HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2015.02.10 13:12 Frissítve: 2015.03.31 02:41

Női kosárlabda: három évben egyeztek meg Svitekkel

A magyar szövetség hároméves szerződésben állapodott meg a női kosárlabda-válogatott élére visszatérő Stefan Svitekkel, aki kihívásnak tekinti a júniusi magyar-román Európa-bajnokságot.  

 

Svitek és Quigley a válogatottnak
hasznot húzhat (Fotó: Korponai Tamás)

„Hároméves szerződésben egyeztünk meg a kapitánnyal – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke. – Így nemcsak a hazai Európa-bajnokságon, de a kétezer-tizenhetes Eb idén novemberi és jövő februári selejtezőiben is ő lesz a válogatott élén, ezzel is biztosítjuk a folyamatosságot. Ha minden jól megy, akkor február tizenkilencedikén, a férfi Magyar Kupa első napján sajtótájékoztatón mutatjuk be Sviteket és a stábját. Fontos, hogy olyan edző került a csapat élére, aki ismeri a magyar viszonyokat, akit támogattak a magyar klubok, és aki teljesen felkészült az európai kosárlabdából.”

A megállapodás tényét a régi-új kapitány is elismerte.

„Igen, megegyeztünk Szalay Ferenc elnökkel, én leszek a női válogatott szövetségi kapitánya, és én készítem fel az együttest a júniusi magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokságra” – mondta Stefan Svitek, a lengyel Wisla Can-Pack Kraków női csapatának edzője, aki 2012-ben egyszer már irányította az együttest, amely végül nem jutott ki a 2013-as Eb-re, és a szlovák szakember októberben távozott.

„Számomra nagy megtiszteltetés a magyar válogatott kapitányának lenni. Először is el kell mondanom, hogy hatalmas kihívás számomra és a csapat számára is a júniusi Európa-bajnokság. Az eredményesség szempontjából viszont nem fogalmaznék meg konkrét helyezést. Én azt szeretném, ha annyi meccset nyernénk meg, amennyit csak lehet. De ez nem lesz könnyű. Jó lenne, ha abban a stílusban kosárlabdázna az együttes, amely az én csapataimra mindig is jellemző volt: agresszívan védekezne, ötletesen, könnyedén támadna, és mindezt kellő önbizalommal tenné.”

Svitek azt is elmondta, hogy a klubcsapatában játszó honosított Quigley Allie is vállalta a szereplést a kontinenstornán.

Az MKOSZ december 31-én jelentette be, hogy Farkas Sándor már csak női szakágvezetőként dolgozik tovább, szövetségi kapitánynak pedig másik trénert nevez ki. Farkas 2013 februárja óta töltötte be a kapitányi posztot, ám tétmérkõzésen egyszer sem ült a kispadon. Két éve ugyanis nem jutott ki az Eb-re a válogatott, az idei kontinenstornára pedig házigazdaként nem kellett selejtezőket vívnia.

A magyar-román közös rendezéű Eb június 11-én kezdődik Sopronban, Szombathelyen, Aradon és Temesváron. A középdöntőbe jutáshoz a nemzeti együttesnek az ötös csoportból az első háromban kell végeznie, az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D-csoportban, amelynek meccseire Sopronban kerül sor.

 

2019.02.17 23:23:41

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY.Egy ilyen győzelem még inkább összekovácsol egy társaságot.

2019.02.11 21:55:33

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A (női) kosárlabda elsődlegesen iskolai sport, minőségi egyetemi kosárlabdázás híján azonban kimarad az a lépcsőfok, amely az átmenetet jelentené az utánpótlásból a profik közé tartóknak.

2019.01.24 00:33:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A klubok vagy éppen a játékosok az ilyen esetekben nem mérik fel, hogy a bezárkózással nem építenek és óvnak, hanem rombolnak: tekintélyt, nimbuszt, presztízst, szavahihetőséget.

2019.01.22 23:34:24

Kosárlabda THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A legmenőbbek, LeBron James, James Harden, Russell Westbrook vagy Stephen Curry karrierje itthonról is nyomon követhető, de próbálta volna meg valaki fél évszázaddal ezelőtt Magyarországról figyelemmel kísérni a naprakész statisztikákat.

2019.01.15 23:50:09

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Helló, Európa, megint itt vagyunk!