nemzetisport.hu 2015.02.10 13:12 Frissítve: 2015.03.31 02:41

Női kosárlabda: három évben egyeztek meg Svitekkel

A magyar szövetség hároméves szerződésben állapodott meg a női kosárlabda-válogatott élére visszatérő Stefan Svitekkel, aki kihívásnak tekinti a júniusi magyar-román Európa-bajnokságot.  

 

Svitek és Quigley a válogatottnak
hasznot húzhat (Fotó: Korponai Tamás)

„Hároméves szerződésben egyeztünk meg a kapitánnyal – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke. – Így nemcsak a hazai Európa-bajnokságon, de a kétezer-tizenhetes Eb idén novemberi és jövő februári selejtezőiben is ő lesz a válogatott élén, ezzel is biztosítjuk a folyamatosságot. Ha minden jól megy, akkor február tizenkilencedikén, a férfi Magyar Kupa első napján sajtótájékoztatón mutatjuk be Sviteket és a stábját. Fontos, hogy olyan edző került a csapat élére, aki ismeri a magyar viszonyokat, akit támogattak a magyar klubok, és aki teljesen felkészült az európai kosárlabdából.”

A megállapodás tényét a régi-új kapitány is elismerte.

„Igen, megegyeztünk Szalay Ferenc elnökkel, én leszek a női válogatott szövetségi kapitánya, és én készítem fel az együttest a júniusi magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokságra” – mondta Stefan Svitek, a lengyel Wisla Can-Pack Kraków női csapatának edzője, aki 2012-ben egyszer már irányította az együttest, amely végül nem jutott ki a 2013-as Eb-re, és a szlovák szakember októberben távozott.

„Számomra nagy megtiszteltetés a magyar válogatott kapitányának lenni. Először is el kell mondanom, hogy hatalmas kihívás számomra és a csapat számára is a júniusi Európa-bajnokság. Az eredményesség szempontjából viszont nem fogalmaznék meg konkrét helyezést. Én azt szeretném, ha annyi meccset nyernénk meg, amennyit csak lehet. De ez nem lesz könnyű. Jó lenne, ha abban a stílusban kosárlabdázna az együttes, amely az én csapataimra mindig is jellemző volt: agresszívan védekezne, ötletesen, könnyedén támadna, és mindezt kellő önbizalommal tenné.”

Svitek azt is elmondta, hogy a klubcsapatában játszó honosított Quigley Allie is vállalta a szereplést a kontinenstornán.

Az MKOSZ december 31-én jelentette be, hogy Farkas Sándor már csak női szakágvezetőként dolgozik tovább, szövetségi kapitánynak pedig másik trénert nevez ki. Farkas 2013 februárja óta töltötte be a kapitányi posztot, ám tétmérkõzésen egyszer sem ült a kispadon. Két éve ugyanis nem jutott ki az Eb-re a válogatott, az idei kontinenstornára pedig házigazdaként nem kellett selejtezőket vívnia.

A magyar-román közös rendezéű Eb június 11-én kezdődik Sopronban, Szombathelyen, Aradon és Temesváron. A középdöntőbe jutáshoz a nemzeti együttesnek az ötös csoportból az első háromban kell végeznie, az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D-csoportban, amelynek meccseire Sopronban kerül sor.

 

2019.12.05 16:19:40

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

A sportág legdicsőségesebb korszakától a stadionépítés reneszánszáig.

2019.11.25 19:16:34

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Ebben a helyzetben kiváló választásnak tűnik Carrillo.

2019.11.21 16:30:04

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

NS-EXKLUZÍV INTERJÚ. A válogatott bedobó néhány hónapja az életéért küzdött, most a visszatérésében reménykedik.

2019.11.21 20:52:39

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

NS-VÉLEMÉNY. Hasonló, ésszel is, szívvel is, tehetséggel is megáldott reménysége régen volt a magyar kosárlabdasportnak…

2019.10.26 09:33:03

Kosárlabda GYŐRI FERENC

„Jó abban a szerepben lenni, hogy nem vagyunk favoritok a nemzetközi porondon.”