NBA-rekord a Cavstől, brutális James, Irving párossal

Vágólapra másolva!
2017.03.04. 09:16
null
Kyrie Irving és LeBron James szenzációs estét zárt (Fotó: Twitter)
LeBron James és Kyrie Irving együtt 81 ponttal terhelte meg a Hawks gyűrűjét, a címvédő Cleveland pedig 25 beszórt triplával megdöntötte a Rockets ligarekordját – igaz, végül így is csak szoros végjátékban tudott nyerni Atlantában. Közel állt a győzelemhez a Pelicans, de végül hosszabbításban kikapott a Spurstől, Russell Westbrook 48 pontja ellenére elbukott Phoenixben a Thunder, visszavágott a Washingtonnak a Toronto, a Dallas felülmúlta a Memphist, míg a Clippers Milwaukee-ban szenvedett vereséget. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárligában (NBA) hajnalban!

 

Philadelphia 76ers–New York Knicks 105–102

Anderson beilleszkedett. Első igazán jó meccsét játszotta a Sixersnél a Dallastól érkező hátvéd-kiscsatár, aki a padról beszállva 24 perc alatt 19 ponttal (8/12 mezőnyből, 3/6 tripla) és öt lepattanóval (három támadó) segítette csapatát. Emellett egyébként remek védekezést mutatott be Carmelo Anthonyn, akit ráadásul belehajszolt egy technikaiba is, majd az utolsó fél percben ő süllyesztette el a kulcsfontosságú kettest – ekkor még 102–101-re vezetett a Knicks, de az ő tempójával fordított és végül nyert a Philly. Rajta kívül egyébként ismét remekelt és abszolút vezérként játszott Dario Saric (21 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), de összességében heten érték el a tízpontos határt a hazaiaknál – kiegyensúlyozott játékkal arattak győzelmet.

Több esélye is volt a New Yorknak. A szoros, fordulatos találkozó vége izgalmasan alakult, de az utolsó percben nem sok hasznos dolgot produkáltak a vendégek – Porzingis faultja után Rose elrontott egy közelit, a következőnél kapott egy blokkot, hat másodperccel a vége előtt hibázott Anthony, majd a támadópattanót Thomas sem tudta visszarakni, végül Lee sarokhármasa is lejött. Jó pár lehetősége volt a gárdának, hogy nyerjen, vagy legalább hosszabbításra mentsen, ám mindet elhibázta, így pedig Derrick Rose-nak jó eséllyel ki kell használnia a hátralévő meccseket a tripladobásra, mert a playoffban nem lesz erre módja – ő egyébként nem játszott rosszul, sok faultot harcolt ki, de igazából a teljes kezdőötös hozta a pontokat.

A 76ers legjobb dobói: Saric 21/3, Anderson 19/9, Covington 16/6
A Knicks legjobb dobói: Thomas 21/9, Rose 20, Porzingis 18, Anthony 18/6

Washington Wizards–Toronto Raptors 106–114

Visszaadott kölcsön. Két napja Torontóban győzni tudott a Washington, most viszont a kanadaiak távoztak sikerrel a fővárosból, ráadásul ezzel 2–1-re megnyerték a két csapat egymás elleni szériáját az alapszakaszban – ez számíthat, jelenleg gyakorlatilag azonos mérleggel állnak. A kulcs a megtalált tűzerő volt, ezúttal Kyle Lowry nélkül is hozták a pontokat: DeMar DeRozan kintről is veszélyes volt (32 pont, 3/3 tripla), mellé a negyedik negyedben (21 pontjából 14-et szórt ekkor) fellépett Norman Powell, ráadásul Cory Joseph is megtette a magáét támadásban. Az első félidei nagy előnyt leadta a gárda és a hajrában kapaszkodnia kellett, ám DeRozan húsz másodperccel a vége előtt verte be a harmadik hármasát, a lehető legjobbkor – ezzel dőlt el végleg az összecsapás. A kanadaiak egyébként szűk 60 százalékkal tüzeltek a nagyszünetig és bár később ebből lejjebb adtak, így is csak egyszer, egy rövid időre adták ki a kezükből a vezetést – magabiztos játékkal vágtak vissza fő riválisuknak.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Hova tűnt a cseresor? Két napja éppen a parádés kispadnak köszönhette sikerét a Washington, most viszont sok hasznosat nem csinált a második ötös – ezúttal Bogdanovic is eltűnt és a Raptors cseréi 44–14-re múlták felül a hazai padot. Ez és Gortat gyenge estéje nem fért bele, a többiek hiába termeltek, védekezésben nem nagyon tudtak mit kezdeni a Toronto játékával, összességében csak 37 százalékkal dobtak és a találkozó nagy részében futottak az eredmény után. Érdekesség, hogy bemutatkozott Brandon Jennings is, de tíz perc alatt csak három rontott dobás és két gólpassz került fel a neve mellé.

A Wizards legjobb dobói: Wall 30/12, Beal 27/9, Porter 18/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 32/9, Powell 21/6, Joseph 15

Orlando Magic–Miami Heat 110–99

A Miami ellen megy. Idén sorozatban harmadszor verte meg Erik Spoelstra együttesét az Orlando, méghozzá viszonylag simán – a második félidőben már 19 pont is volt a különbség, igaz, innen még egyszer látótávolságon belülre zárkóztak a vendégek. A hazai kezdőötös parádésan működött, amikor ők voltak a pályán, közel húsz ponttal voltak jobbak ellenfelüknél, mindenkinek megvolt a helye – Vucsevics és Gordon hozta elsősorban a pontokat, de a többiek is hozzátették a magukét. Végül 5/19 triplával is nagyszerű támadójátékot hoztak, 50 százalékkal dobtak, kiosztottak 27 gólpasszt és figyeltek az eladott labdákra, így kissé talán meglepő győzelmet arattak – playoffról nem lehet már szó, de azért a csoportriválist zsinórban háromszor megverni nem rossz dolog.

Ezek nem férnek bele. Nagyon kapaszkodik a Heat azért, hogy utolérje a Detroitot és beférjen a rájátszást jelentő helyekre, ehhez viszont az ilyen kötelezőnek számító meccseken nem szabadna kikapnia. Ezúttal ráadásul végig gyengébbek is voltak a Magicnél, Waiters 1/11, Dragic 3/14 mezőnykísérletét tudta értékesíteni, Whiteside a 18 lepattanója ellenére megszenvedett Vucseviccsel és csak James Johnson, valamint Ellington nagy dobásainak köszönhették, hogy visszajöttek a meccsbe a hajrában. Így ismét kisebb lépéshátrányba került a társaság, ráadásul legközelebb a Clevelandet fogadja.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25/3, Gordon 21/3, Payton 12
A Heat legjobb dobói: J. Johnson 19/3, Dragic 15, Whiteside 15

Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 130–135

NBA-rekordot döntött a Cleveland. Egészen elképesztő támadójátékot mutatott be a bajnok, amit természetesen Kyrie Irving és LeBron James irányított – a két klasszis értelmezhetetlen számokat hozott, hiszen ketten együtt 81 ponttal és 17 gólpasszal zárták az estét. Nem is ez volt azonban az, amivel ligarekordot állítottak fel, hanem a csapatszinten bevert 25 hárompontos: ebből az említett páros 11-et vállalt, de Frye, Derrick Williams, Jefferson és Korver is beszórt hármat-hármat, félidőben már 14-nél tartottak és a 25-tel megdöntötték az NBA-csúcsot – amit történetesen decemberben állított fel 24-gyel a Rockets. A gárda előnye volt már 25 pont is, de a negyedik negyedbe kicsit belealudtak Jamesék, így 124–123-ra zárkózott fel az Atlanta, ám ekkor érkezett az a bizonyos 25. hármas – ki mástól, mint az Atlantában öt évet töltő, onnan idén távozó és oda először visszatérő Kyle Korvertől...

Mindent megtett a Hawks. Nem volt sok esélye ezen az estén a hazai alakulatnak, úgy dobott a Cavs, olyan tarthatatlan támadójátékot mutatott be, hogy nem tudtak mit kezdeni ezzel Schröderék – amikor azonban lehetőségük nyílt, azt kihasználták, így végül szoros lett a hajrá. A gárda mindent megtett, Paul Millsap mellett érkezett egy extra (36 pont, 5/9 tripla) a kispadról Hardaway részéről, leszedtek 11 támadópattanót és 56–28-ra nyertek a festékből – a Cavs „bealvása" után körülbelül egy dobásra voltak attól, hogy értelmetlenné tegyék a vendégek rekordját, de ez végül nem sikerült. Az elmúlt 13 meccsből egyébként 12. alkalommal kaptak ki LeBronéktól.

A Hawks legjobb dobói: Hardaway Jr. 36/15, Millsap 27/3, Schröder 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 43/15, James 38/15, Frye 11/9, Jefferson 11/9

Milwaukee Bucks–Los Angeles Clippers 112–101

Bravúrgyőzelem. A Clipperst megverni nagy szó a keleti playoffért hajtó Bucks számára, pedig egy hullámvölgyet leszámítva szinte végig kézben tartotta a meccset a hazai alakulat – már a meccs elején produkáltak egy 20–2-es rohamot Antetokounmpóék, amivel tetemes előnyt építettek fel. Ugyan a harmadik negyedben felzárkózott a Clippers, de egy újabb futással megint meglépett a Milwaukee, kihasználta ellenfele hibáit és 50–34-re nyert a festékből – rendszeresen megbüntette a vendégek eladott labdáit Jason Kidd legénysége és betörésekből termelte a pontokat. Csapatként 55 százalékkal tüzeltek Monroe-ék, ahol a center és Antetokunbo mellett Middleton (19 pont, 9 gólpassz) és Dellavedova (15 pont, 8 gólpassz) is remekelt, de a pazar mezőnymutató mellett a 35 assziszt is kiemelendő – utolérték a Miamit és közelítettek a nyolcadik Detroithoz.

Ennyi ajándékot nem lehet adni. Hiába dobott jól mezőnyből (56.3 százalék) a Clippers, a 23 eladott labdából rengeteg lehetőséget adott a hazai csapatnak, ráadásul a Jordan, Griffin páros 13 büntetőt hibázott el – ezek a pontok is nagyon hiányoztak a végén. Ugyan a harmadik negyedben jól játszottak, ügyeltek az eladott labdákra, Chris Paul pedig 4/4 triplával visszahozta őket a meccsbe, de nem tartott sokáig a lendület, reagált a Milwaukee és Doc Rivers együttesében nem volt meg az erő ahhoz, hogy még egyszer összeszedje magát. Most már nem nagyon lehet mire fogni ezeket a vereségeket, négy mérkőzés óta teljes a keretük, de csak a riválisok botlásainak köszönhetik, hogy nem zuhantak még vissza a nyugati hetedik helyre – most back-to-backet játszanak Chicagóban, nem lesz könnyű dolguk.

A Bucks legjobb dobói: Antetokunbo 24, Monroe 24, Middleton 19/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 21, Paul 21/15, Jordan 14

Dallas Mavericks–Memphis Grizzlies 104–100

Ezért kell Noel. Minden bizonnyal a franchise egyik új alapkövét találta meg a Dallas a Sixerstől érkező center személyében, aki először került be a kezdőbe új állomáshelyén: rögtön 15 ponttal, 17 lepattanóval és szenzációs védekezéssel bizonyította értékét. Marc Gasolt gyakorlatilag levette a pályáról, kiosztott két blokkot is, támadásban pedig annyit csinált, amennyit kellett – a pontokat intézte a Ferrell, Curry páros, illetve fellépett még a gyengébben dobó Harrison Barnes. Rick Carlisle együttese korábban szinte csak a triplákkal tudott nyerni, most ez már egyáltalán nincs így, Wesley Matthews nélkül csak 5/27 hármast süllyesztettek el, de a kemény védekezéssel ez is elégnek bizonyult – most egy újabb nyugati playoffcsapat, az OKC ellen bizonyíthat a társaság.

Nem élt az eséllyel a Grizzlies. Mike Conley és Zach Randolph húzta a vendégcsapatot támadásban, csak ők tudtak igazán eredményesek és hatékonyak lenni, de a negyedik negyedben így is nyolc-tíz pont körül mozgott a dallasi előny, nem tudott közelebb zárkózni a Memphis. A játékrész közepén aztán hullámvölgybe kerültek Nowitzkiék és jó öt percig nem szereztek pontot, ám ezt az időszakot nem tudta kihasználni Dave Fizdale alakulata és csak 90–94-ig közelített – itt aztán egy fault, majd egy emiatt kireklamált technikai le is nullázott mindent, amit csináltak. Pedig megvolt az esélyük Conleyéknak a fordításra és arra, hogy ezzel megelőzzék a Clipperst, de nem éltek vele, most pedig nehéz back-to-backet vívnak a Houston ellen.

A Mavericks legjobb dobói: Curry 24/6, Barnes 18/3, Ferrell 17
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 30/9, Randolph 24, Gasol 13

Utah Jazz–Brooklyn Nets 112–97

Könnyed győzelem. Gyakorlatilag olyan pontosan dobott George Hill és Derrick Favors, hogy azt a többiek nem tudták elrontani, így különösebb izgalom nélkül hozta a kötelezőt a Jazz. Az irányító 34 pontos szezoncsúcsát 10/12-es mezőny- és 3/3-as triplamutatóval, valamint 11/12 büntetővel hozta, az erőcsatár pedig 8/9-et hajított mezőnyből 1/1 triplával és 2/3-at büntetőből, így jutott el 19 egységig – mellettük azért a 4/4-gyel célzó Rudy Gobert is említést érdemel, mindenesetre a harmadik negyedben eldőlt a találkozó. Már csak azért is értékes ez a siker a Utah számára, mert minden riválisuk (Clippers, Grizzlies, Thunder) kikapott a játéknap során, így némi levegőhöz jutottak a nyugati negyedik helyen.

Csak érdekességek emelhetők ki. Ugyan a Kings ellen győzni tudott a Nets legutóbb, ettől nem lett jobb csapat és ugyanúgy messze a liga leggyengébb alakulatáról beszélhetünk – így most sem volt esélye a győzelemre, tulajdonképpen egy pillanatig sem. Érdekesség, hogy Brook Lopez megelőzte Richard Jeffersont a klubnál játszott percek tekintetében és fellépett a harmadik helyre, valamint hogy Joe Harris agyrázkódás miatt kivált a harmadik negyedben – illetve kiemelhető még, hogy Quincy Acy 18 ponttal szezoncsúcsot szórt a padról beszállva.

A Jazz legjobb dobói: Hill 34/9, Favors 19/3, Hayward 12/3, Ingles 12/12
A Nets legjobb dobói: Acy 18/6, Lopez 17/3, Kilpatrick 10

Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 118–111

Nem Westbrookon múlt. A Thunder sztárja fáradhatatlanul száguldozott a pályán az egyébként fáradtnak tűnő csapatában és magára vállalt mindent – az ő játékát nem nagyon érheti kritika ezúttal. Ugyan 50 százalék alatt maradt mezőnyből (14/30, 3/12 triplával), de ezt 17/18 büntetővel ellensúlyozta, leszedett 17 lepattanót, kiosztott kilenc gólpasszt (három szerzett, négy eladott labda) és sorozatban negyedik (!) meccsén is átlépte a negyvenpontos határt – ezúttal 48-cal zárt, melyből 21-et az utolsó nyolc és fél percben szerzett. Mellé azonban gyakorlatilag senki nem tudott fellépni, a padról egyedül Kanter volt valamennyire hasznos, míg a kezdőben Abrines utolsó percekben beszórt két fontos hármasán kívül szintén nem tett hozzá sokat senki – egyedül pedig Westbrook nem tudott nyerni, így a győzelmi sorozat után back-to-back vereséget szenvedett Billy Donovan együttese.

Valami történik Phoenixben. Sorozatban harmadik hazai meccsét nyerte meg a nyugati utolsó helyről elmozduló Suns és az utóbbi időben egyértelműen megváltozott a játék – az eddigiekhez képest jönnek az eredmények és sokkal kevésbé a Bledsoe, Booker páros dobóformájától függően. Ezúttal sem lépte át senki a húszpontos határt, ellenben tíz fölé hatan is eljutottak, remekül járt a labda, nagyon magas tempót diktált a társaság és a pocsék triplázás, valamint Westbrook 48 pontja ellenére képesek voltak nyerni. Külön dicséret illeti Alan Williamst, akit rejtély, hogy honnan húztak elő, mindenesetre az előző négy találkozóból három dupla-duplát gyártott, ezúttal 14 ponttal, 13 lepattanóval és három blokkal szállt be a padról.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 18, Booker 17/6, Warren 15
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 48/9, Abrines 13/9, Sabonis 11/6, Kanter 11

New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 98–101 – hosszabbítás után

A végén elbambult a Pelicans. Jól játszottak a hazaiak, bár támadásban inkább a régi arcok villogtak: Anthony Davis ugyan nem dobott jól, de 16 büntetőt harcolt ki és lekapott 9 pattanót, Jrue Holiday pedig 26 pontja mellett 7 pattanót szedett és 5 gólpasszt osztott ki. Az egymeccses eltiltást letöltő Cousins eközben óriásit harcolt a Spurs magasembereivel, 19 pontja mellett 23 lecsorgót gyűjtött be (franchise-rekord beállítás), és úgy tűnt, a nagy trió teljesítménye elég is lesz a Spurs ellen. Nem így lett, 89–86-nál Kawhi Leonard elcsent egy labdát és zsákolt egyet a túloldalon, majd Gasol harcolt ki büntetőket – ha mindkettőt bedobja, ráadás sem lett volna...A hosszabbításban is elemi hiba után szerzett labdát Leonard Cousinstól, a legvégén pedig ugyanő hibázta el a potenciális egyenlítő triplát. Nincs rossz úton a Pelicans, de amikor Cousins rendelkezésre áll, 0–4 a mérleg...

A rutin meg a tapasztalat. Egész meccsen borzasztóan szenvedett a Spurs, gyakorlatilag teljesen elvették tőlük a kinti dobásaikat, így egy „hagyományos" összecsapás volt nagy birkózásokkal, hiszen a Pelicans jól szállta meg a palánk környékét is. Tony Parker és Danny Green szinte semmit nem tudott hozzátenni Leonard (31 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda) és LaMarcus Aldridge (21 pont, 15 pattanó, 3 blokk) remek játékához, szerencsére a kispadról jött a segítség Pau Gasol és Patty Mills személyében. A végig extra Leonard mellett a túlórában Pau Gasol javított és nagy triplát dobott, amivel elindult a Spurs, majd Mills is bevágott két hármast és kiharcolt egy támadóhibát – nehezen nyert a San Antonio, de sorozatban hatodszor is összejött valahogy a siker.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29/3, Holiday 26/6, Cousins 19/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 31/3, Aldridge 21, Mills 15/12

Los Angeles Lakers–Boston Celtics 95–115

Csak nevében volt rangadó. A hazaiak már az első negyedben kilencpontos hátrányt szedtek össze, félidőben 70–45-re vezetett a Celtics, és bár a Lakers igyekezett kicsit megpörgetni a harmadik negyedet, de így sem került lőtávolon belülre, tulajdonképpen esélytelenül kaptak ki Luke Waltonék. A kezdőötös védekezése értékelhetetlen volt, talán Clarksont lehet dicsérni, aki a padról beszállva szórt 20 pontot – különösebb hatása viszont neki sem a meccsre. Zsinórban hatodszor kaptak ki Randle-ék, az All-Star óta nem nyertek, és most már csont nélkül utolsók Nyugaton, az egész ligát tekintve is csak a Brooklynt előzik.

A Celticsben láttunk ígéretes újoncot. A vendégek kezdőötöse semmit nem bízott a véletlenre, a 18 pontos Thomas mellett mindenki legalább 13-ig jutott, alapjátékokkal oktatták le a hazaiakat. Végre nagyjából az elképzelt kezdőötössel és alaprotációval dolgozhat Brad Stevens, túrájuk második meccsét is hozták a „fiai", ráadásul örömteli, hogy a draftharmadik hátvéd-kiscsatár, Jaylen Brown 16 ponttal jelentkezett – az utóbbi 5 meccsen 13 pontot és 5 lepattanót átlagol, ami egy keleti második helyen álló csapatban minimum figyelemreméltó. A Boston legközelebb Phoenixben folytatja, ezzel a játékkal ott sem lehet különösebb gondjuk.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 20/3, Russell 17/6, Randle 13
A Celtics legjobb dobói: Thomas 18/3, Horford 17/3, Brown 16

NBA, ALAPSZAKASZ
Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 130–135
Orlando Magic
–Miami Heat 110–99
Philadelphia 76ers
–New York Knicks 105–102
Washington Wizards–Toronto Raptors 106–114
Milwaukee Bucks
–Los Angeles Clippers 112–101
Dallas Mavericks
–Memphis Grizzlies 104–100
Phoenix Suns
–Oklahoma City Thunder 118–111
Utah Jazz
–Brooklyn Nets 112–97
New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 98–101 – hosszabbítás után
Los Angeles Lakers–Boston Celtics 95–115

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik