BOBORY BALÁZS 2019.12.29 23:39

Mit ér a hűség? – Bobory Balázs jegyzete

 

A mai világban nem kirívó eset, ha egy edzőt sorozatban hét elvesztett mérkőzés után kirúgnak.

Az viszont sokkal meglepőbb, ha olyan szakembertől köszönnek el, akit fél éve még a levegőbe dobáltak, néhány hónappal ezelőtt kitüntetést vett át, a szurkolók pedig szerették, kiálltak mellette, még akkor is, amikor gödörbe került a csapat.

Talán már kitalálták az olvasók, hogy a bevezető Csirke Ferencről szól, aki csaknem nyolc évig irányította a PVSK férfi kosárlabdacsapatát – tengernyi idő egy edző esetében ugyanannál az együttesnél –, többször a semmiből épített várat, stílusos, stabil playoffszereplő alakulatot formált általában a közvetlen riválisokénál kisebb büdzséből, munkája megkoronázásaként pedig az előző idényben bajnoki bronzéremig repítette a pécsieket, megteremtve ezzel a lehetőséget a nemzetközi szereplésre is.

Csirke Ferenc hat bajnoki győzelemmel kezdett ebben az idényben, de a kettős terhelés és néhány fontos játékos sérülése megroppantotta az alakulatot, jött a negatív széria, a nemzetközi kupából való kiesés és a hazai hétmeccses vereségsorozat.

A PVSK vezetősége megoldást keresett és talált a problémára: immár nem Csirke a vezetőedző, immár másnak kell felráznia az elmúlt hetekben gyakran feltűnően motiválatlanul hajigáló amerikai légiósokat, másnak kell megtalálni a közös hangot azokkal a veterán légiósokkal, akik egyes hírek szerint csak a magyar szakember miatt maradtak, másnak kell folytatni azt a munkát is, amelyet Csirke az elmúlt években sikeresen elvégzett: folyamatos játéklehetőséget biztosítani a máshol leírt, elküldött, egyébként többre hivatott magyar játékosoknak.

Nyilván nem látunk bele a belügyekbe, az öltözői mindennapokba, de furcsa, egyben szomorú is megtapasztalni, hogy hosszú évek sikeres, kitartó munkája után hogy engedi el a klub egy nem is olyan régóta tartó sikertelenebb időszak következtében a korábbi sikerkovács kezét, miért nem ad lehetőséget, hogy visszavezesse játékosait a korábbi győztes útra, és miért nem ad vissza szinte semmit abból a hűségből, amelyet a vezetőedző – akit többször csábítottak tehetősebb csapatok – az elmúlt esztendőkben tanúsított.

Az biztos, a PVSK-nál határozottan zárták le 2019-et, vélhetően már az új szakemberrel kezdik az új esztendőt. Ami új reményekkel is kecsegtet, de vajon így gondolja-e most Csirke Ferenc vagy a pécsi szurkolótábor is?

Aligha.

2020.02.05 19:21:22

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A Falco edzője nem tartaná ördögtől valónak, ha a FIBA automatikus helyet adna a mindenkori magyar bajnoknak a BL főtábláján.

2020.01.28 00:04:35

Kosárlabda KŐFALVI DÁNIEL

ALAPVONALAki pedig látta játszani, annak most, amikor olvassa ezeket a sorokat, talán éppen úgy, mint nekem, lelassul egy pillanatra a világ, és összegyűlik az a rengeteg emlék, amit kaptunk a legendától, és amiért most köszönetet kell mondanunk.

2020.01.22 22:45:13

Kosárlabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Közösségépítő erejük van a csapatsportágaknak.

2020.01.03 19:29:06

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A válogatott hátvéd az Olasz Kupa nyolcas döntőjét célozta meg a Reggio Emiliával.

2019.12.30 11:03:14

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC

Az esztendőre egyedül a hősiesen küzdő Gereben Lívia súlyos betegsége vet árnyékot.