Kosár: Meglepett, hogy Hanga milyen ragyogó játékos – Tomic

Vágólapra másolva!
2018.03.13. 10:34
null
Ante Tomic úgy gondolja, Hanga Ádám energikus játékára is szükség lesz a bajnoki címhez (Fotó: Dömötör Csaba)
A Barcelona horvát óriása, Ante Tomic úgy gondolja, a Real Madrid szurkolói sosem bocsátják meg neki, hogy a katalán klubhoz igazolt, s a Nemzeti Sportnak adott interjújában azt is elárulta: meglepődött, milyen ragyogó játékos Hanga Ádám.

 

– Remekül játszott a szerb Crvena zvezda elleni Euroliga-meccsen, amelyen simán nyertek, talán sokkal könnyebben is, mint ahogy arra számítani lehetett...
– Az az igazság, annak ellenére, hogy harmincnégy ponttal nyertünk, egyáltalán nem volt könnyű győzelem – válaszolta Ante Tomic, az FC Barcelona Lassa horvát centere. – A Zvezda ellen nehéz kosárlabdázni, mert agresszív, masszív gárda. Nem a szerbek játszottak gyengén, hanem mi jól. Több napunk volt felkészülni a figuráikból, jól is védekeztünk, ez volt a siker kulcsa.

ANTE TOMIC
Született: 1987. február 17., Dubrovnik
Nemzetisége: horvát
Magassága: 218 centiméter
Súlya: 116 kilogramm
Posztja: center
Klubjai: KK Zagreb (horvát, 2004–2010), Real Madrid (spanyol, 2010–2012), FC Barcelona Lassa (spanyol, 2012–)
Kiemelkedő eredményei: spanyol bajnok (2014), 3x Spanyol Kupa-győztes (2012, 2013, 2018), Horvát Kupa-győztes (2008), az Adria-liga legértékesebb játékosa (2009), 3x az év Euroliga-csapatának tagja (2011, 2013, 2017)

– Ahhoz képest, hogy a Barca már nem juthat a rájátszásba, a szerbeknek pedig volt esélyük a nyolcba kerülni, mintha önök lettek volna motiváltabbak. Belülről nem ez érződött?
– Kívülről valóban így tűnhetett, de mi minden meccsen ugyanazzal a lelkesedéssel lépünk pályára. Persze az az igazság, hogy mivel már tényleg nem juthatunk be a negyeddöntőbe, az Euroliga-találkozókat arra használjuk, hogy önbizalmat szerezzünk a spanyol bajnoki hajrára és a playoffra.

– Amellett, hogy remekül játszott – tizenhat pont, hat lepattanó, négy gólpassz állt a neve mellett –, volt egy zsákolása, amelytől megrepedt a plexi, és ki kellett cserélni a palánkot. Hányadszor fordult elő önnel?
– Higgye el, először. Pedig elég gyakran zsákolok. Én is meglepődtem a történteken, mint ahogy a csapattársaim is, akik nevetve veregették a vállam, és kérdezgették, mit csináltam máshogy. A vicces az, hogy ez egy átlagos zsákolás volt, nem erőből húztam be a labdát a gyűrűbe, nem is csimpaszkodtam.

– A szezon végén lejár a szerződése a Barcánál. Hogyan képzeli el a folytatást?
– Az a tervem, hogy az idényt bajnoki aranyéremmel és a bajnoknak járó serleg magasba emelésével fejezem be. Egy újabb serleggel, mert a Spanyol Kupát már megnyertük februárban. Ennél többet nem tudok és nem is akarok beszélni arról, mi lesz júniustól.

– Hat éve a Real Madridból igazolt Barcelonába, ez nemcsak labdarúgásban, hanem kosaraskörökben is rosszallást vált ki a szurkolókból. A váltással kapcsolatban milyen tapasztalatokat szerzett?
– Semmi különöset. Persze amikor Madridban ellenfélként, immár Barca-mezben játszom, akkor nem túl barátságosak velem... Volt néhány inzultus is.

– Milyen jellegű inzultus?
– Bekiabáltak a szurkolók, csúnya szavakkal illettek, de semmi komoly. Ugyan hat éve történt az átigazolás, úgy tűnik, nem felejtették el.

– Egyszer majd elmúlik a nézők haragja?
– Á, nem hiszem, sosem bocsátják meg ezt nekem.

– Szvetiszlav Pesics érkezésével sokat javult a csapat védekezése, és ön is többet van játékban, mint Sito Alonso irányítása alatt.
– Minden edzőnek megvan a maga filozófiája a játékról, Pesicsnek is. Az edzőcsere óriási váltással járt számunkra, s az új tréner a legjobb pillanatban érkezett. Éppen a Spanyol Kupa előtt, s egyszerre – ne kérdezze miért, nem tudjuk az okokat – minden a helyére került. Megnőtt az önbizalmunk, a csapaton belüli hierarchia kicsit megváltozott, s miután megnyertük a kupadöntőt, összetartóbb lett a társaság. Ez nem feltétlen Alonso hibája, nála egyszerűen nem állt össze a játékunk, és sok olyan meccset elvesztettünk, amelyet megnyerhettünk volna.

– A Utah Jazz megszerezte a játékjogát a kétezernyolcas drafton, mégsem igazolt az NBA-be. Miért?
– A körülmények miatt. Egyszerűen nem volt megfelelő az időzítés, és mostanáig nem volt időszerű, hogy az NBA-be menjek játszani.

– Most az?
– Nem úgy értem, hogy most az, inkább úgy, hogy eddig egyszer sem jött el az a pillanat, amikor menni akartam volna. Történtek események a magánéletemben, amelyek mindig fontosabbak voltak annál, hogy a tengerentúlra költözzek.

– Mit szól ahhoz, hogy a horvát válogatott nagyon gyengén szerepel a világbajnoki selejtezőben, s lehet, hogy túl sem jut az első körön.
– Főleg az az oka, hogy a FIBA és az ULEB vitája miatt a legjobb játékosok – sok klasszis és én – nem mennek a válogatottba a klubprogram miatt. Ezt az egészet nem értem, de ez így nem jó.

– Mit gondol Hanga Ádámról?
– Fantasztikus játékos, engem nagyon meglepett, milyen ragyogó kosaras. Korábban is játszottam ellene, de akkor nem éreztem olyan jónak, mint most, amikor együtt is edzünk, és egy csapatban vagyunk. Sajnos jelenleg sérült, de remélhetőleg hamar visszatér, mert az ő energikus játéka is kell ahhoz, hogy bajnokságot nyerjünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik