Kosárlabda: Készen állunk a bajnokság megnyerésére! – Hanga

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.06.23. 09:12
null
Hanga Ádám remekel a Barcában az ACB-liga újrakezdése óta (Fotó: AFP)
A Barcelona magyar klasszisa, Hanga Ádám elmondta, mivel fizikailag nagyon jó állapotban van, többet tud vállalni, és úgy véli, csapata egyelőre remekül játszik.

 

– Mindhárom, győztes mérkőzésükön voltak nehezebb időszakok, de átvészelték őket. Ez azt mutatja, rend van a fejekben és jól működnek csapatként?
– Mondhatni, igen – felelte a Nemzeti Sport kérdésére Hanga Ádám, a Barcelona irányítója, aki az ACB-liga döntő tornáján vasárnap, a Baskonia ellen 81–75-re megnyert összecsapáson 15 ponttal csapata legeredményesebbje volt, emellett hét gólpasszt és két lepattanót is számlált. – A győzelmek mindig pozitívan hatnak a csapatra, főként olyan szituációban, amely az ellenfeleknek is szokatlan. Sokáig nem tudtuk, egyáltalán játszhatunk-e, az Euroligát törölték... – három és fél hete derült ki, hogy a bajnokságtól eltérő lebonyolítású tornán léphetünk pályára, amelyen két hét alatt eldől minden. Erre jól reagáltunk, bár nem volt könnyű átállni, hogy fontos meccsek várnak ránk. A csapat egyelőre remekül funkcionál – ha már három hétre be vagyunk zárva egy hotelbe, legalább legyen értelme! Büszke vagyok az együttesre, eddig jól játszottunk, de még semmi sem dőlt el, úgyhogy győzni akarunk a két további alapszakaszmeccsünkön, aztán jön a hirtelen halál, az elődöntő és a döntő, amit nagyon várok. Készen állunk a bajnokság megnyerésére!

Határozott, ám komor
A spanyolok jó úton haladnak a befejezés felé, ugyanakkor az észak-amerikai NBA orlandói újraindulása miatt játékosok, vezetők és a liga is aggódik. A liga nem hagyja figyelmen kívül a növekvő floridai koronavírus-esetszámot, Adam Silver komisszár magas rangú klubvezetőkkel beszélgetett a kérdésről az ESPN értesülései szerint. Silver határozott volt, ám komor, kifejezte, hogy az NBA-nek továbbra is tartania kell magát a tervéhez, ugyanakkor elismerte, a floridai helyzet bonyodalmat okoz. Az Orlando Magic ügyvezetője, Alex Martins szerint a „buborékban” biztonságban lesznek a játékosok, a protokollok megfelelőek, és ezt az álláspontot képviseli a Dallas Maverickset tulajdonló Mark Cuban is.

– Noha 2017-es távozása óta kicserélődött a Baskonia kerete, erősebben ver még a szíve, amikor volt klubja ellen lép pályára?
– Ezek a találkozók valóban érzelemdúsabbak. Most, mivel nincs közönség, tényleg olyan, mint akármelyik mérkőzés, de Vitoriában azért kapok némi fújolást és fütyülést... A lényeg, hogy győztünk, a Baskonia kemény ellenfél, azaz a liga egyik legerősebb csapatát vertük meg – még úgy is, hogy nem a legjobb arcunkat mutattuk és nem a legjobb meccsünket játszottuk, de jó karaktert mutattunk és ez fontos, az ilyen meccseket is tudni kell megnyerni. Az idény korábbi szakaszában is azért volt más a csapatunk, mint az elmúlt évek Barcelonája, mert be tudtuk húzni az egylabdás összecsapásokat.

– A pontok és a gólpasszok terén is kiemelkedőt produkál eddig Valenciában. Tervezetten vállal többet vagy spontán jön?
– Nincsen különösebb terv, fizikailag nagyon jó állapotban vagyok és többet tudok vállalni. Az egész évadban irányítóként játszottam, ami nekem is kissé furcsa szerep volt. A pályafutásom során szerepeltem már ezen a poszton, de teljesen más a Barcelonában, amely tele van tehetséges és ponterős játékossal, akiknek szükségük van a labdára. Sok idő kellett, míg hozzászoktam és mentálisan felnőttem a feladathoz, a társak is kellettek, hogy megértsék, hogy szeretek játszani. Szépen lassan kezd minden összeállni, ezért is sajnáltam, hogy félbeszakadt az Euroliga, kíváncsi lettem volna, meddig jutunk el.. Örülök, hogy jól megy a játék és tudok segíteni, de a legfontosabb mindig a győzelem, másodlagos, hány pontot szerzek és mennyi asszisztot osztok ki.

– Meg lehet szokni a játékot a gyakorlatilag teljesen üres csarnokban?
– Az első mérkőzés furcsa volt, de a harmadikra hozzászoktunk. A kispadnak jobban együtt kell élnie a játékkal, tüzelnie a többieket, néhány biztató szót szólni. Távolról sem ideális az állapot, viszont már az is fontos, hogy ezekben a nehéz időkben – nemcsak Spanyolországban – sokan átélhetik a sport visszatérését, másfél-két órára kikapcsolódhatnak az emberek, hiányzott már nekik az élő sport, hogy ne csak régi mérkőzéseket nézhessenek a YouTube-on... Remélem, élvezik, én nagyon örülök neki, hogy újra kosárlabdázhatok! Hosszú volt a három hónap kihagyás, ebből kettőt bezárva töltöttünk otthon – mindenesetre már nagyon kevés van hátra, egy hét múlva kiderül, ki nyeri meg a bajnokságot.

Kiküzdötte a Real
A Real Madrid nyerte meg az ACB-liga döntő tornája hétfői játéknapjának rangadóját a házigazda Valencia ellen. A 95–90-es győzelmet arató királyiak ezzel életben tartották elődöntős reményeiket, mi több, nagyot léptek a négy közé jutás felé. Csapatuk legjobbja az argentin válogatottal tavaly vb-ezüstérmet szerző irányító, Facundo Campazzo (29) volt, aki 29 ponttal és 11 gólpasszal masszív dupla duplát ért el.

– Korábban arról beszélt, hogy a feszített menetrend miatt a sérülésektől jobban tart, mint a koronavírustól. Fáj valamije?
– Mindenem – ám ez nem újdonság. Veszélyesebb most játszani a rövid felkészülési időszak miatt, noha hála istennek eddig nem történt nagyobb sérülés. Ahogy haladunk előre, egyre nehezebb lesz, én is éreztem a testemen, hogy nagyon kemény volt a Baskonia elleni találkozó, mert mindkét csapat erős fizikailag. A továbbjutásunk már biztos, a csoportelsőségért kedden még nyernünk kell, utána a Tenerife ellen talán mi, akik többet játszottunk, tudunk kicsit pihenni és készülni az elődöntőre.

– Mennyire lepődött meg a Real Madrid szombati, Burgos elleni vereségén?
– Nem lepődtem meg, ezen a tornán az első kilenc nap alatt játszunk ötször: az ország tizenkét legjobb csapata van itt, bárki felülmúlhat bárkit. Az egyenes kieséses szakasz is veszélyes lesz, mert egy mérkőzés eldönt mindent, tehát mindegyiket döntőként kell felfogni – szerencsére eddig minket ez a mentalitás jellemzett, így is kell folytatnunk!

– Kedden a Bilbao következik, amely januárban meglepte önöket hazai pályán: mik a rivális legfőbb erősségei?
– Taktikus, jól felkészült csapat, a játékosok azt csinálják, amit az edző kér tőlük. Ők is kemények fizikailag, jól védekeznek – erre is úgy készülünk, mintha az utolsó meccsünk lenne.

– Hogy telnek a szabadnapjaik? Gyanítjuk, Szvetiszlav Pesics edző nem hajtja szét a csapatot két forduló között...
– Jól és gyorsan telik, hiszen minden második nap játszanunk kell. Hála az égnek, mi kaptuk talán a legjobb szállodát – a három hotelben négyesével helyezték el a csapatokat –, nagyon jól fel van szerelve. Éppen a medencénél próbálok regenerálódni, amúgy a szobában pihenek, olvasok és igyekszem tartani a kapcsolatot a családtagjaimmal. Nagyon hiányoznak, lassan két hete nem láttam őket, várom, hogy megölelhessem a feleségemet, a kislányaimat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik