Történelmi Lakers-vereség, villogó Splash Brothers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.23. 08:39
null
A dallasi Justin Anderson (1) ezúttal szabálytalanul állítja meg a lakerses Louis Williamset (Fotó: Reuters)
Története legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Los Angeles Lakers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, Nick Youngék 49 pontos pofonba szaladtak bele Dallasban. A Golden State egynegyednyi jó játékkal is simán verte az Orlandót, a Minnesota szoros derbit húzott be a Denver ellen, a Phoenix pedig Eric Bledsoe parádéjával a Torontót is lenyomta.

 

Orlando Magic–Golden State Warriors 98–118

A harmadik negyedben lerendezte a GSW. Az első félidőben nem tudtak dominálni a vendégek, sőt tíz pont körüli hátrányba is kerültek, mielőtt a nagyszünet előtti percekben sikerült kiegyenlíteniük. A fordulás után azonban szigorított a ligaelső elől-hátul és a parádézó Steph Curry (27 pont, ebből 14 ebben a negyedben, 6 gólpassz, 7/13 tripla) vezérletével állva hagyták az Orlandót – végül az MVP mellett Klay Thompson (7/9 hármas) is szétdobta a hazaiakat és a játékrész végére eldőlt a derbi. Azok után, hogy az első félidőben 50 pontig jutott a Warriors, csak a harmadik negyedben beszórt még 42-t, így a záró etapban már pihenhettek a kezdők – sorozatban hetedik győzelmüket aratták, most back-to-backet játszanak Miamiban.

Tehetetlen volt a Magic. Az első félidőben Elfrid Payton vezérletével még jól használták ki a Warriors hibáit a hazaiak, de ahogy emeltek a tempón Duranték és jobban figyeltek az eladott labdákra, úgy fogyott el az erő az Orlandóból. Payton végül így sem zárt rossz estét, de DJ Augustin megsérült a második negyedben, Fournier ezúttal sem játszott, Gordon 0/6, Hezonja pedig 1/7 triplával zárt – tűzerőben meg sem közelítették a Golden State-et. Számukra nem is ez volt a legfontosabb meccs, a következőre viszont annál inkább figyelniük kell: szerda hajnalban a Chicagót fogadják.

A Magic legjobb dobói: Payton 23/3, Vucsevics 12, Watson 12/3, Green 12/6, Biyombo 12
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/21, Thompson 21/21, Durant 15/3

Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 122–73

Történelmi vereség. Érthetetlen, hogy mi történt a Lakersszel, lehúzták a redőnyt és egészen nevetséges dolgokat produkáltak – a második negyedet 38–11-re veszítették el, majd az utolsóban még ki tudtak kapni 14 ponttal, pedig a Mavs kezdői kis túlzással azt is elfelejtették addigra, hogy milyen rendezvényen vannak. Luke Walton is azt mondta a meccs után, hogy nem érti a helyzetet, elöl-hátul vállalhatatlan volt a produkció – ennek az lett a vége, hogy a liga egyik (másik) leggyengébb csapata ellen 49 ponttal kapjanak ki. Ez a Lakers történetének legsúlyosabb veresége, ennyivel még soha senki ellen nem maradtak alul…

A Dallas köszönte szépen. Semmi különöset nem csinált a Mavs, egyszerűen kihasználta a Lakers tömegesen érkező hibáit és megnyerte a meccset – méghozzá úgy, hogy a kezdőcsapatból Matthews még tizenöt percet sem játszott és csak a padról beszálló Finney-Smith töltött parketten 27-nél többet. A második negyedben egy 15–0-s futással hagyták állva a vendégeket, félidőben már 34 pont volt közte, bevertek 17 triplát és végül történelmük harmadik legnagyobb különbségű győzelmét aratták – még mindig csak 3,5 meccs az a playoff…

A Mavericks legjobb dobói: Anderson 19/9, Curry 14/6, Matthews 13/9, D. Williams 13/3, Nowitzki 13/3
A Lakers legjobb dobói: L. Williams 15/3, Clarkson 10, Randle 9, Deng 9/3, Young 9/3

Toronto Raptors–Phoenix Suns 103–115

Eric Bledsoe-ra nem volt válasz. Pályafutása legjobb meccsét hozta a Suns irányítója, folyamatosan támadta a gyűrűt, nagyon kevés rossz döntést hozott és egy pillanatig sem tudtak vele mit kezdeni a hazaiak. Végül kereken negyven ponttal (11/17 mezőnyből, 4/7 tripla, 14/14 büntető), hat lepattanóval és 13 gólpasszal fejezte be az összecsapást, vezérletével a negyedik negyedben lejátszotta ellenfelét a Phoenix – ezt a játékrészt 33-18-ra nyerte meg és idén másodszor is legyőzte a Torontót. Mellette érdemes kiemelni Devin Bookert (20 pont, 5/8 tripla) és Tyson Chandlert is, a Suns 50%-kal tüzelt mezőnyből és 40%-kal triplázott, ezúttal minden a helyén volt - Earl Watson szerint elkezdtek működni azok a dolgok, amiket már korábban is szerettek volna csinálni. Balszerencséjükre nyert a Mavs és a Wolves is, így nem kapaszkodtak feljebb, de így is biztató, amit mostanában előadnak.

Most már tényleg gond van. Sorozatban harmadszor kapott ki a Toronto és bár a védekezéssel korábban is voltak gondjaik, ez nagyon kicsúcsosodott, mióta támadásban elvesztették a fonalat. Most mindenképpen nyerniük kellett volna, vezettek is a találkozó nagy részében, de képtelenek voltak hátul stabilak maradni, Bledsoe úgy ment át rajtuk, mint kés a vajon és a negyedik negyedben más gondjuk is akadt: Lowry kapott egy flagrant-2-t és kiállították, DeRozan pedig másfél perccel a vége előtt bokasérülést szenvedett. Szerencséjük, hogy a Boston is botladozik, így nem csúsztak hátrébb, de sürgősen változtatniuk kell valamin, mert ez a játék, amit most már lassan hetek óta produkálnak egy-két kivételtől eltekintve, nem vezet sok jóra.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 22, Valanciunas 16, Lowry 15/3
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 40/12, Booker 20/15, Chandler 16

Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 111–108

Towns nyerte a centerek csatáját. Szenzációs estét produkált Karl-Anthony Towns, a Minnesota vezére 32 ponttal (13/19 mezőnyből), 12 lepattanóval, négy gólpasszal és hét blokkal állt csapata élére, ráadásul az utolsó percben is berámolt egy nagyon fontos kosarat. Nikola Jokics sem játszott rosszul a túloldalon (18 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), de faultgondjai miatt csak 27 percet tölthetett parketten (Towns 40-et), így elvesztette ezt a párharcot – mint ahogy csapata is a meccset. Mindkét fél nagyon épített is természetesen az ő játékukra, a Wolves és a Nuggets is 50% felett dobott mezőnyből úgy, hogy triplából nem voltak igazából veszélyesek, a centerek palánk alatti munkája, valamint extra passzjátéka volt az alap. Ezt a csatát most Towns nyerte, ezzel 2-1-re „szépített” a gárda a Denver ellen, nem utolsó sorban közelebb zárkózott a nyolcadik helyhez.

Szoros volt a vége. A negyedik negyed közepén még kilenc ponttal a Denver vezetett, ám egy 12–2-es rohamot indított a Minnesota és fordított: ebben főleg Towns és Muhammad volt benne, de Wiggins is berámolt egy triplát. Az utolsó percben azért még kihagytak két büntetőt a hazaiak, így nem tudták lezárni a találkozót, de a Nuggets sem tudott betalálni, így ez végül nem számított – nagyon fontos ki-ki meccset húzott be a Wolves, így két és fél mérkőzésre van a nyolcadik helytől. Érdekesség, hogy mindkét csapat a kezdő irányítója nélkül lépett pályára, de Rubio helyét Dunn (10 pont, 8 pattanó, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés), Mudiay pozícióját pedig Nelson és Murray vette át jól.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 32, Wiggins 24/3, Muhammad 20/6
A Nuggets legjobb dobói: Harris 22/6, Jokics 18, Chandler 17/3, Murray 17

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Golden State Warriors 98–118
Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 122–73
Toronto Raptors–Phoenix Suns 103–115
Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 111–108

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik