Amerikai-szlovén és spanyol-francia csata a negyeddöntőben

HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS/KEZDŐ5.HUHEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS/KEZDŐ5.HU
Vágólapra másolva!
2014.09.06. 17:43
null
Hiába küzdöttek a szenegáliak kézzel-lábbal, esélyük sem volt Spanyolország ellen (Fotó: fiba.com)
Az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottja a papírformát érvényesítve nagyon magabiztos, 86–63-as győzelmet aratott Mexikó felett a spanyolországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, így elsőként került be a legjobb nyolc közé, ahol Szlovéniával találkozik. Szintén készülhet a negyeddöntőre a spanyol és a francia válogatott, a két együttes egymás ellen játszik majd.

 

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK–MEXIKÓ 86–63 (23–13, 19–14, 24–11, 20–25)

Lassú tempóban kezdődött az összecsapás, a mexikóiak kicsit bele is aludtak a meccsbe – a Team USA kintről és bentről is veszélyes volt, sok labdát is szereztek, 13-2-re vezettek. Anthony Davis nagyon elemében volt, de Faried is kedvére atletizálhatott. Gutierrez jó nyolc méterről bebombázott hármasa ébresztette Mexikót, futottak is egy 7-0-t, amit Curry második hármasa állított meg. Ezt követően a cserék jöttek be, akik közül Cousinst néha megviccelték a mexikóiak - de mindez pontokban nem igazán mutatkozott meg, Thompson triplájával tíz pontos különbséggel zárult a játékrész.

A második negyed első percei Gustavo Ayónról szóltak, a mexikóiak centere parádésan forgatta meg ellenfeleit a palánkok alatt. A differencia azonban nem csökkent, mivel a túloldalon a Warriors párosa, Curry és Thompson is betalált, majd Harden szórt be egy hármast. A negyed középső része nem volt túl élvezetes: az Egyesült Államoknál dobóedzést tartottak (mérsékelt sikerrel), a mexikóiak viszont már nem találták meg Ayont, így összeomlott a támadójátékuk. A negyed végén visszatértek a pontok, Ayon meg-megvillant, de így is könnyen tartották a kényelmes, 15 pont körüli távolságot Hardenék. Az első félidőben Krzyzewski csapata csak ritkán pörgette meg a védekezését, de azokból rendre látványos labdaszerzések és zsákolások következtek – az esetek többségében elég sok helyet hagytak Mexikónak, és inkább a biztonságra törekedtek. Ami feltűnő volt, hogy Derrick Rose továbbra is keresi a játékát, illetve hogy a kezdők meglepően sokat voltak fent a pályán, a 12 pontig jutó Harden 14 és fél perce volt a legkevesebb.

Nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak Curryék a 3. negyed elején, a Warriors irányítója 4 triplát és egy duplát küldött a helyére bő öt perc alatt – eközben mexikói oldalról mindössze három pont érkezett. A játékrész második fele DeMarcus Cousinsról szólt, a második vonal vezéreként elöl-hátul kiválóan játszott, ennek köszönhetően 30 pont körülire nőtt a differencia. A negyedik játékrész elején Gay és Thompson is triplákat szórt, Cousins is kiosztott egy irtózatos blokkot – Mexikó innentől kezdve a nagyobb különbségű vereség elkerüléséért küzdött. Ez végül sikerült, a Team USA cseréi nem törték össze magukat - így Krzyzewskiék várhatják ellenfelüket a nyolc között, akiknek a kiléte a Dominikai Köztársaság-Szlovénia összecsapáson dől el.

Az Egyesült Államok legjobb dobói: Curry 20/18, Thompson 15/9, Harden 12/6.
Mexikó legjobb dobói: Ayón 25, Martínez, Gutiérrez 7/3-7/3.

FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 69–64 (7–15, 16–7, 23–12, 23–30)

Kemény védekezésekkel indult a találkozó, két percet kellett várni az első kosárra, akkor viszont rögtön három pontot ért Gelabale teljesen üres dobása. Ez viszont elindította Bogdanovicot, aki gyors öt ponttal reagált és átvették a vezetést a horvátok. Dél-nyugati szomszédaink a Tomic, Saric páros révén remekül védték a gyűrűt, Diaw és társai pedig a könnyebb dobásokat is rendre elrontották, Bogdanovic számára pedig nem volt lehetetlen feladat elöl. Elég kevés kosár született, de a következő szezont már a Brooklyn Netsben megkezdő játékos kilenc pontot és négy lepattanót jegyzett a nyitó tíz percben – több egységgel zárt, mint a francia válogatott. Ugyanis a vezérletével 13–5-re megléptek a horvátok és végül egy kőkemény, de nagyon pontszegény negyed végén 15–7-re hozták ezt az etapot, a gallok teljesen tanácstalannak tűntek támadásban.

A második negyed elején két horror dobást követően egy 5–0-s francia futás nyitotta, a horvátok második sora pedig teljesen ötlettelen és sok hibával tarkított támadásokat vezetett – de mielőtt egyenlíteni tudtak volna Batumék, Rudez egy triplával nyugtatta meg övéit. Ezt leszámítva viszont képtelenek voltak betalálni a horvátok, a padról beálló Fournier viszont egymaga dobott hét egységet, amivel megfordította a találkozót. Botrányos dobószázalékot hoztak a felek, ennek a kőkemény benti védekezés mellett az érthetetlen dobásválasztás volt az oka, így félelmetesen pontszegény derbit láthattunk. Bogdanovic visszaállta után sem változott a helyzet, képtelenek voltak pontot szerezni a pirosmezesek, de Diaw-ék sem sziporkáztak és Fournier kihűlése után itt sem potyogtak a pontok. Végül (nem elírás!) 23–22-re vezettek a gallok a félidőben (!).

A harmadik negyed elején azonnal megléptek a franciák, de egy kaotikus támadás végén Simon bepörkölt egy triplát. Sokáig nem örülhettek neki, Diaw is kintről válaszolt, összességében Bogdanovic kihűlését követően átvették az irányítást. A negyed közepén megjött a támadásaik ritmusa, szépen járatták a labdát, jöttek a dobóhelyzetek, Fournier pedig szépen fejezte be őket kosárral. Lauvergne triplája és Batum zsákja után már tíz fölé nőtt az előnyük. Sőt, a Portland játékosa még gyorsan beszórt négy egységet, így 46–30-nál eldőlni látszott a találkozó. A horvátok fejben teljesen szétestek, egészen elképesztő tanácstalansággal és dekoncentráltsággal támadtak, rossz volt nézni a produkciójukat – bát az utolsó pillanatokban még két kosarat sikerült kiizzadniuk, így 46–34-ről indult az utolsó etap.

Ezt meglepően harcosan kezdték a horvátok, Bogdanovic triplája után tízen belülre értek, de két szép támadást is vezettek Lauvergne-ék, így sikerült tartani az előnyüket. Heurtel remek passzokkal találta meg társait, akik viszont könnyű ziccert is rontottak. Tomic két büntetővel és szívós centermunkával hét pontig húzta csapatát, időt kellett kérniük a galloknak. Ezt egy triplaváltás követte, majd Heurtel ezúttal maga vállalt és értékesített egy nehéz tempót – a negyedik negyed az ő terepe volt. 4.20-szal a vége előtt szorult a hurok a franciák nyakán, de egy káprázatos támadás végén Gelabale hármasával ismét levegőhöz jutottak. Sőt, a hullafáradt, az utolsó etapban kilenc pontot termelő Tomic büntetője után Heurtel óriási hármast süllyesztett el és ismét úgy tűnt, eldőlt a meccs. Bogdanovic másképp gondolta, két hatalmas triplát vágott be a sarokból, így az utolsó percbe lépve 66–64-re fel tudtak zárkózni. A hőstett azonban nem sikerült, a következőt elrontotta a dobógép, Heurtel pedig két büntetőjével megnyerte a meccset csapata számára.

Franciaország legjobb dobói: Batum 14, Fournier 13/3, Gelabale 11/9
Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 27/9, Tomic 17, Simon 6/3

 


DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG–SZLOVÉNIA 61–71 (15–15, 13–23, 20–16, 13–17)

Nem ismerkedtek sokáig a felek, mindkét csapat kőkemény védekezéssel nyitott, és gyorsan gyűltek a faultok – a szlovének kezdőcentere, Omic gyorsan össze is szedett kettőt, le kellett ültetni. A birkózásból egyértelműen a dominikaiak jöttek ki jobban, déli szomszédjaink 1-2 Lorbek-villanáson kívül csak szenvedtek támadásban. A csereként beszálló Balazic, Slokar és Klobucar adott lendületet, a szlovének alacsonyabb és gyorsabb szerkezetre átállása (és a szintén két faultot beszedő Goran Dragic lecserélése) eléggé megzavarta Dominikát, akik az egyéni játékokból rendre hibáztak, Szlovénia pedig kiegyenlített.

A második negyedben sem kímélték egymást a csapatok, Muric és Vargas páros technikait is kapott egy kis kakaskodásért. A szlovén oldalon bő három perc alatt összeszedtek négy faultot, eközben a dominikaiak Feldeine nagyszerű megoldásaival 25–19-re megléptek. Időt kért Jure Zdovc, hamarosan játékra jelentkezett a Suns sztárja és öccse, Zoran is, és ez sokat javított csapatuk játékán mindkét oldalon. A dominikaiak teljesen megálltak, ritkán látható módon Liz még egy technikait is kapott színészkedésért, a Goran Dragic által felgyorsított és az ütemet megtaláló szlovének pedig elkezdték dobálni a hármasokat – 26–19 után pár perc alatt 28–38-ra módosult az eredmény.

Fordulás után Dragicék ott folytatták, ahol abbahagyták: a két testvér lerohanások végén szerzett könnyű kosarakat, a dominikaiak elképzelés nélkül támadtak. Vargas és Sosa lehelt némi életet a karibiak játékába, de Goran Dragic is előkapta erősségét, a betöréseket, így folyamatosan tíz ponton kívül tartotta ellenfelét Szlovénia. A 27. percben viszont egy véleményes szituációban ráfújták a 3. faultját, le kellett ülnie. A kisebb zavart kihasználta Dominika, Martinez védő- és támadóoldalon is faktorrá vált, és egy 8–0-s futást vezényelt le - hatpontosra olvadt a szlovén előny.

Nagy rohanás jellemezte a negyedik negyed elejét, a karibiak nyugodtak meg hamarabb, a nagyember Martinez pontjaival egy kosárnyi távolságba közelítettek. Labdájuk volt az egyenlítéshez is, azonban Coronado és García is hibázott, Prepelic viszont nem rontott kintről, sőt a két Dragic és Lorbek is fontos kosarakat dobott. Pillanatok alatt elment 8 ponttal Szlovénia, Dominikának időt kellett kérnie. García tempója törte meg a karibi kosárcsendet, de előrébb nem lépett a csapata, Zoran Dragic két nagyszerű védekezést és két kosarat bemutatva 10 pontra növelte a szlovén előnyt 2 perccel a vége előtt. Innen már nem volt apelláta, Szlovénia nagyszerű sikert elérve bejutott a nyolc közé.

A Dominikai Köztársaság legjobb dobói: Feldeine 18, Martínez 12, Baez 9.
Szlovénia legjobb dobói: Z. Dragic 18/6, G. Dragic 12, Slokar 9/3.

SPANYOLORSZÁG–SZENEGÁL 89–56 (23–17, 18–11, 21–15, 27–13)

A kosárlabda ünnepe végre Madridba költözött, és a nyolcaddöntők első napjának záróakkordjaként a 15 ezres madridi publikum a hazai kedvenceik újabb látványos gálaelőadásában gyönyörködhetett. Előtte sem volt sok kétségünk, de ma már az első negyed világossá tette, nem ez lesz a legizgalmasabb nyolcaddöntő. Izgalmak híján a látvány kárpótolhatta a nagyérdeműt, a rendkívül lelkes afrikaiak pedig remek partnerek voltak abban, hogy egy nagyon jó mérkőzést láthassunk. A meglévő és jelentős tudáskülönbség ellenére is, mert hiába volt érezhető hogy sokkal erősebb a hispán armada, a találkozó első negyede nem volt bántóan egyoldalú, és bizony Mouhammad Faye és társai is megmutatták hogy megérdemelt a helyük a vb legjobb 16 csapata között. A házigazda kiemelkedő csapatjátéka ellen azonban sok esélyük nem lehetett, az első negyedben különösen a Ricky Rubio – Pau Gasol „kapcsolat" játéka ment élményszámba.

A második negyed elején a szenegáli zóna kisebb zavart ugyan okozott az első két negyedben a hármasvonalon túlról borzalmasan tüzelő spanyol oldalon. Ennek és Navarróék gyenge büntetőzésének is köszönhetően belátható távolságon belül maradtak a felek, ez pedig az afrikai gárda addig sem lankadó küzdőszellemére nagyon jó hatással volt. A szenegáliak oldalán feltűnő volt Gorgui Dieng teljes indiszponáltsága, a nyugat afrikai válogatott egyetlen NBA játékosának ( a Minnesota Timberwolfes alkalmazza) momentumai sem voltak a Gasol fiúk és Ibaka szorításában. Persze a spanyol előny így sem csökkent, és főleg Pau Gasolnak (15 pontnál járt két negyed alatt) köszönhetően a félidőben kialakult 41–28-as hazai vezetés teljesen megérdemelt volt.

A nagyszünet után a kissé lecsendesedő ütközetbe, a (főleg távolról) egyre jobb hatékonysággal dobó spanyolok vittek némi színt azzal hogy szép lassan 20 pont fölé tornázták előnyüket. Orenga mester fiai ezúttal sem vették félvállról az összecsapást, sőt, igyekezetük olykor túlzott idegességbe torkollt. Ezt a játékvezetők, nem egy esetben sportszerűtlen hibával honorálták, de ma ezt is simán elbírták – a későbbiekben már nem engedhetik meg maguknak.

A záró felvonásban leültek a sztárok, ám Calderón, Abrines, Claver és Reyes révén is tovább nőtt a spanyol előny. Tulajdonképpen a komplett 4. negyed klasszikus „garbage time" volt, a fáradó afrikaiak ellen egyre sűrűbben estek be a találkozó első felében még általában kimaradó hármasok. Az ekkor már egyre sűrűbben „ollézó" madridi közönség legnagyobb örömére ismét a látvány vette át a főszerepet, és Ibakaék végül Szenegált is 33 pontos különbséggel ütötték ki. Szerdán jöhet az Európa-bajnok Franciaország, akik valószínűleg nagyobb ellenállást tanúsítanak majd, mint ma Szenegál, ám Gasolék erejét és formáját látva, nem irigyeljük a gallokat...

Spanyolország legjobb dobói: P. Gasol 17, Calderón 11/9, Reyes, Ibaka 11-11.
Szenegál legjobb dobói: Faye 12/3, Badji 12, Dieng, Ndiaye 6-6.

FÉRFI KOSÁRLABDA-VB
NYOLCADDÖNTŐ
Egyesült Államok–Mexikó 86–63 (23–13, 19–14, 24–11, 20–25)
Dominikai Köztársaság–Szlovénia 61–71 (15–15, 13–23, 20–16, 13–17)
Franciaország–Horvátország 69–64 (7–15, 16–7, 23–12, 23–30)
Spanyolország–Szenegál 89–56 (23–17, 18–11, 21–15, 27–13)
VASÁRNAP JÁTSSZÁK
Görögország–Szerbia
Brazília–Argentína
Litvánia–Új-Zéland
Törökország–Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik