Kosár: húszezren Európa-bajnokként ünnepelték az ezüstérmeseket

Vágólapra másolva!
2017.09.18. 20:28
null
Európa-bajnokként ünnepelték a szerb kosarasokat<br />
Attól függetlenül, hogy a szerb válogatottnak nem sikerült megnyernie az aranyérmet a vasárnap véget ért férfi kosárlabda Európa-bajnokságon, a szerbek – 22 éves szokásukhoz híven – ezúttal is Belgrád központjában köszöntötték a nemzeti együttes tagjait.

Talán elsőre furcsának tűnhet, hogy egy válogatottat több mint húszezer emberrel ünnepel, úgy, hogy az adott versenyen nem is első lett, de Szerbiában ez nem új keletű: hat évvel ezelőtt a férfi pólósokat is világbajnokként ünnepelték, miközben Sanghajban az aranyérem az olaszoké lett.

A Szlovénia ellen elveszített döntő nem hagyott mély nyomokat a szerb játékosokban. Leszámítva a találkozó utáni néhány órát, amikor például az éremosztásnál Alekszandar Djordjevics, a válogatott szövetségi kapitánya nagyon mérgesen vette át a második helyért járó medált, majd mindenkit faképnél hagyott. A gond csak annyi volt, hogy Szerbia első női miniszterelnöke, Ana Brnabics is éppen ott várakozott, s szeretett volna gratulálni a szakvezetőnek… A legtöbb játékos fülig érő mosollyal állt ki a belgrádi városháza erkélyére, a téren a folyamatosan éneklő tömeg köszöntötte őket.

Pirotechnikai eszközök, rengeteg szerb zászló, az erkélyen zenészek – ha ünneplésről van szó, a szerbek semmit sem bíznak a véletlenre. A legnagyobb tapsot Djordjevics kapta, aki megköszönte a fiúknak a remek teljesítményt, a szurkolóknak pedig azt üzente, négy év múlva az Eb után ismét az erkélyen lesznek.

Négy év múlva, az Eb után ismét az erkélyen lesznek a szerbek?
Négy év múlva, az Eb után ismét az erkélyen lesznek a szerbek?



Az ezüstérem megszerzése azért is nevezhető bravúrnak, mert az Eb-re utazás előtt a szerb lapok azt írták, hogy nem Djordjevics, hanem az orvosi stáb állítja össze a válogatottat. Ez megfelelt a valóságnak, ugyanis a válogatott korábban lemondó Sztefan Markovicson és az NBA-ben sziporkázó Nikola Jokicson (aki először azt mondta, hogy a klubja nem engedi, utána azonban, mikor a Denver közölte, hogy ez nem igaz, akkor jelezte, inkább az NBA-re szeretne felkészülni) kívül sorozatban érkeztek a hírek az újabb sérülésekről. Milos Teodoszics (LA Clippers), Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves) és Nikola Kalinics (Fenerbahçe) hogy csak a legjobbakat emeljük ki is azok között voltak, akikre nem számíthatott Djordjevics, aki ennek ellenére remek csapatot rakott össze, amely az Eb alatt folyamatosan egyre magasabb szinten kosárlabdázott.

Ahogy a szövetség elnöke, az egykori szintén kiváló játékos, Predrag Danilovics mondta:

„A kontinensviadal előtt mindenki aláírta volna az ezüstérmet. Persze egy elveszített döntő után mindig ott van a szomorúság, de nem lehetünk elégedetlenek” – mondta, s azonnal folytatta is azzal, hogy Djordjevics szerződése 2019-ig szól, s ez az eredmény is megerősítette, hogy nem lesz változás a szövetségi kapitányi poszton.

Az ezüstérem után az országban egyre több helyen hangzott el az a nagy népszerűségnek örvendő kijelentés, mely szerint „Szerbia a kosárlabda országa”. A szerb férfi kosárlabda-válogatott a világbajnokságon, az olimpián és az Eb-n is ezüstérmes volt, de valamennyi után úgy viselkedtek, mintha ők nyerték volna a tornát. Bogdan Bogdanovics az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: Az aranyérem is a miénk lesz!

Lehet tőlük tanulni – a kosárlabda és az önbizalom terén is.

Elképesztő hangulatban ünnepelték a kosarasokat



Így szólt a szerb himnusz




FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ISZTAMBUL
DÖNTŐ
SZLOVÉNIA–SZERBIA 93–85 (20–22, 36–25, 15–20, 22–18)
Isztambul, 12 095
néző. Vezette: Maranho (brazil), Conde (spanyol), Sahin (olasz)
SZLOVÉNIA: DRAGIC 35/9, Blazic 7, DONCIC 8, Muric 5/3, Vidmar 2. Csere: PREPELIC 21/12, Dimec, RANDOLPH 11, Nikolic 4, Zagorac, Cancar. Szövetségi kapitány: Igor Kokoskov
SZERBIA: Jovics 2, BOGDAN BOGDANOVICS 22/6, LUCSICS 9, MACSVAN 18/6, Kuzmics 6. Csere: Marjanovics 6, Micsics 4, Bircsevics 8/6, Miloszavljevics 2, Gudurics 6/6, Stimac 2. Szövetségi kapitány: Alekszandar Djordjevics
Az eredmény alakulása. 3. perc: 5–2. 5. p.: 7–10. 8. p.: 13–18. 13. p.: 27–28. 16. p.: 41–30. 22. p.: 59–47. 28. p.: 63–61. 30. p.: 69–61. 35. p.: 77–78. 38. p.: 84–82

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik