Hollandiában kezdődik meg a harc a világbajnokságért

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2018.09.12. 09:26
null
„Ha a saját pozíciós, kontrollált támadójátékunkat tudjuk játszani, bármi megtörténhet Hollandiában” (Fotó: Szabó Miklós)
Pénteken elkezdi a világbajnoki selejtező második csoportkörét a magyar férfiválogatott – a nehézségek nem kerülték el Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány keretét.

 

 

Változások a hollandoknál
Nem problémamentes a hollandok felkészülése sem a vb-selejtezőre: a rutinos erőcsatár, Stefan Wessels megsérült, helyette a ZZ Leiden 28 éves játékosa, Mohamed Kherazzi került a keretbe, aki 2017 után először kapott meghívót. Ezenkívül még egy centerrel kevesebbre számíthat a holland stáb, mivel a spanyol CB Prat kosarasa, Terrence Bieshaar a klubjánál marad.

– Teljes a keret? Vagy inkább aki egészséges, mind megérkezett?
– Szerencsére igen, hétfőn utolsóként Keller Ákos is csatlakozott hozzánk Franciaországból, és az esti edzésen már velünk is dolgozott – válaszolt Ivkovics Sztojan, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya.

– Mekkora nehézség, hogy a top háromba sorolt játékosaink közül kettő, Hanga Ádám és Allen Rosco sem játszhat a következő két mérkőzésen?
– Nagyon sajnálom Ádám és Rosco sérülését, de ezzel nem tudunk mit tenni, nélkülük kell megoldani a feladatokat. A felkészülési időt igyekeztünk minden téren kihasználni.

– A teljes kerettel azonban csak öt napot dolgozhat a Hollandia elleni meccs előtt.
– Minden válogatottnak megvan a saját problémája, ráadásul nálunk mindig csak az első edzés a nehéz, utána mindenki úgy érzi magát, mintha már egy hónapja lennénk együtt. A nyáron több játékosunk is külföldre igazolt, ők valóságos kosárlabdahősök, akik rengeteget tettek a válogatottért, ezért segíteni akartunk nekik, hogy minél jobban beilleszkedjenek új környezetükbe, és nem kértük, hogy már szeptember elsején csatlakozzanak a kerethez, pedig lehetőségünk volt rá.

– A szolnokiaknak is tettek engedményeket.
– Igen, de az nyomós érv, hogy néhány nappal az olaszok elleni vb-selejtező után már Bajnokok Ligája-selejtezőt vív az Olaj, így tudtuk segíteni a fejlődését. Egyébként az összes magyar klubbal megállapodtunk, hogy az edzőmérkőzésekre hazaengedjük a keretből a játékosokat. A magyar kosárlabdában nincsenek Michael Jordanek, LeBron Jamesek, akik egyedül megnyernek egy mérkőzést, csak úgy lehetünk sikeresek, ha együtt dolgozunk, összefogunk.

– Több fiatal is a kerettel dolgozott. Mi a véleménye róluk?
– A mostani felkészülésnek az is volt a célja, hogy Filipovity Márkó és Golomán György mellett megnézzünk néhány olyan tizennyolc éves vagy még fiatalabb tehetséget, akik még klubcsapatuk felnőttegyüttesében sem kapnak szerepet. Két edzőmérkőzést terveztünk, az elsőn, a Kecskemét ellen arról kaptak képet ezek az ifjak, hogy egy stabil magyar csapattal szemben mire lehetnek képesek, aztán Szerbiában világsztárok ellen játszhattak, és megtapasztalhatták, mennyi munka áll még előttük.

– A kritikusai azt mondják, vágóhídra vitte a srácokat a belgrádi, súlyos vereséggel záruló mérkőzésen…
– Biztos olyanok mondják ezt, akik sohasem sportoltak. Egy ilyen fiatalnak nem lehet nagyobb megtiszteltetés, motiváció, mint egy NBA-sztár ellen játszani, vele lepacsizni, egy ilyen élmény meghatározhatja a későbbi karrierjét is, óriási lökést adhat. Somogyi Ádám például nagyon hamar a válogatott szűk keretének a tagja lehet, nem véletlenül kérdezgették a szerb kollégák, ki az a „kicsi 12-es”? Azonban van egy másik oldala is ennek a történetnek. A szerbek zárt kapus mérkőzést kértek, ennek megfelelően ki is zárták a sajtót, én viszont úgy döntöttem, a magyar újságíróknak nyilvános az összecsapás, hogy lássák, ezek a srácok tehetségesek, dolgoznak, lehet bennük bízni. Elsunnyoghattam volna a mérkőzést úgy, hogy még az eredményt sem hozzuk nyilvánosságra, de nem titkolóztunk. Azért remélem, hogy akik most bírálnak, a későbbiekben is ugyanígy aggódnak majd a fiatalok további sorsáért.

– Hanga és Allen nélkül mekkora az esélyünk a következő két meccsen?
– Minden mérkőzés előtt ötven-ötven százalék az esély. Büszke vagyok, hogy ismét Európa legjobb 24 csapata között csatázunk a vb-részvételért, hét évvel ezelőtt még a negyedik kalapból sorsoltak minket, és pótselejtezőt kellett játszanunk, most helyettünk a macedónok és az észtek teszik ugyanezt. Tudjuk, hogy a hollandok még nem kaptak ki otthon, és azt is, hogy az olasz és a horvát válogatottnak annyi kiváló játékosa van, hogy ha tizenöt ilyen-olyan okból kiesik, a másik tizenöt ugyanolyan színvonalra képes.

– Akkor hogyan nyerhetünk pénteken Hollandiában?
– Ha sikerül a hollandok labdaszerzéseken alapuló gyors játékát megállítani, és korlátozni, hogy támadólepattanót szedjenek, akkor van esélyünk. Nagyon magas centereik vannak, azonban saját pozíciós, kontrollált támadójátékunkat tudjuk játszani, bármi lehet.

EURÓPAI ZÓNA, 2. SELEJTEZŐKÖR
J-CSOPORT
1. forduló (2018. szeptember 14.)

20.00: Hollandia–MAGYARORSZÁG
20.15: Horvátország–Litvánia
20.15: Olaszország–Lengyelország

A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia 6 6

512–352 12
2. Olaszország
6
4
2
474–405
10
3. Lengyelország
6
3 3
436–410 9
4. Hollandia
6
3
3
434–416
9
5. Horvátország
6
3
3431–419
9
6. Magyarország 6 3
3 414–421 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik