Női kosár: Kobe Bryant mentorálta a Sopron új csillagát

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.05.25. 08:59
null
Ponterős, pedig nemcsak a pontszerzés lebeg a szeme előtt: Gabby Williams elsődleges célja az Euroligában szerepelni (Fotó: AFP)
Nagy lehetőségként tekint Sopronba érkezésére a francia-amerikai bedobó, akit Kobe Bryant mentorált, és aki az NBA-klasszis elhunyt lányának, Giannának volt a kedvenc játékosa.

 

– Szerencsésen megérkezett Nevadába?
– Igen, bár még küzdök az időzóna-átállással, és az sem feltétlenül kellemes, hogy Franciaországgal ellentétben itt még sajnos napról napra nagyon sok az új koronavírus-fertőzött – felelte kérdésünkre Gabby Williams, a Sopron Basket 23 éves, 180 centiméter magas amerikai bedobója, akinek érkezését nemrég jelentette be a klub, s aki az előző idényben a francia Montpellier-nél légióskodott.

– A járvány miatt, kényszerből ragadt Franciaországban?
– Nem, az én döntésem volt. A franciák jobban kezelik ezt a helyzetet. Most viszont örülök, hogy itthon vagyok, az öcsémmel és a barátnőjével lakunk együtt.

NEM FANYALGOTT CHICAGO MIATT

– Miért a Sopron mellett döntött?
– Nagy lehetőségnek fogtam fel. A csapat évek óta ott van a legjobbak között, az előző két teljes évadban bejutott az Euroliga négyes döntőjébe, ambiciózus klub. Nem az ismeretlent választottam, több olyan játékossal beszéltem a szerződés megkötése előtt – mint például Courtney Vander­sloot vagy az élettársa, Allie Quigley –, akik sokat játszottak Magyarországon. Mind a ketten támogatták soproni szerződésemet. Ráadásul nem leszek egyedül, Briann Januaryval sokszor találkoztam ellenfélként, ismerjük egymást, míg Megan Walkerrel csapattársak voltunk az egyetemen.

– Nyilván akadtak más kérői is.
– Természetesen, de huszonhárom évesen ez tényleg egy kitűnő lehetőség. Elsődleges célom az Euroligában szereplés, márpedig a Montpellier-vel valószínűleg nem indulhattunk volna ott, csak az Európa-kupában. Persze később mindenképpen szeretném magam kipróbálni egy európai sztár­klubnál is, de erre még lesz időm.

– Két évvel ezelőtt a WNBA játékosbörzéjén a negyedik helyen választotta ki a Chicago Sky. Hogyan emlékszik vissza arra az estére?
– Minden okkal történik, az is, hogy Chicagóba kerültem. Nem voltam válogatós, nyitottan álltam a börzéhez, örültem, hogy kiválasztottak, nem fanyalogtam amiatt, hogy nem sztárklubba kerülök. Szerintem az már önmagában is nagy eredmény, hogy a WNBA-ben játszhatok.

– Gimnazista korában volt egy súlyos sérülése, ami megváltoztatta a karrierjét. Elmondaná, mi történt?
– A gimiben még atletizáltam is a kosárlabda mellett, magasugró voltam, nem is rossz. Tizenhat évesen elszakadt a keresztszalagom egy ziccerdobás utáni parkettára érkezés közben, emiatt majdnem egy évet kihagytam – aztán, noha újrakezdtem, valami nem stimmelt. Kiderült, az új szalagot nem fogadta be a szervezetem, ezért ismét meg kellett operálni a térdem. Erről senki sem tehetett, de ezután már az atlétika nem lehetett opció.

– Ha jól tudjuk, kevés hiányzott ahhoz, hogy 2012-ben a londoni olimpián szerepeljen.
– Valóban, a válogatón elért eredményem alapján tartalék voltam.

NEM SZÜLETETT DOBÓJÁTÉKOS

– Korábbi magasugróként a „rugói” elég jók lehetnek – tud zsákolni?
– Igen, de nem könnyen, szóval meccseken nem is igazán próbálkozom.

– Mitől különleges a connecticuti UConn Egyetem, ahová ön is járt, amely ontja magából a kiváló női kosárlabdázókat?
– Borzasztó nehéz bekerülni a csapatba, és az egész kosárlabdarészleg sajátos szisztéma alapján működik, amit nehéz elsajátítani. A többi egyetemtől teljesen eltérő a játékrendszer, az edzők szemlélete. Ám ha bekerülsz, és végigcsinálod a négy évet, gyakorlatilag igen magas szinten tanulsz meg kosárlabdázni.

– Hogyan jellemezné a stílusát?
– Bár az előző idényben majdnem tizenhat pontot dobtam meccsenként a francia bajnokságban, nem vagyok született dobójátékos. Inkább kreálok, keresem az ellenfél védelmének hiányosságait, de alapból elsősorban nem a pontszerzés lebeg a szemem előtt.

– Kik voltak a példaképei?
– Candace Parker és Diana Taurasi, valamint a férfiaknál Derrick Rose és Scottie Pippen.

– Ön szerint ki a valaha volt legjobb kosárlabdázó?
– A nőknél Taurasi, a férfiaknál Michael Jordan és Kobe Bryant.

– Megnézte a nemrégiben bemutatott The Last Dance című dokumentumsorozatot, amely Jordanről és a hatszoros NBA-bajnok Chicago Bullsról szól?
– Ki nem hagytam volna! Érdekes és tanulságos, mindenkinek ajánlott, aki élsportolóként sikert szeretne elérni.

GYAKRAN EDZETT BRYANT AKADÉMIÁJÁN

– Milyen volt a kapcsolata a januárban elhunyt Kobe Bryanttel?
– A mentorom volt. Még a gimnáziumban ismerkedtünk meg, gyakran edzettem vele és a lányával, Giannával Los Angelesben, Kobe akadémiáján. Lesújtott a tragédia.

– Különleges viszonya volt Giannával.
– Igen, bár sokáig nem is tudtam, hogy én voltam a kedvenc játékosa… Hatalmas tehetség volt.

– Ön szerint mi lesz a WNBA 2020-as idényével?
– Csak pletykákat hallok én is, amelyek szerint hamarosan lesz döntés, mikor és hogyan kezdődhet a már most csúszásban lévő szezon.

– Édesanyja révén kettős állampolgár. Mi történik, ha az amerikai és a francia szövetség is felhívja?
– Akkor a francia válogatottat választom, mert inkább érzem magam franciának, mint amerikainak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik