Szenvedett, majd nyert az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
2010.09.09. 20:23
null
Az amerikai csapat rosszul kezdett, de végül tíz ponttal nyert (fotó: Action Images)
Címkék
Bátran kezdett az esélytelennek tartott orosz együttes, és vezetett is a világbajnokság legnagyobb esélyeseként számon tartott Egyesült Államok ellen a második negyed közepéig. Attól kezdve az amerikaiak rendezték védekezésüket, és a maguk javára fordították a találkozót.

Napra pontosan 38 évvel ezelőtt játszották a müncheni olimpiai elhíresült döntőjét, amelyen megtört az Egyesült Államok hegemóniája, addig ugyanis a férfi kosárlabda sportág 1936, a berlini ötkarikás játékok óta íródó történelmében akkor nem nyert először aranyérmet. Ki ne emlékezne – persze aki koránál fogva emlékezhet – arra, hogy az amerikaiak már ünnepeltek a pályán, amikor a zsüriasztaltól szóltak, még van három másodperc, amit újra kell játszani. Ivan Jegyesko az alapvonalról a túlsó palánk alatt álló Alekszander Bjelovhoz passzolt, egy dobócselre két amerikai kiesett a pályáról – a többi már történelem… Bjelov bedobta, nyert a Szovjetunió 51–50-re, ám az amerikaiak azóta sem voltak hajlandóak átvenni az ezüstérmet, máig csalást emlegetnek.

„Nagyon különleges meccs minden amerikai számára, ha az oroszok ellen léphet pályára. Minden amerikaiban élénken él a müncheni rossz emlék. Nem ismerek olyan honfitársamat, akinek a szülei ne meséltek volna arról a szörnyű végjátékról. Most sokkal jobbak vagyunk, ráadásul meccsről meccsre fejlődünk” – készült kőkemény öntudattal az oroszok elleni negyeddöntőre Eric Gordon, a Clippers hátvédje.

Szigorúan öntudatosak az oroszok is, ezt a meccs legelején Szergej Bikov egy precíz tripla formájában hozta az amerikaiak tudomására. Sőt, mivel Mike Krzyzewski tanítványai nem igazán akarták elhinni, hogy kikaphatnak, az orosz „csikók” – Dmitrij Hvosztov 21, Andrej Voroncevics 23, Tyimofej Mozgov 24 esztendős – zabolátlanul ficánkoltak a Team USA palánkja alatt. Remek kettő-kettőzések végén szebbnél szebb kosarakat szereztek, mindezt úgy, hogy az amerikaiak gyakorlatilag szemmel követték őket.

„Coach K” – ez Krzyzewski Amerika-szerte ismert beceneve – a második negyed közepén időt kért, s helyre tette övéit. 35–30-as orosz vezetésről 42–35-re fordított az Egyesült Államok. A harmadik negyedben pedig a tornán eddig is kiemelkedően teljesítő Kevin Durant, Chauncey Billups-duó vezérletével el is döntötte a találkozót.

FÉRFI KOSÁRLABDA-VB, NEGYEDDÖNTŐ
Egyesült Államok–Oroszország 89–79 (25–25, 19–14, 26–17, 19–23)
Isztambul, Sinan Erdem Dom, 15 000 néző. V: Sánchez (dominikai), Martin (spanyol), Zamojski (lengyel)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Billups 15/12, D. Rose 6, Durant 33/9, Iguodala 6, Odom 6. Csere: Westbrook 12/3, Gay, S. Curry 2, Gordon 6/6, Love, Chandler 3. Szövetségi kapitány: Mike Krzyzewski
OROSZORSZÁG: Pnkrasov 3, Bikov 17/6, Monya 5/3, Voroncevics 14/6, Kaun 4. Csere: Fridzon 2, Zsukjanyenko 4, Hvosztov 8/6, Voronov 9, Mozgov 13. Szövetségi kapitány: David Blatt

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik