Férfi kosár: A kupagyőzelem mindennél fontosabb – Hanga

FAZEKAS ZOLTÁN jelenti VitoriábólFAZEKAS ZOLTÁN jelenti Vitoriából
Vágólapra másolva!
2017.02.16. 09:29
null
Hanga Ádám, a Baskonia egyik alapembere (Fotó: AFP)
Hanga Ádám pályafutása szempontjából sorsdöntő napok következnek: a Baskonia csapatkapitánya győzelemre vezetné együttesét a férfi kosárlabda spanyol Király-kupa csütörtökön kezdődő, vitoriai rendezésű nyolcas döntőjében.

 

– Izgatott? Mert a hangjából úgy tűnik...
– Mindannyian azok vagyunk, de nem csak a csapat, az egész város pezseg – válaszolta Hanga Ádám, a Saski Baskonia férficsapatának magyar kapitánya. – Felbolydult Vitoria, már mindenki a meccseket várja. A csarnokot átöltöztették – a kupát a spanyol szövetség rendezi –, és mi is beköltöztünk egy nagy hotelbe, amelyben az összes csapat lakik. Már tényleg mindenki csak erre összpontosít.

FÉRFI KOSÁRLABDA, SPANYOL KIRÁLY-KUPA, NYOLCAS DÖNTŐ
PROGRAM
NEGYEDDÖNTŐ
CSÜTÖRTÖK
19.00: Saski Baskonia–Tenerife (1.)
21.30: Real Madrid–Andorra (2.)
PÉNTEK
19.00: Valencia–Gran Canaria (3.)
21.00: Barcelona–Málaga (4.)
ELŐDÖNTŐ
SZOMBAT
18.30: Az 1. párharc győztese–a 2. párharc győztese
21.00: A 3. párharc győztese–a 4. párharc győztese
DÖNTŐ
VASÁRNAP
18.30: Az elődöntő győztesei

– Már vett részt nyolcas döntőn, de nem úgy, hogy az ön klubja a rendező.
– Igen, ez így azért kicsit más. A kupahétvége egész Európa egyik legnagyobb rendezvénye, legalábbis ami a kosárlabdát illeti, elképesztő a felhajtás. Errefelé azt mondják, hogy ez a legkönnyebben megnyerhető trófea – ezt értse úgy, hogy nagy idézőjelbe tettem –, ugyanis csak három meccset kell megnyernie a győztesnek négy nap alatt, vagyis ez valójában egy rövid bajnokság.

– A házigazdán mindig nagy a nyomás. Ezt önök is érzik?
– Hogyne! Főleg mert tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy tizenöt éve nem nyert rendező. Ám minden sorozat megszakad egyszer, abban bízunk, hogy az előd, a Tau Cerámica után mi leszünk, akik ezt a szériát megtörjük. Nagy a nyomás, de megpróbáljuk jól kezelni.

– A negyeddöntőben a Tenerife az ellenfél. Mire számít ellene?
– Kitűnő az ellenfél, jelenleg a második a bajnokságban, és nem mellékesen megvert minket itthon... Jól passzoló, jó formában lévő gárda, háborút vívunk majd ellene, nem is kérdés. Szóval senki se gondolja, hogy papírforma lenne a győzelmünk.

– Ráadásul mintha az elmúlt hetekben visszaesett volna az önök teljesítménye, elég ha csak azt nézzük, hogy az Euroligában a legutóbbi hat találkozójukból ötöt elveszítettek...
– Sajnos ez igaz. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem foglalkoztat minket a rossz széria. Kicsit fásult a csapat, rengeteg meccset játszunk, ha jól számolom, negyvennél is többet. Keressük a megoldásokat a hibáinkra, de nem esünk pánikba.

– Az ön formájára nem lehet panasz, a hétvégén az egész forduló legjobbja volt harmincnégyes értékindexével.
– Az ilyenkor már nem számít. A kupagyőzelem jelenleg mindennél fontosabb, előre aláírnám, hogy én két ponttal zárom a tornát, de miénk lesz a serleg. Csapatkapitányként akarok vezér lenni, energiát adni a társaknak, amikor kell, egy-két jó szót szólni mindenkihez a kritikus pillanatokban. Győzelemre szeretném vezetni a Baskoniát!

Hazai pálya: a nyolcas döntőt Vitoriában rendezik meg
Hazai pálya: a nyolcas döntőt Vitoriában rendezik meg

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik