Kosárlabda: Hanga játéka sem segített a britek ellen

BOBORY BALÁZS (VARSÓ)BOBORY BALÁZS (VARSÓ)
Vágólapra másolva!
2017.08.24. 23:05
null
Keller Ákos és Daniel Clark (Fotó: MKOSZ)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott lejátszotta első mérkőzését csütörtök este Varsóban, a négycsapatos felkészülési tornán. A mieink 82–64-re kikaptak Nagy-Britanniától.



Megkezdődött Varsóban az Európa-bajnoki főpróba a magyar válogatott számára. Méghozzá egy olyan ellenféllel csapott össze Ivkovics Sztojan csapata, amelyet tavaly a selejtezők során oda-vissza megvert, és persze abban reménykedtünk, hogy érvényesül a „három a magyar igazság” elve, még akkor is, ha ez csak egy tesztmérkőzés volt.

A torna első meccsén a házigazda lengyelek 77–74-re kikaptak az izraeliektől, pedig az utolsó támadás az övék volt, de két triplakísérletük is lejött a gyűrűről.

Így legalább elmaradt a hosszabbítás, a második meccs szereplői pedig kényelmesen rákészülhettek a saját összecsapásukra.

Amelyet ezúttal Allen Rosco és Kovács Péter nézett civilben, ők maradtak ki a tizennégyes keretből. A britek két gyors duplával elhúztak, aztán a felkészülés során első mérkőzését játszó Hanga Ádám vezetésével hét magyar pont következett. Ekkor nem úgy tűnt, hogy közel négy percig nem találnak a gyűrűbe a mieink, de sajnos ez történt, kierőszakolt dobások után a britek leszedték a lepattanót, a másik oldalon meg pontosak voltak, elsősorban betörések és alapvonali befutások után és csináltak is egy 11–0-s rohanást. A negyed hajrájára visszatértek nálunk a kezdőötös tagjai a pályára, és öt pontra zárkózott a magyar csapat, Hanga 8/6-tal zárta az első negyedét.

A második felvonást remekül kezdték a mieink, Vojvoda Dávid, Tóth Norbert, majd Wittmann Krisztián is helyére küldött egy triplát, közben a védekezés nagyon feszes és kemény volt, megfordult az állás, már mi vezettünk öttel. Aztán a negyed második felében mindössze négy pontra volt képes a magyar válogatott, ebben a szakaszban akadt néhány furcsa ítéletük a játékvezetőknek is, ezzel együtt a magukra találó, és nagyon atletikus britek ezt a játékrészt is megnyerték, összességében hat ponttal vezettek (41–35) a nagyszünetben.

A harmadik játékrészben kétszer is közelebb érkezett riválisához a magyar csapat, de egyre gyakrabban nem mentek be a távoli kísérletek, a britek viszont nagyon jól dolgoztak a palánk alatt, elsősorban Daniel Clark és Gabriel Olaseni révén. Ráadásul a negyed végén két brit tripla is beesett, a különbség meg tizenhárom pontra nőtt.

A zárónegyedben Ivkovics szinte már csak a fiataloknak, Golomán Györgynek, Váradi Benedeknek, Perl Zoltánnak és Benke Szilárdnak adott lehetőséget, akik igyekeztek élni a bizalommal, ám a rutinosabb brit alakulat még egy kicsit növelni is tudta az előnyét, el kell ismerni, remek dobóformát fogott ki az ellenfél ezen az estén. A számszerű végeredmény nem néz ki jól, de a szövetségi kapitány még mindig nem fedte fel teljesen a lapjait, ezúttal Allen, Kovács Péter és Eilingsfeld János sem lépett parkettre. Pénteken talán még nehezebb feladat következik, Izrael ellen játszik a magyar együttes Varsóban.

FELKÉSZÜLÉSI TORNA, VARSÓ
NAGY-BRITANNIA–MAGYARORSZÁG 82–64
(20–15, 21–20, 20–13, 21–16)
Varsó, 100 néző. V: Kowalski (lengyel), Kom Njilo (kameruni), Sosin (lengyel)
NAGY-BRITANNIA: LAWRENCE 13/6, Nelson 4, Murray 5/3, OLASENI 14, CLARK 11/3
Csere: Okereafor 7/6, Wheatle 5/3, Johnson, ACHARA 13/6, Boateng 6, Mockford 4/3
Szövetségi kapitány: Joe Prunty
MAGYARORSZÁG: Wittmann 5/3, Vojvoda 9/3, Hanga 14/9, Tóth N. 7/3, KELLER Á. 8/3
Csere: Perl 8, Golomán, Karahodzsics 4, Ferencz, Váradi 6/6, Benke 3/3
Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–7. 5. p.: 11–7. 7. p.: 16–7. 13. p.: 24–26. 15. p.: 26–31. 18. p.: 39–35. 22. p.: 41–39. 26. p.: 50–44. 29. p.: 51–47. 33. p.: 65–50. 37. p.: 73–61
Kipontozódott: Golomán (39. p.)
MESTERMÉRLEG
Joe Prunty: – Tetszett, ahogy játszottunk, ez egy nagyszerű felkészülési mérkőzés volt számunkra egy nagyszerű magyar csapat ellen. Elégedett voltam a védekezésünkkel és a támadójátékunkkal is.
Ivkovics Sztojan: – Sokat játszottak a fiatalok, nem sérült meg senki, ez a lényeg. A játékunk nem volt rossz, de a dobószázalékunk – mind a büntető, mind a tripla – nagyon is. Hanga Ádám jól szállt be a csapatba, próbáltuk az új embereket beépíteni.
A másik mérkőzésen: Izrael–Lengyelország 77–74

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik