Könnyed GSW-győzelem a Clippers ellen, clevelandi gála

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.12.08. 09:04
null
LeBron James és Carmelo Anthony csatáját előbbi nyerte meg (Fotó: Reuters)
Már az első negyedben meglépett és végig uralta a Clippers elleni rangadót a Golden State, így végül sima győzelmet aratott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Cleveland 22 triplával szedte szét a New Yorkot, az Atlanta megtörte az átkot, a Boston harminc, a Sacramento harmincegy pontos győzelmet aratott - a Houston is átlépett a Lakersen, míg a Bucks jó játékkal nyomta le a Portlandet.

 

Charlotte Hornets–Detroit Pistons 87–77

Belefértek a rövidzárlatok is. Nagyon nehezen, de lehet, hogy inkább ritkán találta meg saját játékának ritmusát a Charlotte, mely inkább a küzdőszellemének és egy jó periódusnak köszönhette, hogy a hullámvölgyek ellenére behúzhatta a találkozót. Katasztrofális, 34 százalékos mezőnyhatékonysággal dobtak hazai környezetben és csak két játékosuk akadt, aki legalább 50 százalékos mezőnymutatót tudott hozni. A mérkőzés végérvényesen a záró negyed elején dőlt el, amikor egy 12–3-s futást vágott ki a Hornets és bár ugyan még visszaengedték két pontra az ellenfelet Walkerék, a győzelmük nem forgott veszélyben.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Drummond ragyogása sem elég. Sokáig fej fej mellett haladtak a csapatok a találkozó elején, bár azt, hogy a vendég alakulat nem került hátrányba, köszönhette ellenfelének is - mindketten katasztrofálisan dobtak a második negyedben, kevés sikeres mezőnykísérletet láthattak a nézők. Senki nem akadt, aki a hihetetlenül mély (11/14 mezőnyből, 20 lepattanó) dupla-duplát hozó Drummond mellé fel tudott volna érni, Harris 0/7-et dobott távolról, a pad harmatos 13 pontot tett a közösbe, Jackson pedig még mindig csak keresi magát visszatérése után.

A Hornets legjobb dobói: Walker 25/6, Batum 14/3, Belinelli 13/3
A Pistons legjobb dobói:
Drummond 26, Harris 14, Jackson 10/6

Orlando Magic–Boston Celtics 87–117

Sok volt a back-to-back. A Wizards felett aratott tegnapi siker hatása nagyjából két negyeden át tartott, de fogalmazhatunk úgy is, hogy addig bírta a vendég gárda tempóját a Magic. Egyrészt a festékben szinte teljességgel veszélytelen volt a hazai csapat, azon belülről 26 pontot szereztek, ellenben 58-at kaptak – ami viszont nagyobb probléma volt, hogy 37 százalékos hatékonysággal dobtak mezőnyből, mely saját közönségük előtt több mint kellemetlen. A térfélcsere után semmit nem tudtak kezdeni a Boston támadó szekciójával, mely egyszerűen átrohant rajtuk.

Egy félidőnyi hengerelés. Thomas sérülés miatt hiányzott, de a minimális hibaszázalékkal játszó Smart és a csapat - melyben heten szereztek legalább tíz pontot – döntő része a második félidőben lerendezte a vendéglátókat. Uralták a szigorított területet, nyerték a lepattanócsatát és könnyen kompenzálták, hogy távolról nem igazán ültek a dobások (7/26). A térfélcsere után mintha egy teljesen más csapat futott volna ki a parkettre, mely végül szezonbeli legnagyobb különbségű győzelmét gyűjtötte be.

A Magic legjobb dobói: Augustin 15/12, Fournier 14/3, Vucsevics 12
A Celtics legjobb dobói:
Bradley 23/9, Crowder 17/3, Rozier 16/3

Brooklyn Nets–Denver Nuggets 116–111

Majdnem elrontotta a Brooklyn. Két és fél negyeden keresztül az történt a pályán, amit a Nets akart, parádés támadójátékkal lőtték szét a Denvert Lopezék – a kezdőcsapat tarthatatlannak bizonyult és Harrisszel kiegészülve hatan jutottak el legalább tizennégy pontig. A harmadik játékrész közepén 29 pont volt a különbség a felek között és pihenőt is kaptak a hazai húzóemberek, ám a Nuggets megérezte a lehetőséget és borzasztóan hamar felzárkózott – a végén egy labda volt csak a távolság, de jól büntetőztek Kilpatrickék.

Megint a kispad. Wilson Chandler komoly eséllyel pályázik jelenleg a Legjobb Hatodik Ember díjra, ezúttal is 27 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát szállított, amivel messze kiemelkedett a Denverből. A vendégek kezdője kész tragédia volt és esélytelennek bizonyult, de a cserék, Chandler mellett Jokics, Nelson és Murray is hatalmas lendületet adtak és ők dolgozták le a közel harminc pontos hátrányt – ez azonban már késeinek bizonyult. Érdekesség, hogy a Nets sorozatban hatodszor verte meg Gallinariékat...

A Nets legjobb dobói: Lopez 24/6, Kilpatrick 22/6, Bogdanovic 19/3
A Nuggets legjobb dobói:
Chandler 27/18, Barton 15/3, Jokics 14, Nelson 14

Atlanta Hawks–Miami Heat 103–95

Megtört a széria. Sorozatban hét vereség után tudott ismét győzni az Atlanta és bár nem játszott igazán jól a gárda, ez most teljesen másodlagos. Védekezésben remekül megfogták Hassan Whiteside-ot, támadásban pedig több nehéz dobást is értékesítettek, illetve erőltették két magasemberüket – Howard és Millsap is megbízhatóan dolgozott, ők voltak a siker kulcsai. A harmadik negyed végére tizenöt pontos előnyt építettek ki a hazaiak, de a záró etapban felzárkózott még innen a Heat és nem adta könnyen magát – Schröderék azonban végül kiizzadták a nagyon fontos győzelmet.

Whiteside betlije nem fért bele. A center játéka talán a legmeghatározóbb a Miami eredményességét tekintve, most viszont elöl-hátul alulmaradt a Howard-Millsap kettőssel szemben – csak nyolc pontot szerzett, míg két ellenfele egyaránt húsz fölé jutott. Ennek köszönhetően hatalmas különbség volt a csapatok között a festékben, 58–26-ra nyert innen a Hawks, míg a lepattanózást tekintve 47–34-re győzött a hazai alakulat – ezt nem tudta ellensúlyozni Tyler Johnson extrája (27 pont, 4/5 tripla), valamint Dragic és Ellington jó dobóformája sem.

A Hawks legjobb dobói: Howard 23, Millsap 21, Schröder 17/3
A Heat legjobb dobói:
Johnson 27/12, Dragic 21/3, Ellington 19/12

Milwaukee Bucks–Portland Trail Blazers 115–107

A triplákkal volt meccsben a Portland. A Bucks a liga legjobban védekező csapata a kinti dobásokkal szemben, de Damian Lillardékat ez nem zavarta: már az első félidőben tizenkét hármast pörköltek be. A nagyszünet előtt sorozatban négy triplát süllyesztettek el, amivel át is vették a vezetést, majd a harmadik negyedben elfogyott a tűzerő és emiatt kerültek hátrányba – a záró etapban szintén akkor tudtak csak közelíteni, amikor beakadt egy-két távoli. A festékben ugyanakkor 54–32-re kikaptak a vendégek, ezt pedig nem tudták ellensúlyozni kintről, a Bucks stabilabban, kiegyensúlyozottabban játszott, ami végül győzelmet ért – a hajrában mindent megtett Terry Stotts csapata, de nem tudta már átvenni a vezetést.

Saját játékát játszotta a Milwaukee. Pontosan azt és úgy csinálták a hazaiak, amit és ahogy szeretnek: folyamatosan támadták a festéket (37 kiharcolt büntető), illetve labdaszerzésekből, lepattanókból átrohantak (27 pont leindításból) a pályán. Antetokounmpo tripla-duplázott (15 pont, 12 pattanó, 11 gólpassz), a fő pontszerző opció ezúttal Jabari Parker volt, de Dellavedova és Monroe is éppen azt tette hozzá, amit várnak tőlük. A harmadik negyedben sikerült elvenni a triplákat a Portlandtől, ezt a játékrészt 34–18-ra meg is nyerte Jason Kidd csapata, a záró etapban pedig igyekeztek megőrizni az előnyt Snellék – ugyan egy perc alatt kaptak három triplát, ezt leszámítva kontrollálni tudták az eseményeket.

A Bucks legjobb dobói: Parker 27/3, Dellavedova 17/9, Antetokounmpo 15, Monroe 15
A Trail Blazers legjobb dobói:
Lillard 30/15, McCollum 23/12, Crabbe 14/12

Houston Rockets–Los Angeles Lakers 134–95

Nem volt kérdés. Már az első negyedben szétlőtte ellenfelét a Houston és berámolt 43 pontot, majd bár innentől tartotta a lépést és a távolságot a Lakers, a harmadik játékrészben egy 22–6-os rohanással végleg lezárták a találkozót Hardenék. A kezdők itt le is ültek, de így is eljutott a csapat 134 pontig, amelyben nagy szerepe volt a karriercsúcsot jelentő 8/12 triplát elsüllyesztő Eric Gordonnak – könnyed, látványos játékkal hozta a kötelezőt D'Antoni együttese. Gordon egyébként megdöntött egy franchise-rekordot: sorozatban hetedik meccsén dobott legalább négy hármast.

Ennyi volt a Lakersben. Russell, Young, Calderon és Black nélkül most nem igazán volt tartása a vendég együttesnek, védekezésben csak rövid időszakokig tudott partiban lenni, támadásban pedig elképesztően sokat rontott: összesen 27 (!) eladott labdával, 40 százalék alatti mezőnymutatóval és 5/20 triplával zárt Luke Walton csapata. Így nyilvánvalóan elég egyoldalú volt a meccs és az „arany-lilák” már csak 10–14-re állnak – jelen állapotukban a Phoenix elleni hazai derbi is pokolian nehéz lesz számukra.

A Rockets legjobb dobói: Gordon 26/24, Harden 25/12, Anderson 12, Capela 12, Dekker 12
A Lakers legjobb dobói:
Williams 24/6, Randle 21, Ingram 12/6

New York Knicks–Cleveland Cavaliers 94–126

Triplazápor New Yorkban. Alaposan megszórta ellenfelét a bajnok, JR Smith nélkül is hatalmas nyomás alá helyezték a hazai védekezést – nagyon bekezdett Love (16 pont az első negyedben), de Irving és James is magas fordulatszámon pörgött. Védekezésben ugyan nem villogott a csapat, de ez nem is számított, félidőben tizenöt, a harmadik negyed végén már közel harminc pont volt közte – összesen 22 (!) triplát süllyesztettek el a vendégek 40 kísérletből. Az irdatlan ágyúzásnak könnyed győzelem lett a vége, de a dobógépek mellett sem halványul el Tristan Thompson 20 lepattanós estéje még akkor sem, ha kosarat egyáltalán nem szerzett.

Nem volt partiban a Knicks. Érződött Derrick Rose hiánya és a back-to-back is a hazai alakulaton, Carmelo Anthony a tegnapi 35 pontos estéje után most nyolc egységet tudott hozzátenni, de Porzingis sem dobott jól – így nem tudták tartani a lépést a száguldó Clevelandddel. Sorozatban négy győzelem után kaptak ki Jenningsék és az utóbbi tíz meccsükön csak a harmadik vereségüket gyűjtötték be, így 12–10-zel indulnak el ötmeccses nyugati túrájukra.

A Knicks legjobb dobói: Jennings 16/3, Lee 15/9, Porzingis 12/6
A Cavaliers legjobb dobói
: Irving 28/12, James 25/3, Love 21/12

Dallas Mavericks–Sacramento Kings 89–120

Azt csinált a Kings, amit akart. Könnyed edzőmérkőzéssé alakult ez az este a vendégek számára, bár az első félidőben még nem így nézett ki – akkor tartotta magát a Dallas és csak négy pont volt a különbség a nagyszünetben. A fordulás után azonban feljebb kapcsolt a Sacramento és kihasználta a Mavs hibáit, Cousins tarthatatlan volt (24 pont, 14 pattanó, 7 gólpassz), de a periméterről is bőven érkezett pont, így kiütéses győzelem lett a vége. A gárda ezzel egy hatmeccses idegenbeli túrát zárt le és 8–13-ról igyekszik felkapaszkodni a folytatásban.

Ennyit nem hibázhat a Mavs. Nowitzki, Bogut, Barea és Curry is hiányzott az alapemberek közül, ráadásul Harrison Barnes dobásai sem ültek, így a többiektől nagyon fegyelmezett, pontos játékra lett volna szükség, hogy esélyük legyen. Ez azonban csak egy félidőn át sikerült, a fordulás után sorra jöttek az eladott labdák (23-mal zártak, ami szezoncsúcs) és 34 pontot kaptak leindításból, ráadásul védekezésben is rendre hibáztak – jelentősen megkönnyítették a Sacramento dolgát. Rick Carlisle csapata továbbra is csak négy győzelemmel áll, szombat hajnalban a Pacers érkezik Dallasba.

A Mavericks legjobb dobói: Williams 20/9, Matthews 16/12, Anderson 13
A Kings legjobb dobói:
Cousins 24/6, Gay 19/3, Collison 19/6

Phoenix Suns–Indiana Pacers 94–109

Az utolsó negyedre kifulladt a Suns. Alapvetően sem dobtak jól a back-to-backet játszó hazaiak, egyetlen igazán megbízható fegyverük sem volt és végül 40 százalékos mezőnymutatóval zártak – három negyeden keresztül azonban így is gyakorlatilag egálban voltak, sőt, néha vezettek is. A záró etap közepén aztán jött egy rövidzárlat és egy 9–0-s Pacers-futás, innentől pedig nem hogy visszakapaszkodni nem tudtak, de tovább nőtt a különbség – ez alatt a pár perc alatt elment számukra a meccs, nem volt meg bennük a kellő tűzerő a fordításhoz. Sorozatban harmadszor is kikaptak és az utóbbi hat találkozójukból az ötödik vereségüket könyvelhették el.

George-dzsal más. A Pacers vezére 25 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával állt csapata élére és az ő vezérletével tudták megnyerni a szoros, kiegyenlített találkozót – persze nagyon kellett hozzá Teague és Myles Turner is. George visszatérése óta egyre jobb formában van a gárda, a GSW elleni zakó ellenére négyet megnyertek az előző hat meccsükből és Dallasban lezárják idegenbeli túrájukat – ha ott is nyernek, 50 százalék fölé kúszhat a mérlegük.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 15, Booker 13/6, Chriss 10/6, Chandler 10, Knight 10/6, Barbosa 10
A Pacers legjobb dobói:
George 25/3, Turner 20/9, Teague 19/3

Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 98–115

Sima meccs volt. Már az első negyedben tizenöt pontos előynt szedett össze a Golden State Steph Curry vezérletével és bár a második játékrészben még bejött tíz alá a Clippers, érdemben nem tudta megszorítani ellenfelét a hazai alakulat. A GSW folyamatosan lopta a labdákat (Curry egymaga hetet) és 27 pontot szerzett leindításból, ugyan a tripláik nem ültek, a festékből könnyű kosarakat tudtak szerezni. A harmadik negyedben már bőven húsz egység felett járt a különbség és itt el is dőlt a meccs, bár Steve Kerr így is harminc perc felett játszatta a kezdőit – Steph Curryn ez sem segített, a Lakers elleni meccs után ismét a Staplesben maradt bedobott hármas (0/8) nélkül...

Csak a kispad. Tehetetlennek bizonyult a hazaiak kezdője, Blake Griffin már az első negyedben eladott öt labdát és végül 5/20-as mezőnymutatóval zárt, J. J. Redick Curry-hez hasonlóan nem dobott triplát és Chris Paulnak sem volt nagy hatása a meccsre. Csak akkor tudtak közelebb zárkózni, amikor a cserék voltak pályán, Crawford, Rivers és Speights legalább a pontokat hozta - ezen felül semmi sem működött, nem tudták megnehezíteni sem Duranték dolgát. Ezzel a Clippers sorozatban hetedszer kapott ki a Golden State-től, finoman szólva is mumus számukra Steve Kerr együttese.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 21/9, Speights 15/3, Paul 15/2
A Warriors legjobb dobói:
Thompson 24/9, Green 22/9, Curry 19

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik