Férfi kosár: Ivkovics kapitány szeptember elsejéig vár Hangára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.16. 07:45
null
Hanga Ádám egyelőre nem gyakorolt együtt válogatott társaival (Fotó: AFP)
Két hét múlva, szeptember 1-jén játssza első Európa-bajnoki mérkőzését a magyar férfiválogatott Kolozsváron, de a keretből még mindig hiányzik Hanga Ádám és a honosított DeAndre Kane. Kedd reggel e-mailben elküldtük kérdéseinket a Magyar Kosárlabda Országos Szövetségnek, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány ugyanúgy e-mailben válaszolt.

 

Még nincs egyezség
Spanyol lapok hétfőn arról számoltak be, hogy megszületett a megállapodás a Baskonia és a Barcelona között Hanga Ádám ügyében – ez volna az Ivkovics Sztojan által a játékos „élete legnagyobb csatájának” minősített huzavona –, a baszk klub 500 ezer euró ellenében engedi át a magyar kosaras játékjogát a katalánoknak. A Nemzeti Sport azonban úgy értesült, egyelőre nincs megállapodás.

– Mi a pontos indoka, hogy DeAndre Kane és Hanga Ádám még nem csatlakozott a kerethez?
– Hanga Ádám csatlakozott a kerethez, csak nem tud részt venni a munkában objektív okok miatt. Megértem, hogy a közvéleményt érdekli a kérdés, de a profi világban profi szabályok vannak, amik elég szigorúak. Nem múlik semmi Ádámon, kis türelmet kérünk, hogy a legjobb magyar kosárlabdázó élete legnagyobb csatáját nyugodt körülmények között vívhassa meg, s azt érezze, hogy ebben mindenki támogatja őt. DeAndre Kane az első külföldi, akit az én kérésemre igazoltunk az Európa-bajnokság előtt. Bevált szokás a földrészen, hogy a válogatottak az NBA-ből vagy euroligás klubokból igazolnak olyan játékosokat, akik átlag felettiek, s lökést adhatnak a csapatnak. Ez a szándék egyébként húszból jó, ha egyszer sikerül, ezzel pontosan tisztában voltunk, vagyunk. Azért döntöttem mégis a honosítása mellett, mert szerintem nem szabad feladni Eb-álmainkat, hogy valóban emlékezetes legyen a szereplésünk. A célunk az volt, hogy az amerikai irányítóval mi is nagyot léphessünk előre az Eb-t nyerő oroszokhoz, vagy a legutóbbi világversenyen amerikai segítséggel kiválóan szereplő csehekhez, illetve macedónokhoz hasonlóan. Egyébként bármi is történik, Kane-nek csak akkor lehetne helye a csapatban, ha megfelel az elvárásoknak.

– Várható-e a közeli napokban, hogy bármelyikük csatlakozzon a felkészüléshez?
– Mint szövetségi kapitány, meghatároztam Ádámnak az utolsó megjelenési időpontot, ez szeptember 1., 13 óra. Én is és a csapat is nagyon várjuk, mert a jelenléte is sokat jelent nekünk. Kane-nek a szerződése szerint már itt kellene lennie.

– Ha nem, mi az az utolsó időpont, amíg csatlakozhatnak a válogatotthoz?
– Úgy vélem, az előző válasz erre megfelelő.

– DeAndre Kane-nek milyen szankciókkal kell számolnia, ha nem csatlakozik a kerethez?
– Ez a szövetség és a játékos közötti szerződés része, ami nem osztható meg a közvéleménnyel mindkét fél beleegyezése nélkül. Akik ismernek engem, azok pontosan tudhatják, hogy nem engedtem, de a szövetség sem engedett olyan szerződést megkötni, amely nem tartalmaz kemény feltételeket abban az esetben, ha nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit. Márpedig ha nem tiszteli a csapatunkat, a magyar címert, akkor ezzel számolnia kell. Tudom, nem kérdezte senki, de elmondanám, hogy az Európa-bajnokságra készülő csapat öt hete dolgozik kiváló körülmények között. Nincs sérültünk, jó hangulatban várjuk az előttünk álló utolsó bő két hetet, merthogy tizennyolc év szünet után újra ott vagyunk a kontinenstornán, s mi mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobban szerepeljünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik