HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2013.02.01 17:06 Frissítve: 2015.03.18 01:58

Kosárlabda: eldőlt, Ivkovics és Farkas a két kapitány

Az MKOSZ elnöksége pénteki ülésén kinevezte Farkas Sándort a felnőtt női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányának, Sztojan Ivkovics pedig a felnőtt férfi válogatott kapitányi posztját kapta meg. A kapitányok 2015-ig szóló, évente felülvizsgálható megbízást kapnak.

Sztojan Ivkovics 2015-ig érvényes megbízást kapott a férfiválogatott élén (Fotó: Szabó Miklós)

 

Miután egyik válogatottunk sem tudta a selejtező során kiharcolni, hogy kijusson a következő Európa-bajnokságra, Stefan Svitek női szövetségi kapitánnyal októberben, a férfiakat irányító Rátgéber Lászlóval decemberben bontott szerződést a szövetség.

A női kapitányi posztra Boksay Zsuzsa, Hervé Coudray (a francia Mondeville vezetőedzője), Fabio Fossati (az olasz Famila Schio korábbi trénere), Djokics Zseljko, Rátgéber László és Farkas Sándor kapott jelölést (valamint a magyar bajnok Győr edzője, Fűzy Ákos is, de miután nem rendelkezik szakedzői diplomával, a szakmai bizottság tagjaként maga húzta ki a saját nevét a jelöltek közül). A bizottság hosszas tanácskozás után végül két jelöltet választott ki, Farkas Sándort hét, Rátgéber Lászlót egy tag tette szavazása során az első helyre.

A férfikapitányi posztra Pór Péter, Sabáli Balázs, Sztojan Ivkovics, Sztevan Karadzsics (a szerb Crvena zvezda korábbi, az orosz Jenyiszej Krasznojarszk jelenlegi edzője) és Pedro Martínez Sánchez (a spanyol Gran Canaria 2014 trénere) kapott jelölést, de Pór és Sabáli lemondott a lehetőségről. A megbeszélés végeredményeként Pedro Martínezt négy bizottsági tag jelölte az első helyre, Karadzsicsot három, míg Ivkovicsot egy. Az előzetes megállapodás szerint így az elnökség elé a spanyol és a szerb szakember nevét terjesztette volna fel a testület – de a Nemzeti Sport információi szerint „felsőbb ajánlásra” Ivkovics igen tartalmas és színvonalas munkája is a grémium elé került.

Mivel a szakmai bizottság csak javasol, az elnökségnek nem volt kötelező azt elfogadnia, a szakmai érvekkel ellentétes döntést is hozhatott. Végül Farkas és Ivkovics kapott bizalmat, az új kapitányok 2015-ig szóló, évente felülvizsgálható szerződést írnak alá.

Az elnökség megköszönte a héten a főtitkári posztról lemondó Sterbenz Tamás eddigi munkáját, egyúttal a szövetség ügyvezető igazgatóját, Bodnár Pétert bízta meg a főtitkári feladatok ideiglenes ellátásával. Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke pedig tárgyalásokat javasolt Sterbenz Tamás további szerepvállalásáról a sportágban.

Az elnökség arról is határozott, hogy a Szakmai és Utánpótlás Bizottság (SZUB) elnökévé Zsoldos Andrást nevezik ki, aki átmenetileg a férfi szakág szakmai vezetését is ellátja. Váradi Attila SZUB társelnöki pozíciót kapott.

A SZUB-nak 8 állandó tagja van (Bencze Tamás, Dzunics Braniszlav, Fűzy Ákos, Hollós Anna, Patonay Imre, Pór Péter, Váradi Attila, Zsoldos András), míg a MOB sportági képviselője (Mészáros Lajos), az MKOSZ női szakágvezetője (Farkas Sándor) és férfi szakágvezetője (pillanatnyilag betöltetlen) tárgyalási jogkörrel állandó meghívottként – szavazati jog nélkül – vesz részt a bizottság munkájában.

2019.02.17 23:23:41

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY.Egy ilyen győzelem még inkább összekovácsol egy társaságot.

2019.02.11 21:55:33

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A (női) kosárlabda elsődlegesen iskolai sport, minőségi egyetemi kosárlabdázás híján azonban kimarad az a lépcsőfok, amely az átmenetet jelentené az utánpótlásból a profik közé tartóknak.

2019.01.24 00:33:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A klubok vagy éppen a játékosok az ilyen esetekben nem mérik fel, hogy a bezárkózással nem építenek és óvnak, hanem rombolnak: tekintélyt, nimbuszt, presztízst, szavahihetőséget.

2019.01.22 23:34:24

Kosárlabda THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A legmenőbbek, LeBron James, James Harden, Russell Westbrook vagy Stephen Curry karrierje itthonról is nyomon követhető, de próbálta volna meg valaki fél évszázaddal ezelőtt Magyarországról figyelemmel kísérni a naprakész statisztikákat.

2019.01.15 23:50:09

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Helló, Európa, megint itt vagyunk!