Női kosár Eb-sel.: közel a bravúrhoz a spanyolok ellen

FAZEKAS ZOLTÁN, BERG SÁNDORFAZEKAS ZOLTÁN, BERG SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2021.11.11. 19:51
Megszorongatta, de legyőzni nem tudta világhírű riválisát a magyar válogatott, amely négy ponttal (62–66) alulmaradt Spanyolország ellen az első Európa-bajnoki selejtezőjén Szekszárdon.
Lelik Réka kosárra tör Irati Etxarri mellett (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Lelik Réka kosárra tör Irati Etxarri mellett (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Nagyon régen nem játszott olyan hangulatban és környezetben a magyar női válogatott, mint csütörtök este Szekszárdon: valamivel több mint 1200 néző (több nem mehetett, ennyi a maximum) zsúfolódott össze a Keselyűsi úti Sportcsarnokban, s biztatta rendületlenül az Európa-bajnoki selejtezősorozatot a spanyolok elleni hazai meccsel megkezdő nemzeti együttest. Persze meglehetősen régen, pontosan 21 éve rendeztek válogatott összecsapást a városban, amikor a mieink Iványi Dalma jelenlegi szövetségi edző és Károlyi Andrea, a 3x3-as válogatott szövetségi kapitánya vezetésével magabiztosan, harminc ponttal legyőzték a finneket. Nos, egy akkorihoz hasonló különbségű siker, bármelyik oldalról, is alighanem világszenzációnak számított volna. A papírforma és a reális erőviszonyok alapján a spanyolok, akiket 1997 óta nem vertünk meg, voltak a favoritok, de azt is tudtuk, egy jextra napot kifogó magyar együttesnek lehetnek esélyei.

Az első magyar pontokat 0–3-nál Határ Bernadett szerezte meg, majd Horváth Bernadett triplája és a soproni center újabb duplája máris azt eredményezte, hogy a vendégek időt kérjenek. Rendezte is sorait a piros mezes együttes és három perccel később már 10–7-re vezetett. Miguel Mendez, a spanyolok nyáron kinevezett szövetségi kapitánya nagyon együtt élt a játékkal, debütálása során végig mutogatott, magyarázott a játékosainak, de egyetlen pillanatra sem ült le a kispadra. Amikor a magyarok a végül 22 pontjával a meccs legjobbjának bizonyuló Határt megjátszották, megtalálták a gyűrű közelében, akkor eredményesek voltak, ám ez a taktika csak ideig-óráig működhetett. Hullámzó volt a játék, Studer Ágnes betörése az első negyed végén hazai előnyt (15–14) ért, közben pedig a másik oldalon a 32 éves Alba Torrens, az orosz Jekatyerinburg világklasszisa lépett elő vezérnek, s termelte a pontokat rendületlenül.

Sajnos három és fél percig nem tudtak a mieink pontot szerezni, meg is léptek a vendégek, így kissé elbizonytalanodott a magyar együttes, pontatlanok voltak a dobások és ritkán sikerült tiszta dobóhelyzeteket kialakítani. Goree Cyesha pontjaival és a zónavédekezéssel megzavartuk a vendégeket, s a 16. percben újra egyenlő volt állás, de megint elhúztak a spanyolok, s a 20. percben a cseh USK Praha bedobójának, Maria Condénak a hárompontosával már kilenc ponttal jártak előrébb. A 2013 és 2017 között zsinórban háromszor Európa-bajnok, 2016-ban olimpiai ezüstérmes együttes tagjai rendkívül magabiztosan és óriási önbizalommal tették a dolgukat Szekszárdon is, s ötpontos előnnyel mentek a nagyszünetre.

Amely után két és fél perccel a legnagyobb vendégelőnyt regisztrálhattuk (30–42), így érthető módon Székely Norbert, a magyarok szövetségi kapitánya magához rendelte csapatát. Jól reagált a csapat, s négy pompás védekezés után szerzett négy lefutásgóllal három pontra kapaszkodtunk fel a 26. percben.

Azaz újra nyílt lett a meccs, Maite Cazorla szinte elgáncsolta a kosárra törő Aho Ninát, aki így nem tudta tovább faragni a hátrányt. Az utolsó negyedben állandósult a hat-nyolc pontos vendégvezetés, ám megint háromra zárkózott a távolról pocsékul dobó magyar együttes Goree kettő plusz egyes kombinációjával, de esély már nem volt az egyenlítésre. Nagyot harcolt a csapat, s megszorította a nagyon erős első riválisát, amely rutinjának köszönhetően jobban koncentrált a végjátékban. Folytatás vasárnap, Izlandon.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
C-CSOPORT
1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 62–66 (15–14, 13–19, 18–20, 16–13)
Szekszárd, 1100
néző. V: Baki (török), Gajdosz (lengyel), Jevtovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: Studer 4, Lelik 11, Raksányi, GOREE 15, HATÁR 22. Csere: HORVÁTH B. 6/3, Kiss V. 4, Aho, Gereben. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
SPANYOLORSZÁG: Dominguez, GIL 11/3, TORRENS 19/3, CONDE 16/6, Carrera 4. Csere: Etxarri 2, Casas 2, Cazorla 4, Ginzo, Rodriguez 8/6. Szövetségi kapitány: Miguel Méndez
Az eredmény alakulása. 4. perc: 5–3. 7. p.: 7–10. 9. p.: 13–12. 13. p.: 15–20. 16. p.: 22–22. 18. p.: 22–28. 21. p.: 28–38. 24. p.: 34–43. 26. p.: 40–43. 30. p.: 46–53. 32. p.: 50–55. 35. p.: 55–60. 38. p.: 57–64
Kipontozódott: Raksányi (34.)
MESTERMÉRLEG
Székely Norbert:
– Megvolt a tervünk a világ egyik legjobb csapata ellen, eredményben és mutatott játékban a maximumot hoztuk ki ebből a meccsből. A taktikai variációink, amiket gyakoroltunk, ültek. Biztosan lesz olyan továbbjutó a csoportokból, amelyik nem nyer a csoportgyőztes ellen. Ezért fontos minden pont, és ezért kértem időt fél másodperccel a vége előtt. Az elején többször is be tudtuk juttatni a labdát centereinknek, utána viszont nőtt a passztávolság, több labdát tudtak szerezni a vendégek. Emellett gyengén értékesítettük a hárompontosokat, illetve kevesebb büntetőt dobtunk, viszont a spanyolok több labdát adtak el. Sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni, de nem szabad feladni, pariban voltunk a spanyolokkal, és ebből kell merítkeznünk.
Miguel Méndez: – Kevés lehetőségünk volt együtt készülni, ráadásul számomra ez volt a debütáló mérkőzés a válogatott kispadján. Idegenben sosem egyszerű nyerni, főleg ilyen atmoszférában. Kiváló hangulatot teremtettek a csarnokban a szurkolók.

A csoport másik mérkőzésén
Románia–Izland 65–59

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik