Női kosár: veszélybe került a ZTE élvonalbeli szereplése

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.07.13. 08:18
null
A zalaegerszegi játékosok a kupabronz öröme után most a klub jövője miatt aggódhatnak (Fotó: MTI/Sóki Tamás)
A ZTE NKK költségvetésének fele nem áll rendelkezésre, a szponzorok távozása miatt veszélybe került a klub élvonalbeli szereplése.

 

Hetekkel ezelőtt még arról érdeklődtünk a Magyar Kupában Pécsen bronzérmesként záró ZTE NKK technikai vezetőjénél, Török Róbertnél, vajon el tudnak-e indulni az Európa-kupában. Azóta a nemzetközi szereplés egyáltalán nincs napirenden, sőt immár a túlélés a cél a klubnál, amely nem biztos, hogy ott lesz az 2020–2021-es NB I-es idény startvonalán.

„A járványhelyzet miatt korábbi szponzoraink biztonsági vagy egyéb okokból nem tudják vállalni a támogatásunkat – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Török Róbert. – Emiatt a költségvetésünk fele nem áll rendelkezésre. Mindig bizakodóak vagyunk, sok olyan embert megkerestünk, akik tudnának segíteni, de nem tudjuk, lesz-e foganatja.”

A nevezést péntekig, vagyis július 17-ig kell leadni az élvonalban, a klub elindította az eljárást, de még kérdéses, meddig jut vele. A játékosok közül senkinek sincs élő szerződése, március 31-i határidővel, közös megegyezéssel mindenkivel lezárták a kontraktusokat. Bármi is történjék, a ZTE hatalmas lemaradásban lesz a többi résztvevővel szemben, hiszen a csapatok jelentős részénél már a teljes keret kialakult, vagy legalábbis közel járnak hozzá.

A vezetőség egyértelműen az évad közben Molnár Józsefet váltó Horváth Zsófiával képzeli el a folytatást, aki novembertől márciusig – az MK harmadik helyén túl – a 2–5-ös bajnoki mérleget 11–10-re javította.

„Huszonhat élvonalbeli év alatt szerény csapatként értünk el olyan eredményeket, amilyeneket sokkal jobb hátterű kluboknak sem sikerült – szögezte le Török Róbert.  – Sajnálnánk, ha a csapatsportokban a megye egyetlen női élvonalbeli együttese nem indulhatna a legjobbak között. Nem lenne szabad a női sportot ennyire elengedni.”

A hírek szerint a problémák egy része a pandémiánál korábbra nyúlik vissza. A helyi buszközlekedési cég, a Zala Volán tavaly beolvadt a Volánbuszba, a központ Szombathelyre költözött, így a támogatói bázis alapja ingott meg, a cég beszállítói pedig kifaroltak. A ZTE név kissé gyökértelenné vált, a női kosárlabda ugyanis egyértelműen a Zala Volánhoz kötődött (akkor is, ha szervezetileg négy éve különvált tőle), és amúgy sincs olyan nagy tradíciója a városban, mint a koronavírus-járvány utáni időszakot jól átvészelő futballcsapatnak vagy a férfi kosárlabdázóknak – akik szintén nincsenek a kedvező helyzetben, ám fennmaradásuk a csökkenő költségvetés ellenére sincs veszélyben. Az önkormányzat továbbra is támogatja a ZTE NKK-t, ám ez önmagában nem elég. Ha végül vállalhatja az NB I-et a klub, akkor sem lesz egyszerű feladat versenyképes együttest összerakni: belefér-e a büdzsébe légiósok szerződtetése, marad-e még a piacon használható, ütőképes magyar kosárlabdázó?

Kérdések egész sora vár megválaszolásra. Talán a hétvégén tisztábban láthatunk, ám nem vitás, hatalmas kárt szenvedne a sportág, ha az elmúlt tíz idényben rendre a legjobb nyolc közé kerülő csapat, bajnoki és Magyar Kupa-bronzérmekkel a tarsolyában alsóbb osztályba kényszerülne, vagy ennél is drasztikusabb megoldást kellene választania...

MINDIG OPTIMISTA

– Ha elindulhat a csapat, ön marad a vezetőedző?
– Igen, valószínűleg, de a helyzetre tekintettel érdemben még nem tárgyaltunk – felelte Horváth Zsófia, a ZTE legutóbbi edzője. – A klub vezetői jelezték, szeretnék, ha továbbra is én lennék a vezetőedző – erre nyitott vagyok.

– Hogyan éli meg a bizonytalan helyzetet régi zalaegerszegi kötődésűként?
– A vírushelyzettől és a múltamtól függetlenül is nehéz ez a szituáció. Türelemmel és reménnyel várom a fejleményeket, de aki ismer, az tudja, mindig optimista vagyok, nálam a pohár félig tele van.

– Ha a felnőttcsapat nem nevez az NB I-re, az utánpótlásban fog dolgozni?
– Egyelőre megvárjuk, hogy alakul a csapat sorsa, és ha negatív lenne a végkifejlet, utána foglalkozunk a többi lehetőséggel. Jelenleg minden edző így is, úgy is az utánpótlással foglalkozik Zalaegerszegen.

– A ZTE élén töltött szűk négy hónapját miként értékeli?
– Sikerként könyvelem el, a Magyar Kupában kiharcoltuk a bronzérmet, amit sok edző előre aláírna. Bíztam a jó bajnoki szereplésben is, de sosem tudjuk meg, sikerült volna-e vagy sem, mindenesetre a gödörből szép lassan kezdett kikászálódni a csapat, és a rájátszásra előreléphettünk volna.

– Készül rá, hogy ha a klub vállalja az NB I-et, sok fiatal játékos szerepel majd a keretben?
– Természetesen, mindenképpen az újraépítkezés első éveként kell felfogni a következő idényt, de ez nem gond. Nem baj, ha fiatal magyarok kerülnek a tűz közelébe, és megedződnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik