Houstonon is átment a GSW-henger, súlyos sérülés LA-ben

Vágólapra másolva!
2017.01.21. 09:17
null
Kevin Durant (jobbra) győzelemre vezette a Golden State-et Houstonban (Fotó: Reuters)
A Cleveland és az OKC után a Houston ellen is győzött a nagy formában lévő Golden State, a ligaelső 17 pontos győzelmet aratott a gyengén dobó Rockets otthonában. Tovább folytatta sorozatát a Philadelphia, de megsérült legjobbja, Joel Embiid, és a Lakers sikere is sokba került a Pacers ellen, ugyanis súlyos sérülést szenvedett D'Angelo Russell. A Jazz Rudy Gobert hatalmas meccsével hosszabbításban nyert Dallasban, hozta a kötelezőt a Memphis, szörnyű vereségbe futott bele a Pelicans és a Bulls, a Charlotte pedig a Torontót játszotta le a pályáról. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban!


Philadelphia 76ers–Portland Trail Blazers 93–92

Drága győzelem? Továbbra is megállíthatatlan a Philadelphia, az utóbbi tíz mérkőzéséből már a nyolcadikat húzta be a gárda, igaz, ezúttal nagyon kiélezett végjátékban. Az első félidő még nem sikerült jól a hazaiak számára, tíz pont feletti hátrányt halmoztak fel és innen igyekeztek felállni, de a negyedik játékrészben is nagyrészt végig a Portland vezetett. Negyven másodperccel a vége előtt azonban érkezett a remekül játszó Covington és berámolt egy kulcsfontosságú triplát, majd bár erre válaszolni tudott a Blazers, négy másodperccel a vége előtt Covington még egyszer villant - ez a hármas már a győzelmet jelentette a Sixers számára. Rossz hír viszont, hogy a harmadik negyedben megsérült Joel Embiid, aki ugyan pár percre még visszatért, de végül inkább lehozta őt edzője - az utolsó kilenc percet nélküle játszotta le és nyerte meg csapata.

Ezt elrontotta a Portland. Az első negyed nagyon jól alakult a vendégek számára, Damian Lillard már ebben a játékrészben beszórt 16 pontot, Plumlee pedig nagyon megfogta Embiidet, így hamar megléptek ellenfelük elől. A folytatásban azonban egyre inkább a Sixers kedve szerint alakult a játék, kevéspontos, küzdelmes meccs lett belőle, ahol fej-fej mellett haladtak a felek, igaz, egy kicsivel mindig a Blazers járt előrébb. Embiid kiválása után úgy tűnt, hogy meg is nyerhetik a derbit McCollumék, de az utolsó három percben csak négy pontot tudtak szerezni, a két bekapott Covington-tripla pedig pont annyira volt sok, hogy kicsússzon a kezükből a győzelem - egy jó védekezésre voltak a sikertől. Érdekesség, hogy a volt Sixers-játékost, Evan Turnert folyamatosan pfújolta a hazai publikum, illetve hogy hiába Terry Stotts változtatásai (Turner és Vonleh a kezdőben Aminu és Harkless helyett), ezek sem hoztak eredményt.

A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 24/15, Covington 22/15, Embiid 18
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/6, McCollum 16/6, Plumlee 14

Charlotte Hornets–Toronto Raptors 113–78

Idei legjobbját hozta a Charlotte. Már a meccs elején is magas fordulatszámon pörögtek a hazaiak, a Walker-Zeller kettő-kettőket nem igazán tudta levédeni a Toronto, az irányító pedig alaposan meg is szórta magát ezekből a helyzetekből. Az első félidőben is tíz pont feletti előnyben játszott a Hornets, de a fordulás után végleg eldőltek a kérdések: ekkor már védekezésben is extrát hozott a társaság és 18 egységet vert ellenfelére a harmadik negyedben. A záró etapban Walker már nem is lépett pályára (32 ponttal, 11/16-os mezőny- ill. 6/9-es triplamutatóval zárt), így is tükörsimán hozták idei első keleti rangadójukat, a találkozó előtt ugyanis 0/7-tel álltak a Cavs-Raptors-Celtics trióval szemben. Az idegenbeli gyengélkedések mellett érdemes kiemelni, hogy az utóbbi kilenc hazai meccsükből csak egyet, a Cavs ellenit veszítették el és ott vannak a hetedik helyen.

Gondban a Raptors. A hét korábbi szakaszában a Sixers ellen is kikapott a Toronto és az utóbbi tíz meccséből csak ötöt tudott megnyerni, ráadásul azokat is nehezen - elöl-hátul problémákkal küszködnek DeRozanék. Amellett, hogy a ligaelit támadójátékuk most csúnyán cserben hagyta őket (33,7% mezőnyből, 10 gólpassz, a második félidőben 30 pont), Dwane Casey vezetőedző szerint ilyenkor kellene a védekezéssel nyerniük, de erre jelenleg képtelenek - másfél meccs az előnyük a Boston előtt, de folyamatosan közelít hozzájuk a mezőny. A negatív szezoncsúcsot jelentő 78 pont jelzi (főleg az előző találkozókkal összekapcsolva), hogy van megoldandó feladat, holnap Phoenixben javíthat a társaság.

A Hornets legjobb dobói: Walker 32/18, Kaminsky 16/6, Batum 13/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/9, DeRozan 23/3, Valanciunas 11

Orlando Magic–Milwaukee Bucks 112–96

Most minden összeállt. Fournier és Meeks nélkül is remekül működött a hazaiak támadójátéka, ugyan magas szerkezetben kezdtek (Gordon-Ibaka-Vucsevics), elég sokat small-balloztak Greennel, valamint Augustinnal - főleg a második félidőben tudtak meglépni, de a meccs nagy részében az ő akaratuk érvényesült. Elfrid Payton (20 pont, 6/11 mezőnyből, 6 gólpassz) nagyszerűen diktálta az iramot, sokat tett hozzá a kispad és külön ki kell emelnünk Aaron Gordont, aki 17 pontja mellett hatalmas munkát végzett Antetokounmpón is. Azzal, hogy lassítani, limitálni tudta a Bucks vezérét, tálcán kínálta a győzelmet csapata számára, emellett 46%-kal dobtak mezőnyből, kiosztottak 25 gólpasszt és simán nyerték a lepattanózást is - ezzel hozták a kulcsfontosságú győzelmet.

Nincs más opció. Antetokunpo az első perctől kezdve izzadt Gordon ellen, végül 6/17-es mezőnymutatóval és öt gólpasszal zárt, valamint rövid időn belül másodszor is kipontozódott - ez már elég is volt ahhoz, hogy visszaessen a Bucks támadójátéka. Az igazi gondot azonban a Magic small-ballja jelentette számukra, amelyben Green lassítani tudta az első félidőben 19, utána viszont már csak hat pontot szerző Jabari Parkert is, itt pedig elfogyott a tudomány - senki máshoz nem tudtak nyúlni a vendégek, Dellavedova kosár nélkül zárt, egyedül az újonc Brogdonra lehetett még számítani. A győzelmi sorozat után most már komoly bukószériában van a gárda és zsinórban negyedszer kapott ki, most ráadásul back-to-backet játszik Miamiban.

A Magic legjobb dobói: Payton 20/6, Green 18/3, Gordon 17
A Bucks legjobb dobói: Parker 25/9, Antetokunpo 17/3, Brogdon 16/12

Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 107–91

Büntetett a Gasol-Randolph páros. Az első negyedben még nem igazán vette fel a ritmust a hazai alakulat, de a két középső játékrészben nem volt kérdés, a záró etapot már 19 pontos előnnyel kezdhette meg a Memphis. Ebben a remekül játszó és a 29 pont mellett 18 lepattanót (!) is begyűjtő Conley-Allen hátvédpár mellett főleg a két magasember, Marc Gasol és Zach Randolph vállalt nagy szerepet, akikre nem volt ellenszer a túloldalon - ketten együtt 5/9 hármast is berámoltak amellett, hogy uralták a palánk alatti területet. Gasol csak a harmadik negyedben 16 pontot és három triplát tett hozzá, a játékrész végén pedig be is fejezték a meccset a Kings kezdői - a Grizzlies könnyed sikerrel törte meg vereségszériáját és készülhet a Rockets elleni mai összecsapásra. Rossz hír viszont számukra, hogy a második negyedben megsérült Troy Daniels, a cserepad egyik fontos láncszeme, a térdével voltak gondok és nem is tudott visszatérni a pályára.

Egyre mélyebben a Sacramento. Az utóbbi nyolc meccséből már hetedszer kapott ki a Kings, méghozzá most elég simán, gyakorlatilag csak az első negyedben reménykedhettek győzelemben. Cousins ugyan dupla-duplázott, de összességében sem védekezésben, sem támadásban nem voltak szalonképesek Rudy Gay nélkül - ráadásul ha nem lenne elég gondjuk, egy brutális, nyolcmeccses idegenbeli túrát kezdtek meg ezzel a találkozóval. Jelenleg jó esély van rá, hogy mire ennek végére érnek, lemondhatnak a rájátszásról, egyelőre ugyanis nem látni, hogy mi rángathatná ki őket ebből a most már nagyon mély gödörből - következőleg Chicagóban léphetnek pályára. Érdekesség, hogy Cousins idei 21. dupla-duplája mellett a 14. technikaiját is begyűjtötte.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 28/9, Randolph 20/6, Conley 16/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 19/6, Temple 14/6, Lawson 13

New Orleans Pelicans–Brooklyn Nets 114–143

Borzalom. Ez kérdés nélküli kötelező volt a Pelicans számára, ehhez képest kaptak 143 pontot és teljesen esélytelenül veszítettek az idegenben eddig 1-18-ra álló Brooklyn ellen - a totális mélyütést Anthony Davis szokásos sérülése teszi még fájdalmasabbá. A magasember a harmadik negyedben vált ki ismét, de addigra már elveszett a találkozó, húsz pont körüli hátrányban volt a társaság - a közönség elhűlve nézte a történéseket. Azok után, hogy most lett volna esély közelebb kapaszkodni a rájátszást érő helyekhez, egy tükörsima kötelezőből sikerült kiütéses vereséget kerekíteni - ugyan még mindig csak másfél meccsre van a nyolcadik hely, ezek után nem sok jóra lehet számítani.

Mi történt a Brooklynnal? A liga legjobb támadócsapatainak legjobb napjait idéző módon rombolták szét a Pelicans "védekezését" a vendégek, extra kinti dobóformájuk (15/30 tripla) mellett közelebbről is azt csináltak, amit akartak - kiharcoltak 35 büntetőt, de mezőnyből is 57,8%-kal céloztak. Akárkihez került a labda, jó döntést hozott vele, akármilyen helyzetet kellett elvállalni, megoldották, egyénileg pedig jó pár játékost ki lehetne emelni - a kissé megmagyarázhatatlan győzelemhez tartozik, hogy a 143 pont 16-tal, a 29 pontos siker pedig 11-gyel több az eddigi szezoncsúcsnál, de a 43 pontos harmadik negyed is rekordnak számít a Netsnél. Kérdés. hogy ez a lendület mire lesz elég ma este a Charlotte ellen, akiket december végén egyszer már le tudtak győzni Kilpatrickék.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Cunningham 14/12, Jones 13
A Nets legjobb dobói: Lopez 23/3, Bogdanovic 23/6, LeVert 17/9

Houston Rockets–Golden State Warriors 108–125

Beindult a henger. A ligaelső néhány napon belül kiütötte a Clevelandet, lejátszotta az OKC-t, most pedig a Houston sem okozott különösebb problémát, igaz, az első félidőben még tartotta magát a hazai csapat. Steve Kerr legénysége azonban parádésan védekezett a periméteren, kizökkentette a Rockets dobógépeit és a harmadik negyedben egy 12-4-es futással meg is lépett - a játékrész közepén már 17 pont volt közte, innentől nem volt kérdés. Kevin Durantre megint nem érkezett válasz (32 pont, 12/19 mezőnyből, 7 gólpassz), de Curry és Green is hozzátette a magáét, így a Golden State zsinórban hatodik győzelmével őrzi előnyét a táblázat élén.

Elmaradó triplák. A GSW védekezése elsősorban James Harden megállítására és a leosztásaiból érkező hármasok megzavarására épült, ez pedig sikerrel is járt - sem Harden, sem Gordon, sem a visszatérő (bár csak kilenc percet játszó) Ryan Anderson nem talált be kintről. Nagyon sok dobásra odaértek a Warriors védői, de amire nem, azok nagy részét is elrontotta a Rockets, nem volt meg a ritmus - ezt a festékből (összesen 64 pont) azért ellensúlyozni tudták az első félidőben, de a fordulás után elszaladtak a meccsel a vendégek. A texasiak nagyon botladoznak mostanság és a sorsolásuk sem kedvező, most rögtön back-to-backre utaznak Memphisbe, ez pedig egy ötmeccses idegenbeli túrát indít el - ez előtt legalább örömteli hír, hogy Clint Capela már tényleg 100%-os, most 22 pontos, 12 pattanós dupla-duplával jelentkezett.

A Rockets legjobb dobói: Capela 22, Harden 17, Dekker 17/3
A Warriors legjobb dobói: Durant 32/6, Curry 24/15, Thompson 16/6


Atlanta Hawks–Chicago Bulls 102–93

Végül elmaradt a kiütés. Más szintet képviseltek most a csapatok, már az első negyedben eldőlt a mérkőzés sorsa, amikor 22 pontos előnyt hozott össze az Atlanta - félidőben 29, a harmadik negyed végén 30 egység volt a különbség. Schröderék azt csináltak, amit akartak, védekezésben pedig szinte esélyt sem adtak a Chicagónak, így 34 pontos előnynél leültek a kezdők és ekkor senki sem gondolta, hogy később vissza kell majd térniük. A cserék azonban nem éltek a lehetőséggel, sőt, 37-8-ra kikaptak a hátralévő időben, így az utolsó percben, 95-90-nél mégis visszajött Millsap után Schröder is - az irányító rögtön dobott egy duplát és végül lehozták a találkozót. A kiütés így elmaradt, de a chicagói kezdőötösben alighanem ott van a nyoma...

Elnézést kértek Butlerék. Vállalhatatlan produkciót nyújtott a Chicago, akkora zakót kaptak három negyed alatt, hogy ezt a cserék (Grant-Valentine-Zipser-Mirotic-Portis) nagy rohama és a szoros végeredmény sem tudja feledtetni. Egyedül Jimmy Butler nyújtott elfogadhatót, mégis ő nyilatkozta azt a találkozó után, hogy belefáradtak már ebbe, a négy pontot szerző Dwyane Wade pedig bocsánatot kért a szurkolóktól a tragikus játékért - még így is nyolcadikak azonban Keleten és a Kings a következő ellenfél, amely semmivel sincs jobb állapotban.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 25/6, Millsap 14/6, Howard 11
A Bulls legjobb dobói: Butler 19/6, Grant 12/3, Lopez 10, Portis 10, Zipser 10/3

Dallas Mavericks–Utah Jazz 107–112 – hosszabbítás után

Szívszaggató vereség. A Dallas jól kezdett, de a második negyedben volt egy rövidzárlatuk, onanntól kezdve nekik kellett kapaszkodniuk, amit jó pár tényező hátráltatott: az előző esti, Miami elleni meccs fáradtsága mellett Dirk Nowitzki borzasztó dobóformát fogott ki (1/13), egyszerűen képtelenek voltak mit kezdeni Rudy Gobert-rel a palánkok alatt - ráadásul mire visszakapaszkodtak, egyik legjobbjuk, JJ Barea meghúzódott a negyedik negyed végén. A rendes játékidő végére mégis odaértek, mert összességében heten elérték a tízpontos határt, Seth Curry pedig a családi hagyományoknak megfelelően beszórta az egyenlítő triplát. A ráadás viszont már nem róluk szólt: 107-104-nél hagytak visszaszedni egy támadópattanót, amiből Joe Johnson egyenlített - a Jazz ezzel átlendült a holtponton, náluk viszont Deron Williams, Wes Matthews, végül Nowitzki is hibázott, így 0-8-as "futással" zárta a mérkőzést a Mavs.

Nagyon fontos győzelem. A Jazznél is vannak gondok, hiszen a periméter védekezés alapja, Rodney Hood sérült, George Hill pedig 31 perc alatt kipontozódott, így a végén már a kiscsatár Hayward igyekezett szortírozni a labdákat. A csapatszinten kiosztott 17 gólpassz jelzi, hogy ez nem ment valami fényesen, ugyanakkor egyénileg jól oldották meg a feladatukat a kulcsjátékosok. Haywardban volt pont, Gobert masszív, 27 pontos, 25 pattanós dupla-duplát szállított, a hosszabbításban mindkét palánk alatt nagyszerűen szedte össze a labdákat, Favors kiválóan vette le a pályáról Nowitzkit, a padról pedig Joe Johnson talált be a legjobb pillanatokban. Meg kell még említenünk Boris Diaw-t, aki a ráadásban Johnson mellett hozzáadta a szükséges rutint a győzelemhez - ahhoz a sikerhez, amivel újabb lépést tett a Jazz a nyugati negyedik hely felé, már csak egy meccsre vannak a Clipperstől.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 19/3, Williams 16/3, Curry 15/6.
A Jazz legjobb dobói: Gobert 27, Hayward 26/9, Johnson 15/3.

Los Angeles Lakers– Indiana Pacers 108–96

Brandon Ingram villogott. D'Angelo Russell már az első percben súlyosnak tűnő vádli- és térdsérülést szenvedett, egy időre Nick Youngnak is el kellett hagynia a pályát, mindez kissé megzavarta a Lakerst, az első félidőben inkább a vendégek akarata érvényesült. A nagyszünetben azonban Luke Walton rendezte a sorokat, az újonc Ingram pedig teljesen elhomályosította Paul George-ot a harmadik negyedben, labdákat szerzett, dobott 10 pontot és szépen osztogatta a passzokat is, gyakorlatilag neki köszönhető, hogy el tudott húzni ellenfelétől a hazai csapat. A negyedik negyedben aztán jött a Williams-Young show, a két veterán dobógép megsorozta a kissé hitehagyott vendégeket, 20 pont körül is járt a differencia. A vége így tükörsima Lakers-győzelem lett, ami egyébként egy ötmeccses bukószéria végét jelenti.

Enervált volt a Pacers. Sorozatban játssza (és nyeri) az idegenbeli meccseket az Indiana, de a mai nem az ő napjuk volt. Az első félidőben még ki tudták használni a Lakers problémáit, de már akkor is csak a 20 pontot szóró Al Jefferson miatt vezettek. A veterán erőcsatár-center aztán a második félidőben teljesen eltűnt, a többiek pedig nem tudtak előlépni. Paul George a jó számai ellenére (21 pont, 6 pattanó) súlytalan volt, Jeff Teague 7 gólpasszára 6 eladott labda jutott, ráadásul a 24 pattanót leszedő Black-Mozgov duó vezetésével agyonverte őket pattanózásban a Los Angeles.

A Lakers legjobb dobói: Williams 27/12, Randle 16, Young 15/15, Ingram 15/9.
A Pacers legjobb dobói: George 21/9, Jefferson 20, Turner 15.

NBA, ALAPSZAKASZ
Houston Rockets–Golden State Warriors 108–125
Charlotte Hornets–Toronto Raptors 113–78
Orlando Magic–Milwaukee Bucks 112–96
Philadelphia 76ers–Portland Trail Blazers 93–92
Atlanta Hawks–Chicago Bulls 102–93
Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 107–91
New Orleans Pelicans–Brooklyn Nets 114–143
Dallas Mavericks–Utah Jazz 107–112 – h. u.
Los Angeles Lakers–Indiana Pacers 108–96

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik