Női kosár Euroliga: 100 pont felett a Jekatyerinburg, de a Győrt ünnepelték

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.07. 19:33
null
A győri szurkolók a plüssállatokkal üzentek Natasa Kovacsevicsnek (Fotók: Grnák László)
A női kosárlabda Euroliga csoportkörének első fordulójában a szeptemberi busztragédia után tétmeccsen először pályára lépő Hat-Agro UNI Győr 101–43-as vereséget szenvedett a címvédő Jekatyerinburgtól hazai pályán. A mérkőzés az orosz csapat dominanciáját hozta, a győri közönség a végső dudaszó után mégis az övéit részesítette óriási vastapsban.

A szezon első tétmeccsére készült a Hat-Agro UNI Győr, amely a szeptember 7-i, halálos áldozatokkal és maradandó sérülésekkel járó buszbaleset óta nehéz két hónapon jutott túl. A tragikus események után a klubvezetés által „lehetetlen küldetésként” aposztrofált sorozat első fellépésén ráadásul a kimondottan jó erőkből álló, nem mellékesen címvédő és ezúttal is a legnagyobb favoritok közé sorolt orosz Jekatyerinburg volt Szentendrei Áron csapatának ellenfele az Euroligában.

Courtney Vandersloot első tétmeccsén 
bizonyította: húzóembere lehet a győrieknek
Courtney Vandersloot első tétmeccsén bizonyította: húzóembere lehet a győrieknek

A mérkőzés előtt a szurkolók plüssállatokat dobáltak a játéktérre, amelyeket Laklóth Annáék Belgrádba visznek majd a lábát térd alatt elveszítő csapattárnak, Natasa Kovacsevicsnek, hogy érezze, továbbra is a közösséghez tartozik.

Az összecsapásnak kilenc bevethető játékossal, mindössze három edzőmérkőzéssel a háta mögött nekivágó győriek nehezen lendültek bele a játékba: a 8. percben 21–2-re vezetett a Jekatyerinburg, amelynek sztárseregéből ekkor Sandrine Gruda és Candace Parker emelkedett ki a legjobban.

A 25–9-re végződött első negyed után a második elején közelebb tudott kúszni a Győr, amelyben már ekkor látszott, hogy Courtney Vandersloot, az amúgy a Chicago Skyban pattogtató irányító húzóember lehet, de a másik WNBA-s, Jasline Tinkle is a jobbak közé tartozott. A palánk alatt ugyanakkor uralta a játékot a Jekatyerinburg, így a győriek felzárkózása 25–16-ig tarthatott, a második negyed folytatásában újabb tíz pontot tett a két csapat közé az orosz elitcsapat.

A harmadik negyedben ismét még gyengélkedő arcát mutatta a Győr, ezt az etapot 23–7-re veszítették el a fehér mezes hazai lányok. A túloldalon Sue Bird a meccs végére megközelítette a tíz asszisztot, míg Ann Wauters el is érte a tíz lepattanót, ráadásul Parker is csak eggyel maradt el tőle – kell-e csodálkozni, ha gyakorlatilag momentuma sem akadt a gyűrűről lejövő labdáknál a győri lányoknak?

A Jekatyerinburg a hajrában már a 100 pontért hajtott, és ezt az utolsó pillanatokban át is lépték a vendégek. A győriek tehát végül nagykülönbségű vereséget szenvedtek, ugyanakkor az előzmények tükrében ez egyrészt aligha meglepő, másrészt a Győr már a pályára lépéssel végrehajtott egy csodát. Joggal tapsolt a végső dudaszó után felállva a győri közönség és jó volt látni a játék gyógyító hatását – azt, hogy egy-egy győri arcon újra megjelent a mosoly.

A tragédia árnyékában csapatként kosarazott a Győr

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

HAT-AGRO UNI GYŐR–UMMC JEKATYERINBURG (orosz) 43–101 (9–25, 19–29, 7–23, 8–24)
Győr, Egyetemi csarnok, 1000
néző. V: Kovacevic (német), Csekov (bolgár), Vladic (osztrák)
GYŐR:
Semsei 8, Ivanovics 6, Laklóth 2, Mansaré M. 1, Diamant 2. Csere: Kinkle 7, VANDERSLOOT 13, Fejes, Dobos 4. Edző: Szentendrei Áron
JEKATYERINBURG:
BIRD 13, JEKABSONE 18, Popova 4, Gruda 15, PARKER 17. Csere: DOMINGUEZ 4, Wauters 8, Petrakova 8, Sztyepanova 2, Kobryn 12. Edző: Olaf Lange
Az eredmény alakulása.
3. perc: 2–7. 6. p.: 2–16. 9. p.: 7–23. 12. p.: 16–25. 15. p.: 20–37. 18. p.: 23–49. 23. p.: 30–62. 27. p.: 34–69. 34. p.: 41–89. 37. p.: 41–97
MESTERMÉRLEG
Szentendrei Áron:
– Rendkívül lámpalázasan kezdtünk. Három edzőmérkőzéssel a hátunk mögött, három Euroliga-tapasztalattal rendelkező játékosunkkal is szerettünk volna a pályára lépésünkkel és játékunkkal örömet okozni szurkolóinknak. Sajnos védekezésben nem tudtuk felvenni a harcot a sztárjátékosokkal, sem egyénileg, sem pedig csapatként. Nagyon sok munka szükséges a hibák kijavításához.
Olaf Lange:
– Az Euroliga címvédőjeként nagyon fontos volt számunkra a sikeres rajt, amelyet nehezített az a körülmény, hogy egy tragédia után talpra álló Győr otthonában kellett bizonyítanunk. Végül is próbálkozásunk eredményes volt, energikus játékkal negyvenkét mezőnykosarat szereztünk, így elégedett lehetek csapatomnak mind a hozzáállásával, mind pedig a teljesítményével.

Szerdai eredmények
Kayserispor (török)–Good Angels Kosice (szlovák) 69–77
Bourges (francia)–Schio (olasz) 55–61

Az 1. forduló többi eredményét itt találja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik