Női kosár: Spanyolország és Japán is ellenfél az olimpiai selejtezőtornán

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 19:59
null
Fotó: Koncz Márton
Spanyolországgal, Japánnal és az amerikai selejtezőtorna első helyezettjével találkozik a magyar női kosárlabda-válogatott az olimpiai selejtező soproni csoportjában februárban – derült ki a csütörtök esti sorsoláson Sopronban, a Múzeumnegyedben.

 

Sopronra figyelt a világ csütörtök este, de legalábbis azok az országok biztosan, amelyeknek női kosárlabda-válogatottja még esélyes arra, hogy a februári selejtezőkből kvalifikálja magát a jövő nyári párizsi olimpiára.

Nem véletlenül tartották az eseményt a leghűségesebb városban, hiszen a magyar együttes is kiharcolhatja az ötkarikás szereplést, mégpedig pont a 2022-es Euroliga-győztes klub csarnokában. Ha a február 8. és 11. között sorra kerülő viadalon Székely Norbert alakulata három riválisból legalább egyet megelőz, akkor női kosárlabda-válogatottunk az 1980-as moszkvai olimpia után lehetne újra ott az ötkarikás játékokon – 43 éve az orosz fővárosban a negyedik helyen zárt a Kiss Lenke és Boksay Zsuzsanna fémjelezte nemzeti csapat.

Nyilván valami hasonló helyezést jövőre is elfogadnánk Párizsban is, sőt, álomszerű lenne, de előbb el kell jutni valahogy a francia fővárosba. És az út nagyon nem lesz egyszerű, ez kijelenthető a csütörtöki sorsolás után.

Persze az már szerdán kiderült, hogy a magyar válogatott nem is nagyon kerülhet könnyebbnek mondható csoportba, mivel a negyedik kalapból húzták, és a világranglistán csak előtte álló riválisok érkezhettek a FIBA bonyolult sorsolási szabályai szerint.

A soproni eseményt Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd a Kossuth-díjas operaénekes, Rost Andrea előadása kápráztatta el a hazai és nemzetközi vendégeket.

Az igazán érdemi rész csak ezután következett, a négy kvalifikációs csoport sorsolásakor a 328-szoros magyar válogatott Kiss Lenke, és a Sopron Basket élő legendája, a szerb nemzeti együttes korábbi csapatkapitánya, Jelena Brooks segített, lényegében az ő kezükben volt a mieink sorsa. Amikor Brooks kihúzta elsőként Spanyolországot a magyar válogatott mellé, akkor nagyjából az is eldőlt, hogy az amerikai előselejtezők győztese, illetve a tokiói olimpia ezüstérmese, Japán lesz a mieink riválisa februárban.

„Nagyon nehéz csoportba kerültünk, de azzal, hogy a negyedik kalapból húztak bennünket, nem is számíthattunk másra – mondta Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Mégis nagyon boldog vagyok, mert a magyar kosárlabdázásnak nagyjából ötvenévente van esélye eljutni az olimpiára, számunkra pedig itt a lehetőség. Meg kell próbálnunk meccset, meccseket nyerni, csodálatos lenne februárban együtt ünnepelni, de hangsúlyozom, nem mi vagyunk az esélyesek. Nagy lehetőségnek tartom, hogy Sopronban rendezzük a tornát, nem kell messzire utazni, esetleg az átállással megküzdeni, és a közönség is rengeteget segíthet nekünk.”

És akkor néhány szó az ellenfelekről. Az első kalapból érkező Spanyolország az elmúlt évtizedekben uralta a női szakágat Európában, a júniusi Eb-n velük játszottuk az elődöntőt, és nagy csatában, 69–60-ra kikaptunk, végül ők ezüstérmesek lettek, mi negyedikek. Amerikából a legnagyobb eséllyel Kanada érkezhet Sopronba, amely a legutóbbi világbajnokságon negyedikként zárt, a juharlevelesek Puerto Ricóval, Venezuelával és Kolumbiával csatáznak majd a továbbjutásért. Japán pedig saját olimpiáján, 2021-ben ezüstérmet szerzett, szóval az eredmények alapján igazat adhatunk Székely Norbertnek: nem mi vagyunk az esélyesek…

Azonban innen szép nyerni, a kvartettből három csapat elutazhat Párizsba. Jó lenne köztük lenni.

KOSÁRLABDA
A 2024-ES OLIMPIA NŐI SELEJTEZŐTORNÁJÁNAK SORSOLÁSA

1. csoport (Kína): a 2. továbbjutó az amerikai előselejtezőből, Kína, Új-Zéland, Franciaország

2. csoport (Belgium):
Szenegál, Egyesült Államok, Belgium, Nigéria

3. csoport (Brazília):
Brazília, Németország, Szerbia, Ausztrália

4. csoport (Magyarország):
Spanyolország, Magyarország, az 1. továbbjutó az amerikai előselejtezőből, Japán

TUDNIVALÓK (SORSOLÁS ELŐTT)

A februárban esedékes kvalifikáció 16 csapatát a nemzetközi szövetség (FIBA) négy kalapba rangsorolta, és a júniusban Európa-bajnoki negyedik magyarok a negyedikbe kerültek Szenegál, Új-Zéland és Németország mellé.

A négy négycsapatos tornának Sopron, Antwerpen, Rio de Janeiro és a kínai Hszian ad otthont, Székely Norbert szövetségi kapitány együttese Sopronban szerepel február 8. és 11. között. A selejtezőben részt vevő országok a mieinken kívül: Egyesült Államok (világbajnok), Belgium, Spanyolország, Franciaország, Szerbia és Németország (az Eb legjobbjai), Kína, Japán, Ausztrália és Új-Zéland (az Ázsia-bajnokság legjobbjai), Brazília (az Amerika-bajnokság legjobbja), valamint Nigéria és Szenegál (az Afrika-bajnokság legjobbjai). Hozzájuk csatlakozik még a novemberben esedékes amerikai előselejtezőről két együttes.

A magyar szövetség a honlapján már sorra vette a lehetséges ellenfeleket. Ez alapján a mieink nem kaphatják az első kalapból Kínát, mert tornarendező, illetve az amerikaiakat sem. A második kalapból kiesik Belgium és Brazília, szintén mint rendezők. Az Egyesült Államok a második kalap miatt esik ki az elsőből, mert ha legjobbjait a magyarokhoz sorsolnák, a második kalapból vagy Franciaországot kellene kapniuk, amely nem kerülhet egy csoportba az Egyesült Államokkal, vagy az amerikai olimpiai előselejtező első helyezettjét, amely szintén nem kerülhet egy tornára az USA-val, mivel akkor nem jutna minden csoportba együttes az amerikai kontinensről. A harmadik kalapból pedig Nigéria esik ki, mert egy csoportban lenne Szenegállal. Ezek alapján az alábbi ellenfeleket kaphatja válogatottunk:

1. kalap: Ausztrália, Spanyolország
2. kalap: az amerikai előselejtezőből, Franciaország
3. kalap: Japán, Szerbia, az amerikai előselejtezőből

A kvartettekből három-három csapat utazhat Párizsba. Azokból a csoportokból, melyekben a franciák és az amerikaiak szerepelnek, mellettük a két legjobb gárda szerez kvótát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik