Keller Ákos a Phoenix Sunstól kapott nyári meghívót

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2012.06.08. 08:54
null
Keller Ákos zsákolásait minden bizonnyal Phoenixben is értékelik majd (Fotó: Gy. Balázs Béla)
Címkék
Sporttörténeti sikernek is nevezhetjük, hogy egy magyar kosárlabdázó az egyik észak-amerikai profi bajnokságban (NBA) szereplő együtteshez mehet nyári táborba. Márpedig ez immár tény, hiszen Keller Ákos, az előző szezonokban az Albacompban pallérozódó és az elmúlt években rohamléptekkel fejlődő center a Phoenix Sunstól kapott nyári meghívót.

„Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat – mondta nagy sóhajtás közepette Keller Ákos, amikor feltettük neki a világ legostobább, legagyonkoptatottabb, ám talán leggyakoribb sportújságírói kérdését, „most mit érez?". – Nyilván nagyon örülök, de mást egyelőre nem érzek. Nincs bennem görcsösség, vagy olyan, hogy most aztán meg kell felelnem mindenáron, vagy hogy hú, az életben egyszer adódik ilyen. Kétségtelen, óriási lehetőség ez számomra, meglátjuk, mi sül ki belőle. Az biztos, a phoenixi nyári tábor mindenképpen pozitívan befolyásolja a karrieremet, még akkor is, ha nem kerülök be a nyári ligába vagy az NBA-be, hiszen ezzel így is, úgy is több leszek.″

Az atletikusságát és fizikai erejét az előző szezonokban egyre jobban kihasználó 23 éves, 206 centis center, esetenként magasbedobó hamarosan pakolhat: július 6-án elrepül Phoenixbe, ahol a Suns summer campjében, azaz az 1976-ban és az 1993-ban NBA-nagydöntős klub nyári táborában mutathatja meg magát. S ha megfelel, akkor kint is marad, hiszen a nyári liga 13-án indul Las Vegasban.

„Tudomásom szerint napi két edzésünk lesz, no és az elengedhetetlen orvosi vizsgálatok, valamint fizikai felmérések. A jövő héten elkezdek edzeni, hogy formába lendüljek a táborig és utána jó passzban legyek az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő válogatottban. Ha megengedi, elmondanám, hogy nagyon nagy köszönettel tartozom ügynökömnek, Vinkó Lászlónak és Dávid Kornélnak, a Phoenix játékosmegfigyelőjének″ – tette hozzá Keller, aki azt is elárulta, a Shawn Marion és Amaré Stoudemire nevével fémjelzett Sunsnak bizony több meccsen is szorított a kétezres évek közepétől.

Ahhoz, hogy a fiatal kosaras ilyen lehetőséghez jusson, nyilván sokat kellett tennie az őt képviselő Vinkó Lászlónak is.

„Személyes ismeretségeimen és kapcsolatrendszeremen keresztül kerültünk kapcsolatba a Phoenix Suns, a Toronto Raptors és az Oklahoma City Thunder csapatával – mondta a menedzser. – Nagy dolognak tartom, hogy több klub érdeklődését is felkeltettük, de természetesen Dávid Kornél személye egyértelműen a Suns felé húzott minket. A táborban eldől, Ákost beválasztják-e azok közé, akiket majd a nyári ligára is meghívnak, tulajdonképpen ez a tét. Büszke vagyok, hogy ezt sikerült elérni, de arra még inkább, hogy több egyesület is kíváncsi volt Ákosra. A helyén kezeljük a dolgot, ez óriási lehetőség, amely során magas szintre lehet jutni, s nyilván jó lenne elérni ezt a szintet. Ám nem tragédia, ha mégsem kerül a kiválasztottak közé, mert akkor is tapasztalatot szerzett, tanult. Ha pedig kiválasztják, az hab a tortán. Igaz, hogy ezáltal kicsit később csatlakozik majd a válogatotthoz, ám úgy gondolom, hogy ettől csak pozitívabban és tökéletes fizikai állapotban fog a válogatott rendelkezésére állni a selejtezőkön.″

Hazánk eddigi egyetlen NBA-s játékosa Dávid Kornél volt, aki a Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors és a Detroit Pistons csapataiban kosárlabdázott 1997 és 2001 között. Tavaly nyáron a spanyol Assignia Manresa korábbi, szintén fehérvári kedvence, Hanga Ádám játékjogát a San Antonio Spurs foglalta le, s Keller válogatottbeli pajtása tavalyhoz hasonlóan idén is ott lesz a texasiak nyári táborában. A nyári ligában viszont nem, hiszen ő Kellerrel ellentétben nem szabadügynök, márpedig a Summer League-ben csak ilyen státuszú kosarasok viaskodhatnak azért, hogy egy NBA-s gárda kiszemelje őket, és esetleg szerződést kapjanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik