Sopron: hét év, hét döntő, négy kupaarany
 

A Sopron vihette haza a női kosárlabda Magyar Kupa trófeáját, miután a szombat délutáni fináléban szinte végig vezetve 68–56-ra legyőzte a négyes döntő házigazdáját, a Győrt.

Táblázat megtekintése

 

DÖNTŐ

A döntő elején a csapatok jól olvasták egymás támadásait, így egészen az 5. percig kellett várni az első kosárra – a győri Bujdosó Nóra szerezte. A Sopron gyorsan fordított, Fegyverneky Zsófia hat pontjára építve elhúzott (4–10), ám a negyed utolsó hat pontja a győrieké volt (10–12).

A második játékrész Őri Györgyi kosarával indult, egyenlített a Győr (12–12), de csak rövid ideig haladtak fej fej mellett a csapatok, a Sopron főleg a palánk alól szerzett kosarakkal megint meglépett (14–26). Aztán megint billent a mérleg nyelve: a házigazdák sebességet váltottak, 13–1-es száguldással zárták a negyedet – Simon Zsófia sikeres duplája és triplája után döntetlennel kezdődött a nagyszünet (27–27).

A győrieknek nem sikerült a lélektani szempontból fontos fordítás: a harmadik negyed első kosarát Horti Dóra szerezte, és a vendégek fokozatosan szélesítették a két csapat közötti rést. A jó periódust kifogó Horti még a triplavonalon túlról is betalált egyszer, Olekszandra Kurasova duplája után meglett a tízpontos különbség is (31–41).

A negyedik játékrész elején a hazaiak Őri sikeres közeli dobásával és egy büntetőjével valamelyest közelebb férkőztek (43–49), de Fegyverneky két duplájával és Fűrész Diána két büntetőjével újra tízpontosra hízott a különbség (45–55). A győriek faultokkal próbálták lefékezni a vendégeket, de faragni sem tudtak a hátrányukon – nyert a Sopron.

A soproniak az egymást követő hetedik esztendőben jutottak be a fináléba, és negyedszer hódították el a serleget. A zöldeknek ez a második címvédésük a kupában.

A 3. HELYÉRT

Két csalódott (?) csapat küzdött meg a bronzéremért. A ZTE megnehezítette a Sopron dolgát az elődöntőben, de végül kapitulált, és a Pécsnek sem sikerült a bravúrgyőzelem a Győr ellen.

A bronz azonban mindkét csapat számára szép eredmény lett volna, ennek megfelelően izgalmasan alakult a mérkőzés első félideje. A vegytiszta, sallangoktól mentes kosárlabdát játszó ZTE végig tartotta a lépést a Péccsel. Sőt volt, hogy vezetett is a zalaegerszegi csapat, amely Szélesy szép betörésével és két pontjával zárta le az első félidőt. Így a ZTE egy ponttal, 39–38-ra vezetett a nagyszünetben.

A harmadik játékrészben azonban fordított a pécsi együttes, amely már 57–50-es előnnyel fordult a negyedik negyedre. Az előny pedig az utolsó szakaszban sem fogyott el, így végül a Pécs 78–64-re győzte el az elfáradó egerszegieket.

Táblázat megtekintése