Női kosár Euroliga: nem borult a papírforma – orosz az első soproni döntős

Vágólapra másolva!
2019.04.12. 18:52
null
A kék mezes oroszok jutottak a döntőbe (Fotó: Koncz György)
Egy félidőn keresztül bírta az iramot, így nem tudta borítani a papírformát az USK Praha a Dinamo Kurszk ellen a soproni női kosárlabda Euroliga final four első elődöntőjében: az oroszok 84–67-es győzelemmel jutottak a fináléba. Ellenfelük az este 20 órakor kezdődő Sopron Basket–UGMK Jekatyerinburg mérkőzés győztese lesz.

Már az első elődöntőre is 80 százalékosan megtelt a soproni Novomatic Aréna, bár a hangulat természetesen egyelőre nem izzott annyira, hiszen ekkor még nem a sorozatban másodszor az Euroliga négyes döntőjében szereplő Sopron Basket lépett pályára, hanem a cseh USK Praha és az orosz Dinamo Kurszk.

Szurkolás azért így is volt: a csehek maréknyi tábora biztatta övéit. Rájuk is fért, hiszen nem számítottak a mérkőzés esélyesének. Jól tartották magukat az első negyedben, sőt előnnyel is mehettek volna a rövid pihenőre, ha az oroszok oldalán Breanna Stewart nem szerez egymaga 10 perc alatt 11 pontot (17–19).

VÉLEMÉNYEK
Breanna STEWART, a Kurszk bedobója: „Összességében nehéz meccs volt, a végeredmény nem is fejezi ki, hogy mennyire. Az első félidőben hamar összeszedtem három faultot, emiatt védekezésben kicsivel óvatosabbnak kellett lennem. A nagyszünet után a megfelelő agresszivitással játszottunk és ez kifizetődött.”

Valériane AYAYI, a Praha bedobója: „Kemény volt... Hittünk benne, hogy megcsinálhatjuk, bíztunk a csodában. A lepattanók terén föléjük is kerekedtünk, viszont sokszor hagytuk őket tiszta helyzetben dobni. A végén futnunk kellett az eredmény után, nem bírtuk el a nyomást.”

A második negyedben sem hagyták meglépni ellenfelüket a prágaiak, ráadásul úgy tűnt, a magyar közönség is melléjük állt, így kisebb ujjongás tört ki a lelátón, amikor Alyssa Thomas kosarával nemhogy előnyben voltak, de már négy ponttal vezettek, orosz időkérést kikényszerítve ezzel (27–23). Meg is rázta magát a Dinamo, Natasha Howard hárompontosával vette vissza nem sokkal később a vezetést, melyet a nagyszünetre öt pontra duzzasztott (38–43).

A második félidőben ahogy fogyott az idő, úgy őrölte fel egyre jobban riválisát az orosz csapat. Howard és Stewart mellett Szonja Petrovics is tarthatatlannak bizonyult, és ahogy fáradtak a csehek, úgy dobhatott egyre több büntetőt is a Kurszk. A harmadik negyedben gyakorlatilag el is dőlt a meccs (47–67 – mindössze 9 pontot szereztek a prágiak!), a negyedikre pedig csupán a különbség maradt kérdéses, így az unatkozó magyar közönség öt perccel a vége előtt teljes hangerővel rá is kezdett a Sopron éltetésére.

A Kurszk tehát könnyedén, 84–67-es győzelemmel jutott a döntőbe – sokszor az volt az érzésünk, hogy kissé takaréklángon játszva –, a papírforma nem borult, így már „csak″ a sajátjaiban bízhat a soproni közönség, ha csodát szeretne látni a parketten. A Sopron Basket este 20 órakor fogadja a címvédő Jekatyerinburgot.

NŐI KOSÁRLABDAEUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, SOPRON
ELŐDÖNTŐ

DINAMO KURSZK (orosz)–ZVVZ USK PRAHA (cseh) 84–67 (19–17, 24–21, 24–9, 17–20)
Sopron,
2000 néző. V: Jurasz (szerb), Krejic (szlovén), Caruha (görög)
KURSZK: Cruz 2, PETROVICS 20, STEWART 32/12, HOWARD 22/6, Hollingsworth. Csere: Xargay 4, Prince 2, Vidmer 2. Edző: Lucas Mondelo
PRAHA: Oblak 8, Katerina Elhotová 10/3, AYAYI 18/3, Thomas 14, Rezan 4. Csere: Harrison 6, Hanusová 3, Romero 2, Karolína Elhotová 2. Edző: Natália Hejková
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–6. 8. p.: 14–12. 12. p.: 21–21. 14. p.: 23–27. 16. p.: 29–29. 18. p.: 36–33. 22. p.: 45–38. 26. p.: 55–43. 30. p.: 67–47. 32. p.: 67–53. 39. p.: 81–64
Kipontozódott: Katerina Elhotová (33. p.), Cruz (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Lucas Mondelo:
– Kicsit furcsállottam, hogy az első félidőben jóval több büntetőt dobhatott a Prága, hiszen véleményem szerint agresszívabban játszott nálunk. Meglepő, hogy Alyssa Thomas két faulttal fejezte be a mérkőzést, hiszen szinte folyamatosan támadó hibákkal dolgozott. A játékvezetők számára nehéz meccs volt ez az intenzitás és a fizikai kontaktusok miatt. Az ellenfél védekezése hosszú ideig megnehezítette a dolgunkat, sokat hibáztunk, nem tudtunk nagy sebességgel játszani, de végig hittem a játékosaim képességeiben. Nagyon nehéz volt 67 ponton tartani a Prágát, de én egyébként is mindig többet és többet szeretnék. Igyekszünk élvezni a pillanatot, de szombat reggeltől már a döntőre készülünk.
Natália Hejková: – Mindenki szomorú, hiszen veszítettünk egy elég furcsa meccsen. Nehéz megtalálni a szavakat, mert küzdöttünk a jobb eredményért, ám nincs olyan erős rotációnk, nincs annyi sztárunk, mint a riválisnak. A harmadik negyedben dőlt el a találkozó, amikor néhány furcsa ítélettel büntettek minket. Eddig nem kaptam túl sok technikai hibát a karrierem során...

KÉSŐBB
UGMK Jekatyerinburg (orosz)–Sopron Basket 81–59 (17–24, 25–15, 18–7, 21–13)

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. HELYÉRT

17.30: Sopron Basket–USK Praha
DÖNTŐ
20.30: Jekatyerinburg–Dinamo Kurszk

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik