Kawhi Leonard bámulatos estéjével egyenlített a Spurs

Vágólapra másolva!
2017.05.04. 09:12
null
Remek utolsó negyedet produkált a Spurs (Fotó: Twitter)
Teljesen foghatatlan volt a Spurs–Rockets párharc második meccsén Kawhi Leonard, így csapata nagyarányú győzelemmel egyenlített az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának második körében – viszont lehet, hogy elveszítették Tony Parkert. A másik hajnali mérkőzésen másodjára sem tudta megállítani LeBron Jamest a Toronto, így a címvédő Cleveland 2–0-s előnyt szerzett a párharcban.

 

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 125–103

Így néz ki egy bajnokcsapat. Az első körben még voltak döccenők a Clevelandnél, a Raptors ellen viszont az első és a második meccsen is jelezte a címvédő, hogy van még tartalék – ahogy legutóbb, úgy most sem adott esélyt ellenfelének a gárda. LeBron James 39 pontot dobott, ezzel megelőzte a legendás Kareem Abdul-Jabbart a rájátszás örökpontlistáján, így már csak minden idők egyik, ha nem a legjobb kosarasa, Michael Jordan áll előtte a rangsorban. James 5777 pontnál jár, Jordan 5987-tel fejezte be a pályafutását. Mellette Kyrie Irving (22 pont, 11 gólpassz) és Channing Frye (18 pont, 5/7 tripla) játéka is kiemelendő, a hazaiak levették a pályáról DeMar DeRozant, bevertek 18 triplát és 54.7 százalékkal céloztak mezőnyből – már az első negyedben tíz pont felett járt a különbség és a továbbiakban fokozatosan nyílt az olló. Jamesen kívül a többiek pihenhettek is (ő 37 percet játszott, a többiek maximum 31-et), így két tükörsima győzelemmel utazhat a társaság Torontóba. Ráadásul a címvédő klubrekordot döntött: korábban sohasem szerzett egy meccsen 125 pontot a playoffban.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Nagy bajban a Raptors. Nem elég, hogy egyáltalán nem működik az a védekezés, amit a Cleveland ellen próbáltak összerakni (Tuckert és Ibakát is azért szerezték meg, hogy lassítsák Jamest, aki ennek ellenére oktat), de támadásban is komoly gondjai vannak az együttesnek. DeMar DeRozan az első három negyed során nem szerzett mezőnykosarat és végül öt ponttal zárt, Kyle Lowry pedig ugyan szép számokat hozott (20 pont, 7/12 mezőnyből, 5 gólpassz), de bokasérülést szenvedett és a negyedik játékrészt az öltözőben töltötte - a meccs végi interjúra is sántítva érkezett még, saját bevallása szerint komoly fájdalmai vannak. A padról beszálló Valanciunas, Joseph kettős dicséretet érdemel, de az ő teljesítményük már nem számított, másodjára is esélytelennek bizonyult a Raptors és ha a következő találkozót nem nyeri meg, akkor tulajdonképpen vége a szériának – a győzelemtől viszont jelen pillanatban nagyon messze van a gárda.

A Cavaliers legjobb dobói: James 39/12, Irving 22/9, Frye 18/15
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 23, Joseph 22/6, Lowry 20/6

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0

San Antonio Spurs–Houston Rockets 121–96

Az utolsó negyedben visszavágott a Spurs. Összekapta magát erre a meccsre a hazai alakulat, Gregg Popovich David Lee helyett Pau Gasolt tette a kezdőbe és a gárda sokkal gyorsabb, tudatosabb támadójátékkal, illetve koncentráltabb védekezéssel jelentkezett, mint legutóbb. A periméterről rendkívül hatékonyan dolgozott Tony Parker és Danny Green, Gasolnak ugyan a dobásai nem ültek, de 13 pattanót és négy blokkot tett a közösbe, LaMarcus Aldridge is megtalálta a helyét, Kawhi Leonard pedig újra MVP-formában kosárlabdázott: 34 pontját 13/16-os mezőnymutatóval szerezte, leszedett hét lepattanót, kiosztott nyolc gólpasszt és ellopott három labdát. Az ő földöntúli játékával meg is léptek a hazaiak és ezúttal ők diktálták az iramot, még a nagyszünet előtt tíz pont fölé nőtt a különbség, igaz, később a Rockets visszakapaszkodott még két labdán belülre. Az utolsó negyedben aztán már nem volt pardon, a Simmons, Ginobili kettős lendületével nem bírt a Houston és a játékrész első perceiben eldőlt a győztes kiléte, ezt a tizenkét percet végül kereken húsz ponttal nyerte meg a Spurs és kiütésessé tette sikerét - ezzel visszaadta ellenfelének az első meccsen kapott pofont. Komoly aggodalomra ad viszont okot az, hogy Tony Parker megsérült a záró etapban, úgy kellett letámogatni a pályáról és bár az MRI-re még várni kell, Gregg Popovich nem túl bizakodó – ha elveszítik az irányítót, az azért komoly érvágás lehet nekik az eddigiek alapján.

Csak szenvedett a Rockets. Most egyáltalán nem tudta uralni a játékot a vendégcsapat, sőt, kifejezetten szenvedősre, erőlködősre sikerült az este Hardenék számára. Az irányító csupán 3/17-es mezőnymutatót izzadt ki magából és támadásban összességében csak Anderson, valamint Gordon volt megbízható fegyver (illetve Capela is jól élt az adódó lehetőségeivel) – ez viszont kevés volt ahhoz, hogy tartsák a lépést a Spursszel és főleg az egészen elképesztő meccset hozó Leonarddal. A harmadik negyedben azonban összeszorított foggal küzdöttek és védekeztek, ennek köszönhetően egyszer még visszajöttek a meccsbe, de a záró etapban már nem osztottak nekik lapot – most játszottak eddig a leggyengébben a rájátszás során, nem is lehetett más a vége, mint nagyarányú vereség. Van mit rendbe tenni D'Antoninak a folytatásra, de összességében 1–1-gyel utazhatnak haza, ellopták a pályaelőnyt és ha Tony Parker kidőlt, az is mellettük szól – a vereség ellenére nem állnak rosszul.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 34/9, Parker 18/6, Aldridge 15
A Rockets legjobb dobói: Anderson 18/12, Gordon 15/9, Capela 14

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
KELETI FŐCSOPORT

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 125–103
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0
NYUGATI FŐCSOPORT
San Antonio Spurs–Houston Rockets 121–96
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik