Összeomlott az OKC Memphisben, Westbrookot kiállították

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.12.30. 08:52
null
Rangadót nyert a Cleveland Cavaliers a legutóbbi játéknapon (Fotó: Reuters)
Esélyt sem adott a Thundernek a Mike Conley-t nélkülöző Grizzlies az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Marc Gasolék 34 pontos zakóval küldték haza az OKC-t - Russell Westbrook gólpassz nélkül maradt, sőt, ki is állították. Pontzáporos meccsen, Kyrie Irving sérülése ellenére gyűrte le a Bostont a címvédő Cleveland, a Suns parádés védekezéssel okozott meglepetést a Toronto ellen, szenzációs utolsó negyeddel nyert a Jazz, győztesen távozott Los Angelesből a Dallas, míg a Charlotte hozta a kötelezőt.

 

Charlotte Hornets–Miami Heat 91–82

Megint a harmadik negyed. Legutóbb a Magic ellen, most a Heattel szemben „robbant ki” az öltözőből a Charlotte és ezúttal is eldöntötte a szoros összecsapást a nagyszünet után. Félidőben még hét ponttal vezetett a Miami, de rögtön egy 8–0-s etappal nyitotta a harmadik játékrészt a hazai alakulat, ebben a periódusban 50 százalék felett dobtak (amúgy bőven 40 százalék alatt) és 14 egységet vertek ellenfelükre – Batum kilenc ponttal, öt lepattanóval és négy gólpasszal vette ki a részét ebből az időszakból. Steve Clifford szerint azonban legalább ennyire fontos volt az a parádés védekezés, amit a negyedik negyedben mutattak be, esélyt sem adtak a vendégeknek a felzárkózásra és csak 16 pontot engedélyeztek nekik – az utóbbi hat meccsükből ötöt megnyertek és várják a Clevelandet.

Kulcsemberek gyenge napja. Goran Dragic ugyan vállalta a játékot, de Erik Spoelstra szerint ezt valószínűleg nem kellett volna megtennie, hiszen szemlátomást nem volt egészséges – ugyan kiosztott nyolc gólpasszt, de csak 2/11-et szenvedett össze mezőnyből. A gárda másik húzóembere, Hassan Whiteside szinte el is tűnt a palánk alatt, hiszen összesen hét mezőnykísérlettel és nyolc ponttal zárt, Justise Winslow pedig 0/9-es dobásmutatót produkált – villogott viszont Tyler Johnson és Josh Richardson, ők húzták a vendégcsapatot. Ez azonban kevésnek bizonyult az olajozottan működő Charlotte otthonában, így a floridaiak sorozatban harmadik vereségüket könyvelhették el.

A Hornets legjobb dobói: Walker 22/12, Batum 16, Wiliams 13/3
A Heat legjobb dobói:
Richardson 20/9, T. Johnson 18/6, Ellington 12/12

Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 114–80

Szörnyű volt az OKC. Már az első negyedben érezni lehetett, hogy ennek nem lesz jó vége a vendégek szempontjából, nem találták a ritmust, jöttek az eladott labdák és gyengén céloztak mezőnyből, így a félidőig 16 pontos hátrányt halmoztak fel. Nagy volt a különbség a csapatok között és bár megpróbált felzárkózni a Thunder, a harmadik negyed közepén gyors egymásutánban két technikait reklamált össze magának Russell Westbrook, így kiállították – innentől végképp elúszott számukra az amúgy is kevés reménnyel kecsegtető összecsapás. Borzalmas adat a 33.8 százalékos mezőnymutató és az is, hogy a kezdőben csak Westbrook tudott egynél több (!) kosarat szerezni, de az is hasonlóan pocsék, hogy csapatként összesen kilenc gólpasszt osztottak szét – az említett Westbrook pontosan nullával zárt. Ezzel megszakadt a csapat négymeccses sikerszériája és most nehéz túra jön: fogadják a Clipperst és a következő hat találkozójukból ez lesz az egyetlen hazai.

Robbantott a Memphis. Már jó ideje nem igazán találta a ritmust Dave Fizdale csapata, most viszont elöl-hátul remekelt, köszönhetően elsősorban Marc Gasol (25 pont, 8 pattanó, 5 blokk) és Zach Randolph (21 pont, 8 pattanó) kettősének. Velük nem tudott mit kezdeni a Thunder és a két magasember már a nagyszünetig bedarálta ellenfelét úgy is, hogy Mike Conley ezúttal sem játszott – 50 százalék felett tüzeltek mezőnyből, miközben tökéletesen lenullázták az OKC támadásait. Meg kell még említenünk Troy Danielst, aki egy eldőlt meccsbe szállt be és a negyedik negyedben egymaga 22 pontot, valamint 6/8 triplát süllyesztett el – minden egységét ebben a játékrészben szerezte.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 25, Daniels 22/18, Randolph 21/3
A Thunder legjobb dobói:
Westbrook 21/6, Kanter 19, Abrines 10/6

Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 124–118

Szoros végjátékot nyert a bajnok. Alapvetően egyértelműen jobban játszott a Cavs, többször vezetett 15, volt, hogy 20 ponttal is, de nem tudta lezárni a találkozót és a negyedik negyedben visszajött a Boston – az utolsó két percben egylabdás meccset láthattak a nézők. Az ilyen szituációk nagymestere természetesen Kyrie Irving, a 32 pontos (12/17 mezőnyből), 12 gólpasszos irányító pedig ismét fellépett, két clutch kosarat is elsüllyesztett, ám a második után megsérült – az utolsó 53 másodpercet nélküle kellett megnyernie a címvédőnek. Nyolc másodperccel a vége előtt azonban Jae Crowder hármasa kimaradt 118–120-nál, így Jefferson és Love büntetői eldöntötték a mérkőzést, hozta a rangadót a Cavs – az előző 13 találkozójukból csak kétszer kaptak ki, azon a kettőn, amikor LeBron James pihent.

A kispad hozta vissza a Bostont. A harmadik negyedet 18 pontos hátránnyal zárták a vendégek, de aztán Smart, Brown, Zeller és Jerebko, kiegészülve Crowderrel lefaragta a különbséget – a játékrész első hat percében ők voltak pályán, Isaiah Thomas már csak mínusz hatnál tért vissza. Hiába azonban a cseresor extrája és Thomas pazar játéka (31 pont, 8/13 mezőnyből, 9 gólpassz), az utolsó percben nem tudtak mit tenni, két Crowder-triplát tudtak kialakítani, mindkettő kimaradt, a Cavs pedig nem hibázott a vonalról. A Celtics így is keleti harmadik, míg a Cleveland 2.5 meccsel vezet a Raptors előtt.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 32/6, Love 30/18, James 23/6
A Celtics legjobb dobói:
Thomas 31/6, Bradley 23/9, Crowder 13/6

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 100–83

Mi történt az utolsó negyedben? Komoly meglepetést okozott a Philly azzal, hogy Joel Embiid nélkül is vezetett a találkozó nagy részében, remekül védekeztek és a jó helyzeteiket rendre bedobálták – négypontos előnyből kezdhették a negyedik negyedet. Hogy itt aztán mi történt, arra nincs magyarázat: ezt a játékrészt 30–9-re veszítette el a Sixers, 4/23-at dobott mezőnyből és totális összeomlást produkált a vendégcsapat. Az addig számukra jól alakuló meccs pillanatok alatt elúszott, a negyed közepén már esélyük sem volt a sikerre – az érthetetlen leolvadás után jelenleg ők a ligautolsók.

George Hill visszatért. Amikor játszott, brillírozott a Jazz nyáron megszerzett irányítója, de ezúttal éppen egy 13 meccses pihenő után tudott ismét pályára lépni – ezzel egyébként most, a 33. találkozón tudott először az eltervezett kezdővel felállni a csapat. A játék eléggé akadozott, bár főleg a büntetőkkel (15/28) volt probléma és érdekesség, hogy végül jobb százalékkal zártak kintről (15/26), mint a vonalról – a záró etapban már nagyon ültek a hármasok és emellett végre összeállt az addig rendszeresen elkéső védekezés is. A villogó Hayward, Hood kettős mellett rögtön letette a névjegyét Hill is (21 pont, 8/10 mezőnyből, 8 pattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés), de a záró játékrészben bemutatott 21–2-es etapot az irányító mellett a cserék hozták össze – ezzel a sikerrel utolérte és jelenleg meg is előzte a társaság az OKC-t , így fellépett a nyugati ötödik helyre.

A Jazz legjobb dobói: Hill 21/6, Hayward 20/9, Hood 20/12
A 76ers legjobb dobói
: Ilyasova 16/6, Noel 14, Saric 14/3

Phoenix Suns–Toronto Raptors 99–91

A nagyszünet után elszaladt a Suns. Már az első félidőben is meglepő volt, hogy mennyire stabil volt a Phoenix, szervezetten védekeztek, odaértek a Raptors dobásaira és nagyon megnehezítették DeRozanék dolgát - ilyet ritkán láttunk tőlük ebben a szezonban. A fordulás után azonban még feljebb kapcsoltak és emeltek a tempón támadásban, hamar tíz pont fölé növelték a különbséget, majd a záró etapban Bledsoe (22 pont, 10 gólpassz) mellé fellépett Devin Booker is, ezzel pedig sikerült visszaverniük a vendégek felzárkózási kísérletét. A meglepő győzelemmel idén először tudtak nyerni Knight-ék egy back-to-back második felén és 2004 decembere óta 20–5-re verik a Torontót – érdekesség még, hogy az első félidőben kapott negyven pont volt eddigi legjobb teljesítményük idén.

Csak futott az eredmény után a Raptors. Érződött a back-to-back Lowry-ékon, 1/10-es mezőnymutatóval kezdtek és képtelenek voltak megoldást találni a Suns védekezésére, igaz, az első negyedet még így is megnyerték 18–16-ra. A nagyszünetet követően azonban egyre kevésbé tudták lelassítani a hazai alakulatot (közben Patterson kivált egy térdsérülés miatt) és bár 14 pontos hátrányukat lefaragták ötre a negyedik játékrészben, érkezett két Booker-kosár, erre pedig már nem tudtak válaszolni. November 21-e óta először szenvedtek sorozatban kétszer vereséget, holott DeMarre Carroll idén először kezdett egy back-to-back mindkét felén.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 22/3, Booker 19/3, Tucker 14/6
A Raptors legjobb dobói:
Lowry 24/9, DeRozan 24, Joseph 15/6

Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks 89–101

A harmadik negyed a Dallasé volt. Az első félidő nagyrészt a futásokról szólt, mindkét csapat több rohanást vezényelt le, de a Nick Young (5/6 tripla) által húzott Lakers jött ki ebből jobban, hét ponttal vezettek a nagyszünetben a hazaiak. A harmadik negyed elején azonban robbantott a Mavs és egy extra futással (21-5) meglógott ellenfele elől, sőt, ez a lendület kitartott a játékrész végéig is – 31–13-ra nyerték ezt a tizenkét percet és nem engedtek több rohamot a vendéglátóknak. A Nowitzkit és Bareát nélkülöző texasiaknál érdemes kiemelni Matthewst, Finney, Smitht, valamint a kispadot is, a gárda nagyszerű védekezéssel sorozatban 12. (!) alkalommal verte meg a Lakerst – már csak fél meccs van köztük a tabellán.

Ennyit a Lakersről? A meglepően jó rajt után több kulcsember is kidőlt sérülések miatt, egyúttal borzasztóan nehéz időszak következett számukra a menetrendben is, de mindez már mögöttük van, mégsem tudnak visszatalálni a helyes útra. Jelenleg mindenki bevethető a fontos játékosok közül, ötmeccses hazai szériájuk van, mégis folyamatosan süllyednek – ezúttal nem járt igazán a labda, nem volt meg a kellő tűzerő, nem tudtak rohanni és elveszítették a lepattanózást is. Jelenleg fél meccsel előzik a nyugati utolsó Mavs, Suns párost és ugyanannyi vereségük van, mint a ligaszinten sereghajtó Philadelphiának.

A Lakers legjobb dobói: Randle 18, Young 17/15, Russell 15/3, Clarkson 15/3
A Mavericks legjobb dobói:
Matthews 20/12, Barnes 17/3, Powell 14, Harris 14/9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik