GYŐRI FERENC 2020.02.29 11:51 Frissítve: 2020.02.29 11:54

Honti Kata: Sohasem mondjuk, hogy soha, de úgy gondolom, vége

A tavaly a Sopron Basketnél két hónapig szereplő Honti Kata a szakdolgozatát írja és segít a tehetséges hazai edzőknek, hogy tanulmányutakon fejleszthessék képességeiket.

 

– Mi történt önnel azóta, hogy az Euroliga tavalyi négyes döntője után visszatért Olaszországba?
– Befejeztem az idényt perugiai csapatommal, amelynél edzősködtem – felelte érdeklődésünkre Honti Kata korábbi Euroliga-győztes játékos. – Ezt követően edzéseket vezettem, de ebben az évadban szünetet tartok. Utolsó éves vagyok az egyetemen, néhány vizsgám van még hátra, most a szakdolgozatomat írom, és szeptemberben talán diplomázok, tehát ez élvez prioritást. De mást is csinálok, családi vállalkozásban apartmanokat adunk ki, és a magyar szövetségnek is segítek egy projektben. Az edzősködés már túl sok lett volna, inkább felfüggesztettem, ha már végigszenvedtem három évet az egyetemen…

Honti Kata (Fotó: Tóth Zsombor)

Milyen szakon tanul és miből írja a szakdolgozatát?
– Vezetés és menedzsment szakon tanulok, angol nyelvű szakdolgozatomban azt vizsgálom, a társaságiadó-támogatás hogyan kapcsolódik az utánpótlás fejlődéséhez, mennyiben járul hozzá a hazai kosárlabda-egyesületek gazdasági stabilitásához.

Eszébe jut még az a két hónap, amikor ismét belekóstolt a profi világba, nem is alacsony szinten?
– Persze, nagyon sokszor, s egyáltalán nem bántam meg, hogy hazamentem. Előtte két évig nem játszottam, ám hamar visszajött a régi rutin, amit imádtam csinálni. Ennyi bőven elég is volt, nincs bennem hiányérzet, hogy szeptembertől újra más irányt vett az életem.

Még csak harminckét éves, elképzelhető, hogy ismét visszacsábítja a parkettre valamelyik csapat?
– A tavalyi már a harmadik visszatérésem volt, a haknizást egyszer be kell fejezni. Az olasz klubok a mai napig többször megkeresnek, akármikor dönthetnék úgy, hogy folytatom, de itt az ideje pontot tenni a mondat végére. Soha nem mondjuk, hogy soha, de úgy gondolom, vége – noha korábban is ezt hittem… Az, mondjuk, speciális eset, ha a nevelőegyesületem, a szülővárosom csapata hív, vagyis a Sopron Basket.

Egyetért-e korábbi klubja döntésével, hogy a csapat még Ljubljanába sem utazott el, mert Veneto tartományban élő emberekkel érintkezett volna, ha játszik a Schio ellen?
– Megértem a soproniak döntését. Magyarországon még nincs regisztrált megbetegedés, ha lejátszották volna a mérkőzést és utána megjelenik a vírus, akkor is kellemetlen helyzetbe kerülnek, még ha nem is ők viszik be. Próbálják megvédeni az országot, a lakosságot, Sopron városát, minden rizikót ki akarnak szűrni. Arról nem is beszélve, hogy az idény megy tovább, veszélybe kerülhetett volna a magyar bajnoki szereplés is, hiszen bármelyik együttes mondhatta volna, hogy olaszországi csapattal érintkezett a Sopron, emiatt nem áll ki ellene.

BOLDOG ÉS SZOMORÚ

Ahogy csütörtök este biztossá vált, a ljubljanai pályára lépést megtagadó Sopron Basket nem játszhatja le másik időpontban az olasz Famila Schio elleni Euroliga-csoportmérkőzését, és nem kapta meg a kiállásért járó pontot sem, befejeződött a csapat a nemzetközi szereplése. A történteket közösségi oldalán kommentálta Jelena Brooks, a magyar bajnok szerb magasbedobója.

„Először is hihetetlenül boldog vagyok, hogy tagja lehetek annak a lenyűgöző klubnak, amelyet Sopron Basketnek hívnak és nagyon komolyan veszi a koronavírust, vigyáz a játékosokra, a stábra és mindenkire, aki a közösség részét képezi. Másfelől sajnálom a FIBA döntését, amely az Euroliga és az Európa-kupa rájátszásától is megfosztott minket, nem tartom korrekt lépésnek. Gratulálok az összes playoffrésztvevő csapatnak akkor is, ha megérdemelte és akkor is, ha nem. Jövőre találkozunk!”

Beszélt ezzel kapcsolatban valakivel a soproniaktól?
– Tartom a kapcsolatot a lányokkal, hiszen nem csak korábbi csapattársaim, a barátaim is. Kérdezték, mi újság, és mivel a schiói együttesben is játszottam korábban, onnan is érdeklődtek, hogy le akarja-e játszani a mérkőzést a Sopron, mert szóba került, hogy a Külügyminisztérium nem javasolja az Észak-Olaszországba utazást.

Ön Umbriában él, az a régió nem a járvány európai gócpontjának közelében található. Ennek ellenére érezhető némi feszültség a koronavírus miatt?
– Semmiféle pánikhangulat sem tapasztalható, a közvetlen környezetünkben még nem jeleztek megbetegedést. Megy az élet tovább, ugyanakkor aggódunk és bennünk is van félelem az „újdonság” miatt, hiszen nem szoktak ilyen vírusok „szaladgálni” a világban. Fontos az elővigyázatosság, hiszen leginkább azokra veszélyes, akiknek az immunrendszere rossz állapotban van. Ha nem muszáj, nem megyünk tömegbe, például koncertre – sporteseményeket nem rendeznek, azokra nem is mehetnénk.

A környéken is felvásárolták már a tartós élelmiszerek jelentős részét?
– Kétnaponta járok élelmiszerboltba, eddig nem láttam üres polcokat, mindig be tudtam vásárolni. Viszonylag nyugodt a helyzet.

Említette a magyar szövetséghez kapcsolódó munkáját, ez pontosan micsoda?
– Olyan programnak vagyok az egyik koordinátora, amely a magyar edzők fejlesztését segíti. Tanulmányutakat szervezek egész Európában a fiatal, tehetséges magyar edzőknek, akik három-öt tagú csoportban jártak már Belgiumban, Olaszországban és Spanyolországban is. Konferenciákat is tartunk, kéthavonta repülök Magyarországra és bemegyek a szövetségbe, tényleg nagyon szívesen végzem ezt a feladatot. A párom miatt Olaszországban képzelem el a jövőmet, de nagyon örülök, ha bármilyen módon segíthetek a magyar kosárlabdának, nem is szeretnék elszakadni tőle.

2020.07.06 17:40:46

Kosárlabda VINCZE SZABOLCS

Musimbe Dávid Dennist, a Dumaszínház humoristáját még a menyasszonya is a kosárlabdához köti.

2020.05.23 20:31:28

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Továbbra is csodaszámba megy, ha női edző kerül női együtteshez, a férfiszakág csapatai pedig a »teve a tű fokán« kategóriába tartoznak a női szakvezetők számára.

2020.05.02 09:59:31

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A magyar válogatott kosárlabdázója nem lepődött meg Vojvoda Dávid hazatérésén.

2020.04.27 13:48:18

Kosárlabda THURY GÁBOR

Atlantában nem engedhették meg maguknak, hogy ne a legjobbakkal álljanak ki.

2020.04.14 16:20:10

Kosárlabda L. PAP ISTVÁN

A háborúban álló Jugoszláviából érkező mester először 1995-ben a BSE ellen vezette a dobogó tetejére a PVSK-t.