Női kosár: felkészülési tornán a válogatott Prágában

FAZEKAS ZOLTÁN, FÖLDI IMRE (Prága)FAZEKAS ZOLTÁN, FÖLDI IMRE (Prága)
Vágólapra másolva!
2019.06.12. 20:11
Csehország ellen kezdi meg a prágai nemzetközi tornán való szereplését a magyar női kosárlabda-válogatott, amely a tervezetthez képest jókora késéssel érkezett meg a cseh fővárosba szerdán.
A női kosárválogatott tagjai elfoglalták a szálláshelyüket (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A női kosárválogatott tagjai elfoglalták a szálláshelyüket (Fotó: Földi Imre) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A belvárostól kőhajításra található, a budapesti Andrássy útéhoz hasonlóan forgalmas négysávos út melletti négycsillagos prágai hotelbe elgyötört arcú játékosok léptek be úgy este negyed hét tájékán. A magyar női válogatott már reggel hét körül a Ferihegyi reptéren becsekkolt a 9.40-es prágai induláshoz, ám nemsokára kiderült, a járatot törölték, így a nemzetközi négyes tornára induló kosárlabdázók delegációja csak a 14.40-essel tud a cseh fővárosba utazni. Ezen a nyáron eddig meggyűlt a baja a repüléssel a csapatnak, hiszen a másfél héttel ezelőtti spanyolországi túráról hazajövet is akadt némi probléma, amikor a gépüket nem engedték leszállni Frankfurtban...

EGYELŐRE TARTALÉKOSAN
A szintén Európa-bajnoki résztvevő cseh válogatott ezen a héten egymást követő két napon játszotta le az első két felkészülési mérkőzését. A portugálok ellen egyik esetben sem okozott gondot a győzelem megszerzése (61–49, 76–46), ám Stefan Svitek nem volt igazán elégedett a találkozókon látottakkal. A korábbi magyar szövetségi kapitány, aki 2015-ben és 2017-ben is Eb-n irányította nemzeti együttesünket, majd két éve nyáron kisebb meglepetésre a csehekkel kötött szerződést, főleg a cserék produkcióját érezte haloványnak.
„Sajnos elég tartalékos a keretünk, Katerina Elhotová, Alena Hanusová és a honosított amerikai center, Kia Vaughn sem játszott még, Julia Reisingerová pedig sérült. Sajnos Vaughnnal kapcsolatban azt sem tudjuk, egyáltalán jön-e velünk az Európa-bajnokságra... Örülök, hogy a magyarokkal is játszhatunk, mert nem megbántva a portugálokat, de azért ellenük nem túl nagy intenzitású meccseink voltak. Annak is örülök, hogy találkozhatok jó barátokkal” – mondta lapunknak Svitek. A csehek a svédekkel, a franciákkal és a montenegróiakkal kerültek egy kvartettbe a június 27-én kezdődő kontinensviadalon, a csoportmeccseket Rigában rendezik.

„A szép vagy a csúnya változatot mondjam?” – kérdezett vissza homlokráncolva, ám néhány pillanattal később már mosolyogva falatozó Bálint Réka, a Szekszárd magasbedobója, amikor arról érdeklődtünk, mivel ütötték el a hirtelen nyakukba szakadt szabadidőt a budapesti terminálon. Valahogy mégiscsak eltelt az az alig több mint hét óra, s az érkezés után azonnali uzsonnához irányított és kissé elcsigázott társaságnak még egy rövidke „zuhanyszünete” is lett, mielőtt elindult a cseh bajnok USK Praha csarnokába az első edzésre. Székely Norbert szövetségi kapitány Európa-bajnokságra készülő együttese a prágai négyes tornán először a csehekkel mérkőzik, majd összecsap az ugyanabban a hotelben elszállásolt bosnyákokkal és a lettekkel is.

Javítanivaló van bőven, hiszen az első két mérkőzésüket egyaránt elvesztették Horti Dóráék a burgosi tornán, ahol előbb 79–65-re kikaptak a lettektől, majd a törökök ellen is vereséget szenvedtek (66–57). A spanyol túra után Székely azt mondta, nincs sebessége a csapatnak, amely továbbra is nélkülözi a WNBA-ben pattogtató honosított Turner Yvonne-t, aki csak később, elvileg jövő héten csatlakozik a kerethez, míg a végül Prágába elutazó Studer Ágnes makacs csípőhorpaszizom-sérüléssel bajlódik.

„Jó lenne már egy kis sikerélmény – mondta az esti edzés előtt Horti. – A spanyol túra és a két vereség arra mindenképpen jó volt, hogy rávilágítson a hibákra. Itt, Prágában azonban lépnünk kellene előre egyet, közeledik az Európa-bajnokság, a munka nagy részét elvégeztük, sokat és keményen dolgoztunk, a lelkünknek tényleg jólesne, ha már győzni is tudnánk.”

A fülledt és nyomasztó levegőn sokat frissített a buszozás előtt a városra szakadó jégeső – cseresznye méretű gombócokban hullott az áldás –, a játékosok hangulatán pedig a mozgás és a könnyed edzés, aztán holnap jöhetnek a csehek!

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI TORNA, PRÁGA
A PROGRAM
Csütörtök
15.30:
Bosznia-Hercegovina–Lettország
18.00: Csehország–MAGYARORSZÁG
Péntek
15.30:
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG
18.00: Csehország–Lettország
Szombat
15.00:
MAGYARORSZÁG–Lettország
17.30: Csehország–Bosznia-Hercegovina

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik