Pécsi siker otthon, soproni bravúr idegenben

Vágólapra másolva!
2010.10.28. 19:54
null
Alexandria Quigley (jobbra) 15 ponttal döntő érdemeket szerzett a pécsi győzelemből (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A női kosárlabda Euroliga csoportkörének első fordulójában a Pécs 2010 hazai pályán, míg az MKB-Euroleasing Sopron idegenben lépett pályára. Előbbiek a lett Riga ellen nyertek izgalmas csatában hat ponttal, utóbbiak a lengyel Lotos Gdyniát verték kiváló játékkal, roppant magabiztosan 15-tel.      

 

PÉCS–RIGA

Bujdosó Nóra négy pontjával indult a találkozó, majd Kelsey Griffin és Szara Krnjics is hozzátette magáét, mindez együtt jó alaphangot adott a három és fél percig „pontcsendben" maradó, idejüket gyorsan ki is kérő lettek ellen. Utóbbiak büntetőkből kezdték meg a felzárkózást, de addigra a hazai előny már állandósult és remek, összeszedett játéknak köszönhetően sima első negyedet hozott. A vendégek egyemberes csapatként – Shavonte Zellous vette képletesen hátára övéit – nem sokra mentek. (19–10)

SZAVAZÁS

Lesz-e magyar csapat a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A második játékrészt szintén Bujdosó négy pontja vezette fel, a rigaiak elsősorban támadásban bizonyultak tanácstalannak a sok mozgással védekező pécsiekkel szemben. Ez a sok munka viszont támadásban ütött vissza, legalábbis mintha azokra már nem maradt volna sok erő a házigazdákban. Öt perc pergett már le a negyedből, közeledtünk a szünethez, de az eredményjelzőben nem csapta ki a biztosítékot az állandó változás. A játékrész fele hazai oldalon hat, a vendégeknél hét pontot hozott mindössze. A nagyszünet előtti zárás már ponterősebbre sikeredett. (36–27)

A két negyed alatt tíz pontig és két lepattanóig jutó Alexandria Quigley vezérelte, erővel és koncentrációval jól bíró Pécs az első félidőben látottak alapján kifejezetten bizakodva várhatta a második félidőt.

Pécsi pontok vezették fel a harmadik negyedet, de legszebb öröm a káröröm örök igazságból kiindulva a hazaiak akkor lélegezhettek fel igazán, amikor a vendégek 31 pontjából egymaga 21-t vállaló Zellousnak egy leérkezésnél maga alá fordult a bokája – a hazaiak mentségére szóljon, senki nem bántotta, de még meg sem lökte –, és két társának kellett levinnie, majd kapott ápolást a kispadon. Mit mondjunk, kellett valami, ami a 0–8-s részeredményből felrázta a vendéglátókat, akik a záró felvonás előtt is biztos győztesnek tűntek. (55–43)

KISZENVEDETT GYŐRI GYŐZELEM
A női kosárlabda Európa-kupa csoportkörének első fordulójában a SETA Lami-Véd Győr hazai pályán három ponttal (64–61) nyert a francia Nantes Rezé ellen. A találkozó három negyeden át a vendégek elképzelése szerint alakult, a záró rész a házigazdáknak sikerült jobban.

Zellous próbálkozott ugyan a visszatéréssel, de mozgásán erősen nyomot hagytak a történtek, nem is bírta sokáig. Kulcsemberük nélkül a lettek nem estek össze, hanem csapatként próbáltak meg versenyben maradni. Tették ezt nem kevés sikerrel. Korábban nem látott motivációval dobta bele magát a küzdelemben a Riga, és bizony megszorította a kintről több dobást rontó, kicsit fáradni látszó Pécset. Zseljko Djokics a hajrához érve időkéréssel próbált lelket és erőt önteni játékosaiba. Kellett a végén a szurkolók lelkes biztatása, de Djokics mester sem hagyta magára övéit, a szakember védekezésnél ott rohangált föl-alá az oldalvonal mellett, talán csak a blokk és a fault hiányzott tőle. Az utolsó percre érve négy pont volt a két együttes között, kezdődhetett a büntetőzés, amelyet Krnjic, majd Bujdosó révén biztosan hozott a Pécs. (66–60)

Nyugodt, biztos győzelemből izgalmas hajrá kerekedett, de a pécsi siker összejött kezdésnek, ami jó alap a folytatásra.

 

GDYNIA–SOPRON

Az első percek még kiegyenlített játékot sejtettek, ám a Sopron egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolva 10–8-as mérkőzésállásból 14–3-as rohammal azonnal jelentős előnyre tett szert, így az első tíz perc leteltét követően a vendégek előrébb jártak, mintsem arra számítottak. (20–28)

 A SZEGED JÓL KEZDETT,
AZTÁN SIMÁN KIKAPOTT
A női kosárlabda Európa-kupa csoportkörének első fordulójában a Szeviép-Szeged hétpontos (71–64) vereséget szenvedett a belga BBC Sint-Katelijne-Waver vendégeként.

A második felvonásban Amber Holt vette át a stafétát az első negyedben remeklő Angel McCoughtrytól, őrizte előnyét a Sopron, de a kezdeti lendület megtört, egy 6–0-s hazai etap után nem véletlen kérte ki idejét a játékrész közepén Székely Norbert. A fejmosás roppant jókor jött, hiszen a negyed hajrájához érve a soproniak 6–0-lal vágták vissza, így a nagyszünetre ismét bőven lőtávolon kívülre kerültek. (33–47)

Ilyen pontgazdag első félidő után a harmadik negyedben kicsit visszavettek a tempóból a felek, de azért tíz pont körül állandósult a soproni előny, amely elegendőnek tűnt a záró részre. (48–60)

Nem is volt gond, a lendületben lévő Sopron nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából, és a tavalyi, balul sikerült kupakezdettel ellentétben több kulcsembere együttes remeklésének köszönhetően – korábban meccseként jó, ha egy-egy meghatározó játékosnak jött ki a lépés, de ezen a szinten az kevésnek bizonyult – markáns sikerrel indult útjára az Euroligában. (67–82)

 NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
PÉCS 2010–TTT Riga (lett) 66–60 (19–10, 17–17, 19–16, 11–17)
Pécs, 2500 néző. V: Dolinek (cseh), Nitu (román), Unsworth (brit)
PÉCS: IVÁNYI 5, QUIGLEY 15/6, NAGY-BUJDOSÓ 10, GRIFFIN 11, Krnjics 8. Cs: Fegyverneky 8, Turóczi 3, Raksányi, Sarok 6. Edző: Zseljko Djokics
RIGA: Karklina 7/3, ZELLOUS 24/3, Krümberga, Butler 4, HOLLINGSWORTH 16. Cs: Staugaitiene 5, Eibele 4/3, Nimane, Veinberga. Edző: Aigars Nerips
Az eredmény alakulása. 4. p.: 8–0. 12. p.: 25–12. 17. p.: 28–19. 21. p.: 40–27. 23. p.: 40–35. 28. p.: 51–38. 37. p.: 60–57
Kipontozódott: Turóczi (28. p.), Krümberga (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Zseljko Djokics: – Kitettük a szívünket a pályára. Jól mértük fel az ellenfél játékét, a lányok betartották a megbeszélteket. Háromszor is a lelkesedésünk lendített át bennünket a holtponton. Centerpozícióban összeszedett személyi hibáink miatt nem a tervezett ütemben tudtam rotálni. Első Euroliga-győzelmemet barátomnak, a nyáron elhunyt szurkolónknak, Popinak ajánlom.
Aigars Nerips: – A mérkőzés legfontosabb pillanata Shavonte Zellous kiesése volt. A pécsiek remekül játszottak, de legalább olyan jól teljesített a szurkolótáboruk is. A második félidőben jobban védekeztünk, és támadtunk. Ugyan kikaptunk, de a különbség mértéke nem nagy, ez még sokat számíthat a végelszámolásnál. Következő, hazai meccsünkön a Taranto ellen igyekszünk száz százalékot nyújtani.

B-CSOPORT
LOTOS GDYNIA (LENGYEL)–MKB-EUROLEASING SOPRON 67–82 (20–28, 13–19, 15–13, 19–22)
Gdynia, 1500 néző. V: Halliko (észt), Baumanis (lett), Rodsand (norvég)
GDYNIA: Tomialowitz 2, Wright 6, Mieloszynska 18/15 , Bjelica 9/3, Irvin 5/3. Cs: Babkina 11/3 , Jujka 5, Kaczmarska 5, Sosnowska 1, Misiuk, Zietara 5. Edző: Dariusz Raczynski
SOPRON: Honti 16, Holt 22/9, McCoughtry 19/3, Tamane 9, Krivacsevics 10. Cs: Abramzon 3/3, Fűrész D. 3/3, Czank, Szabó F., Varga Zsófia. Edző: Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 4. p.: 10–8. 10. p.: 17–28. 13. p.: 23–34. 20. p.: 33–47. 25. p.: 40–51. 29. p.: 47–55. 35. p.: 52–67. 40. p.: 65–82.
Kipontozódott: Wright (22. p.)
MESTERMÉRLEG
Dariusz Raczynski: – A Sopron előrébb tart a csapatépítésben nálunk, ezért nyert. Kiváló együttestől kaptunk ki.
Székely Norbert: – Az Euroligában mindig hatalmas fegyvertény idegenben győzni, ez nekünk most sikerült!
 AZ 1. FORDULÓ TOVÁBBI EREDMÉNYEI
A-CSOPORT  
Taranto (olasz)–Kosice (szlovák) 74–63
Mondeville (francia)–Kraków (lengyel)  76–65
   
B-CSOPORT  
Rivas (spanyol)–Fenerbahce (török) 82–91
Gospic (horvát)–Jekatyerinburg (orosz)  73–87
   
C-CSOPORT  
USK Praha (cseh)–Halcón Avenida (spanyol)  65–66
VICI Aistes (litván)–Szpartak Moszkva (orosz)  81–79
Galatasaray (török)–Tarbes (francia)  84–68
   
D-CSOPORT  
Beretta-Famila Schio (olasz)–Brno (cseh) 89–44
Nagyezsda Orenburg (orosz)–Ros Casares (spanyol)  68–76
Bourges (francia)–Gorzów (lengyel)  57–50
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik