Megtört az átok: legyőzte a Spurst az Atlanta

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.02. 08:38
null
Megtört az átok legyőzte a Spurst az Atlanta (Fotó: Reuters)
Hat év után először győzte le a San Antoniót az Atlanta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Mike Budenholzer pedig először múlta felül korábbi főnökét, Gregg Popovichot. Frank Vogel Orlandója másodszor is elbukott Indianában, a Detroit hozta a kötelezőt Miamiban, C. J. McCollum karriercsúccsal vezette győzelemre a Portlandet, a Toronto pedig Kyle Lowry szenzációs játékával nyert pontpárbajt Los Angelesben.

 

Atlanta Hawks–San Antonio Spurs 114–112 – hosszabbítás után

Megtört az átok. Mike Budenholzer 19 évig dolgozott a Spursnél és Gregg Popovich-tól tanulta a szakmát, de mióta eljött onnan és átvette a Hawks irányítását, 0–6-ra állt korábbi főnöke ellen – a csapat egyébként 2010 és sorozatban 11 mérkőzésóta nem tudta megverni a San Antoniót. Ezúttal sikerült, bár nem jött könnyedén, hiszen hiába Paul Millsap elképesztő szériája (a harmadik negyed végétől sorozatban 17 Atlanta-pont fűződik a nevéhez) és szezoncsúcsa, a padról óriásit játszó Tim Hardaway Jr. is nagyon kellett a sikerhez: három másodperccel a rendes játékidő vége előtt ő mentett hosszabbításra, majd a ráadásban egymaga bevert kilenc egységet. Összességében 29 pontos karriercsúccsal, közte 6/7 triplával zárt, az atlantai kispad lemosta a pályáról a vendégeket, így Howardék zsinórban harmadszor nyertek és ötödikek Keleten.

Kétszer is ott volt Leonard kezében. Két kihagyott meccs után visszatért a Spurs vezére, de nem igazán találta magát - még nem volt 100 százalékos állapotban és 12 dobásából csak három akadt be a gyűrűbe. A rendes játékidő és a hosszabbítás végén is övévolt az utolsó kísérlet, de mindkettő kimaradt, így nem lett hős, ráadásul hiába villogott Aldridge (27 pont, 12/17 mezőnyből, 13 pattanó), Parker (22 pont, 6 gólpassz) és Pau Gasol is, a cserepadok között 26 pont volt a különbség - ezt nem tudták ellensúlyozni.Szintén óriási volt a szakadéka leindítások terén, ezekből 24–3-ra (!) nyert a Hawks, így a texasiak idén harmadszor szenvedtek vereséget idegenben.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 32/9, Hardaway 29/18, Schröder 16
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 27/3, Parker 22/3, Gasol 18/3

Miami Heat–Detroit Pistons 98–107

A fordulás után elfogyott a Miami. Gyakorlatilag B-csapattal állt fel a Heat, hiszen Dragic, Whiteside, Waiters, Winslow és McRoberts is hiányzott, tehát minimum három kezdő játékos – ennek ellenére parádézott a gárda az első félidőben. 8/8-cal kezdtek mezőnyből Richardsonék, James Johnson 4/5 triplát vágott be és a nagyszünetig 66 pontot szereztek, de itt mintha elfogyott volna a lendület és a második huszonnégy percben mindössze 42-t tudtak ehhez hozzátenni. Erik Spoelstra szerint egyszerűen elfáradtak a játékosok, hiszen például Udonis Haslemnek 21 percet a pályán kellett töltenie, mert nem volt más – a tréner azonban hozzátette,ezúttal semmi szégyellnivalójuk nincs.

Hozta a kötelezőt a Pistons. A komoly bukószériában lévő vendégeknél elmaradt az égszakadás-földindulás és a második félidőben legyűrték a Miamit, habár az első két negyedben úgy tűnt, hogy komoly gondjaik lehetnek. Ezt követően azonban sokkal keményebbé váltak és egy 27–8-as etappal (nyolc perc alatt) megfordították az összecsapást - Jackson, Drummond és Caldwell-Pope együtt beszórt 75 pontot, velük nem tudtak mihez kezdeni McGruderék. Érdekesség, hogy idén először nyert úgy a Detroit, hogy hátrányban volt a nagyszünetben (0–17 volt eddig a mérlegük), illetve hogy Marcus Morris is visszatérhetett, bár rossz hír számukra, hogy a negyedik negyedben ezúttal Aron Baynes sérült meg.

A Heat legjobb dobói: J. Johnson 20/12, Ellington 18/12, Richardson 14/6
A Pistons legjobb dobói: Jackson 27/6, Drummond 25, Caldwell-Poe 23/12

Indiana Pacers–Orlando Magic 117–104

Végig a Pacers irányított. Remekül működött a hazaiak gépezete, szépen járt a labda és jöttek a helyzetek, így már az első negyedet tíz ponttal nyerte meg a társaság - innentől gyakorlatilag végig az ő kezükben volt a meccs. Jeff Teague sérülése borzolta a kedélyeket, de később vissza tudott még térni, az 50 százalékkal dobó, 28 gólpasszt kiosztó Indiana pedig már kereken húsz ponttal vezetett a záró etapban – ebből ugyan faragott a Magic, de a hazai győzelem nem forgott veszélyben. Myles Turner ezúttal is remekelt a palánk alatt (23 pont, 12 pattanó, 7/13 mezőnyből) és Nate McMillannek senkit sem kellett túljátszatni, Young és Robinson 32 perce volt a legtöbb, amit engedélyezett.

Vogel: 0/2. A Magic mestere idén már másodszor tért vissza eddigi csapata pályájára, bár saját bevallása szerint ez most nem volt annyira különleges, mint az előző – a végeredmény mindenesetre hasonlóan alakult. Ahogy akkor, úgy most is csak futottak az eredmény után a vendégek, a kezdőötös egyáltalán nem működött és szinte egyedül a padról beszálló Vucsevics, Green kettőst lehet dicsérni - jóval gyengébben dobott a gárda, kikapott a festékben és 13-mal kevesebb büntetővel próbálkozhatott, mint az Indiana. Sok idejük nincs bánkódni, már utaznak is New Yorkba, hiszen hajnalban a Knicks vendégei lesznek.

A Pacers legjobb dobói: Turner 23/3, George 19/9, Brooks 14/6
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 18, Green 17/9, Ibaka 17

Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 89–95

McCollum karriercsúcsa győzelmet ért. Damian Lillard hiányában észrevehetően jobban zára Portland védekezése, de támadásban általában hiányzott a kellő tűzerő ahhoz, hogy nyerni tudjanak – most CJ McCollum egymaga eldöntötte a találkozót. A hátvéd 13 pontot szórt az első és 16-ot a harmadik negyedben, csapata ekkor tüntette el kétszámjegyű hátrányát és került előnybe, majd McCollum a záró etapban is hozta magát és végül 43 ponttal (16/25 mezőnyből) zárt. Ezúttal nagyon jól működött a vendégek védekezése, elöl pedig elég volt McCollum, kiegészítve Plumlee-vel, illetve néhány jókor érkező kispad-ponttal, így nagyon fontos győzelmet arattak idegenben.

Újabb eltékozolt előny. Az első félidőben, különösen a második negyedben még jól játszott a Minnesota és 14 ponttal meglépett, ám ahogy az lenni szokott, ezúttal is leadta ezt a fórt – idén 9–11-re állnak azokon a meccseken Wigginsék, amelyeken tíz pont feletti előnybe kerültek. Ezúttal több kulcsjátékos is adós maradt a jó teljesítménnyel, Towns 3/15, LaVine 5/12 dobását értékesítette és nem jött a tőlük megszokott tűzerő, míg Ricky Rubio (0/5 mezőnyből) annyira botrányos volt elöl-hátul, hogy a negyedik negyedben már pályára sem küldte őt Tom Thibodeau – az újabb fájó vereséggel nem tudtak feljebb kapaszkodni a playoff-helyek felé.

A Timberwolves legjobb dobói:Wiggins 24/3, LaVine 13/6, Dieng 12, Muhammad 12/6
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 43/9, Plumlee 18, Turner 11/3

Los Angeles Lakers - Toronto Raptors 114-123

Lowry a végén tett rá még egy lapáttal. Komoly dobópárbajt hozott a találkozó, hátvédposzton mindkét gárda alaposan megszórta magát, így látványos összecsapást láthattak a nézők. Alapvetően szorosan is alakult a küzdelem, de a negyedik negyedben még egy fokozattal feljebb kapcsolt Kyle Lowry, aki egymaga húsz egységet vert be ebben a játékrészben és végül 41-gyel (12/16 mezőnyből, 6/7 tripla) zárt – azt csinált a Lakers védekezésével, amit akart, csapata pedig hamar tíz pont feleti előnybe került. Ugyan a végén még visszakapaszkodtak a hazaiak, de menedzselte a helyzetet a Raptors, Lowry mellett 31 pontot szórt DeMar DeRozan is, így két vereség után pontzáporos győzelmet aratott a keleti második helyezett.

Két extra most kevés volt. Ezúttal nem tett hozzá túl sokat a kispad, de a pontokkal így sem volt probléma a Lakersnél, ugyanis D'Angelo Russell és Nick Young gondoskodott a támadójátékról: ketten együtt 56 pontot és 13 triplát rámoltak be. Védekezésben azonban mintha pályán sem lett volna a társaság, Lowry bohócot csinált belőlük folyamatosan, a Toronto 56 százalékkal (!) tüzelt mezőnyből és 58.8 százalékkal triplázott, ezzel pedig nem tarthatták a lépést a hazaiak – az utóbbi 17 meccsükből a 15. vereségüket könyvelhették el...

A Lakers legjobb dobói: Russell 28/18, Young 26/21, Randle 15
A Raptors legjobb dobói: Lowry 41/18, DeRozan 31, Valanciunas 14

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik