Őrületes 5. meccs, az Olaj a padlóról kelt fel és döntős!

Vágólapra másolva!
2013.05.19. 21:12
null
A paksiak óriási lehetőséget engedtek ki a kezükből (Fotó: Grnák László)
Alba Fehérvár–Szolnoki Olaj döntőt rendeznek a 2012–13-as férfi magyar élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban, miután a címvédő hosszabbítás után, a padlóról felállva 102–98-ra legyőzte az elődöntő 5. mérkőzésén a meccset remekül kezdő Atomerőmű SE-t. Az ASE a rendes játékidőben végig (és volt, hogy több mint tizenöt ponttal) vezetett, de így is elbukott a ráadásban!

Az ötödik mérkőzésen semmi nem alakult úgy, ahogy az Olaj szerette volna: a Paks 16–6-os rohanással nyitott, mire természetesen időkérés következett, a közönség meg némileg sokkolva nézte, mi történik a pályán.

Az ASE betörésekkel nyitotta meg a házigazdák védelmét, ráadásul kihasználta az Olaj hibáit is – labdaszerzés és lerohanás után Vojvoda egykezes zsákolással tiport bele a hazaiak önbizalmába –, a különbség meg csak nőtt és nőtt. Tizenöt pont fölé – 23–39 is volt, majd a második negyed vége általános kapkodásba és futóversenybe torkollott. Az utolsó akció a félidőben az Olajé volt, de sikertelennek bizonyult – 33–48-at mutatott az eredményjelző. A Vojvoda, Levy, Kovács Ákos trió 31 ponttal jelentkezett az első félidőben, az ASE minden statisztikai mutatóban jobbnak bizonyult az egészen pocsékul dobó szolnokiaknál.

Florence 31 ponttal volt kulcsszereplő (Fotó: Grnák László)
Florence 31 ponttal volt kulcsszereplő (Fotó: Grnák László)

Azért arra lehetett fogadni, hogy ez nem mehet így végig, és nem is ment: a folytatásra sokkal összeszedettebb Olaj jött ki. A szolnokiak egyre csökkentették a különbséget, Sehovic óriási zsákolása után pedig a paksi kispad is megelégelte a történéseket, 52–58-nál jött az időkérés. Ez használt is, legalábbis a Szolnok nem tudott még közelebb férkőzni – tíz ponton belüli maradt a különbség, de mindig az ASE volt előrébb. A negyed hajrájában aztán elkezdtek behullani a vendégek hárompontosai – ennek a legkevésbé sem örültek Szolnokon, mert megint jött a közte tíz.

Egy negyede volt az Olajnak, hogy mentse, ami menthető – ehhez képest Kámán Tamás lerohanás után szerzett duplája, majd távolija után nagy csönd honolt a Tiszaligetben... Hat perccel a vége előtt 63–76 volt az állás, tehát bátran lehetett szolnoki szempontból borúsnak mondani az összképet. Az Olaj azért nem adta fel, közelebb lopódzott, Simon sarokból elengedett triplája után pedig már csak négy ponttal volt hátrányban! Kámán azonnal válaszolt egy hármassal, 76–83-nál már csak két perc volt hátra az elődöntőből.

Kovács Ákos kulcsfontosságú hárompontossal tartotta biztonságos távolságban az Olajt, a hajrában pedig a büntetőké és az idegeké volt a főszerep. Tóth Ádám hárompontos paksi vezetésnél büntetőket hibázott, Florence meg azonnal büntetett, kosara után mellét verve, ordítva tudatta: ennek még nincs vége (85–86)! Nem is volt, Williams is büntetőt hibázott, Florence pedig egyenlített. Tizenhat másodperccel a vége előtt Kovács állt a büntetővonalra, kettőt is hibázott, ám az ASE támadólepattanót szerzett, Tóth pedig előnyt egy közelivel (87–89). Florence két büntetője „ült" a legvégén, 89–89 után az Olaj elmondhatta: óriási hátrányt ledolgozva mentette meg a mérkőzést!

A lélektani előny egyértelműen az Olaj mellett volt, Simon büntetője után a hosszabbítás első percében pedig először vezettek a meccsen a hazaiak! Elhúzni egyik csapat sem tudott, az utolsó percet kétpontos előnnyel kezdte a szolnoki csapat. Florence vette kézbe az irányítást, de duplája kijött, viszont a másik oldalon a kosárra törő Vojvoda elcsúszott, lépéshiba – és labda a Szolnoknál. Faultoltak a vendégek, Florence higgadt maradt – 99–95! Eldőlt?

Kovácsnak volt még más elképzelése, csont nélküli hármast hintett, ezzel egy pontra feljött az ASE, pislákolt még a remény a paksiaknak. Egész addig, míg egy kihagyott hárompontos és Florence pontjai be nem biztosították az Olaj sikerét – 102–98 lett a vége, a Szolnoki Olaj megnyerte az ötödik mérkőzést, és bejutott a döntőbe, szinte reménytelen helyzetből felállva! A paksiak összeomolva feküdtek a padlón a dudaszót követően – az Olaj felkelt innen, ők viszont – hiába játszottak remekül sokáig a mérkőzésen – odakerültek.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
ELŐDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI OLAJ–ATOMERŐMŰ SE 102–98 (18–25, 15–23, 26–21, 30–20, 13–9) – hosszabbítás után

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1292 néző. V: Vígh, Benczur, Ádám J.
SZOLNOK: FLORANCE 31/9, Fodor M. 2, Sehovics 10, BELL 14/9, BÁDER 13. Cs: SIMON B. 17/3, Gay 8/6, Németh I., SZABÓ M. 7. Edző: Nedeljko Ascseric
PAKS: L. WILLIAMS 11/6, LEVY 10/3, VOJVODA 23, Körtélyesi 2, Tóth Á. 9. Cs: Idlet 2, KÁMÁN 11/9, KOVÁCS Á. 23/15, Eilingsfeld 7. Edző: Schmidt Béla
Az eredmény alakulása. 4. perc: 6–12. 8. p.: 11–23. 14. p.: 23–39. 18. p.: 30–43. 24. p.: 45–52. 28. p.: 55–59. 34. p.: 63–76. 38. p.: 76–80. 39. p.: 85–86. 43. p.: 95–93
Kipontozódott: Gay (39. p.), Kámán (41. p.)
A egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–2 a Szolnok javára
MESTERMÉRLEG
Nedeljko Asceric: – Többször is nehéz szituációkban voltunk, de a csapat egy pillanatra sem veszítette el a hitét, ezért sikerült megfordítania a mérkőzést. A közönség belátta, hogy támogatnia kell bennünket, és nagyon sokat segített, maradjanak továbbra is ilyen pozitívok.
Schmidt Béla: – Nagyon csalódottak vagyunk, hiszen a rendes játékidőben csak mi vezettünk. Ezt az elődöntőt mi veszítettük el.
A döntőben: Alba Fehérvár–Szolnoki Olaj

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik