Negyvenpontos Spurs-siker, rekord a londoni meccsen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.13. 09:41
null
Jamal Murray (Denver Nuggets, jobbra) lövését Thaddeus Young (Indiana Pacers) igyekszik blokkolni (Fotó: AFP)
Több szezoncsúcsot is megdöntött a San Antonio a Lakers ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, végül kereken negyven pontot vert ellenfelére. A Denver 140-et dobott a Pacersnek Londonban, a Dallas Mexikóvárosban múlta felül a Phoenixet, a Warriors a harmadik negyedben lépte át a Detroitot, a New York legyőzte a tartalékos Chicagót, a Pelicans pedig Anthony Davis nélkül a hajrában fordított a Brooklyn otthonában.

 

San Antonio Spurs–Los Angeles Lakers 134–94

Szezoncsúcsok.
Nem adott esélyt a San Antonio, káprázatos játékkal verte rommá a Lakerst Gregg Popovich csapata – a 134 pont, a negyvenpontos különbség, a 72 pontos félidő és a 61 százalékos mezőnymutató is szezoncsúcsot jelent számukra. A bődületes számokból kivette a részét Kawhi Leonard (31 pont, 10/13 mezőnyből 26 perc alatt) és Pau Gasol (22 pont, 9/9 mezőnyből, 9 pattanó, 6 gólpassz, 26 perc) is, a gárda sorozatban 16. alkalommal érte el a száz pontot (1995 óta a leghosszabb széria náluk), Danny Green pedig megelőzte Robert Horryt a bedobott triplákat tekintve – félelmetes teljesítménnyel hangoltak Parkerék a Suns elleni találkozóra.

Kiütve.
Köze sem volt a meccshez a vendégcsapatnak, egyedül Julius Randle-t lehet dicsérni, rajta kívül csak Clarkson jutott tíz pont fölé – a Russell, Young hátvédpár ezúttal sem villogott, nem is használta őket sokat Luke Walton. Ezen az estén viszont mindegy volt, hogy kit használ, más ligában játszottak a felek, nem volt olyan elem, amelyben egyenrangúak lettek volna – a Los Angeles négy meccsre van a playofftól, ráadásul most a Clippersszel csapnak össze Dengék.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 31/9, P. Gasol 22, Aldridge 13/3, Parker 13
A Lakers legjobb dobói: Randle 22, Clarkson 14, Williams 10/3

Denver Nuggets–Indiana Pacers 140–112

Ide költözne a Denver. Michael Malone, a hazaiak mestere azzal viccelődött a találkozó után, hogy szerinte itt, Londonban kellene játszaniuk a hazai meccseiket, mert játékosai nagyon jól érezték magukat és idei legjobb teljesítményüket hozták. Valóban egészen ellenállhatatlan volt most a Nuggets, minden negyedben legalább harminc pontig jutottak, a két középső játékrészben pedig 29 pontot vertek az Indianára, rendkívül látványos játékkal ütötték ki ellenfelüket. Egyénileg senki nem hozott igazán extrát (bár Jokics 22 pontos, 10 pattanós, 7 gólpasszos estéje jól mutat), viszont az 57.1 százalékos mezőnymutató (a harmadik negyedben 70 százalék felett dobtak...) és a 37 kiosztott gólpassz is jelzi, hogy szétszedték a Pacerst. Ezzel nagyon impresszíven törték meg ötmeccses vereségszériájukat, kedd hajnalban az Orlando ellen folytatják. Érdekesség, hogy amióta az NBA az Államokon kívül is rendez alapszakasz-mérkőzéseket, sosem volt még 28 pontos különbség, új rekordot állítottak fel a felek.

Elveszett a Pacers. Nagyon nem találta magát az Indiana, az első negyedben Jeff Teague vezetésével még tartották magukat támadásban, de ezt követően összeomlottak és csak asszisztálni tudtak a Nuggets gálaelőadásához. Paul George az este jelentős részét töltötte Danilo Gallinarival szemben egy-egyben és csúnyán alulmaradt (2/12 mezőnyből, 10 pont), de a legnagyobb gond a védekezéssel volt, sem a periméteren, sem a festékben nem értek oda semmire, a Denver azt csinált, amit akart. Zsinórban öt győzelem után kaptak egy méretes kijózanító pofont, kedd hajnalban a Pelicanst fogadják.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 22/6, Chandler 21/6, Gallinari 18/12
A Pacers legjobb dobói: Miles 20/18, Teague 14, Brooks 14/6

Brooklyn Nets–New Orleans Pelicans 95–104

Davis hiánya is belefért.
Az előző mérkőzésen megsérülő magasember helyett Terrence Jones és Ömer Asik kezdett magas posztokon, de így is nyerni tudott a Pelicans – igaz, ehhez nagy negyedik negyedre volt szükségük a vendégeknek. Tyreke Evans 29 pontos szezoncsúcsot hintett, Jones erős (24 pont, 12 pattanó) dupla duplát szállított és Jrue Holidayre is lehetett számítani, de mindez csak a legvégén hozott eredményt: a gárda egy 13–1-es futással fejezte be a meccset, így az utolsó három percben tudta megfordítani a találkozót. Ekkor főleg az említett Evans, Jones kettős villogott, de védekezésben nagyon harapott az egész társaság, így végül ha nem is könnyen, de hozták a kötelezőt – másfél meccsre van a playoff, Chicago a következő állomás.

A nyolcadik. Az utóbbi 14 meccsből a 13., sorozatban pedig a nyolcadik vereségét szenvedte el a Brooklyn, pedig ezúttal minden esélyük megvolt a sikerre. Hiába tért azonban vissza Booker, hiába szórt húsz pontot Lopez, hiába szállt be a padról remekül Kilpatrick és hiába működött magukhoz képest extrán a védekezés, a hajrában leolvadtak – az utolsó mezőnykosarukat három és fél perccel a vége előtt szerezték, innentől nézték, ahogy a Pelicans megnyeri a meccset. Szörnyű adat: az elmúlt egy hónapban összesen két mérkőzést nyertek meg, de ebből az egyiket egy nap híján tényleg egy hónapja...

A Nets legjobb dobói: Lopez 20/3, Kilpatrick 18/9, Harris 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Evans 29/6, Jones 24/3, Holiday 21/12

New York Knicks–Chicago Bulls 104–89

Ez nagyon kellett a New Yorknak.
A nem teljesen egészséges Kristaps Porzingist inkább pihentették a hazaiak a back to back második felén, de Carmelo Anthony (23 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz) hátára vette övéit, ráadásul Rose, Noah, Kuzminskas és O'Quinn is jól játszott. Meglépni a harmadik negyedben tudott a gárda, ekkor tíz pont fölé nőtt a különbség és innentől végig kontrollálták az összecsapást – a második félidőben összesen 38 pontot engedélyeztek a Bullsnak, így nagyon fontos győzelmet arattak. Az utóbbi 11 találkozójukból ez mindössze a második sikerük volt, de következőleg Torontóban megint nehéz dolguk lesz.

Még mindig tartalékos a Chicago. Butler, Mirotic és Valentine is betegség miatt hiányzott a vendégeknél, így a szezonban összesen tíz meccset játszó Zipser került be a kezdőcsapatba – sőt, 34 percet pályán is töltött, hét ponttal, valamint öt lepattanóval jelentkezett. A tűzerő viszont nagyon hiányzott, Carter-Williams teljesen elveszett, így Wade egymaga próbálta intézni a támadójátékot, de nem járt túl sok sikerrel – még McDermott is besült (0/5 mezőnyből), így a második félidőben nem tudták tartani a lépést.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 23/6, Kuzminskas 19/6, Rose 17
A Bulls legjobb dobói: Wade 22, Grant 14/6, Felicio 13

Phoenix Suns–Dallas Mavericks 108–113

Szétdobta ellenfelét a Mavs.
Bogut nélkül a Barnes, Nowitzki magasember páros és a Curry, Williams, Matthews periméter kezdett a Mavsnél és ez az ötös alaposan meg is büntette a Suns védekezését: tizenöt triplát rámoltak be Barnesék. Deron Williams különösen elemében érezte magát, de a többiek is villogtak, vezérletükkel a harmadik negyedben tíz pont feletti előnybe került a Dallas és bár a záró etapot nagyon megnyomta a Phoenix, minden érkezett válasz a texasiaktól, akik végül be tudták osztani a fórjukat. A cseresor ugyan sokat nem tett hozzá, sőt, amikor fent voltak, általában akkor közelített a Suns, de a kezdőktől érkező 93 (!) pont elégnek bizonyult, így a Mavs nyerte a nyugati sereghajtók csatáját.

Későn ébredt Booker. A Suns hátvédje ellenállhatatlan volt a negyedik negyedben, amikor egymaga 29 pontot szórt és végül 39-cel zárt – hihetetlen teljesítménye azonban már nem tudta megmenteni csapatát, a Mavs ágyúi eleget termeltek ahhoz, hogy az ő extráját ellensúlyozzák. Rajta kívül különösebb pontszerző nem is akadt a Phoenixnél, Eric Bledsoe mindössze négy mezőnykísérlettel zárt, egyedül a 14 pontos, 19 pattanós Tyson Chandlert érdemes kiemelni. A Suns így elbukta első Mexikóvárosban lejátszott összecsapását, de ugyanitt folytatja vasárnap hajnalban a Spurs ellen.

A Suns legjobb dobói: Booker 39/18, Chandler 14, Chriss 13/9
A Mavericks legjobb dobói: Williams 23/12, Barnes 22/3, Nowitzki 18/9, Matthews 18/12

Golden State Warriors–Detroit Pistons 127–107

A harmadik negyedben robbantott a Warriors.
Az első félidőben még kevésbé találta a megoldást a ligaelső, elsősorban védekezésben, de a 37 pontos nyitó negyed után a második játékrészben már a dobások sem ültek – a cserék nem nagyon tudtak pontokat szerezni, ezt az etapot a Detroit nyerte. A fordulás után viszont már nem adott esélyt a GSW, Curry (24 pont, 6 gólpassz, 5 szerzett, 8 eladott labda), Durant (10/15 mezőnyből, 6 pattanó, 9 gólpassz) és Klay Thompson (4/5 tripla) vezérletével átrohantak a vendégeken, miközben védekezésben rendkívül aktívak voltak, így 41–19-re hozták a harmadik negyedet és eldöntötték az összecsapást – végül 56.2 százalékos mezőnymutatóval és 39 gólpasszal zártak. A Golden State így az alapszakasz feléhez közeledve 34–6-ra áll és továbbra is 2,5 meccsel vezet a Spurs előtt, de kedd hajnalban jön a csúcsrangadó: Curryék otthon vághatnak vissza a címvédő Clevelandnek. Érdekesség: a GSW 9–0-ra áll, ha egy negyedben negyven pontot szerez, 12–0-ra, amikor legalább 25 pontot dob leindításból, 13–0-ra, amikor Draymond Green legalább tíz gólpasszt oszt ki, szintén 13–0-ra, amikor Curry, Durant és Thompson is legalább húsz pontig jutott és 17–0-ra, amikor csapatszinten legalább 13 triplát vernek be – ezúttal minden feltétel teljesült.

Caldwell-Pope megsérült. Mindössze négy perc után kivált a Pistons egyik legfontosabb láncszeme, miután ütközött Zaza Pacsuliával és vállsérülést szenvedett – a röntgen negatív lett, de visszatérni nem tudott, fájdalmai voltak. A helyén Stanley Johnson vette át és Hilliard is nagyobb szerepet kapott, de nem váltották meg a világot, sőt, utóbbi egészen pocsék (2/12 mezőnyből) estét zárt, a Detroit spacingje pedig eléggé összeomlott – egyáltalán nem tudtak büntetni kintről (6/28 tripla), így pedig Drummond hatása is csökkent a festékben. A Pistons jelenleg 2.5 meccsre van a keleti nyolcadik Washingtontól.

A Warriors legjobb dobói: Durant 25/9, Curry 24/9, Thompson 23/12
A Pistons legjobb dobói: Morris 21/3, Harris 18/3, Jackson 14/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik