HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.09.27 16:02 Frissítve: 2017.09.27 17:43

Kosárlabda: megvan az új női kapitány; Ivkovics marad

Az Európa-bajnoki szereplés után a női és a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányának is lejárt a szerződése, ezért az MKOSZ elnökségének szeptember 27-i ülésén napirendre került a szakvezetők sorsa – áll a szövetség közleményében.

Ismét Székely Norbert lesz a női szövetségi kapitány

 

A női válogatottat Eb-re kivezető, s ott a csapattal a legjobb 12-be jutó Stefan Svitek a cseh nemzeti együtteshez szerződött, így a helyére mindenképpen új kapitányt kellett választani. Az előzetes egyeztetéseket követően az MKOSZ elnöksége úgy döntött, hogy a posztot korábban már betöltő, jelenleg a szövetség munkáját segítő Székely Norbert irányításával kezdi az Eb-selejtezőket női válogatottunk.

Székely Norbert 2007-ben ideiglenesen, majd 2009-től 2011-ig már betöltötte a kapitányi posztot. Mostani megállapodása a következő Európa-bajnokság végéig, tehát 2019-ig szól.

Ugyancsak döntenie kellett az elnökségi tagoknak Ivkovics Sztojan férfi kapitány kérdéséről. A sikeres Európa-bajnokságot maga mögött tudó szakemberrel a következő Eb végéig, 2021-ig köt szerződést a szövetség.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke elmondta, hogy mindkét kapitánytól többet várnak, mint a nemzeti csapat felkészítését. Ezentúl ugyanis feladatuk és felelősségük lesz a felnőttegyüttesek alatt működő utánpótlás-válogatottak egységes szakmai rendszerének kialakítása és felügyelete is. 

„A jövőt illetően az a célunk, hogy ugyanazok a szakmai elvek és elvárások érvényesüljenek az U16-os, az U18-as és az U20-as válogatottaknál is. Az eddigieknél is szorosabb lesz a kapcsolat a két kapitány és a többi kolléga között, hiszen olyan játékosokat kell a válogatottakban is nevelnünk, akik megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak, valamint a kapitányok kritériumainak” – mondta az elnök.

„Mindkét szakember élvezi a szövetség bizalmát. Székely Norbert számára az a legfontosabb feladat, hogy az elmúlt évtizedek talán legígéretesebb utánpótlásából a lehető legtöbb embert építse be a nemzeti csapatba, persze a fokozatosságot szem előtt tartva. Ivkovics Sztojantól azt a következetes, tudatos építkezést várjuk el, amit az elmúlt években láthattunk tőle, s amivel a legjobb tizenhat csapat közé vezette a magyar válogatottat az Európa-bajnokságon” – fogalmazott Szalay Ferenc.

2019.02.17 23:23:41

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY.Egy ilyen győzelem még inkább összekovácsol egy társaságot.

2019.02.11 21:55:33

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A (női) kosárlabda elsődlegesen iskolai sport, minőségi egyetemi kosárlabdázás híján azonban kimarad az a lépcsőfok, amely az átmenetet jelentené az utánpótlásból a profik közé tartóknak.

2019.01.24 00:33:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A klubok vagy éppen a játékosok az ilyen esetekben nem mérik fel, hogy a bezárkózással nem építenek és óvnak, hanem rombolnak: tekintélyt, nimbuszt, presztízst, szavahihetőséget.

2019.01.22 23:34:24

Kosárlabda THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A legmenőbbek, LeBron James, James Harden, Russell Westbrook vagy Stephen Curry karrierje itthonról is nyomon követhető, de próbálta volna meg valaki fél évszázaddal ezelőtt Magyarországról figyelemmel kísérni a naprakész statisztikákat.

2019.01.15 23:50:09

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Helló, Európa, megint itt vagyunk!