San Antonióban oktatott a Rockets, hozta az elsőt a Cavs

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.05.02. 09:17
null
James Harden ezúttal sem hagyta cserben csapatát (Fotó: nba.com)
Esélyt sem adott a Spursnek a Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának második körében, James Hardenék méretes pofont osztottak ki riválisuknak, és rögtön elvették a pályaelőnyt. A címvédő Cleveland ugyan nem ilyen különbséggel, de szintén viszonylag könnyedén verte meg a Torontót, így LeBron Jamesék továbbra is veretlenek az idei rájátszásban.

 

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 116–105

Frissen, gyorsan, könnyedén. Az elsőkörös söprés után jó pár napot pihenhetett a címvédő, de nem tűnt rozsdásnak, ellenben pihentnek, koncentráltnak és gyorsnak igen – a fizikális párharcból, fáradtabban érkező Raptors pedig nem is igazán tudta tartani a lépést. A Cavs kétszer is meglépett komolyabb előnnyel, a Toronto kétszer visszakapaszkodott, de a hazai alakulat mindig talált némi plusz sebességet - úgy jutott el 116 pontig a gárda, hogy nem dobott extrán, jó pár tiszta helyzetet is elhibáztak Smith-ék. LeBron Jamesre kicsit sem volt válasza az ellene készülő Raptorsnak, a tavalyi döntő MVP-je azt csinált, amit akart (35 pont, 10 pattanó, 4 gólpassz, 13/23 mezőnyből), de most Kyrie Irving (24 pont, 10 gólpassz) és Kevin Love (18 pont, 9 pattanó) is elvégezte a feladatát - elsőre viszonylag könnyed győzelmet aratott a bajnok, a Toronto nem okozott nagyobb gondot, mint az Indiana.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Ennél több kell. Főleg védekezésben voltak gondjai a Raptorsnak, a triplákkal és Jamesszel nem tudtak mit kezdeni, csak akkor tudtak felkapaszkodni, amikor a Cavs sorra hibázta el a jó helyzeteket – egy fél lépéssel mindig a hazaiak mögött loholtak DeRozanék, folyamatosan kényszerhelyzetben voltak. Támadásban kisebb volt a probléma, Ibaka (3/3 tripla) és Tucker (13 pont, 11 pattanó), a két új igazolás ki tudta egészíteni a Lowry-DeRozan párost, akik a várakozásoknak megfelelően azért nem villogtak, de elöl ennél sokkal több nem kellene a csapattól, ha a várt védekezést hozná - így viszont reális esélyük nem volt a sikerre, a különbség volt bőven húsz egység felett is. Persze tegyük hozzá, hogy a Raptors 13 playoff-szériából 12-szer vereséggel kezdett, ez még nem jelenti azt, hogy nem tudnak javulni...

A Cavaliers legjobb dobói: James 35/6, Irving 24/9, Love 18/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 20/6, DeRozan 19, Ibaka 15/9
A párharc állása: 1–0 a Cavaliers javára.

San Antonio Spurs–Houston Rockets 99–126

Bemutatózott a Rockets. A szenvedős OKC elleni széria után most felszabadultan játszott a vendégcsapat és már az első negyedben megmutatta, hogy mire kell számítani – rendre megtalálták a módját Beverley-ék, hogy megbontsák a védekezést, a kilőtt labdákból pedig szétdobták a Spurst. James Harden csak mozgatta a többieket, nem vállalta túl magát (20 pont, 14 gólpassz, 4 labdaszerzés), az Anderson-Ariza-Gordon-Williams sor viszont bevert 14/30 triplát, csapatszinten pedig 22/50-nel (!) zártak kintről, jól látszik, hogy mit nem tudott megoldani a San Antonio. A megnyíló területet egyébként Clint Capela (8/10 mezőnyből, 13 pattanó, 2 blokk, 25 perc) is remekül használta ki a festékben és végül nem kellett megizzadnia a társaságnak: Ariza 35 perce kiemelkedik, a többiek kaptak némi pihenőt a második meccs előtt.

Komoly pofon. Nem sok köze volt ehhez a meccshez a Spursnek, a hazai alakulat már az első negyedben teljesen elveszett és még a nagyszünet előtt elérte a különbség a harminc (!) pontot - teljesen más sebességi fokozatban kosaraztak a csapatok. A San Antoniónál egyedül Kawhi Leonardot (21 pont, 11 pattanó, 6 gólpassz) érdemes kiemelni pozitív oldalon, LaMarcus Aldridge és David Lee légüres térben mozgott elöl-hátul és Gregg Popovich hamar le is cserélte meghatározó játékosait - harminc percnél többet csak Leonard játszott, a többiek a padon „gondolkodhattak”. Nem is feltétlenül a 36,9%-os mezőnymutató volt a fő gond, hanem hogy mintha teljesen felkészületlenül érkeztek volna meg a meccsre, a Rockets rendkívül könnyedén rohant át rajtuk - ezzel elvesztették a pályaelőnyt, a második meccsen pedig komoly nyomás alatt kell majd játszaniuk.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/9, Parker 11/3, Simmons 11/3
A Rockets legjobb dobói: Ariza 23/15, Capela 20, Harden 20/9
A párharc állása: 1–0 a Rockets javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐK
KELETI FŐCSOPORT, 1. MÉRKŐZÉS

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 116–105
NYUGATI FŐCSOPORT, 1. MÉRKŐZÉS
San Antonio Spurs–Houston Rockets 99–126

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik