Női kosár: A játékosok más minőséget képviselnek itt – Gáspár Dávid

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.01.18. 13:42
null
Kemény meccset vár Gáspár Dávid, aki szerint meg kell törni a Bourges ritmusát a pályán (Fotó: Tumbász Hédi)
Az itthon és a nemzetközi porondon is hibátlan Sopron Basket edzője, Gáspád Dávid úgy véli, koncentráltnak kell lenniük a Bourges ellen, s arról is beszélt, hogy Határ Bernadett hétről hétre nyeri vissza az erejét.

 

– Milyen volt az út Bourges-ba?     
– Szombat este érkeztünk meg, minden rendben ment. A bécsi reptéren nem volt túl nagy nyüzsgés, Párizsnál szaladtunk csak bele egy kisebb dugóba az autópályán – felelte a buborékban tartózkodó Gáspár Dávid, a Sopron Basket edzője, akinek csapata hétfőn a házigazdával méri össze erejét az Euroliga csoportkörében.

– Elégedett a körülményekkel?     
– Most járok a városban először, egy autópálya mellett elhelyezkedő hotelben vagyunk, amelynek nincsen nagyobb kertje. Jól felszerelt, normális szobákat kaptunk.

– Számít arra, hogy a Galatasaray legyőzi a Landes-ot az első mérkőzésen?     
– Számítunk rá, de alapvetően a saját meccsünkre koncentrálunk, nem számolgatunk, bízunk benne, hogy a lehető legjobb teljesítményünket nyújtjuk, ami győzelemmel párosul. Emellett természetesen szurkolunk a nekünk kedvező eredményért. A török csapatból távozott Courtney Williams, helyette érkező Angel McCoughtry és Epiphanny Prince is csatlakozott a kerethez a buborék előtt.

FELEANNYI FELADAT

A Sopron Basket tulajdonképpen kényelmes helyzetben van, hiszen csak két csoportmérkőzése maradt a franciaországi körre, riválisainak viszont egyaránt négy találkozót kell letudniuk egy hét alatt.

EUROLIGA, NŐK
D-csoport (Bourges). Hétfő: 
Galatasaray (török)–Basket Landes (francia), 17. SOPRON BASKET–Bourges Basket (francia), 20. Kedd: Landes–Galatasaray, 20. Csütörtök: Bourges–Galatasaray, 20. Péntek:  SOPRON–Landes, 17. Galatasaray–Bourges, 20. Vasárnap: Bourges–Landes, 15.20. Az állás:      1. SOPRON 8 (4 mérkőzés), 2. Landes 3 (2), 3. Bourges 2 (2, 126–139), 4. Galatasaray 2 (2, 124–139)

– Ha nyer a Galata, önök a Bourges ellen a csoportelsőségért játszanak. Mennyit módosíthat az erőviszonyokon, hogy ezúttal nem a Novomatic Arénában lépnek parkettre?     
– Erre nehéz volna egyértelmű választ adni, ám idegenben nyilván sokkal nehezebb játszani, főként a Bourges otthonában. Kemény meccset várok, koncentráltnak kell lennünk, nem szabad hagynunk, hogy jó ritmusban játsszon az ellenfél.

– Hogy halad Határ Bernadett visszaépítése a csapatba?     
– Lépésről lépésre halad, egyértelműen fejlődik és hétről hétre nyeri vissza az erejét, A mérkőzések adnak majd igazán ritmust a játékának, de abszolút pozitívan könyvelhetjük el, hogy összességében jól van, csupán időre van még szüksége. A többi kerettagunk is egészséges.

– Fél szemmel nézi már a B-csoport találkozóit is, vagy teljesen mindegy, továbbjutás esetén ki jön szembe a Fenerbahce, Lyon, Prága trióból?     
– Mind a három együttes erős, de fél szemmel azért követem majd a mérkőzéseiket. A legtisztább és legcélravezetőbb, hogy a magunk erejéből érjük el a csoportelsőséget, a továbbiak utána következnek.

– Ha szerencsésen alakul minden és nem marad tét, lehet a Landes elleni találkozó a fiatalok jutalomjátéka, vagy minden játékpercért meg kell dolgozniuk?     
– A játék szellemével szemben nem lenne korrekt, ha úgy mennénk ki a pályára, na bumm, kosárlabdázzunk egyet! Egészen biztosan azt a meccset is teljes odaadással és elánnal, ugyanakkor nagy valószínűséggel bővebb rotációval játszanánk le, ha kedvező helyzetbe kerülnénk. Mindenki érdemei szerint, az elvégzett munka és a korábbi teljesítmény alapján kapná meg a lehetőséget, de itt azért még nem tartunk...

– Ez a második idénye edzőként az elitsorozatban. Mi az, amiben másra van szükség a nemzetközi hadszíntéren, mint itthon?     
– Nagyon sokszor beszélem meg, elemzem a mérkőzéseket Török Zoltán ügyvezetővel és a stábtagokkal is. Figyelem, bizonyos szituációkat hogyan hajtanak végre az ellenfelek, és azokra miként reagál a csapat. A játékosok eleve más minőséget képviselnek és a játékvezetőket is másképpen kell kezelni. Az edzői szakma sok apró részletre terjed ki, ebbe a menedzselés, irányítás is beletartozik, és ezt a tudást évről évre jobban magamévá teszem.

– Az nagyképűen hangozna, hogy jelenleg a Sopron Basketnek az NB I-ben nincs igazi ellenfele, csak az Euroligában?     
– Igen és nem is gondolom így. Voltak olyan pillanatok és periódusok az NB I-es mérkőzések során, amikor nagy ellenállást fejtett ki az aktuális ellenfelünk, vagy éppen negyedet nyert. A riválisok feladata, hogy ezeket az időszakokat minél hosszabbra tolják ki. Ugye még nem szerepeltünk Szekszárdon, Győrben, szóval nem szabad semmit elkiabálnunk, mert nagyon erős hazai pályájuk van, ők is folyamatosan építkeznek, őket is megviselte a koronavírus. Tisztelem a nagy ellenfeleket, tudom, milyen munka zajlik náluk milyen játékoskeretekkel, szakmai vezetőkkel, ismerem a felfogásukat, tehát sosem jelentenék ki olyasmit, amit említett.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, D-CSOPORT
5. FORDULÓ (BOURGES)
20.00:
Bourges (francia)–Sopron Basket

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik