Kikapott a GSW Washingtonban, Kevin Durant megsérült

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.03.01. 09:10
null
Kevin Durant megsérült
Még két perc sem telt el a Washington–Golden State meccsből, máris kidőlt térdsérüléssel a vendégek sztárja, Kevin Durant – a ligaelső aztán nem csak a kiscsatárt, de a meccset is elveszítette a fővárosban. Russell Westbrook újabb hatalmas estéje és az OKC triplaesője győzelmet ért a Jazz elleni rangadón, a Memphis 130 ponttal tömte ki a Phoenixet, a Denver a második félidőben lejátszotta a Chicagót, a Detroit hosszabbításban verte a Portlandet, míg a Charlotte Kemba Walker vezérletével aratott győzelmet Los Angelesben. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárligában (NBA) hajnalban!

 

Washington Wizards–Golden State Warriors 112–108

A Warriors a meccset és Durantet is elveszítette. Alig telt el másfél perc a találkozóból, Zaza Pachulia nekizuhant Kevin Durantnek, aki térdsérülést szenvedett – a GSW legjobb pontszerzője és lepattanózója kivált a meccsből, ma megy MRI-re, nem tudni egyelőre többet. Elsőre nem tűnt túl biztatónak az eset, mindenesetre a találkozóról nagyon hiányzott back-to-backet vívó csapata számára, mert nélküle kikaptak – Klay Thompson csak szenvedett (5/20 mezőnyből) és bár Curry, valamint Green igyekezett húzni az együttest, végül nem tudták kiharcolni a győzelmet. Magukhoz képest nem játszottak jól, de az első negyedben beszedett 14 pontos hátrányból így is visszajöttek, hogy aztán a záró etapban fej-fej mellett haladjanak – az utolsó percnek egállal mentek neki, de hat másodperccel a vége előtt Curry kihagyta a mindent eldöntő hármast, így megvan idei tizedik vesztes meccsük.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Kihasznált esély. Durant sérülését és a Warriors kissé tompább játékát sikerült győzelemre váltaniuk a hazaiaknak, akiknek nagyon kellett ez már az előző két vereség után. Az első negyedben alaposan megszórták ellenfelüket, de akkor sem estek össze, amikor a GSW feljavult és kiegyenlített – ugyan volt egy gyengébb időszakuk, voltak már hátrányban is, de Markieff Morris nagyon fontos kosarakat szerzett, ő talált be az utolsó percben, majd övé volt a két utolsó büntető is. Mellette a 25 pontos Bealt, a padról ismét remekül beszálló Bogdanovic-ot, valamint a dobással hadilábon álló, de 19 gólpasszt kiosztó John Wallt is érdemes megemlíteni, illetve szólnunk kell a csapatvédekezésről is, amely stabilitást adott nekik azokban a percekben, amikor elöl nem találták a ritmust. Durant kiesése ide, gyengébb GSW oda, megverték a ligaelsőt, így egálban vannak a Torontóval a keleti harmadik helyen.

A Wizards legjobb dobói: Beal 25/12, Morris 22/6, Bogdanovic 16/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 25/6, Thompson 16/9, Green 14/6, Livingston 14

Detroit Pistons–Portland Trail Blazers 120–113 – hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. A Portland kezdett jobban, az első negyedben nem találta a ritmust a Pistons és nyolc ponttal megléptek a vendégek – innen küzdötte vissza magát a hazai csapat és a záró játékrészben már fej-fej mellett haladtak. A Blazersnél természetesen a Lillard-McCollum kettős húzta a szekeret és bár előbbi egy közelit és egy büntetőt is elrontott a rendes játékidő utolsó másodperceiben, maradt még ideje javítani és végül sikerült hosszabbításra mentenie. A túlórában aztán hamar eldőltek a kérdések, összesen négy pontot tudott dobni a kissé elfáradó Portland, így nagy csatában alulmaradt – az említett hátvédpár (59 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz) mellett érdemes kiemelni a kezdőben villogó Jusuf Nurkic-ot, aki 19 pontja mellett hét lepattanóval és öt gólpasszal jelentkezett, nagyon hasznosan kosárlabdázott.

Morris és Smith villogott, Reggie Jackson megint betlizett. A Pistons kezdő irányítójában nagyon bíztak a tavalyi szezon után, de idén meg sem közelíti azt a szintet sérülését követően – sokkal kisebb hatása van a játékra, legalábbis pozitív értelemben. Ezúttal is nagyon gyengén játszott, így végül csak 24 percet kapott, több időt töltött parketten a remekül beszálló Ish Smith, aki mind a 12 pontját a negyedik negyedben és a hosszabbításban dobta, kiosztott hét gólpasszt és ellopott hét (!) labdát, óriási szerepe volt a hazai sikerben. A fővezér szerepét ezúttal Marcus Morris vállalta, aki elöl-hátul borzasztóan fontos játékokat hajtott végre, támadásban folyamatosan lehetett rá számítani, ő szerezte csapata első hét pontját a hosszabbításban és végül 37 egységgel karriercsúcsot szórt – vezérletével újabb fontos győzelmet jegyzett a Detroit és két meccsel meglépett a Miami-Milwaukee páros elől.

A Pistons legjobb dobói: Morris 37/9, Drummond 19, Caldwell-Pope 16/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/9, McCollum 25/12, Nurkic 19

Chicago Bulls–Denver Nuggets 107–125

A második félidőben dominált a Denver. A nagyszünetig főleg a palánk alatti agresszivitás miatt volt partiban a Bulls, a hazaiak tíz támadólepattanót szereztek ez idő alatt és ebből hozták a pontokat – a fordulás után azonban egyetlen támadópattanót tettek már csak hozzá és abból sem szereztek pontot. Az első félidőben még 34-14-re nyertek a festékből Lopezék, a másodikban fordult a kocka és 28-14-re a Denver került ki győztesen ezen a téren, ráadásul az első 24 perc során 15-6-ra nyertek még leindításokból a hazaiak, a folytatásban viszont 18-6-ra már a Nuggets kerekedett felül. Mindezek mutatják, hogy a fordulás után esélyük sem volt Wade-éknek, Jimmy Butler egyébként is eltűnt (8 pont, 3/13 mezőnyből, 3 gólpassz), amit nem bírtak el, így egy szép győzelmi sorozat után viszonylag sima vereséget szenvedtek.

Jokics triplán duplázott. Magára talált a szerb center, akit egyébként nagyon sok szerb szurkoló fogadott Chicagóban – ennek örömére egy 19 pontos, 16 lepattanós, 10 gólpasszos tripla-duplával jelentkezett, méghozzá extra (6/10 mezőnyből, 3/3 tripla) hatékonysággal. Ismét meghatározó szerepe volt csapata játékában, a pontokat pedig szinte mindenki hozta, Gallinari és Chandler kiemelkedően játszott, de Harris, Nelson, valamint a padról beszálló Plumlee, Murray és Barton is hozta magát – mindenki hozzátette, amit kellett, csapatként 56,3%-kal dobtak mezőnyből. A meggyőző siker után két meccs az előnyük a nyugati nyolcadik helyen, most Milwaukee-ba látogatnak.

A Bulls legjobb dobói: Wade 19/6, Rondo 19/3, Portis 12/6
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 22/9, Chandler 20/3, Jokics 19/9

Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 109–106

Extra dobóforma után Westbrook döntött. Megadta az alaphangot a Thunder, hiszen egészen elképesztő hatékonysággal tüzeltek kintről a hazaiak: első 12 triplakísérletüket elsüllyesztették és végül 15/22-vel zártak kintről. Ebben főleg McDermott és Abrines járt élen, de a közelebbről pontatlanul célzó, távolról viszont 6/9-et hajító Westbrook is parádézott, majd a hajrában kezébe vette a dolgokat: az utolsó bő két percben 12 pontot szerzett, a legvégén bevert egy triplát, majd egy 2+1-et, amivel megfordította a meccset. Az MVP-esélyes sorozatban negyedik tripla-dupláját szállította, ezúttal 43 ponttal (13/28 mezőnyből), 11 lepattanóval és 10 gólpasszal jelentkezett (8 eladott labda mellett), csapata pedig sorozatban negyedszer nyert, így a nyugati negyedik hely is elérhető közelségben van.

Közel állt a Jazz. A Thunder parádés dobóformájával nem tudtak mihez kezdeni a vendégek, a festékben elvégezték a feladatukat, de így is tizenegy pontos hátrányban kezdhették meg az utolsó negyedet. Ekkor még egyszer feljebb kapcsoltak és át is tudták venni a vezetést, sőt, borzasztóan közel álltak a sikerhez: 48 másodperccel az órán négy ponttal ők jártak előrébb. Ekkor azonban jött Westbrook két meccsdöntő játéka, közte Hayward, utána pedig Hill hibázott dobást, így pillanatok alatt elveszítették azt, amiért hosszú percekig dolgoztak – az utolsó játéknál aztán Joe Johnson eladta a labdát, így a tabellán csökkent a távolság a felek között.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 43/18, McDermott 16/12, Kanter 15
A Jazz legjobb dobói: Hayward 19/9, Hood 18/9, Hill 15

Memphis Grizzlies–Phoenix Suns 130–112

Szenzációs memphisi támadójáték. Ritkán beszélhetünk a Grizzlies mindent elsöprő támadásairól, hiszen elsősorban a védekezéséről ismert a csapat már elég régóta – ezen az estén azonban gyakorlatilag szétdobták a Phoenixet. Az egy dolog, hogy Mike Conley megint villogott (29 pont, 8 gólpassz, 10/19 mezőnyből), de ezúttal Marc Gasol és Zach Randolph is tarthatatlannak bizonyult – a center 5/5 triplával (!) büntetett, az erőcsatárral párban pedig 20/31 mezőnykísérletüket értékesítették. Az sem jelentett gondot, hogy Vince Carter két perc után kiállíttatta magát, a második félidőben már átrohantak ellenfelükön a hazaiak, 75 pontot dobtak a harmadik-negyedik negyedben és összességében szezoncsúcsot jelentő 55,8%-kal tüzeltek mezőnyből – azt csináltak a Suns térfelén, amit csak akartak. A meggyőző játékkal hozott kötelező után nehezebb feladat következik, az együttes Dallasba utazik.

Nem tudta tartani a tempót a Suns. Ha dobni kell, az általában fekszik a Phoenixnek, de ezúttal a második félidőben képtelenek voltak felvenni a kesztyűt az ihletett napot kifogó Memphisszel – ugyan ők is 50% felett céloztak, de nem voltak olyan extra játékosaik, mint a hazaiaknak. Nagyon hiányzott a 21,1 pontot átlagoló Devin Booker jó játéka, hiszen a dobógép kilenc egységnél állt meg, ezzel 2017-ben először maradt tíz alatt – egyedül Bledsoe érte el a húszat, így pedig nem lehetett esélyük. A Grizzlies ellen egyébként sorozatban negyedszer kaptak ki, sőt, az utóbbi 14 találkozóból 12. alkalommal maradtak alul Gasolékkal szemben – a szezon során összességében 3-13-as szériában vannak és továbbra is nyugati utolsók.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 29/9, Gasol 28/15, Randolph 23/3
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 20/6, Warren 17, Len 12

Los Angeles Lakers–Charlotte Hornets 104–109

Walker most vezér volt. Most már jó ideje gyengén kosárlabdázott a Hornets irányítója, de az elmúlt időszakban ő és ezzel együtt csapata is javuló formát mutatott – ezen az estén ismét korábbi önmagát idézve vezette győzelemre a vendégeket. A fordulatos, szoros találkozón izgalmasan alakult a hajrá, de Walker előbb egy kulcsfontosságú kettessel, majd egy triplával juttatta előnyhöz a Charlotte-ot, aztán megtalálta az üresen álló Marvin Williamst egy hármasra, végül az utolsó húsz másodpercben 4/4 büntetőt küldött a helyére, kibekkelve ezzel D'Angelo Russell végső rohamát. Walker végül 30 pontig és hét gólpasszig jutott, ellensúlyozta Batum gyenge napját is, mellette pedig ismét parádésan játszott center Frank Kaminsky (24 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 4/7 tripla) – sőt, remekül szállt be Belinelli és a sérülten játszó Williams is dicséretet érdemel.

Zajlik az átalakulás a Lakersnél. Luke Walton olyannyira a fiatalokra épít, hogy a nyáron összesen több, mint százmillió dolláros szerződést kötő Mozgov-Deng páros ezúttal sem lépett pályára egyetlen másodpercre sem, ellenben öt percet kapott a D-ligából felhívott David Nwaba, az újonc Brandon Ingram pedig 42 percet töltött parketten. Érdekesség, hogy bár utóbbi nem dobott jól, így is nagyon fontos láncszeme volt a csapatnak, mellette remekelt Russell (23 pont, 9 gólpassz, 5/8 tripla) és Randle (23 pont, 18 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is, az alap tehát megvan – nyerni azonban most sem sikerült, hiába hozta a pontokat Clarkson és Young is. A végén talán éppen némi rutin hiányzott ahhoz, hogy megőrizzék a vezetést, mindenesetre sorozatban ötödször is kikaptak és más céljuk valóban nem is lehet már, csak az, hogy a fiatalok minél többet fejlődjenek.

A Lakers legjobb dobói: Russell 23/15, Randle 23, Clarkson 16/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 30/15, Kaminsky 24/12, Williams 16/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards–Golden State Warriors 112–108
Detroit Pistons–Portland Trail Blazers 120–113 – hosszabbítás után
Chicago Bulls–Denver Nuggets 107–125
Memphis Grizzlies–Phoenix Suns 130–112
Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 109–106
Los Angeles Lakers–Charlotte Hornets 109–104

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik