzációs védekezése volt a Warriors győzelmének alapja – a pálya túloldalán a 36 pontos, 8/15 triplát beszóró Klay Thompson vitte a prímet, a GSW lejátszotta a Memphist és ezúttal nem engedte ki a kezéből a győzelmet, mint legutóbb.

Nem tudta érvényesíteni fölényét a Memphis. A palánk alatt jókora előnyben voltak a hazaiak a Gasol, Randolph párossal, hiszen a Golden State-nél egyetlen klasszikus magasember, Javale McGee volt elérhető a keretben. Ezt azonban nem tudták kihasználni, pontosabban előnyre és győzelemre váltani nem – a lepattanózást megnyerték 47–35-re, több pontot szereztek a festékből, de ezt bőven ellensúlyozta a GSW. A jóval lassabb Memphis félidőben 13, a harmadik negyed végén 21, a záró etap közepén 26 pontos hátrányban volt és bár az utolsó percekben kozmetikázott az eredményen a gárda, ezúttal esélytelennek bizonyult – védekezésben csak asszisztáltak a Warriors játékához, holott Curry és Durant igazán nem is hozott extrát.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/12, Gasol 17/3, Randolph 17
A Warriors legjobb dobói: Thompson 36/24, Durant 24/9, Iguodala 22/6

Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 106–122

Jobb volt a Pelicans. Ugyan gyengén kezdtek a vendégek és a második negyedben 15 pontos hátrányban voltak, innentől átvették az irányítást és szétszedték a Minnesota védekezését. Már a nagyszünetre közelebb zárkóztak, a második félidőt pedig 61–41-re nyerték meg, itt már egyértelműen az ő akaratuk érvényesült – védekezésben sokat javultak, támadásban pedig a tarthatatlan Anthony Davisre, valamint a mellé fellépő Jrue Holidayre építettek. Davis elképesztő estét produkált, 22 dobásából 16-ot a helyére küldött, eljutott 42 pontig és leszedett 13 lepattanót is, mindent megcsinált, amit csak lehetett – ki kell emelnünk azonban Holiday (25 pont, 12 gólpassz, 5 labdaszerzés, 10/14 mezőnyből) munkáját is, ő adott pluszt a gárdának Davis extráján felül. Összességében brutális, 60 százalékos mezőnymutatóval zárt a New Orleans, így a 21 eladott labda sem számított – holnap este a Sacramento ellen kell valami hasonló, hogy folytathassák a felzárkózást.

Tüntetett a közönség. A minnesotai publikum kezdi megunni, hogy a csapat ilyen gyengén védekezik és folyamatosan leadja az előnyt, a második félidőben pedig hangot is adott nemtetszésének – valahol érthető, az előző hat meccsből ötször kikapott a Wolves és ez idő alatt 115.7 pontot kapott átlagban. Ez különösen azért fájó, mert előtte futottak egy 8–3-as időszakot, amely alatt hetedikek voltak védekezési hatékonyságban, de ez már a múlt, a jelenben nagyon komoly problémáik vannak és Tom Thibodeau is kicsit tanácstalannak tűnik. Most hiába szórt 36 pontot Towns, hiába jutott el 29-ig Wiggins, képtelenek voltak megtartani az előnyt, képtelenek voltak lelassítani a New Orleanst és végül különösebb esély nélkül kaptak ki – igaz, Townsnak ülnie kellett a harmadik negyedben faultgondok miatt, de ez önmagában még nem magyarázat.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 36/3, Wiggins 29/3, Rubio 15/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 42/6, Holiday 25/3, Hield 17/6

Washington Wizards–Indiana Pacers 112–107

Ha szoros végjáték, akkor John Wall. A szezon során rendszeresen meg tudja nyerni a szoros meccseket a Washington, legalábbis elég magas százalékban ők jönnek ki győztesen, ha egy-két labda a távolság – így volt ez most is. A negyedik negyed nagy részében gyűrte egymást a két csapat, másfél perccel a vége előtt egy ponttal vezetett a Wizards és ekkor lépett elő John Wall: bevert egy clutch duplát, kiosztott egy remek gólpasszt Markieff Morrisnak, majd öt másodperccel a vége előtt két büntetővel döntötte el végleg az összecsapást. Az irányító játékát Scott Brooks és Paul George is kiemelte, mindkettejük szerint ő jelentette most a különbséget és nagy része volt abban, hogy a sérülésből visszatérő Morris 26 pontos szezoncsúcsot szórjon. A fővárosiak így nagyon fontos rangadót nyertek meg, Keleten harmadikak, míg 2017-ben eddig csak a GSW produkál jobb mérleget náluk ligaszinten – igaz, a Pacers is ott van a negyedik helyen 13–5-ös mutatóval.

Keményebben kell küzdeni. A 31 pontos Paul George arról beszélt a meccs után, hogy több erőt kell mozgósítaniuk a labdák megszerzéséért, nem küzdenek elég keményen, elég agresszíven, ezen pedig mindenképpen változtatniuk kell. Most engedtek 14 támadópattanót és nyolc alkalommal csente el tőlük a játékszert a Washington, ráadásul kilenccel több faultot ütöttek be, mint a hazaiak – ennek köszönhetően kétszer annyi büntetőt „adtak" Walléknak, miközben csapatszinten összesen négy triplát tudtak elsüllyeszteni. Ezek a hibák most a meccsbe kerültek, bár a nagyszerűen beszálló kispad kis híján így is győzelmet ért (amikor ők voltak fent, bő tíz pontot vertek ellenfelükre a vendégek), de a hajrában elöl-hátul hibáztak egymás után, így végül elbukták a rangadót.

A Wizards legjobb dobói: Morris 26/9, Wall 26/6, Beal 20/9
A Pacers legjobb dobói: George 31/6, Seraphin 16, Teague 13/3

Phoenix Suns–Chicago Bulls 115–97

Gyenge volt a Bulls. Hiába lépett pályára a sérült Jimmy Butler és a beteg Dwyane Wade, sem támadásban, sem védekezésben nem tudtak igazán csapatuk élére állni. Próbált keményen játszani a Chicago, de a kiegészítőktől McDermott (11 pont), Lopez (12 pont) és Gibson (10 pont) átlagos játékán kívül nem sok jót lehet elmondani, a sok átlagos teljesítmény pedig ma nem volt elég. A negyedik negyed közepéig élt a remény, ekkor is még csak 10-11 pontos hátrányban volt a Bulls, itt viszont benyeltek egy 0–8-as sorozatot, így sima vereséget szenvedtek. A Chicago nincs jó formában, utóbbi 4 meccsükből harmadszor buktak – annak örülhetnek, hogy már csak egy mérkőzés van hátra a hatmeccses túrájukból.

Végig koncentrált volt a Suns. Devin Booker (27 pont, 10/19 mezőnyből, 5 pattanó, 4 gólpassz) és Eric Bledsoe (23 pont, 8 assziszt) egész meccsen nyomás alatt tartotta a Bulls periméterét, így a Suns azt is elbírta, hogy Tyson Chandler mindössze 12 percet töltsön a parketten. A palánk közelében nélküle így is voltak jól teljesítők: TJ Warren 16 ponttal és 2 blokkal jelentkezett, a padról beszálló másodéves Alan Williams pedig egyenesen parádézott, 14 pont+11 pattanós dupla duplája mellett 4 blokkot osztott ki. Szintén hasznosan szállt be a padról PJ Tucker, a veterán kiscsatár 7 pattanóval és 3 labdalopással segített – az extrák tehát megvoltak a hazaiaknál, végig több lábon álltak. Minden meccsen így kellene játszaniuk, és akkor nem békaperspektívából néznék Nyugatot.

A Suns legjobb dobói: Booker 27/6, Bledsoe 23/3, Warren 16.
A Bulls legjobb dobói: Butler 20, Wade 18/3, Lopez 12.

Sacramento Kings–Atlanta Hawks 108–107

Három negyedig jól dolgozott a Hawks. A vendégek nagyon megfogták DeMarcus Cousinst, Dwight Howard parádés védőmunkát mutatott be rajta, a védőspecialista Kent Bazemore pedig 3 blokkal támogatta a nagyembert. Támadásban a kezdőötös többi tagja remekelt: Hardaway, Millsap és Schröder kintről-bentről veszélyes volt, bőven 50 százalék felett dobtak és 26 büntetőt harcoltak ki, kiválóan járt a labda, ennek köszönhetően 22 pontos előnyben is voltak. A negyedik negyed elején azonban teljesen elvesztették a ritmust, a passzok helyett inkább az egyéni játék dominált, egyre több hibával – a pontpárbajt hozó végjátékban pedig a felpörgő Kingsnek volt több szerencséje. Lábjegyzetként azért érdemes megjegyezni, hogy a negyedik negyed második felében a játékvezetők rengeteg szituációt fordítva ítéltek meg vagy néma maradt a sípjuk, és ez inkább az Atlantát sújtotta – Hardaway utolsó másodperces ziccerkísérleténél például hárman zuhantak a nyakába, de fújás nem érkezett.

McLemore élete napja. A fiatal hátvéd évek óta küzd azzal, hogy markáns perceket kapjon, Gay és Lawson kiesésével talán most jött el az ideje - ma 6 triplás karriercsúcsot állított fel, javarészt neki köszönhető, hogy a Kings visszajött nagy hátrányból. No meg Darren Collisonnak, aki szintén kiválóan dobott, több remek védekezése volt a negyedik negyed elején, és a győztes ziccert is ő tette a helyére. Cousins a negyedik negyedig csak erőlködött, ott viszont átszakadt a gát, kintről-bentről veszélyessé vált, és sikerült kipontoznia Howardot is. A veterán erőcsatárról, Tolliverről kell még szót ejtenünk, a triplavető öt hárompontost szórt be, ebből hármat az utolsó negyedben – dicséret illeti a foghíjas Sacramentót, mert nagyot küzdöttek ezért a győzelemért.

A Kings legjobb dobói: McLemore 22/18, Collison, Cousins 22/6-22/6.
A Hawks legjobb dobói: Hardaway 28/9, Millsap 25/6, Schröder 20/6.

 

NBA, ALAPSZAKASZ
Brooklyn Nets–Miami Heat 99–108
Detroit Pistons–San Antonio Spurs 92–103
New York Knicks–Denver Nuggets 123–131
Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 107–122
Milwaukee Bucks–Los Angeles Lakers 114–122
Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 106–122
Washington Wizards–Indiana Pacers 112–107
Phoenix Suns–Chicago Bulls 115–97
Sacramento Kings–Atlanta Hawks 108–107

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik