Kihasználta James hiányát, Clevelandben győzött a Bulls

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.02.26. 09:31
null
Wade (balra) 20 pontot vállalt a Bulls sikeréből (Fotó: AFP, archív)
LeBron James kihagyta a Cavs Chicago elleni derbijét, a Bulls pedig köszönte a lehetőséget, és idén harmadszor is megverte a címvédőt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Houston 142 ponttal és 22 triplával, a Golden State Kevin Durant nélkül győzött, a Miami az Indianát is lenyomta, a New York Carmelo Anthony 37 pontjával kerekedett felül, a New Orleansnél viszont másodjára sem ért győzelmet a Davis, Cousins páros.

Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 99–117

Papírforma. Kevin Love és JR Smith mellett ezúttal LeBron James sem lépett pályára a Clevelandnél, az ő hiánya pedig jól dokumentáltan fáj a csapatnak – idén 0-4-re, 2014-es visszatérése óta 4-19-re állnak akkor, ha ő nincs ott a parketten. Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a második félidőben döntő fölénybe került és végül magabiztos győzelmet aratott a Chicago, hiába szórt 34 pontot Kyrie Irving, hiába dobott remekül a két shooter, Jones és Korver, ez a keret ebben a formában most erre volt elég. Érdekesség, hogy a Chicago idén háromból harmadszor (!) verte meg a címvédőt, legközelebb március 31-én javíthat Tyronn Lue alakulata.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Wade és Butler intézte a nagyját. A két vezér jól elosztotta a terheket és nem csak a pontszerzéssel, hanem a teljes csapat mozgatásával törődtek, így Butler végül tripla-duplázott, Wade-nek pedig egy lepattanó hiányzott ehhez – mindenen rajta tartották a kezüket, kontrollálták a játékot. Melléjük elsősorban a kispadról nőttek fel a társak, Rondo, Valentine, Felicio és Mirotic is jól játszott, a szoros első félidő után a harmadik negyedben pedig gyakorlatilag állva hagyta ellenfelét a Bulls – Butler ekkor dobott a 18 pontjából 13-at, innen pedig már nem volt visszaút. Fred Hoiberg alakulata nagyon elkapta a fonalat, egy hosszabbításban kiszenvedett győzelem másnapján nyerni a címvédő otthonában még a körülmények ismeretében sem kis dolog, ráadásul sorozatban negyedik sikerükkel felléptek a keleti hatodik helyre.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 34/6, Jones 14/12, Korver 14/12
A Bulls legjobb dobói: Wade 20/3, Butler 18/12, Rondo 15

Sacramento Kings–Charlotte Hornets 85–99

Kaminsky volt a kulcs. Idegenben 12, összességében öt, sorozatban elszenvedett vereség után tudott ismét nyerni a Hornets, méghozzá gyakorlatilag simán – ezúttal végig kontrollálták a meccset a vendégek, a második félidőben 23 pont is volt a különbség. Ezt a jól működő védekezés mellett nagyban köszönhették a kényszerből centert játszó Frank Kaminsky-nek, aki 23 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával jelentkezett, elöl-hátul meghatározó produkciót nyújtott és így az is belefért, hogy a Walker-Batum páros továbbra sem nagyon találja magát. Egyébként eddig is Kaminsky tehetett a legkevésbé a Hornets bukásairól, az utóbbi öt meccsen 19.9 pontot átlagolt és most is remekül használta ki az adódó lehetőségeit – bevert 5/9 triplát, Cauley-Stein is elismerően beszélt róla a mérkőzést követően.

Ez reálisabb a Kingstől. A Sacramento elsőre meglepően jó játékkal aratott győzelmet Cousins nélkül, a mostani teljesítmény viszont alighanem közelebb áll a valósághoz – a terhek megoszlottak ugyan, de hiányzott az átütőerő. Végül 40 százalék alatt maradtak mezőnyből, elveszítették a lepattanózást és egyénileg senki nem nyújtott kiemelkedőt, egyszer sem kapták el igazán a fonalat – gyakorlatilag esélytelenül játszották le az összecsapást és csak a végén kozmetikáztak az eredményen.

A Kings legjobb dobói: McLemore 18/9, Hield 15/6, Evans 11, Tolliver 11/9
A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 23/15, Williams 16/9, Batum 15/3

Orlando Magic–Atlanta Hawks 105–86

Ilyen Rossra szükség van. Második meccsét játszotta az Orlandóban az Ibakáért érkező swingman és ezúttal pontosan azt adta új csapatának, amire annak szüksége volt: tűzerőt és pontokat. Ross végül 10/15 mezőnykísérletét, közte 4/7 triplát süllyesztett el, 24 egységet rámolt be, amellyel a Magic legjobb dobójaként zárt és gyakorlatilag egyedül jelentett veszély kintről – nagyon kellett a játéka, mert Evan Fournier ezúttal nem sokat tett hozzá. A kezdőötös így is hatékonyan működött, Elfrid Payton (15 pont, 9-9 lepattanó és gólpassz) mindenhol ott volt, de Gordon, valamint a nem 100 százalékos Vucsevics is villogott – vezérletükkel a második félidőben megléptek a hazaiak és húsz pont körüli előnyt építettek ki. A korábbiakhoz képest sokkal jobban járt a labda és megvolt a ritmus, ez pedig a Hawks gyenge játékával párosítva győzelmet ért.

Schröderrel sem lett jobb. Az előző esti szörnyű játék után most sem javult az Atlanta, pedig a német irányító 31 percet játszott, igaz, csak a kispadról beszállva – viszont 11 pontjához 17 mezőnykísérletre volt szüksége, ezt pedig a nyolc gólpassz sem tudta ellensúlyozni. Az első félidőben még voltak jó időszakaik, vezettek is kilenc ponttal és bár a nagyszünetben már az Orlando járt előrébb, nem látszott, hogy ekkora verést kapnak majd Howardék – azonban a 17 eladott labda, a 12 (!) kihagyott büntető és az amúgy is ritmustalan, gyenge játék végül csak erre volt elég. A gárda zsinórban három vereségével kicsit leszakadt az első négytől, sürgősen össze kell kapniuk magukat Millsapéknek – kedd hajnalban Bostonban játszanak rangadót, egyelőre nem nekik áll a zászló.

A Magic legjobb dobói: Ross 24/12, Gordon 18, Vucsevics 16
A Hawks legjobb dobói: Hardaway 15/6, Howard 11, Millsap 11/3, Prince 11/6, Schröder 11/3

New York Knicks–Philadelphia 76ers 110–109

Ez most Melo estéje volt. A továbbra is rossz formában lévő, Kristaps Porzingist és Joakim Noah-t nélkülöző New Yorknak az lehetett a legjobb esélye, ha Carmelo Anthony extrát játszik ezen a meccsen, a kiscsatár pedig hozta is, amit kellett. Végig remek százalékkal dobott, 25 kísérletéből 15-öt elsüllyesztett és 37 ponttal zárt, de a Knicks leadta tetemes előnyét és egy másodperccel a vége előtt már hátrányban volt – ekkor azonban jött Anthony, átdobta Covingtont és 0.3 másodperccel az órán megnyerte a meccset csapatának. Rajta kívül még Rose és Holiday próbált agresszív lenni, ők jelentették a segítséget, de ezt a győzelmet most egyértelműen Melo szállította – igaz, a playoff-helyektől lehet, hogy már így is messze van a csapat.

Megint közel állt a Philly. Előző este meglepő győzelmet könyvelhetett el a Sixers és a back-to-back második felén sem volt ettől messze, mikor Jahlil Okafor kosarával kilenc másodperccel a vége előtt átvette a vezetést. Az együttes 17 pontos hátrányban is volt korábban, de innen fel tudott állni, az említett Okafor lubickolt (28 pontos szezoncsúcs, 10 lepattanó, 11/19 mezőnyből), de mellette Covington és Saric (19 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) is remekelt ismét – csapatként viszont most kevésbé voltak hatékonyak, védekezésben pedig Anthony-val nem tudtak mit kezdeni. Így is fél másodpercre voltak az újabb sikertől, pedig Ilyasova elcserélése és Embiid jegelése alapján úgy tűnik, hogy a vezetőség célja már nem feltétlenül ez...

A Knicks legjobb dobói: Anthony 37/6, Rose 18, Holiday 14/6
A 76ers legjobb dobói: Okafor 28, Covington 20/6, Saric 19/3

Miami Heat–Indiana Pacers 113–95

Nem lassít a Heat. Az utóbbi 18 meccsből a 16. győzelmét jegyezte a floridai gárda, amely ezúttal a negyedik negyedben került fölénybe – addig szoros, fordulatos volt a meccs, a záró etapban azonban egy nagy rohammal eldöntötték a győztes kilétét a hazaiak. Hassan Whiteside (22 pont, 17 lepattanó) mellett Goran Dragic, Dion Waiters, valamint a sokoldalú James Johnson (15 pont, 7 pattanó, 8 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) is megtette a magáét, ebben az időszakban pedig percekig az történt a pályán, amit Erik Spoelstra akart – főleg Johnsonra építve egy 21-4-et futott a Heat szűk hat perc alatt. Innen már nem volt visszaút, a Miami két nap alatt két győzelmet zsebelt be, közelített a keleti nyolcadik Detroithoz és sorozatban 16. alkalommal érte el a száz dobott pontot.

George kiállítva. A harmadik negyed során két technikait is begyűjtött a Pacers kiscsatára, ezzel elveszítette őt csapata, a hiányát pedig megérezték Teague-ék – támadásban nagyon harmatos volt a gárda játéka, igaz, ő is csak tíz pontot szerzett 19 perce alatt. Összességében csak négy triplát tudtak elsüllyeszteni és csak 40 százalékkal céloztak mezőnyből, a playmakerek nem igazán találták a ritmust, miközben a mélyebb, lendületesebb Miami átrohant rajtuk – egy szép győzelem után hamar elszenvedték a következő vereségüket, ezzel lecsúsztak a keleti hetedik helyre.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 22, Waiters 22/9, Dragic 21/3
A Pacers legjobb dobói: Turner 18, Teague 16, Robinson 13/6

Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 96–83

Noel jól debütált. A Philly-től megszerzett center első meccsét játszotta Dallasban és bár most még a kispadról érkezett, Rick Carlisle szerint csak idő kérdése, hogy mikor lesz a gárda kezdő centere. Nem is elsősorban a kilenc pontja és tíz lepattanója (négy támadó) emelendő ki, sokkal inkább a védekezése, stabilitást adott csapatának a palánk alatt és nagy szerepet vállalt a Cousins-Davis páros védésében – igaz, a győzelemhez nagyon kellett a Barnes-Nowitzki duó támadójátéka, valamint Seth Curry tízpontos negyedik negyede is. A nagyszünet után már egyre inkább a texasiak akarata érvényesült, akik így nagyon fontos győzelmet arattak és megtartották rájátszás-esélyüket – jelenleg három meccsre vannak a nyolcadik helytől.

Lesz még munka. Második próbálkozásra sem nézett ki sokkal jobban együtt Anthony Davis és DeMarcus Cousins, egyelőre nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Cousins az első félidőben elég sokat ült faultgondok miatt, ekkor Davis úgy tette a dolgát, mint eddig, a nagyszünetig beszórt 27 pontot és húzta csapatát, két negyed után előrébb is járt a New Orleans. A fordulás után aztán változott a helyzet, AD egyre kevésbé volt meghatározó, végül 34 mezőnykísérletből jutott el 39 pontig, miközben Cousins összesen kilenc dobást vállalt és dupla-duplája, valamint hat gólpassza mellett eladott hét labdát. Az látszik, hogy érdemi periméter nélkül ez így nagyon kevés lesz, most Moore sem játszott személyes okok miatt, csak Holiday volt hátvéd a kezdőben, így pedig ezúttal sem jöttek a pontok – ha idén rájátszást akarnak, akkor sürgősen megoldást kell találniuk, mert egy-két meccs alatt most már elúszhat a hajó.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 19/6, Nowitzki 18/6, Curry 13/9
A Pelicans legjobb dobói: Davis 39/3, Holiday 18/6, Cousins 12/6

Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 142–130

Ha dobni kell, hát dobni kell. Ezen az estén sem voltak szégyenlősek a hazaiak, ha triplát kellett vállalni, 58 alkalommal emelték rá a labdát kintről – ebből 22 akadt be, míg a 36 kettesükből ugyanennyit süllyesztettek el. Természetesen James Harden (24 pont, 10 gólpassz) volt az értelmi szerző, de az Anderson-Ariza-Beverley-Gordon-Williams ágyús század bőven megkapta a dobásokat, amelyekkel többé-kevésbé éltek is – összességében lehettek volna hatékonyabbak, de a 142 pontot nem igazán kell magyarázni. A harmadik negyedben azért nagyjából bedarálta ellenfelét a Rockets, az itt bevert 40 ponttal 18-ra hízott a különbség, amelyet a záró etapban már nem rontottak el Hardenék, igaz, visszajött veszélyes távolságba a Minnesota – az utóbbi hat meccsből ötödször nyert a D'Antoni-legénység.

Jó, akkor mi megyünk belül. Az nyilvánvaló volt, hogy tűzerőben nem veheti fel a harcot a Wolves, de a festékben igyekezett ellensúlyozni kinti hátrányát a vendégcsapat, ami valamennyire sikerült is: 24 ponttal nyertek erről a területről és 58-31-re húzták be a lepattanózást. Ebben a 30 pontos Andrew Wiggins mellett nagy szerepe volt a brutális estét hozó (37 pont, 22 lepattanó, melyből kilenc támadó) Karl-Anthony Townsnak, de ketten végül kevésnek bizonyultak a Rockets dobógépeivel szemben – nem utolsósorban azért, mert csapatszinten eladtak 25 (!) labdát, amelyből 38 pontot szerzett a Houston.

A Rockets legjobb dobói: Harden 24/15, Anderson 18/12, Williams 17/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 37/3, Wiggins 30/3, Dieng 16

Golden State Warriors–Brooklyn Nets 112–95

Kipipálva. Nem brillírozott a Golden State, de végül hozta a kötelezőt a kézsérülés miatt hiányzó Kevin Durant nélkül, Draymond Green 1/10-es mezőnymutatójával és úgy, hogy gyakorlatilag csak Steph Curry és Klay Thompson volt komoly veszély a Nets gyűrűjére. A Splash Brothers viszont hozta a szintet, ez pedig elégnek bizonyult, ha nem is kiütéssel, de különösebb gond nélkül nyerte meg a találkozót a ligaelső – mindössze 42 százalékkal dobott Steve Kerr csapata, de végig vezetett, hol nagyobb, hol kisebb előnnyel. Most ötmeccses keleti túrára indul a társaság, kedd-szerda hajnalban egy Sixers-Wizards back-to-backkel folytatódik számukra az alapszakasz.

Nincs miről beszélni. Ugyan nem kezdte rosszul a szezont a Nets, most már hónapok óta az a meglepetés, ha valakit megszorítanak, pláne, ha nyernek is egy-egy mérkőzést – túl sok értelme nincs okokat keresni, ennyit tud a keret. Brook Lopez ráadásul még jól sem játszott (9 pont, 3/13 mezőnyből), arra nem volt reális esélyük, hogy kihasználják a GSW gyengébb napját, így továbbra is annyi győzelemmel rendelkeznek, mint ahányszor kikapott a Warriors – pontosan kilenc ez a szám.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/15, Thompson 24/6, McCaw 9/3, Clark 9/3
A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 16, Kilpatrick 15/3, Dinwiddie 13/6

NBA
ALAPSZAKASZ

Sacramento Kings–Charlotte Hornets 85–99
Orlando Magic
–Atlanta Hawks 105–86
New York Knicks
–Philadelphia 76ers 110–109
Miami Heat
–Indiana Pacers 113–95
Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 99–117
Dallas Mavericks
–New Orleans Pelicans 96–83
Houston Rockets
–Minnesota Timberwolves 142–130
Golden State Warriors
–Brooklyn Nets 112–95

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik