Női kosár Euroliga: 2009 után újra final fourban a Sopron!

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2018.03.14. 19:53
null
Turner Yvonne (balra) parádésan játszott és keményen megküzdött minden labdáért (Fotók: Koncz György)
A Sopron Basket 67–46-ra győzött hazai pályán a Fenerbahce ellen a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének harmadik, mindent eldöntő mérkőzésén, így a párharcot 2–1-re megnyerve bejutott a sorozat négyes döntőjébe – története során másodszor!

 


NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
SOPRON BASKET–FENERBAHCE (török) 67–46 (17–21, 16–10, 19–12, 15–3)
Sopron, 1800 néző. V: Hrusa (cseh), Vladic (osztrák), Zapolski (lengyel)
SOPRON:
FEGYVERNEKY 4, TURNER 29/6, CRVENDAKICS 7, Milovanovics 9/6, Jovanovics 2. Csere: PAGE 12/6, Salvadores 4, Dubei. Edző: Roberto Íniguez
FENERBAHCE: Plum 8/6, Sottana 6, Dabovics 5/3, Veramejenka 7/3, VAUGHN 13. Csere: Canítez, Powers 1, Kizer 4, Vardarli, Cora 2, Bilgic. Edző: Firat Okul
Az eredmény alakulása. 1. perc: 4–0. 3. p.: 4–6. 5. p.: 9–6. 8. p.: 13–18. 12. p.: 25–23. 16. p.: 31–28. 23. p.: 41–33. 26. p.: 47–37. 28. p.: 47–39. 34. p.: 59–43. 37. p.: 64–43. 38. p.: 67–44.
Kipontozódott: Crvendakics (37. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–1, a Sopron javára.
MESTERMÉRLEG
Roberto Íniguez: –
Az, hogy boldogok vagyunk mindannyian, ebben az esetben természetes. A mérkőzés előtti napokban több sokk is ért bennünket, amit lelkileg nehéz feldolgozni, de sikerült valahogy túltenni magunkat rajtuk. Összetartó csapatként működtünk ebben az időszakban, és meglett az eredménye. Ezt a győzelmet Alaina Coatesnek ajánljuk, aki családi gyásza miatt nem lehetett közöttünk. Nem volt könnyű ilyen körülmények között játszani és győzni. Szurkolóinkról csak felsőfokon tudok beszélni, mert amilyen hangulatot varázsoltak a csarnokba, azt csak sikerünkkel hálálhattuk meg. Köszönjük nekik.
Firat Okul
nem nyilatkozott.

Jó pár évet vissza kell pörgetni a memóriában, ha valaki szeretné felidézni, mikor volt legutóbb olyan kosárlabdaláz Sopronban, mint szerda este. Persze a lelkesedés nem véletlen, hiszen a város női csapata 2009 után másodszor juthatott be a legrangosabb európai sorozat, az Euroliga négyes döntőjébe. Ehhez nem kellett mást tenni, csak legyőzni a párharc előtt esélyesebbnek vélt török sztárcsapatot, a Fenerbahcét.

Ráadásul egy fontos láncszem, Alaina Coates nélkül, az amerikai center a hírek szerint családi tragédia miatt nem lépett pályára a negyeddöntő harmadik, mindent eldöntő mérkőzésén.

A csapatokat őrületes hangzavar fogadta, amely talán Alekszandra Crvendakicsot dobta fel a legjobban, a bedobó négy pontjával kezdődött a találkozó. Az már más kérdés, hogy a vendégek nagyon gyorsan hattal válaszoltak, de aztán beindult a soproniaknál Turner Yvonne, akit nem tudtak tartani a törökök. A palánkok alatt azonban Kia Vaughn villogott a Fenerben, amikor eljutott hozzá a labda, pontos volt a befejezés – többek között ennek, és a hazaiak megszokottnál rosszabb védekezésének következtében vezettek tíz perc után az isztambuliak.

A második negyedben sikerült saját térfelén feljavulnia a Sopronnak; férfimeccseket megszégyenítő agresszivitással harcoltak a csapatok, egyszer-egyszer az indulat is elragadta a feleket, ám a hazaiak diktálták a tempót. A negyed második felében aztán négy percig nem dobott kosarat a Sopron, de ezt nem tudta kihasználni a Fener, az viszont aggasztó volt, hogy Jelena Milovanovicsra mintha rászálltak volna a játékvezetők, gyorsan ráfújták a harmadik faultját is, és ugyanez történt egy másik magas emberrel, Tina Jovanoviccsal. Mindezek ellenére mégis a Sopron mehetett kétpontos előnnyel a nagyszünetre.

A pihenő Danielle Page-nek tehetett a legjobbat, hiszen egy duplával, majd triplával kezdett, és hiába érkezett egy Vaughn-kosár, az addig kissé küszködő Milovanovics is bedobott egy hármast. S miután az Íniguez-csapat továbbra is a védekezés magasiskoláját mutatta be, a 26. percre tíz pontra hízott a hazai vezetés. Szűk két perccel a negyed vége előtt nem jött jókor, hogy egy lépéshiba miatt a reklamáló Angela Salvadoresre sportszerűtlen hibát fújtak a korábbi hasonló eseteket jótékonyan elnéző játékvezetők, viszont ez sem törte meg a Sopront, hiába zárkózott fel hatra a Fener, Turner szép tempója a legjobbkor ment be. És csak egy adat, miért vezetett magabiztosan ekkor a hazai együttes: tizenegy labdaszerzése volt az ellenfél kettőjével szemben.

A negyedik negyed pedig úgy kezdődött, mint egy álom, Milovanovics tripláját Turner duplája követte, a Fener játékosai pedig nem bírták idegekkel, hogy veszni látszott a párharc, pankrációt idéző mozdulatokkal próbálták megfékezni a magyar csapatot. Idegből persze nem lehet játszani, a török csapat tagjai egyszerűen nem tudtak kosarat dobni, míg a Sopron öt perccel a zárás előtt Turner trojkája után már 19 ponttal vezetett.

Innen már nem lehetett elbukni. Hiába forgatott csak hét játékost Íniguez, nem fáradt a magyar bajnok. A Fenerbahce ebben a negyedben a hetedik percben szerezte az első pontját, ekkor már húsz fölött volt a különbség. A hajrá igazi gála lett, simán nyert a Sopron és ott lesz az Euroliga négyes döntőjében!

 




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik