Közelről nézték az argentinok a litván parádét

Vágólapra másolva!
2010.09.09. 22:14
null
A litvánoknak volt oka az ünneplésre (Fotó: Action Images)
Litvánia fiatal csapata pazar játékkal örvendeztette meg szurkolóit, és zokogásra kárhoztatta az éremről álmodó argentinokért szorítókat. Kestutis Kemzura sokra hivatott csapata az amerikaiakkal játszik szombaton a döntőbe jutásért.

Ha valaki a második negyed elején ránézett Luis Scola arcára, sejthette, hogy nagy bajban vannak az argentinok. Sejthette, de nem tudhatta, mekkora is a katyvasz valójában, amelybe az athéni olimpia bajnokait keverte a szenzációsan játszó litván gárda.

Az első negyedben a vb legnagyobb csillaga – aki meccsenként 30.4 pontos átlaggal vezeti a pontlistát, s aki 61.5 százalékos eredményességgel céloz a mezőnyből – mindössze egyetlen duplát és egyetlen büntetőt értékesített öt illetve két lehetőségéből. Robertas Javtokas elszívta előle a levegőt is. Mint ahogy a baltiak pattogós védekezésükkel megölték az egész argentin csapat támadó játékát.

A meccs gyakorlatilag az első  negyedben eldőlt. Scola mutatóihoz még egyetlen adalék: az eddig a triplavonalon kívülről 40 százalékos pontossággal tüzelő argentin válogatott egyet sem dobott be öt vállalkozásból, ugyanennyi idő alatt a vb-n eddig veretlen európai együttes négyből négyet.

Jellemző a litvánok felszabadult játékára, hogy a kőkemény védekezés mellett a 19. percben hibázott először dobást a csapat a 6.25-ös vonalon kívülről. Ha egy csapat tízzel nyeri az első és a második negyedet, valamint erre még rátesz egy lapáttal a harmadikban, az nyugodt negyedikre, és biztos győzelemre – megérdemelt továbbjutásra számíthat!

A litvánok kulcsjátékosai – Linas Kleiza, Robertas Javtokas, Mantas Kalnietis, Jonas Maciulis, Martynas Pocius, Simas Jasaitis és Tomas Delininkaitis – egymást múlták felül, s az okos rotációnak köszönhetően még takarékoskodhattak is az Egyesült Államok elleni szombati elődöntőre!  (A másik ágon az amerikaiak 89–79-re győztek Oroszország ellen.)

 FÉRFI KOSÁRLABDA-VB
NEGYEDDÖNTŐ
LitvániaArgentína 104–85 (2818, 2212, 3523, 19–32)
Isztambul, Sinan Erdem Dom, 15 000 néző. V: Vazquez (Puerto Rico-i), Cerebuch (olasz), Butler (ausztrál)
LITVÁNIA: Pocius 16/6, Kalnietis 12/6, Maciulis 12/3, Kleiza 17/3, Javtokas. Csere: Jasaitis 19/12, Jankunas 12, Delininkaitis 16/6, Seibutis. Szövetségi kapitány: Kestutis Kemzura
ARGENTÍNA: Prigioni 7/3, Delfino 25/3, Jasén 11/3, Scola 13, Oberto 4. Csere: L. Gutierrez 7/3, Quinteros 6, Cequeira 6, J. Gutierrez 4, Mata 2. Szövetségi kapitány: Sergio Hernández
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik