Tony Crocker üzent Hanga Ádámnak: Welcome in Texas!

Vágólapra másolva!
2011.06.24. 16:57
null
Jó az irány: Hanga útja Spanyolországon keresztül vezethet a tengerentúlra (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Tony Crockertől, az élvonalbeli Albacomp 24 éves amerikai légiósától, székesfehérvári csapattársától kapta az első gratuláló üzenetet a magyar válogatott egyik kulcsembere, Hanga Ádám,  aki péntek hajnalban a második körben, 59. választottként kelt el az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011-es játékosbörzéjén (draft). A magyar sportolót, aki a spanyol élvonalbeli Manresához készül, a San Antonio Spurs választotta. Hanga Ádám menedzsere, Lóránt András társaságában az örömhír apropóján tartott sajtóbeszélgetést Budapesten. 

„A Spurs kiválasztott ötvenkilencedikként, tehát ha valaha az NBA közelébe kerülök és valamelyik észak-amerikai klubhoz hívnak, akkor hozzájuk kell mennem először – mondta Hanga Ádám. – Nem gondoltam volna, hogy sikerül a dolog, és addig nem is tudtam elhinni, amíg nem volt biztos. Sok időm nincs az ünneplésre, mert most a válogatott az első, utána pedig várnak rám Spanyolországban, pontosabban Manresában.”

ELSŐSORBAN VÉDEKEZÉSBEN KELLENE FEJLŐDNIE
A Spurs részéről érkező első nyilatkozatok alapján a magyar kosarasnak elsősorban védekezésben kell fejlődnie, hogy NBA-szinten teljesítsen.
„Nagyon gyors és atletikus játékos, kiváló támadó képességekkel – mondta Hangáról R.C. Buford, a Spurs általános igazgatója. – Nem tudom, hogy valaha is fejvesztve rohant volna vissza védekezni, de remélhetőleg meg tudjuk őt ismertetni ezzel. Olyan srác, akinek nagyon kedveljük a személyiségét. Meglátjuk, hogy mi fog történni.”

A honi közeget már kinövő kosarasunk előbb a spanyol élvonalban szeretne bizonyítani, mert az NBA-t jelenleg még távolinak érzi, a Spurs előtt a Manresában kell maradandót alkotnia.

„A spanyolok már régebben kinéztek engem – folytatta Hanga –, nagyon szimpatikusak, már azelőtt ismertek, hogy leigazoltak volna. Mivel számukra sem vagyok ismeretlen, ők is örülnek, tudják, kire és mire számíthatnak.”

A Spurs főedzőjét, Gregg Popovichot az NBA egyik legjobb edzőjének tartja a magyar kosaras, így a közös munka nagy lehetőség lenne számára, ráadásul a szakember már több játékost is sikerrel épített be a csapatba, és indította el ezzel a pályafutását.

Hanga Ádám esetében óhatatlan a hasonlat Dávid Kornéllal, aki szintén Székesfehérvárról vágott neki a nagy kalandnak, és bő egy évtizede négy NBA-s klub is foglalkoztatta több-kevesebb időn át. Dávid Kornél bár játszott a Chicago Bulls, a Washington Wizards, a Cleveland Cavaliers és a Toronto Raptors gárdáiban, a nagy áttörés esetében elmaradt, pályafutása később európai elitbajnokságokban – francia, litván, spanyol – teljesedett ki.

HANGA ÁDÁM NEM BÁNJA, HOGY IDÉN VALÓSZÍNŰLEG NEM NYARAL

SZAVAZÁS

Ön szerint bemutatkozik Hanga Ádám az NBA-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Szerintem Dávid Kornél későn mutatkozhatott be, nekem ellenben több időm van, mert még csak huszonkettő vagyok” – mondta Hanga, aki így hat-hét évvel meg tudta „előzni" az NBA eddigi egyetlen magyar kosarasát, bár azt egyelőre nem tudni, mikor kerül majd igazán a tűz közelébe.

Hanga zárásként elárulta, hogy az első gratulációt Tony Crockertől kapta. A fehérváriak fiatal amerikai légiósa mindössze annyit üzent immár csak volt csapattársának: Welcome in Texas!

„Július elsejétől lockout van, elmarad a teljes nyári tábor, a klubok nem beszélhetnek a játékosokkal – tette hozzá a menedzser, Lóránt András. – A spanyol Manresának két draftolt játékosa van, és a spanyolok nagyon várják Ádámot, akinek azért van esélye, hogy néhány napra kimenjen a Spurshöz egy kis ismerkedésre. Egy biztos, Ádám nemcsak mint játékos, hanem mint ember is szimpatikus volt az amerikaiaknak.”

Az egyelőre képlékeny, milyen formában követik nyomon kiválasztottjuk fejlődését a Spursnél, vélhetően ehhez a klub képviselőjének kellene Európába utaznia. Hanga Ádám a trevisói Eurocampen, már a Manresa szerződtetett játékosaként hívta fel magára a figyelmet és győzte meg az amerikai szakembereket.

„Nem voltunk túlságosan bizakodóak a draft előtt, de végül sikerült feltenni a pontot arra a bizonyos i-re” – végszavazott a menedzser.

A magyar férfi kosárlabdasport legtehetségesebb játékosa a nyáron kettő plusz két évre a spanyol élvonalbeli Assignia Manresa csapatához szerződött az Albacomptól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik